İçeriğe atla

Alice Harris (dilbilimci)

Alice Harris
MilliyetAmerikalı
Kariyeri
DalıDilbilimci

Alice Carmichael Harris (d. 23 Kasım 1947), Amerikalı dilbilimci. 2009'dan beri Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde dilbilim profesörülüğü yapmaktadır.

Araştırmaları

Dillerin sistematik ve neredeyse matematiksel yönlerine genç yaşta ilgi duymaya başlayan[1] Harris, yüksek lisansını yaparken ergatif dilleri araştırmaya başladı. Ergatif diller üzerine yaptığı çalışmalarına Gürcüceyle başladı. Gürcistan Sovyetler Birliği'nin parçasıyken bölgede araştırma yapmasına izin verilen ilk Amerikalılardan biri oldu.[2] Gürcüce, Lazca, Svanca, Megrelce, Udince ve Batsçanın farklı özelliklerine inceleyerek bölgedeki çalışmalarına devam etti. Ayrıca nesli tükenmekte olan dilleri belgelemeyle ilgilenen Harris, Ulusal Bilim Vakfı'nın alt kolu olan Tehlike Altındaki Dilleri Belgeleme (DEL) Programının kurulmasında kilit rol oynadı.

Kariyeri

Harris sırasıyla Randolph-Macon Women's College, Glasgow Üniversitesi ve Essex Üniversitesinde öğrenim gördü. Doktorasını 1976'da Harvard Üniversitesinde dilbilim üzerine yaptı.[3]

1979-2002 yılları arasında Vanderbilt Üniversitesinde öğretmenlik yapan Harris, 1993-2002 arasında aynı üniversitesinin Germen ve Slav Dilleri bölüm başkanlığını icra etti. 2002-2009 yılları arasında SUNY Stony Brook Üniversitesinde dilbilim profesörü olarak çalıştı.

Ödülleri

  • 1998'de Lyle Campbell ile birlikte yazdığı kitap, dilleri veya dilbilimin anlaşılmasına olağanüstü katkı sağlayan kitaplara iki yılda bir verilen[4] Leonard Bloomfield Ödülünü kazandı.
  • 2009'da Guggenheim üyeliğine seçildi.[2]
  • 2016'da Amerika Dil Derneği Başkanı olarak görev yaptı.[5]
  • Temmuz 2020'de İngiliz Akademisi üyeliğine seçildi.[6]

Yayınları

  • 1981. Georgian Syntax: A Study in Relational Grammar. Cambridge: Cambridge University Press. Reprint published 2009.
  • 1982. "Georgian and the unaccusative hypothesis." Language.
  • 1985. Diachronic Syntax: The Kartvelian Case (Syntax and Semantics, 18). New York: Academic Press.
  • 1991. "Mingrelian." The indigenous languages of the Caucasus. Volume 1: The Kartvelian languages, 313–394. Delmar, New York: Caravan Books.
  • 1995. Alice C. Harris and Lyle Campbell. Historical Syntax in Cross-Linguistic Perspective. Cambridge University Press. [Leonard Bloomfield Book Award 1998. Chinese translation published in 2007.]
  • 2000. "Where in the word is the Udi clitic?" Language.
  • 2002. Endoclitics and the Origins of Udi Morphosyntax. Oxford: Oxford University Press.
  • 2003. "Cross-linguistic Perspectives on linguistic change." The Handbook of Historical Linguistics.
  • 2008. "Reconstruction in syntax: reconstruction of patterns." Principles of syntactic reconstruction. G. Ferraresi, and M. Goldbach, eds. John Benjamins.

Kaynakça

  1. ^ "LinguistList--Famous Linguists". 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2015. 
  2. ^ a b "John Simon Guggenheim Foundation". 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Brief CV" (PDF). UMA. 19 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2016. 
  4. ^ Women, Language and Linguistics: Three American Stories from the First Half of the Twentieth Century. Studies in the History of Linguistics. New York: Routledge. 1999. s. 260. 
  5. ^ "LSA Election Results". 22 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2015. 
  6. ^ "The British Academy welcomes 86 new Fellows from across the humanities and social sciences". 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Diller listesi</span> Dünyadaki dillerin dağılımı

Bu liste yalnızca Vikipedi'de yer alan doğal dilleri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tunguz dilleri</span>

Tunguzca veya Tunguz dilleri, Sibirya, Moğolistan ve Mançurya'da konuşulan bir dil grubu. Bu dil grubuna ait dillerin günümüzde sadece 75,000 konuşanı bulunmaktadır ve ölü bir dil olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Leonard Bloomfield yapısal dilbilim üzerinde çok kapsamlı araştırmalar yapan ve bu araştırmalarıyla dilbilim tarihini etkilemiş ünlü Amerikalı dilbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Slav dilleri</span>

Güney Slav dilleri, Doğu ve Batı Slav dilleri ile birlikte Slav dillerinin 3 alt kolundan biridir. Dil grubu Balkanlar'da yaklaşık 30 milyon konuşura sahiptir. Güney Slav dilleri kendi aralarında bir lehçe sürekliliği oluşturur, grubun Batı koluna ait Sırpça, Hırvatça, Boşnakça ve Karadağlıca ise bu süreklilikte tek bir lehçe (Ştokavyan) olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Sapir</span>

Edward Sapir, Amerikalı dilbilimci ve etnologtur. Öncelikli unvanıysa, Amerikan yapısal dilbilimcisidir ve Sapir-Whorf Hipotezi'nin kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amerind dilleri</span>

Kızılderili dilleri ya da Amerind dilleri, Sibirya kökenli Na-Dene dilleri dışındaki bütün Kızılderili halklarının konuştuğu dilleri toplayan ve Joseph Greenberg tarafından 1960 yılında ortaya atılan tartışmalı makro-dil ailesi. Greenberg, Yeni Dünya yerli dillerini üç ana aile olarak düzenler: Eskimo-Aleut dilleri, Na-Dene dilleri ve Amerind dilleri. 1987 yılında yayımladığı Language in the Americas adlı kitap, çok sayıda metodolojik kusura sahiptir ve önerdiği benzerlikler tarihî dilbilimcilerin çoğu tarafından reddedilir.

<span class="mw-page-title-main">Tano dilleri</span>

Tano dilleri, Amerika Birleşik Devletlerinib New Mexico, Kansas, Oklahoma ve Teksas eyaletleri ile Meksika'da konuşulan Amerind Kızılderili dil ailesi.

<span class="mw-page-title-main">Keres dilleri</span>

Keres dilleri, Amerika Birleşik Devletlerinde New Mexico eyaletinde Keresler tarafından konuşulan Amerind Kızılderili dil ailesi ve lehçe birliği.

Viyotça ya da Viyot dili, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeybatısında Viyotlar tarafından konuşulmuş olan Algonkin–Yurok dilleri ailesinden bir Amerind Kızılderili dilidir. Son konuşanı Della Prince 1962 yılında ölünce dil de tükenmiş oldu. Bazı Viyotlar anadillerini canlandırmak için çalışmaktadırlar. En yakın akrabası birlikte Ritwan adıyla da ele alınan Yurokça en uzak akrabaları ise Algonkin dilleridir. Hem Viyotça hem de Yurokça Algonkin dillerinin coğrafyasından oldukça uzakta izole bir alandadır.

Yurokça ya da Yurok dili, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeybatısında Yuroklar tarafından konuşulmuş olan Algonkin–Yurok dilleri ailesinden bir Amerind Kızılderili dilidir. Bir düzine konuşanı olan dil yok olma sürecine girmiştir. En yakın akrabası birlikte Ritwan adıyla da ele alınan Viyotça en uzak akrabaları ise Algonkin dilleridir. Hem Viyotça hem de Yurokça Algonkin dillerinin coğrafyasından oldukça uzakta izole bir alandadır.

<span class="mw-page-title-main">Vintu dilleri</span>

Vintu dilleri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Kaliforniya eyaletinin kuzey merkezinde yaşayan Vintu halkları tarafından konuşulan Amerind Kızılderili dil ailesi. Biri tükenmiş olan diğerleri de tükenmekte olan dört dilden oluşur.

Bilişsel dilbilim, dili anlama, dil üretimi ve dil ediniminin bilişsel yönleriyle ilgilenen bir bilişsel bilim dalıdır. Bilişsel dilbilimin ana araştırma alanları arasında doğal dillerde kategorizasyon, sözdizimi ve anlambilim arasındaki arayüz, dilin deneyim ve algıdaki temeli ve dil ile düşünce arasındaki ilişki yer almaktadır. Dilin bilişle nasıl etkileşime girdiğini, dilin düşünceleri nasıl oluşturduğunu ve dilin zaman içindeki ortak zihniyetteki değişime paralel olarak evrimini açıklar.

Proto Güney Kafkasya dili veya Proto Kartveli dili, günümüz Güney Kafkasya halklarının ataları tarafından konuşulan Güney Kafkas dillerinin ortak atasının dilsel olarak yeniden yapılandırılmasıdır. Bu dilin varlığı, mevcut Güney Kafkasya dillerini birbirleriyle karşılaştırarak dilin geniş bir taslağını yeniden inşa eden dilbilimciler tarafından yaygın olarak kabul edilmektedir. Dilbilimci Gerhard Deeters ve Georgi Klimov, Proto Güney Kafkasya dili ile Güney Kafkasya dilleri arasında Proto-Karto-Zan veya Proto-Gürcüce-Zan adında bir proto dil olduğunu düşünmektedir.

Dilbilimde, ön insan dili ya da proto insan dili, dünya'daki tüm dillerin atası olan hipotetik ana dildir. Dilin kökeninin tek olduğu, tüm doğal dillerin tek bir kaynaktan türediği (monogenetik) varsayımına dayanır. Bu kavram halen tartışmalıdır ve tarihsel dilbilim tarafından doğrulanmamıştır.

John Colarusso, Kanadalı bir dilbilimcidir. Kuzey Kafkas dilleri ve tarihi üzerine uzmanlaşmıştır. Çerkes dilleri hakkında detaylı çalışmaları vardır. Kanada'daki McMaster 1976 yılından bu yana McMaster Üniversitesi'nde görev yapan Colarusso, ABD eski başkanlarından Bill Clinton yönetiminin Kafkasya konusunda danışmanı idi. Colarusso dilbilim, mitler, siyaset ve Kafkasya üzerine çok sayıda yayın yapan Colarusso, Kabardeycenin de dilbilgisini yazmıştır.

Tamaz Valerianis dze Gamkrelidze Gürcü dilbilimci, oryantalist ve Hititolog. Hint-Avrupa dilbilimi, antik diller, teorik dilbilim, yapısal ve uygulamalı dilbilim ve Kartveloloji alanlarında birçok seçkin eserin yazarıdır. 2005-2013 yılları arasında Gürcistan Bilimler Akademisi'nin başkanlığını yapmıştır.

Johanna Nichols Berkeley Kaliforniya Üniversitesi Slav dilleri ve edebiyatı bölümünde çalışan fahri dilbilimci ve profesördür. Doktorasını aynı üniversitede dilbilim alanında "The Balto-Slavic predicate instrumental: a problem in diachronic syntax" başlıklı tezini sunarak yaptı.

Bernard Sterling Comrie, İngiliz dilbilimcidir. Comrie, dilsel tipoloji, dilsel evrenseller ve Kafkas dilleri alanında uzmandır.

Gülşat Aygen, Türkiye'de doğmuş bir dilbilimci, eğitimci, yazar, editör ve çevirmendir. Dr. Aygen'in araştırma gündemi, hem kuramsal hem de uygulamalı dilbilimi, biçim-sözdizimini, dil eğitimini ve ana dili Türkçe başta olmak üzere birçok Türk dilini kapsar. Halen Northern Illinois Üniversitesi'nde dilbilim alanında seçkin bir öğretim profesörüdür.

Maria "Masha" Polinsky, teorik sözdizimi ve miras dillerinin incelenmesi alanında uzmanlaşmış Amerikalı dilbilimcidir. Sözdizimsel araştırmasındaki tekrarlayan kelime gövdeleri, uzun mesafeli dilbilgisel bağımlılıkları, denetim/yükseltmeyi ve ergatifliği içermektedir. Polinsky, sözdizimine yönelik mikro tipolojik yaklaşımın güçlü bir savunucusudur. Çukçice, birkaç Avustronezya dili, Maya dilleri ve Kafkas dilleri üzerinde kapsamlı birincil çalışmalar yapmıştır.