İçeriğe atla

Alice (Lady Gaga şarkısı)

"Alice"
Chromatica albümünden Lady Gaga şarkısı
Yayımlanma29 Mayıs 2020
Tarz
Süre2:57
Şirket
Besteci
Yapımcı
  • BloodPop
  • Axwell
  • Johannes Klahr
Video klip
YouTube'da "Alice"

"Alice", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'da (2020) ikinci parça olarak görünen bir şarkısı. Şarkı Lady Gaga, BloodPop, Axel Hedfors (Axwell), Justin Tranter ve Johannes Klahr tarafından yazılmış ve yapımcılığını ise BloodPop, Axwell ve Klahr üstlenmiştir. Lewis Carroll'un 1865 çocuk romanı Alice Harikalar Diyarında'dan kurgusal karakter Alice ve Harikalar Diyarı'na atıfta bulunur. Şarkı bir düzineden fazla ülkede listeye girdi ve genel olarak olumlu eleştiriler aldı.

Kompozisyon ve şarkı sözleri

İsveçli yapımcı Axwell (resimdeki) "Alice"in ortak yapımcılığını üstlendi.

Şarkı Lady Gaga, BloodPop, Axel Hedfors (Axwell), Justin Tranter,[1] ve Johannes Klahr tarafından yazılmış ve yapımcılığını ise BloodPop, Axwell ve Klahr üstlenmiştir.[2][3] Rolling Stone'dan Kory Grow, 'Alice' için albümün 'ilk gerçek şarkısı' tanımını yaptı. Lewis Carroll'ın 1865 yılında yayınladığı çocuk romanı Alice Harikalar Diyarında[4] yapıtından Alice ve kurgusal ülke Harikalar Diyarı'na yaptığı kurguları dile getirdi. Nakarattaki "Benim adım Alice değil ama Harikalar Diyarı'nı aramaya devam edeceğim," dizelerini yorumladı.[5]

The Atlantic yazarı Spencer Kornhaber, "Gaga aklındakileri 'senfoni' eşliğinde yansıtıyor," dedi.[6] Vulture.com'dan Craig Jenkins, nakaratın "patlayan, parçalanmış" vokallere sahip olduğunu söyledi.[7] Mark Richardson The Wall Street Journal yazısında "Alice" için Chromatica'nın ilk sözlü şarkısı olduğunu belirtti ve House parçasının türüne, alt yapısındaki yüksek hat'lere, neo-Latin klavyelere ve melodiye dikkat çekti.[8] Rolling Stone'dan Kory Grow, korodaki "ah"lara ve "oh ma-ma" tekrarlarının" Bad Romance'ın (2009) "Ra-ra-roma-ma"sını anımsattığını söyledi.[5] Vulture.com'dan Craig Jenkins, nakaratı Aly-Us'un "Follow Me" gibi "vokal evi standartları" ile karşılaştırdı. W dergisinden Maxine Wally, Haddaway'in "What Is Love" (1993) parçasındaki gibi "soru ve cevap dizelerini" ve devasa bir arka plan şarkısının ilerlediğini yazdı.[9] The observer'dan Emily Mackay şarkı için Ken Doh yapıtı 'Nakasaki' ve benzeri '90'lar liste parçalarını anımsattığını' yazdı.[10]

Entertainment.ie'den Lauren Murphy, "Alice" in "zonklayan bir elektronik pop ritmine" sahip olduğunu söyledi.[11] The Daily Northwestern yazarı Wilson Chapman, 'kişisel huzur bulmak için mücadele ederken bir metafor olarak Alice Harikalar Diyarı 'masalı ' kullanıldığını yazdı.[12] Montclair Eyalet Üniversitesi öğrenci gazetesinden Kelvin Jimenez Michaca, "Lady Gaga harikalar diyarına götürülmeyi istiyor, bu da eviyle eş anlamlı olarak yorumlanabilir. Durum ne olursa olsun, henüz evi arayabileceği bir yer bulamadı ve şarkının sözlerine bakılırsa, aramaya devam etmeyi planlıyor," yazdı.[13]

"Chromatica I"

"Chromatica I"
Chromatica albümünden Lady Gaga kompozisyonu
Yayımlanma29 Mayıs 2020
Süre1:00
Yazar
  • Lady Gaga
  • Morgan Kibby
Yapımcı
  • Gaga
  • Kibby
Video klip
YouTube'da "Chromatica I"

"Alice"ten önce albümü açan ve doğrudan parçaya geçiş yapan "Chromatica I" adlı bir orkestra ara parçası gelir. Gaga, albümün üç farklı perdeye sahip olduğunun altını çizmek istediği için, yaylı aranjmanları yapan 26 kişilik bir orkestranın yardımıyla albüm için çalışmalar yapmak üzere müzisyen Morgan Kibby'yi işe aldı. Kibby, sonunda "Chromatica I" olacak demoyu gönderdikten sonra stüdyoya getirildi.[14] Bu bestenin başındaki uzun yaylılarla Kibby, Donna Summer ve Gloria Gaynor'un "ihtişamını" hatırlamanın peşine düştü. Ayrıca THX 1138 ve Outland gibi filmlerin klasik müziklerine referans vermeyi amaçladı.[15] Apple Music'ten Beats 1'de Zane Lowe ile röportajında Gaga, "Chromatica I" in arka planından bahsetti:


Insider'dan Callie Ahlgrim, "Chromatica I"in "Alice" ile nasıl sorunsuz bir şekilde bağlandığını "takdir ederken, aynı kuruluşyan Courteney Larocca, "bir fantezi filmi başlangıcı" gibi göründüğünü belirtti.[17]

Eleştiriler

Insider'dan Callie Ahlgrim, "klasik Lady Gaga'yı kan pompalayan, baslara vuran tüm ihtişamıyla" sunduğu için övdü ve ayrıca Alice Harikalar Diyarında "pop müzikte sık kullanılan bir referans haline gelmesine rağmen" takdir edildiğini ekledi. "Albümün temalarını tamamlama şekli; Gaga'yı şaşkın, meraklı bir Alice tipi ve" Chromatica"yı dünya ile kaçış arasında sürrealist üçüncü bir alan olarak hayal etmek mantıklı," yazdı.[17] Billboard'dan Stephen Daw, şarkıyı albümün en iyi altıncı parçası seçti ve ekledi: "2000'lerin başındaki post-rave tarzını hatırlıyor musunuz? Lady Gaga kesinlikle 'Alice' için böyle bir şey tasarlamış... Gaga, dinleyicilerine bu sonik tavşan deliğini, davul vuruşlarını ve synthleri sunmuş," yazdı.[18] Dergiden Jason Lipshutz şarkıyı "çılgınlık sonrası zafer" olarak nitelendirdi.[19] The New York Times'dan Lindsay Zoladz, "bu acımasız yaz boyunca şarkıyı tekrarlamayı hayal edebildiğini," aynı kuruluştan Caryn Ganz ise "Alice"in "ışıltılı umutlara" sahip olduğunu söyledi.[20] Quinn Moreland, Pitchfork yazısında "Üstat, senfonini çal bana/Her şeyi dinleyeceğim/Beni bir geziye çıkar, DJ, aklımı serbest bırak" dizelerini Chromatica'nın "vahşi dizelere sahip olduğunu" ekleyerek yorumladı.[21] USA Today'den Patrick Ryan, parçayı "hipnotik" olarak tanımladı.[22]

The Atlantic'ten Spencer Kornhaber, "Alice"i "nefes kesen korosu" ile Chromatica'nın öne çıkan anlarından biri olarak listeledi.[23] BuzzFeed News'den Alessa Dominguez, Chromatica'nın "Alice" ile "güçlü bir şekilde başladığını" ve Gaga'nın "büyüleyici tiyatro coşkusu" ile şarkı söylediğini gördüğünü söyledi. "Şarkı, kayıtların house tarzından esinlenilmiş sesini, dünyadan bağımsız hissetme temalarını yakalıyor, hepsi de Gaga'nın vokal teatrikleriyle tamamlanıyor ve operatik bir yetenekle sunuluyor. "Beni eve götür" dizelerini söylerken, onu tavşan deliğinden takip etmek istiyorsun."[24] Slate'ten Carl Wilson, "Parçada tavşan deliğinin sizi içine çekmesini ve Harikalar Diyarı'na götürmesini istiyorsunuz. Şarkı aklınıza takılmayabilir ama sizi keyiflendiriyor," yazdı.[25] PopMatters'tan Evan Sawdey, bunu albümün "en az akılda kalan parçası" olarak nitelendirdi.[26] The AV Club'dan Patrick Gomez, şarkının "90'ların genel dans pisti ritmine dayandığı için uykulu hale geldiğini" söyledi.[27] Spin'den Dan Weiss, Alice Harikalar Diyarında metaforlarının "ne yazık ki sığ olandan yeterince uzak olmadığını" belirtti.[28]

Ticari performansı

Amerika Birleşik Devletleri'nde "Alice", albümden Billboard Hot 100 listesine giren tek single olmayan parça oldu.[29] Şarkı Billboard Dance/Electronic Songs listesinde 7 numaraya kadar yükseldi.[30][31] "Alice", UK Singles Chart listesine 29 numaradan giriş yaptı.[32][33]

Künye

Chromatica'nın lineer notlarından uyarlanmıştır.

  • Lady Gaga – vokaller, söz yazarlığı
  • BloodPop – prodüktör, söz yazarlığı, klavyeler, bas, davullar
  • Johannes Klahr – prodüktör, söz yazarlığı, klavyeler, bas, davullar
  • Axwell – prodüktör, klavyeler, bas, davullar
  • Justin Tranter – söz yazarlığı
  • Benjamin Rice – miksaj, stüdyo personeli, vokal yapımcısı
  • Tom Norris – miksaj, stüdyo personeli
  • E. Scott Kelly – miksaj mühendisi, stüdyo personeli
  • Randy Merrill – mastering mühendisi, stüdyo personeli

Listeler

Kaynakça

  1. ^ Nolfi (29 Mayıs 2020). "Chromatica is here: Listen to Lady Gaga's new album now". Entertainment Weekly. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  2. ^ Moreland (29 Mayıs 2020). "Lady Gaga Releases New Album Chromatica: Listen and Read the Full Credits". Pitchfork. Condé Nast. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2020. 
  3. ^ Spanos (30 Mayıs 2020). "Welcome to 'Chromatica': Inside Lady Gaga's Triumphant Dance Floor Return". Rolling Stone. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  4. ^ Dzubay (2 Haziran 2020). "Lady Gaga's Chromatica Dances Through the Pain and Trauma: Review". Consequence of Sound. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  5. ^ a b Grow (1 Haziran 2020). "Lady Gaga Returns to the Dance Floor on 'Chromatica'". Rolling Stone. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  6. ^ Kornhaber (1 Haziran 2020). "Lady Gaga Is Back and Smaller Than Ever". The Atlantic. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  7. ^ Jenkins (3 Haziran 2020). "Lady Gaga's Chromatica Crash-Landed Right When It Was Needed Most". Vulture.com. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  8. ^ Richardson (3 Haziran 2020). "'Chromatica' by Lady Gaga Review: An Invitation to Escape Into Disco". The Wall Street Journal. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  9. ^ Wally (29 Mayıs 2020). "Chromatica Marks Lady Gaga's '90s Club Kid Era". W. 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  10. ^ Mackay (6 Haziran 2020). "Lady Gaga: Chromatica review – colour, kindness and connection". The Guardian. 2 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020The Observer vasıtasıyla. 
  11. ^ Murphy (2020). "First Impressions: A track-by-track review of Lady Gaga's new album 'Chromatica'". Entertainment.ie. 16 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  12. ^ Chapman. "Liner Notes: Lady Gaga takes us to "Chromatica"". The Daily Northwestern. Northwestern University. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  13. ^ Michaca (26 Haziran 2020). "Lady Gaga Dances Through the Pain in "Chromatica"". The Montclarion. Montclair State University . 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  14. ^ "Lady Gaga Collaborator Morgan Kibby Discusses 'Chromatica' Interludes". Rolling Stone (İngilizce). 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  15. ^ "Lady Gaga's 'Chromatica' team reveals the history and future of her new era". Entertainment Weekly (İngilizce). 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  16. ^ Lowe, Zane (21 Mayıs 2020). "Lady Gaga: The Chromatica Interview". Apple Music (İngilizce). 22 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  17. ^ a b Ahlgrim (29 Mayıs 2020). "Lady Gaga returns with triumphant, electro-pop bangers, but 'Chromatica' fails to maintain its high notes". Insider.com. 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  18. ^ Daw (29 Mayıs 2020). "Ranking All 16 Songs from Lady Gaga's 'Chromatica': Critic's Picks". Billboard. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  19. ^ Lipshutz (29 Mayıs 2020). "Lady Gaga's 'Chromatica' is the Summer Dance-Pop Escape We Needed". Billboard. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  20. ^ Pareles (29 Mayıs 2020). "Here's the Lady. Where's the Gaga?". The New York Times. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  21. ^ Moreland (29 Mayıs 2020). "5 Takeaways from Lady Gaga's New Album, Chromatica". Pitchfork. 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  22. ^ Ryan (29 Mayıs 2020). "'Chromatica' review: Lady Gaga's euphoric dance-pop return is her best album in a decade". USA Today. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  23. ^ "Lady Gaga Is Back and Smaller Than Ever". The Atlantic. 1 Haziran 2020. 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  24. ^ Dominguez (29 Mayıs 2020). "The Uneven Return of Old-School Lady Gaga". BuzzFeed News. BuzzFeed. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  25. ^ Wilson (29 Mayıs 2020). "Every Song on Lady Gaga's Chromatica, Rated in Comparison to A Star Is Born's Butt Song". Slate. 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  26. ^ "Lady Gaga's 'Chromatica' Hides Its True Intentions Behind Dancefloor Exuberance". PopMatters. 29 Mayıs 2020. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  27. ^ Gomez (28 Mayıs 2020). "Lady Gaga returns to her electro-pop roots—and channels Madonna (again)—on Chromatica". The A.V. Club. 4 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2020. 
  28. ^ "On Chromatica, Lady Gaga Struggles Along With Us to Find What Normal Is". Spin. 3 Haziran 2020. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  29. ^ "Five Burning Questions: Lady Gaga's 'Chromatica' Debuts Atop the Billboard 200 Albums Chart". Billboard. 9 Haziran 2020. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 
  30. ^ Murray (11 Haziran 2020). "Lady Gaga & Kygo Debut at Nos. 1 & 2 on Top Dance/Electronic Albums Chart". Billboard. 19 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  31. ^ Murray (25 Haziran 2020). "Lady Gaga Extends Her Record as Keith Urban Debuts on Hot Dance/Electronic Songs Chart". Billboard. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2020. 
  32. ^ Savage (5 Haziran 2020). "Lady Gaga's Chromatica is the fastest-selling album of 2020". BBC News. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  33. ^ Megarry. "Here's where Lady Gaga's new album Chromatica debuted on the UK charts". Gay Times. ISSN 0950-6101. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2020. 
  34. ^ "The ARIA Report: Week Commencing 8 June 2020". The ARIA Report, 1579. Australian Recording Industry Association. 8 Haziran 2020. 
  35. ^ "Lady Gaga Chart History (Canadian Hot 100)". Billboard. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
  36. ^ "ČNS IFPI" (Çekçe). Hitparáda – Digital Top 100 Oficiální. IFPI Czech Republic. Note: Change the chart to CZ – SINGLES DIGITAL – TOP 100 and insert 202023 into search. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
  37. ^ "Top Singles (Week 23, 2020)" (Fransızca). Syndicat National de l'Édition Phonographique. 8 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  38. ^ "Official IFPI Charts – Digital Singles Chart (International) – Week: 22/2020". IFPI Greece. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  39. ^ "Top Singoli – Classifica settimanale WK 23" (İtalyanca). Federazione Industria Musicale Italiana. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  40. ^ "2020 23-os SAVAITĖS (gegužės 29-birželio 4 d.) SINGLŲ TOP100" (Litvanca). AGATA. 5 Haziran 2020. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  41. ^ "HOT 40 SINGLES". Recorded Music NZ. 8 Haziran 2020. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  42. ^ "Lady Gaga – Alice". AFP Top 100 Singles. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
  43. ^ "Official Scottish Singles Sales Chart Top 100". Official Charts Company. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
  44. ^ "ČNS IFPI" (Slovakça). Hitparáda – Singles Digital Top 100 Oficiálna. IFPI Czech Republic. Note: Select 23. týden 2020 in the date selector. Retrieved 31 Temmuz 2020.
  45. ^ "Official Singles Chart Top 100". Official Charts Company. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
  46. ^ "Lady Gaga Chart History (Hot 100)". Billboard. Erişim tarihi: 13 Haziran 2020.
  47. ^ "Lady Gaga Chart History (Hot Dance/Electronic Songs)". Billboard. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
  48. ^ "Top 100 Songs". Rolling Stone. 29 Mayıs 2020. 15 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  49. ^ "Lady Gaga Chart History (Hot Dance/Electronic Songs)". Billboard. Erişim tarihi: 15 Eylül 2021.
  50. ^ "Hot Dance/Electronic Songs – Year-End 2020". Billboard. 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  51. ^ "Lady Gaga – Chromatica I". AFP Top 100 Singles. Erişim tarihi: 21 Kasım 2020.
  52. ^ "Lady Gaga Chart History (Bubbling Under Hot 100)". Billboard. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Just Dance (şarkı)</span>

"Just Dance", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın çıkış şarkısı. 8 Nisan 2008'de The Fame albümünün ilk single'ı olarak yayımlandı. RedOne'ın prodüktörlüğünü üstlendiği şarkının yazılıp bestelenmesi Lady Gaga, RedOne ve Akon tarafından gerçekleştirildi. Şarkıda Colby O'Donis vokallerine de yer verildi. Şarkı, 2009 Grammy Ödülleri'nde "En İyi Dans Kaydı" ödülüne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">LoveGame</span>

"LoveGame", Amerikan kayıt sanatçısı Lady Gaga'nın ilk albümü The Fame'den yayımlanan bir tekli çalışmasıdır. Electropop tarzındaki şarkının yapımcılığını RedOne üstlendi. Kuzey Amerika ve Avrupa'da albümün üçüncü; Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve İsveç'te dördüncü teklisi olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)</span>

"Eh, Eh ", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü The Fame'den bir şarkı. Albümün üçüncü single'ı olarak Avustralya, Yeni Zelanda ve bazı Avrupa ülkelerinde; dördüncü single'ı olarak Fransa'da yayımlandı. Kalipso tarzı orta tempolu bir baladdır, eski sevgiliyle ilişkisi biten ve yeni birini bulan bir kişiyi konu alır. Kendi ülkesinde hiçbir zaman single olarak piyasaya sürülmemesine rağmen "Eh, Eh ", ABD merkezli eleştirmenlerden genel anlamda olumsuz eleştiri topladı; kimisi şarkıyı "kuru ve cansız" olarak niteledi, kimisi The Fame'in "kötü kız partisi atmosferini" durdurmakla suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Poker Face (Lady Gaga şarkısı)</span> Pop şarkısı

"Poker Face", Amerikalı pop şarkıcısı Lady Gaga tarafından kaydedilen bir şarkıdır. Yazarlığını Lady Gaga ve RedOne; yapımcılığını ise RedOne üstlendi. Lady Gaga'nın The Fame adlı ilk stüdyo albümünden çıkan ikinci teklisidir. 2008 yılında bazı ülkelerde yayımlandı, 2009 yılı başında tüm dünya ülkelerinde satışa sunuldu. "Poker Face", Gaga'nın önceki teklisi "Just Dance" gibi yüksek tempolu bir dans şarkısıdır, ancak daha karanlık bir müzikal tona sahiptir. Şarkı, genel olarak seks ve kumar hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lady Gaga diskografisi</span> sanatçı diskografisi

Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın diskografisi altı stüdyo albümü, bir film müziği albümü, bir derleme albüm, iki remiks albümü, üç video albümü, dört EP, otuz üç single ve on iki tanıtım single'ından oluşmaktadır. Gaga, ilk stüdyo albümü The Fame'i Ağustos 2008'de yayımladı. ABD'de iki numaraya kadar yükselen ve üç platin sertifika alan The Fame; Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, İsviçre ve Kanada'daki listelerin zirvesine yerleşti. Albümün ilk iki single'ı "Just Dance" ve "Poker Face", ABD, Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada'da bir numara olarak dünya çapında başarılı oldu. Albümden "Eh, Eh ", "LoveGame" ve dünya genelinde birçok ülkede ilk onda, Almanya'da ise bir numarada yer alan "Paparazzi" olmak üzere üç single daha yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alejandro (şarkı)</span>

"Alejandro", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın bir şarkısı. The Fame Monster (2009) adlı stüdyo albümünden çıkan üçüncü single çalışmasıdır. Şarkı, orta tempolu Europop tarzında bestelendi ve RedOne ile birlikte sözleri yazıldı ve yapımı gerçekleştirildi. Şarkıcının "Fear of Sex Monster"ından esinlenildi. Eleştirmenler, şarkının ağırlıklı olarak ABBA ile Ace of Base'den etkilendiğini belirttiler ve şarkı hakkında olumlu eleştiriler yaptılar.

<span class="mw-page-title-main">Paparazzi (Lady Gaga şarkısı)</span> Amerikan kayıt sanatçısı Lady Gaganın tekli çalışması

"Paparazzi", Amerikan kayıt sanatçısı Lady Gaga'nın ilk albümü The Fame'den yayımlanan son tekli çalışmasıdır. Söz yazımı Rob Fusari ve Gaga tarafından üstlenilen şarkı, Birleşik Krallık, İrlanda ve İtalya'da albümün üçüncü, Kanada ve ABD'de dördüncü, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fransa'da beşinci teklisi olarak yayımlandı. Birleşik Krallık'ta 6 Temmuz 2009'da yayımlandıktan dört gün sonra Avustralya'da satışa sunuldu. Birleşik Krallık'ta başta üçüncü tekli olarak "LoveGame" önerilmekteydi. Ancak şarkıdaki tartışmalı konsept ve sözler yüzünden bunun yerine "Paparazzi" yayımlandı. Şarkı, Gaga'nın şöhret arayışını portreler. Yüksek tempo bir dans şarkısı olan eserde, bir ünlüyü izleyerek ilgi ve şöhret arayan bir sapık anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Dance in the Dark</span> Lady Gaganın üçüncü EPsi The Fame Monsterdan bir şarkı

"Dance in the Dark", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkı. Gaga'nın "Kendi Canavar Korkusu"ndan etkilenmekte ve yatak odasında yalnız iki kişinin yakın deneyimini ele almaktadır. Şarkının bedeninden utandığı için karanlıkta seks yapmak isteyen bir kız hakkında olduğunu belirten Gaga, böyle kadınlarla Mac AIDS Fund'da çalışırken karşılaştığını açıkladı. Gaga bu şarkıda onları anladığını, onlar gibi hissettiğini ve her şeyin yolunda olduğunu anlatmak istediğini söylemektedir. "Dance in the Dark" başlangıçta "Telephone"dan sonra yayımlanacaktı; fakat Gaga ve müzik şirketi arasındaki bir anlaşmazlıktan dolayı "Alejandro" önce yayımlanırken şarkı daha sonra sadece dijital olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Telephone (şarkı)</span> Lady Gaga ve Beyoncé tarafından yapılan şarkı

"Telephone" Amerikalı pop şarkıcısı Lady Gaga ve Beyoncé tarafından Gaga'nın üçüncü stüdyo albümü The Fame Monster (2009) için kaydedilmiş bir şarkı. Gaga, Rodney Jerkins, LaShawn Daniels, Lazonate Franklin ve Beyoncé tarafından yazıldı. Gaga'nın boğulma fobisinden ilham alınarak yazıldı, şarkı sözlerini sevgilisinin sürekli telefonunu araması durumunda cevap vermek yerine dans etmesi metaforunu, telefon çaldıkça korkusunun geri gelmesini ve işe yaramadığını bu yüzden de açmadığını anlattığını açıkladı. Şarkı aslında Britney Spears için yazıldı ve o da demosunu kaydetti. Müzikal olarak "Telephone" geniş köprüler, rap kısımları ve telefon operatörünün aranılan numaraya ulaşamamasını belirttiği ses örneğini içerir. Beyoncé şarkının ortasında rap kısmını söyler ve o esnada altyapı davullar ile hızlanır.

"Monster", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkı. Gaga'nın "Bağlılık Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı; Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılırken, yapımcılığını RedOne üstlendi. Gaga, "Monster"ın kendisinin seks ve ilişki korkusunu anlattığını ve sözlerin sürekli kötü çocuğa aşık olmak, kaçmak yerine aynı kişiye geri dönmek hakkında olduğunu açıkladı. "Monster"daki korkunun düzenli bir ilişkiye olan gereksiniminden çıktığını belirtti. Yoğun bas ve azalan klavye sesleri ile "ağır" nakaratları birleştiren "Monster", zombi benzeri metaforlar içeriyor ve Gaga'nın çıkış single'ı "Just Dance"e bir göndermede bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Applause (Lady Gaga şarkısı)</span>

"Applause", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın üçüncü stüdyo albümü Artpop'ta yer alan bir şarkı. Yazımında ve yapımında Lady Gaga ve DJ White Shadow'un görev aldığı şarkı, Interscope Records tarafından albümün çıkış single'ı olarak 12 Ağustos 2013'te yayımlandı. Başlangıçta 19 Ağustos 2013'te radyolara gönderilerek duyurulması planlandı; ancak 10 Ağustos'ta internete sızdırılması üzerine planlanan tarihten bir hafta önce yayımlandı. Şarkıyla ilgili ayrıntılar, 2013 yılı boyunca ortaya çıkarıldı. Gaga, bazı sözleri Twitter hesabında 2013'ün başında paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Perfect Illusion</span>

"Perfect Illusion", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın beşinci stüdyo albümü Joanne'in çıkış single'ı olarak Interscope Records tarafından yayımlanan şarkı. Dijital indirmeye 9 Eylül 2016'da açık hale geldi. Şarkıyı Gaga, Kevin Parker, Mark Ronson ve BloodPop yazdı ve prodüksiyonunu yaptı. Eleştirmenlerden olumlu dönüşler aldı ve çoğu yorum şarkıyı Bruce Springsteen şarkılarına benzer buldu.

<span class="mw-page-title-main">Million Reasons</span>

"Million Reasons" Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın beşinci stüdyo albümü Joanne (2016) için kaydettiği bir şarkı. Gaga, Hillary Lindsey ve Mark Ronson tarafından yazıldı, yapımcılığını ise Gaga, Ronson ve BloodPop üstlendi. 6 Ekim 2016'da albümün promosyon single'ı olarak yayımlandı. Şarkı Billboard Hot 100 listesinde 76 numaraya kadar yükseldi. 8 Kasım 2016'da albümün ikinci single'ı olarak radyolara gönderildi. Gaga'nın Superbowl devre arası gösterisinden sonra yayınlanan Billboard 100 raporuna göre Million reasons teklisi 4 numaradan tekrar listeye giriş yapmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Stupid Love (Lady Gaga şarkısı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga şarkısı

"Stupid Love" Lady Gaga'nın bir single'ı. Gaga'nın yayımlanma tarihi 29 Mayıs 2020 olan, altıncı stüdyo albümü Chromatica'nın ilk single'ı olarak 28 Şubat 2020'de piyasaya video klibi ile birlikte sürüldü.

<i>Chromatica</i> 2020 çıkışlı Lady Gaga albümü

Chromatica, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümüdür. 29 Mayıs 2020'de Streamline ve Interscope Records tarafından yayınlandı. Orijinal yayınlanma tarihi 10 Nisan 2020 olmasına rağmen COVID-19 pandemisi yüzünden yedi hafta sonrasına ertelendi. Gaga ve Bloodpop, albümün ana yapımcıları oldu. Chromatica dans-pop, synthpop ve elektropop albümü olmakla birlikte house ve disko elementlerinin yanında birçok tarzı da barındırır. Albümün teması genel olarak TSSB, akıl sağlığı, iyileşme ve mutluluk üzerine kurulmuştur. Müzikal altyapısı olarak da yüksek tempo ağırlıktadır. Ariana Grande, Blackpink ve Elton John ile albümde işbirliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rain on Me (Lady Gaga ve Ariana Grande şarkısı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga ve Ariana Grande şarkısı

"Rain On Me", Amerikalı şarkıcılar Lady Gaga ve Ariana Grande tarafından seslendirilen bir şarkıdır. Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'nın ikinci single'ı olarak Interscope tarafından 22 Mayıs 2020'de yayınlandı. Dans-pop, disko, house ve elektropop tarzına sahiptir. Gaga tarafından "gözyaşlarının kutlanması" olarak tanımlandı ve hayatın zorluklarına karşı devam etme temasını içerdiğini belirtti. Müzik eleştirmenleri tarafından olumlu yorumlar topladı. Kimileri Gaga ve Grande'nin vokal yeteneklerini överken diğerleri de şarkının doğal yüksek temposunu övdü.

<span class="mw-page-title-main">Sour Candy (Lady Gaga ve Blackpink şarkısı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga ve Blackpink şarkısı

"Sour Candy" Amerikalı şarkıcı Lady Gaga ve Güney Koreli kız grubu Blackpink'in bir şarkısı. 28 Mayıs 2020'de Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica için dijital indirme ve streaming platformlarında tanıtım kaydı olarak yayınlandı. Sonraki gün ise Avustralya radyolarına albümün üçüncü single'ı olarak gönderildi. Dans pop, elektropop, bubblegum pop, K-pop ve deep house tarzı müzik, house, dans ve elektronik müzik ritimleri içermektedir ve sözlerinde bir ilişkiyi ekşi şekere benzetmesi işlenir.

<span class="mw-page-title-main">Free Woman (şarkı)</span> 2020 çıkışlı Lady Gaga şarkısı

"Free Woman", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica için kaydettiği bir şarkı. Lady Gaga, şarkının yapımcıları BloodPop, Axwell ve Johannes Klahr ile birlikte şarkıyı yazdı. Şarkı, 22 Nisan 2020'de albümün şarkı listesinin geri kalanıyla birlikte duyuruldu. 7 Mayıs 2020'de internette farklı bir enstüman içeren yüksek kaliteli bir "Free Woman" sızıntısı ortaya çıktı. 28 Ağustos 2020'de, Apple Music'te Gaga Radio'nun son bölümünü kutlamak için Honey Dijon tarafından düzenlenen bir remiks yayınlandı.

"911" Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'dan (2020) bir şarkı. Albümün sekizinci parçası olarak dahil edilmiştir ve öncesinde, şarkının başlangıcına doğru geçiş yapan "Chromatica II" adlı yaylı bir aranjman yer alıyor. Gaga, Justin Tranter, BloodPop ve Madeon tarafından yazılmıştır ve son ikisi Benjamin Rice ile birlikte yapımcılığını üstlenmiştir. Funk ve techno'dan etkilenen bir Euro disko, synth-pop ve elektropop şarkısıdır. Şarkı sözleriyle, şarkıcının alması gereken antipsikotik ilaçlardan bahsediyor.

"Sine from Above", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga ve İngiliz şarkıcı Elton John'un seslendirdiği, Gaga'nın altıncı stüdyo albümü Chromatica'dan (2020) bir şarkı. Albümün on dördüncü parçası olarak yer alır ve öncesinde şarkının başlangıcına götüren, yaylı aranjmana sahip "Chromatica III" ara geçiş parçası bulunur. BloodPop, Burns, Axwell, Liohn ve Johannes Klahr tarafından prodüksiyonu yapıldı ve aynı kişiler tarafından yazıldı. Drum and bass ile elektronika etkisi altındaki bir elektropop şarkısıdır ve lirik olarak müziğin iyileştirici gücünden bahseder. Bazı müzik eleştirmenleri "Sine from Above" için "albümde göze çarpan bir parça" yorumunu yaptılar ve deneysel doğasını takdir ettiler, diğerleri ise şarkının parçalanması ve John'un sesi üzerinde ses efektlerinin kullanımı konusunda eleştirel oldu.