İçeriğe atla

Aliağa Vahid'in heykeli (Bakü, 1990)

Aliağa Vahid'in heykeli (2021)

Aliağa Vahid'in heykeli, Azerbaycanlı şair Aliağa Vahid'in 1990 yılında Bakü'de dikilen heykelidir.[1]

Hakkında

Aliağa Vahid'in heykelinin düzeltilmesi 1989 yılında sipariş edilir. Heykelin fikri Natik Aliyev Rahib Hasanov, mimarı ise Sanan Salamzade'dir. Birkaç ay süren yaratıcı süreç 1990 yılının mart ayında tamamlanır. Üç sanatçının sürekli ve yoğun arayışları sayesinde eserin hem özgün sanatsal hem de mimari çözümü bulunur. Anıtın şekil ve formunun özgünlüğü, "Ben kendimim, Ulu Füzul'ümüzün emaneti" gazelinin meşhur beyitinden kaynaklanmaktadır. Ağaç gövdelerinin yerden yükselerek yükselmesini yazarlar, Füzuli'nin geleneklerinin Vahid tarafından yeniden canlandırılması olarak düşünmüşlerdir. Eserin büyük ağaç-portre tarzı çözümü de beyitin zengin sanatsal görkemini yansıtmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Heykel hakkında heykeltıraş Rahib Hasanov şunları söylemiştir:


Anıtın bronza transferi St. Petersburg'da gerçekleşiyor. Bitmiş heykelin yüksekliğinin 5 metre olması gerekiyordu ancak daha sonra kaynak yetersizliğinden dolayı 3 metreye çıktı. Anıtın yapısı her ne kadar şairin başının tasvirinden oluşsa da aslında çok olay örgülü heykel örneğidir. 27 Ekim 1990 tarihinde M. Magomayev'in adını taşıyan Azerbaycan Devlet Filarmoni Orkestrası'nın yanındaki bahçede anıtın tören açılışı yapıldı.[1][2] 2008 yılında heykelin yeri değiştirilerek İçerişehir'e taşınmıştır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Ziyadxan Əliyev (13 Ocak 2018). "Eşqə sədaqətli, Vətənə məhəbbətli şairin bənzərsiz abidəsi". 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Lalə Hüseyn (2 Eylül 2015). "Sənətin ecazı və simvollar". medeniyyet.az. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Taras Şevçenko</span>

Taras Hrıhorovıç Şevçenko, Ukraynalı hümanist şair ve ressam. Geride bıraktığı eserleri ile modern Ukrayna dili ve edebiyatının temeli olarak gösterilir. Şevçenko Rusça eserler de vermiş ve başyapıt olarak nitelendirilebilen resimler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli</span> Rusyada bir heykel

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli veya İşçi ve Kolhoz Kadın Heykeli, ideolojik ve kavramsal olarak Boris İofan tarafından ortaya atılan, Vera Muhina tarafından tasarlanan, Paris'te 1937 yılında gerçekleşen uluslararası fuarda sergilenen, paslanmaz çelikten yapılmış, 60 ton ağırlığında ve 24,5 metre uzunluğundaki heykel. Döneminde ilk kez denenen nokta kaynak metodu ile yapılan heykel, komünizmin sembolü olan orak ve çekiç taşıyan bir kadın ve bir erkekten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aksoy</span> Türk heykeltıraş

Mehmet Aksoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

Mimar Sinan Anıtı, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Binası bahçesinde yer alan büyük Türk mimarı Sinan'ın mermer heykeli. İlk Mimar Sinan anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik Anıtı</span> Ankarada bulunan bir anıt

Güvenpark Anıtı, Ankara Kızılay Meydanı'nda Güvenpark içerisinde bulunan ve Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nda ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ve insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmaların yer aldığı anıttır.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<i>Bilim Ağacı</i> Türk Devrimini simgeleyen anıt

ODTÜ Bilim Ağacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Ankara'daki ana yerleşkesinin Eskişehir Yolu kapısında bulunan üniversitenin simgesi olmuş anıt.

<span class="mw-page-title-main">Seğmenler Parkı</span>

Seğmenler Parkı, Ankara'da 1983'te açılan bir park.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İzmir Atatürk Anıtı, İzmir Cumhuriyet Meydanı'na Millî Mücadele'yi temsil etmek üzere 1932'de dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Mümine Hatun Türbesi</span>

Mümine Hatun Türbesi Azerbaycan Cumhuriyeti, NÖC, Nahçıvan şehrinde bulunan ve "Atabey Kubbesi" olarak da bilinen İldenizliler dönemine ait tarihi-mimari bir anıttır. Türbe, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir anıt olarak tescil edilmiştir. 1998 yılında Mümine Hatun Türbesi diğer Nahçıvan türbeleriyle birlikte UNESCO Rezerv listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Anıtı (Budapeşte)</span>

Stalin Anıtı, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Budapeşte'de yer alan, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in Aralık 1951'deki yetmiş üçüncü yaş günü şerefine inşa edilen anıt. 1956 Macaristan ayaklanması sırasında destalinizasyon politikalarından güç alan gruplar tarafından 23 Ekim 1956'da yıkıldı ve parçalara ayrıldı. Daha sonra heykelsiz olarak yeniden inşa edilerek 1 Mayıs İşçi Bayramı geçit törenlerinde kullanılan dekoratif bir yer olarak işlev gördü. 1990'lı yıllarda kaide tamamen yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk Anıtı (Bakü)</span> Azerbaycanda bir anıt

Mustafa Kemal Atatürk Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Ağacı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Cumhuriyet Ağacı, Türkiye'nin İzmir ilinin Konak ilçesinde, Gündoğdu Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır. 2003'te tamamlanan anıt, Millî Mücadele'yi simgelemektedir. Bakırdan yapılmış olan heykelin yüksekliği 5 metre, mermer kaplı kaidenin yüksekliği 8,5 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 13,5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Aliağa Vahid</span> Azeri şair

Aliağa İskenderov veya Aliağa Vahid, Azerbaycanlı şair. Azerbaycan SSC'nin "Onurlu Sanatçı" (1943) unvanına sahiptir. Sovyet Azerbaycan şiirinde Orta Çağ gazel tarzını yeniden tanıtmasıyla biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rahibe Teresa Anıt Evi</span>

Rahibe Teresa Anıt Evi kendini insani yardıma adamış Nobel Barış Ödülü sahibi Rahibe Teresa için 1910-1928 yılları arasında yaşadığı Kuzey Makedonya'daki Üsküp şehrinde bulunan bir anıt ev. Anıt evi, Merkez Belediyesi'nin Makedonya Caddesi üzerinde, Rahibe Teresa'nın vaftiz edildiği bir zamanlar adı Kutsal İsa Roma Katolik Kilisesi olan yere inşa edilmiştir. Makedonya Meydanı'nın hemen doğusunda yer almaktadır. İlk üç haftada anıt evi 12.000 kişi ziyaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı</span> Vikimedya liste maddesi

Ukrayna'da Vladimir Lenin anıtlarının tahribatı Sovyetler Birliği'nin dağılması sırasında başladı. Yevromaydan sırasında yaygın bir fenomen hâline geldi ve Ukraynalılar tarafından Leninopad olarak anılmaya başlandı.