İçeriğe atla

Ali Şamil

Ali Şamil Güler (d. 1895, Ahlat, 1974, İzmir), 110 santimlik boyuna rağmen gönüllü olarak Milli Mücadele'ye katılması ve Türk karargâhında görev yapması ile tanınan tarihî kişilik.

Osmanlı Devleti'nin son döneminde Osmanlı hanedanı mensuplarının konaklarında görev yaparak imparatorluğun çöküşüne tanık olmuş; İmparatorluğun I. Dünya Savaşı yenilgisinden sonra Milli Mücadele'ye gönüllü katılarak Türk ordusu karargâhında görev yapmıştır.

Yaşamı

1895'te doğdu. Uludere köyünden Çobanoğulları ailesinden Şeyh Bektaş'ın torunuydu.[1] Boyu 110 cm. idi. Dönemin kısıtlı imkanlarına rağmen rüştiyeyi bitirdi. I. Dünya Savaşı sırasında ailesi ile birlikte Rus işgalinden kaçıp Mardin'e gitti.

Yirmi yaşında iken,[2] dönemin Savaş Bakanı Enver Paşa ile Mardin'de bir handa çay servisi yaptığı sırada tanıştı. Enver Paşa onu İstanbul'daki konağına götürdü. Enver Paşa ve Osmanlı padişahı Vahdettin'in kızı olan eşi Naciye Sultan ile birlikte yaşadı. Konakta Enver Paşa'nın emir eri gibi çalıştı; harem ve selamlık arasındaki haberleşmeyi sağladı. Tatlı dili ve nüktedanlığı ile tanındı. İki yıl kadar sonra Osmanlı padişahı Vahdettin'in büyük kızı Fatma Ulviye Sultan'ın sarayında Ulviye Sultan ve eşi İsmail Hakkı Bey ile yaşadı.

İsmail Hakkı Bey, Mustafa Kemal Paşa tarafından başlatılan Kurtuluş Savaşı'na katılmak için Anadolu'ya geçince Ali Şamil de onunla birlikte İstanbul'dan ayrılıp Millî Mücadele'ye katıldı. Birlikte Batı Cephesi'nde savaşmaya gittiler. İsmail Hakkı Bey'in gönüllü emir eri olan Ali Şamil, karargâhta görev yaptı; hiç cephede görevlendirilmedi; İstiklal madalyası sahibi olmadı.[1]

İzmir'in düşman işgalinden kurtulduğu 9 Eylül 1922 günü Türk ordusuyla birlikte İzmir'e girdi. Cumhuriyetin ilanından sonra sivil hayatına İzmir'de devam etti. Soyadı Kanunu çıktığında "Güler" soyadını aldı.

Basmane Garı'nda memur olarak çalışan Ali Şamil Güler, emekli olduktan sonra Kahramanlar semtinde, büyük bir kütüphanesi olan bir kıraathane işletti.[3] İki defa evlenip ayrıldı, hiç çocuğu olmadı. 1974 yılında öldü. Cenazesi, Kokluca Mezarlığı'na defnedildi.

Hayatı, yazar Turgut Yasalar tarafından "Ali Şamil: Büyük Taaruz'un Küçük Tanığı" (2022) adıyla kitaplaştırılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Durgun, Özgür Duygu (28 Ağustos 2022). "Ali Şamil: Etten ve kemikten bir insan". Gazete Duvar. 28 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  2. ^ a b ""Büyük Taarruz'un Küçük Tanığı" raflarda | Gazete Pencere". Gazetepencere.com. 24 Ağustos 2022. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  3. ^ Atmaca, Efan (15 Eylül 2022). "Toplanın Ali Şamil'in yamacına!". Hürriyet. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1881–1922)

İsmail Enver Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Türk asker ve siyasetçi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askerî darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914'te Almanya ile askerî ittifaka önayak olarak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etmiş, savaş yıllarında Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili sıfatıyla askerî politikayı yönetmiştir. Bu savaş sırasında meydana gelen Ermeni Kırımı'nı hazırlayanlardan biridir. I. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirilmesi amacıyla pek çok mücadelede bulunmuştur. Orta Asya'da Basmacı Hareketi'nin başına geçerek Bolşeviklere karşı savaşmıştır. 4 Ağustos 1922'de bir çatışma esnasında Bolşevikler tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Okyar</span> 2. Türkiye başbakanı

Ali Fethi Okyar, Türk asker, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">I. Süleyman</span> 10. Osmanlı padişahı (1520–1566)

I. Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesidir. Batı'da Muhteşem Süleyman, Doğu'da ise adaletli yönetimine atfen Kanûnî Sultan Süleyman olarak da bilinmektedir. 1520'den 1566'daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve 13 kez sefere çıkan I. Süleyman, saltanatının toplam 10 yıl 1 ayını seferlerde geçirmiştir. Süleyman böylece imparatorluğun hem en uzun süre hüküm süren hem en çok sefere çıkan hem de en uzun süre sefer yapan Osmanlı Sultanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Merzifonlu Çalık Hacı Ali Paşa, II. Ahmed saltanatında, 27 Mart 1692 - 27 Mart 1693 tarihleri arasında bir yıl bir gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'dan sonra Merzifon'un çıkardığı ikinci sadrazamdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik Okday</span> 209. ve son Osmanlı sadrazamı

Ahmet Tevfik Paşa, Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı.

<span class="mw-page-title-main">Damad Ferid Paşa</span> 216. Osmanlı sadrazamı

Damad Mehmed Ferid Paşa, Osmanlı diplomatı ve devlet adamı. VI. Mehmed saltanatında 4 Mart 1919 - 30 Eylül 1919 ve 5 Nisan 1920 - 17 Ekim 1920 tarihleri arasında toplam bir yıl bir ay on beş gün sadrazamlık yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki ulusal kurtuluş hareketine muhalefetinden ötürü savaştan sonra Yüzellilikler listesine alınmış ve vatan haini ilan edilmiştir. 1922 yılında yurt dışına kaçmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Talat Paşa</span> 214. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Talat, Osmanlı Hürriyet Cemiyeti'nin kurucu lideri, İttihat ve Terakki'nin kurucularından ve önde gelen liderlerinden olan Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bıyıklı Mehmed Paşa</span> Şark serdarı ve Diyarbakır beylerbeyi

Bıyıklı Mehmed Paşa, sancakbeyi, beylerbeyi ve vezir görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. Fırat-Dicle Seferi ile geniş bir coğrafyada Safevi hakimiyetini bitirerek Fatih Paşa unvanı aldı ve Diyarbakır'ın da ilk Osmanlı valisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan İsmail Paşa</span>

Rıdvan İsmail Paşa, Osmanlı devlet adamı. 1890 ve 1906 yılları arasında İstanbul şehremini olarak görev yapmıştır. İstanbul'un en uzun süre görev yapan belediye başkanlarından biri olan Rıdvan İsmail, 1906'da kendisine yapılan bir suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hümeyra Özbaş</span>

Suade Hümeyra Özbaş son Osmanlı Padişahı VI. Mehmed'in torunudur.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Okday</span> Ahmet Tevfik Paşanın oğlu, asker, diplomat

İsmail Hakkı Tevfik Okday, son Osmanlı sadrazamı Ahmet Tevfik Paşa'nın oğlu, son Osmanlı Padişahı Mehmed Vahdettin'in eski damadı, asker, diplomat, filatelist.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Ulviye Sultan</span>

Fatma Ulviye Sultan veya Fatma Ulviye Germiyanoğlu, son Osmanlı padişahı Vahdettin’in büyük kızı.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Kuşatması</span>

Mardin Kuşatması, 1516-1517 yılları arasında Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun Ustaclu Süleyman Bey komutasındaki Safevi şehrini ele geçirmek istemesiyle gerçekleşip Osmanlı'nın şehri ele geçirmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat-Dicle Seferi</span> 1514 yılında Osmanlı Ordusu tarafından başlatılan askeri harekât

Fırat-Dicle Seferi, 1514 yılında Osmanlı Ordusu tarafından Safevilere ve Memlûklara karşı Doğu Anadolu'da yapılan askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mısır Seferi</span> 1516–1517 yılları arasında Osmanlılar ile Memlûkler arasında Orta Doğuda gerçekleşmiş olan bir dizi savaş

Büyük Mısır Seferi, Mısır Seferi veya 1516–1517 Osmanlı–Memlûk Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Memlûk Sultanlığı arasında Ağustos 1516 ile Ocak 1517 tarihleri arasında Orta Doğu'da gerçekleşmiş bir dizi savaştır. Sefer sırasında meydana gelen Mercidâbık, Gazze, Ridâniye ve son olarak Kahire muharebelerinde bozguna uğrayan Memlûk Devleti, akabinde Osmanlılar tarafından tamamen ilhak edildi ve Suriye, Filistin, Hicaz ve Mısır toprakları ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Avni Paşa</span>

Mirliva Ahmed Avni Paşa, Ahmed Lortkipanidze veya Seryaver Avni Paşa, VI. Mehmed’in başyaverliği ve Bahriye Nazırlığı yapmış Osmanlı askeri ve devlet adamı.