İçeriğe atla

Ali ile Ramazan

Ali ile Ramazan
Ali ile Ramazan kitap ön kapağı
YazarPerihan Mağden
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
KonularAşk, dram
TürRoman
Yayım2010 (özgün)
4 Şubat 2011 (Türkçe)
YayımcıDoğan Kitap
Sayfa164
ISBN978-605-111-48-11

Ali ile Ramazan, Perihan Mağden'in 2010 yılında çıkardığı, toplum tarafından dışlanmış[1] ve ötekileştirilmiş iki genç erkek eşcinselin trajik öyküsünü konu edinen eşcinsel aşk temalı[2] kurgusal olmayan romanıdır. Kitap, yazarı Perihan Mağden tarafından 1992 yılında[3] Hürriyet gazetesi tarafından 3. sayfa haberlerinde "Çarpık Geceye Üçüncü Kurban" başlığıyla verilen haberde gazetenin kullandığı “çarpık” sözcüğüne[4] ötekileştirilme atıfıyla Mağden tarafından homofobi iması vurgulanarak yazılmıştır. Perihan Mağden'in gerçek hikâyeden esinlenerek yazdığı kitabında yetiştirme yurdunda arkadaş olan ve zamanla arkadaşlıkları aşka dönüşen iki genç erkeğin cinsel yönelim, parasızlık ve diğer sosyal nedenlerle birlikte yaşadıkları kaçak hayat ve diğer olaylar bütününe yer vermiştir.

Kitap hakkında

Perihan Mağden'in kariyerinde kitabı olan "Ali ile Ramazan" 2. hamur, ciltsiz Doğan Kitap etiketiyle basılmış, Mağden kitabın ilk sayfasına Raoul Vaneigem'den şu alıntıyla başlar:


Özet

"Ali, ramazan"'ın yetimhanede başlayıp bir üçüncü sayfa haberinde sona eren aşkları anlatılır.

Tartışmalar

Daha önce Perihan Mağden'in yurtdışında yayınlanması için 17 kitabına destek veren TEDA "TEDA Projesi", Perihan Mağden'in iki erkeğin duygusal ilişkisini anlatan Ali ile Ramazan isimli bu romanını basmak için başvuran Almanya'daki Suhrkamp Yayınevi'nin talebini reddetmiştir. Konu Türkiye Büyük Millet Meclisinde de tartışılmıştır.[]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ali ile Ramazan'ın acı aşkına giriş..." Radikal. 6 Şubat 2010. 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2013. 
  2. ^ Gülşen İşeri (24 Ekim 2013). "Ali ile Ramazan 'sahneye çıkıyor'". İnsan Haber. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2013. 
  3. ^ Kaya Genç (7 Şubat 2010). "Türkiye, insanı çaresiz bırakan bir yetimhane". Sabah. 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2013. 
  4. ^ "İntihar Üzerine". Aytaç Dergisi. 15 Kasım 2013. 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2013. 
  5. ^ "Kitabı yazmaya Amsterdam'da başladım". Sabah, Röportaj. 7 Şubat 2010. 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülse Birsel</span> Türk oyuncu ve senarist

Gülse Birsel, Türk oyuncu, sunucu, komedyen, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Sezen Aksu</span> Türk müzik sanatçısı

Sezen Aksu, doğum adıyla Fatma Sezen Yıldırım,, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve yapımcı. Çıkış yaptığı 1970'lerin ortalarından itibaren şarkılarıyla etkili bir figür hâline gelerek Türk pop müziğine yön verdi. Şarkıcılığının yanı sıra yazıp bestelediği şarkıları başkalarına vermesi sayesinde söz yazarı ve besteci kimliğiyle de sık sık ön plana çıktı. Kendisine geri vokallik yapan birçok kişiyi destekleyerek bu kişilerin albümlerinin yapımcılığını üstlendi. Bu sayede 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başında çeşitli isimlerin tanınmasına yardımcı oldu ve bu isimleri etkiledi.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

atv (Türkiye) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren televizyon kanalı

atv, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi ve filmleriyle ön plana çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuna Kiremitçi</span> şair

Tuna Kiremitçi Türk şair, yazar ve müzisyendir.

Perihan Mağden, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Vildan Atasever</span> Türk oyuncu

Vildan Atasever Erdem, Türk dizi ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hande Yener</span> Türk şarkıcı

Hande Yener, asıl adıyla Makbule Hande Özyener, Türk şarkıcı. Çıkış yaptığı 2000'lerin başından itibaren pop listelerinde üst sıralara yükselen şarkılarıyla Türk pop müziğinde kendine yer edindi. Müziğinin yanı sıra kıyafetleri ve değişkenlik gösteren imajıyla da adından bahsettirdi. Zaman zaman müzikal tarzında da değişiklikler yaptı; bir dönem pop müzikten elektronik müziğe geçiş yapsa da bu dönem kısa sürdü ve tekrar pop müzik yapmaya başladı. Kariyerindeki değişken adımları köşe yazarları tarafından birçok kez incelenerek yorumlandı, kariyeri boyunca meslektaşı Demet Akalın ile yaşadığı kavgalar ve tartışmalar Türkiye'de magazin gündemini sık sık meşgul etti, popüler kültürde simgeleşen bir kavga hâline gelmiştir.

Ruhi Sarı, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Türk edebiyatında LGBT temaları, Türk edebiyatı içinde eser veren kişilerin, eşcinsellik ya da LGBT temaları tamamen ya da kısmi olarak ele almasıdır. Kemal Tahir, Attilâ İlhan, Demir Özlü, Ferit Edgü, Selim İleri, Bilge Karasu, Adalet Ağaoğlu, Leyla Erbil, Kamuran Şipal, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi yazarlar eserlerinde bu temaya yer veren bazı yazarlardır. Kimi az kimi çok, kimi belli belirsiz ve kimi de açık bir biçimde, eşcinselliğe değindiler.

Ali Kırca, Türk haber sunucusu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de LGBT hakları</span> Türkiyede lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylerin hakları

Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler diğer vatandaşlara göre dezavantajlı durumdadırlar. Türkiye eşcinsel ilişkileri tanısa da medeni kanununda cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği gibi bir ifadeye yer vermez ve eşcinsel çiftlerin birlikteliklerini yasal zeminde tanımaz. 2013 yılında ILGA-Europe, Türkiye'yi LGBT haklarının korunması konusunda 49 ülke arasında 39. sıraya yerleştirmişti ancak 2024 yılında 46. sıraya geriledi. Türkiye'yi sıralamada sadece Azerbaycan ve Rusya takip etti.

Tuluhan Tekelioğlu Türk sunucu, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Can Bonomo</span> Türk şarkıcı

Can Bonomo, Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve oyuncu.

Türkiye Türklerindir, 8 Kasım 1949'dan beri Hürriyet gazetesinin mottosu olan söz.

<i>Kraliçe Fabrikada</i> film

Kraliçe Fabrika'da, yönetmenliğini Ali Kemal Güven'in yaptığı, eşcinsel aşk temalı, 2008 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">LGBT turizmi</span>

LGBT turizmi ya da gey turizmi olarak adlandırılan LGBT bireylere yöneliktir turistik etkinliklerdir. LGBT bireylere son yıllarda toplumsal yapıda geniş kabul uygulaması başlatılmış, kapsamı; eşcinsel turiste yönelik gerçekleştirilen bu etkinlik veya mekanlar Avrupa ülkeleri ve bazı Kuzey Amerika ülkelerinde özellikle yaygındır. Genellikle bu yerler cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı olmaksızın LGBT'lere, açık alanlarda kabul etmeyen, farklı cinsel yönelime yer vermeyen, kalıplaşmış, gelenekçi hizmet anlayışına sahip iş veya mekanların aksine, özgür, kişisel güvenliklerini sağlayan, daha sağduyulu olma eğiliminde, eşcinsel topluluğa şiddete karşı güvenlikli, cinsel çeşitliliği isteyen yerler olma özelliği gösterir.

<i>Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum</i> Aydın Öztekin yönettiği dram türündeki belgesel film

Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum, yönetmenliğini ve senaristliğini Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Aydın Öztek'in yaptığı dram türündeki eşcinsellik temalı Türk belgesel filmi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eşcinselliğe karşı homofobik bakış açısını, eşcinsel perspektifinden irdeliyor.