İçeriğe atla

Ali el-Verdi

Ali el-Verdi
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıIrak Değiştir
ana dilindeki ismiعلي الوردي Değiştir
ön adıAli Değiştir
doğum tarihi23 Ekim 1913 Değiştir
doğum yeriKazımiye Değiştir
ölüm tarihi13 Temmuz 1995 Değiştir
ölüm yeriAzamiye Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerArapça Değiştir
mesleğiantropolog, tarihçi, yazar, sosyolog Değiştir
öğrenim gördüğü okulBeyrut Amerikan Üniversitesi, University of Texas System Değiştir
akademik derecedoktora Değiştir
ikametiAzamiye Değiştir
önemli eserQ29513839, Q12251101, Q12237414, Q85875608 Değiştir

Ali el-Verdi (Arapçaعلي حسين محسن الوردي)[1] (1913 - 1995) sosyal tarih üzerine uzmanlaşmış Iraklı sosyal bilimci.

Hayatı

1913 yılında Bağdat, Kazımiye'de, dindar ve geleneksel bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen el-Verdi, bilhassa babasının modern eğitim karşıtı ve okumak yerine çalışmasını salık veren tutumu ile mücadele ederek büyüdü. Bu çatışmanın sonucunda el-Verdi kitap düşkünü ancak işini sevmeyen bir birey olarak yetişti.

İlk, orta ve lise eğitimini tüm Irak Krallığı'nın birincisi olarak bitirdi. 1943'te burs kazanıp lisans eğitimini alacağı Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne gitmeden önce, Irak genelinde çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Eğitimi sonrası Irak'a döndüğünde babasının zoru ile evlendi.

Ancak birkaç sene içinde yüksek lisans ve doktora öğrenimi için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Yüksek lisansını 1948 yılında Texas Üniversitesi'nden alan el-Verdi, aynı üniversitenin doktora programını da 1950 yılında tamamladı. Bu süreçte yazlarını da yine İngiltere'de çeşitli İngilizce kurslarında dil öğrenerek geçirdi.

Irak'a döndüğünde, kariyerine İbni Haldun'un göçer toplumlar ve yerleşik toplumlar üzerine düşüncelerini temel alan kitaplar yazarak devam etti.

Kaynakça

  1. ^ "aljadidah.com". aljadidah.com. 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş üniversitedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Yeditepe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi, İstanbul'da yer alan bir vakıf üniversitesi.

Erol Parlak,, Türk halk müziği sanatçısı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Üniversitesi</span> Kırklarelide kurulu devlet üniversitesi

Kırklareli Üniversitesi, Kırklareli'de yer alan bir devlet üniversitesi. 5662 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, hikâyeci, roman yazarı, sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">I. Faysal</span> 1921den 1933e kadar Haşimi Irakın ilk kralı

I. Faysal, 1920 yılında kurulan kısa ömürlü Suriye Krallığı ve ardından Irak Krallığı kralı. Taç giydiği 23 Ağustos 1921 tarihinden, kalp krizi geçirerek öldüğü 1933 yılına kadar 12 sene hüküm sürmüştür. Kendisini Hicaz Kralı ilan ederek Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arap İsyanını başlatan Şerif Hüseyin'in üçüncü oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ali</span> olası ilk Türk kadın hekim

Safiye Ali, Türk doktor.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Vefa el-Bağdadi</span>

Ebu'l-Vefâ el-Bağdâdî, el-Kâkes veya el-Kürdî lakaplarıyla da bilinen Ebu'l-Vefâ Tâcü'l-Ârifîn Seyyid Muhammed bin Muhammed Arîz el-Bağdâdî, Vefâ'îyye tarikâtının kurcusudur. Menâkıbnâme'sinde Ali el-Mûrtezâ'nın soyundan bir seyyid olduğu kaydedilmiştir.

Hasan Nejat Göyünç, Türk tarihçi, akademisyen. Türk-Ermeni ilişkilerine ilişkin araştırmaları ile tanınır. Osmanlı Araştırmaları Dergisi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

Bengi Semerci, profesör doktor unvanı bulunan Türk psikiyatrist, hekim, akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Müge Gürsoy Sökmen, Türk çevirmen, yayıncı ve makine mühendisidir.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul'da kurulu Galatasaray Üniversitesi bünyesinde 1994 yılında faaliyete başlamış lisans düzeyinde öğretim yapan akademik birimdir. Eğitim dili Fransızcadır. Fransızca bilmeyen öğrenciler bir yıl dil hazırlık eğitimi almak zorundadır. Bölüm kontenjanı 70 kişidir. Bu 70 kişinin 35'i Fransızca eğitim yapan liselerden bir iç sınav (GSÜÖSYS) ile, geri kalan 35 kişi ise merkezi sınav ile (YKS) kabul edilmektedir.

Zehra Yaşın Dökmen ; akademisyen, psikolog ve yazar.