İçeriğe atla

Ali Yasak

Ali Yasak
Doğum1 Haziran 1956 (68 yaşında)
Şanlıurfa, Türkiye
Diğer ad(lar)ıDrej Ali
EvlilikSema Yasak
Çocuk(lar)Halil Yasak
Ebeveyn(ler)Halil Yasak
Hatice Yasak

Ali Yasak, (d. 1 Haziran 1956, Şanlıurfa)[1] Mafya lideridir.

Drej Ali (Kürtçe'de Uzun). Babası Arap Annesi ise Türkmen kökenlidir.[2] Drej Lakabı Şanlıurfa'da Karşıt Görüşlü kişiler tarafından verilmiştir. 19 Aralık 1977 tarihinde Ülkü Ocakları Derneği Urfa Şubesi Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1978'de Şanlıurfa Eğitim Enstitüsü Öğrenci Derneği Başkanı oldu. 12 Ocak 1978'de kanunsuz yürüyüşe katılmaktan tutuklandı ancak 25 Ocak 1978'de görülen duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 26 Ocak 1978 tarihinde karşıt görüşlü kişilerle girdiği silahlı çatışma neticesinde yaralandı.[3] 1988'de Milliyet gazetesi binasını kardeşi ile ilgili bir haber nedeniyle tarattı.[] Korkut Eken, Devlet Güvenlik Mahkemesi savcılığına 24 Şubat 1997 tarihinde verdiği ifadesinde, Abdullah Çatlı gibi Yasak'ın da, 1987-1998 yıllarında MİT tarafından, yurtdışında PKK ile mücadele için kullanıldığını ileri sürdü.[] Ali Yasak, Susurluk skandalının Sedat Bucak, İbrahim Şahin, Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir gibi baş aktörlerini bir araya getiren oğlunun düğünüyle de gündeme gelmiştir.[3] Düğündeki şahitler MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM Başkanvekili Celal Adan'dı.[4] 22 Ocak 2008 tarihinde Ergenekon soruşturmasının 4. dalga operasyonunda gözaltına alındı. Ergenekon davasında silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılandı ve 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.[1]

Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayeti

Alaattin Çakıcı'nın avukatı ve Ece Erken'in eşi Şafak Mahmutyazıcıoğlu 27 Ocak 2022 tarihinde İstanbul'da bir silahlı saldırıda yaralanıp öldürüldü. Polis yaptığı çalışmada kendini Drej Ali'nin yeğeni olarak tanıtan bir grubun cinayeti gerçekleştirdiğini tespit etti.[5]

Açıklama yapan Ali Yasak, cinayetle bir bağının olmadığı bahse konu yeğenleri ile uzun süredir konuşmadığını iddia etti.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Ergenekon iddianamesi/ŞÜPHELİLER". VikiKaynak. 25 Temmuz 2008. 16 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  3. ^ a b "Drej Ali kimdir?". Habertürk. 22 Ocak 2008. 13 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2009. 
  4. ^ "https://twitter.com/yoltv/status/1171082685420396544". Twitter. 14 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ edemirtas; edemirtas. "Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinde yeni gelişme! Polis, Drej..." Posta. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 
  6. ^ "'Drej Ali'den Mahmutyazıcıoğlu cinayeti açıklaması: Polisin aradığı Ali Yasak ben değilim, yeğenim". T24. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Alaattin Çakıcı, Türk mafya ve organize suç örgütü lideridir. 1953'te, Ali ve Şakire Çakıcı çiftinin beş çocuğunun en büyüğü olarak Trabzon'un Arsin ilçesine bağlı Fındıklı köyünde dünyaya geldi. Fahrettin ve Gençağa isimlerinde iki erkek kardeşi; Gamze ve Leyla isimlerinde iki kız kardeşi olan Çakıcı, bir süre sonra ailesiyle birlikte Gültepe, Kağıthane, İstanbul'a göç etti. Babası Ali, burada kahvehane kurdu ve işletmeye başladı. 17 Ağustos 1998'de Türk ve Avusturyalı özel operasyon polislerinin düzenlediği bir operasyonda modacı Canan Yaka ve sanatçı Selçuk Ural'ın kızı Aslı Ural'la birlikte Fransa'nın Nice kentinde yakalandı. Çakıcı'nın üzerinden Nedim Caner adına düzenlenmiş kırmızı pasaport ve 17 bin Amerikan doları para çıktı.

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

Türk İntikam Tugayı (TİT), 1970'li yıllarda Kıbrıs'ta sol görüşlü Kıbrıs Türklerine ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar geçen süreçte Türkiye'de solcu olarak bilinen ve Türkiye'ye hakaret etmekle suçladıkları kişi ve gruplara karşı suikast ve çoğunluğu ölümle sonuçlanan saldırıları düzenlediği iddia edilen yasa dışı antikomünist aşırı milliyetçi örgüt. TİT olarak üstlendikleri eylemler haricinde, bünyesindeki isimler ve lider kadrosu hiçbir zaman açığa çıkmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Garih cinayeti</span>

Üzeyir Garih cinayeti, 25 Ağustos 2001'de iş insanı Üzeyir Garih'in Yener Yermez adında bir kişi tarafından öldürülmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özdemir Sabancı</span> Türk iş insanı

Özdemir Sabancı, Türk iş insanı.

İbrahim Şahin, emekli Emniyet Müdürü, eski Özel Harekat Daire başkanı, derin devlet mensubu, Susurluk davası mahkûmu, Ergenekon, JİTEM ve Ankara Faili Meçhul Cinayetler davası sanığı.

<span class="mw-page-title-main">Şener Eruygur</span> Türk asker

Mehmet Şener Eruygur, Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adil Serdar Saçan</span> Türk emniyet müdürü (1962–2023)

Adil Serdar Saçan, eski polis, yazar, hukukçu ve İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü eski müdürüdür.

Osman Gürbüz, Adı 16 yaşından itibaren birçok faili meçhul olayına, gasp ve cinayete karışmıştır.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Aleviler'e, Kürtler'e ve solculara yönelik katliamdır. Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.

Türkiye'de sağ-sol çatışması, 1968 yılında başlayıp 12 Eylül 1980 Darbesi'ne kadar süren bir siyasal şiddet sürecidir. Sağcı ve solcuların mahalleleri kapatması, katliamlar, sokaklarda kim tarafından işlendiği bilinmeyen cinayetler ve bombalı saldırılar nedeniyle süreç bazı kesimler tarafından "örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da adlandırılmaktadır.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreç ; Türkiye'de siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin yaşandığı ve 4.250'den fazla kişinin öldürüldüğü dönemdir. "Örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da tanımlanmıştır.

Feridun Öncel, iş insanı ve mafya mensubu.