İçeriğe atla

Ali Yafie

Ali Yafie
Endonezya Ulema Konseyi Başkanı
Görev süresi
1990-2000
Yerine geldiğiHasan Basri
Yerine gelenSahal Mahfudz
Nahdlatul Ulema Baş Danışmanı
Görev süresi
1991-1992
Yerine geldiğiAhmad Shiddiq
Yerine gelenIlyas Ruhiat
Kişisel bilgiler
Doğum 01 Eylül 1926(1926-09-01)
Donggala Regency, Orta Sulawesi, Doğu Hint Adaları
Ölüm 25 Şubat 2023 (96 yaşında)
Cakarta, Endonezya
Milliyeti Endonezyalı
Bitirdiği okul Esadiye Medresesi
Mesleği Fakih ve dini lider

Kiai Hajji Ali Yafie (1 Eylül 1926 – 25 Şubat 2023), Endonezyalı fakih ve dini lider.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Yafie, 1 Eylül 1926'da Donggala Regency, Orta Sulawesi, Doğu Hint Adaları'nda doğdu. İlk eğitimini Devlet İlkokulu'nda aldıktan sonra yüksek öğrenimine Sengkang, Güney Sulawesi'deki Esadiye Medresesi'nde devam etti.

1947'de kurucuları arasında yer aldığı Parepare, Güney Sulawesi'deki Pondok Pesantren Darul Dakwah Al Irsyad'ın yöneticisi ve Endonezya Müslüman Entelektüeller Derneği (ICMI) danışma kurulu üyeliğini yürütmüştür.[2] 1959'dan 1962 yılına kadar Ujung Pandang'ın dini mahkemelerinde hukukçu daha sonra 1962'den 1965 yılına kadar Doğu Endonezya Din Mahkemesi müfettişliği görevini yürüttü.

Endonezya merkezli Dünya'nın en büyük İslami örgütü olan Nahdlatul Ulema'nın (NU) önde gelen isimlerinden birisi olup 1991'den 1992 yılına kadar geçici Baş Danışmanı olarak görev yaptı. Aynı zamanda 1990-2000 yılları arasında Endonezya Ulema Konseyinin başkanıydı.[2][3][4]

Ölümü

Yafie, 25 Şubat 2023'te Cakarta, Endonezya'da yaşlılığa bağlı doğal nedenlerden 96 yaşında vefat etmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Profile in Tokoh Indonesia". 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2023. 
  2. ^ a b Sahal, Hamzah (26 Ocak 2021). "KH Ali Yafie, Mantan Rais Aam NU yang Berani Minta Soeharto Mundur". tirto.id (Endonezce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  3. ^ Marzuki, Kastolani (20 Haziran 2021). "Bertemu KH Ali Yafie, Ustaz Abdul Somad Ungkap Dapat Banyak Pesan Hikmah". inews.id (Endonezce). 20 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  4. ^ Kambie, AS (5 Şubat 2021). "Teladan Prof Dr KH Ali Yafie Sekretaris Pertama PBDDI, Tetap Berdakwah di Usia 95 Tahun". Tribun-timur.com (Endonezce). 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  5. ^ "KH Ali Yafie Berpulang". Berita Satu. 25 Şubat 2023. 25 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Timor</span> Güneydoğu Asyada bir devlet

Doğu Timor ya da resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da Avustralya ile Endonezya arasında yer alan bir ada devleti. Tek komşusu Endonezya'ya bağlı Batı Timor'dur. 14,874 km² yüz ölçümüne sahip olan Doğu Timor'un başkenti Dili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezce</span> Endonezyanın resmî ve en çok konuşulan dili.

Endonezce ya da Endonezya dili, Endonezya ve çevresinde yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulan Avustronezya dil ailesine bağlı bir dil. Malaycanın standartlaştırılmış bir değişkesi olan Endonezce Endonezya'nın dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olmasına bağlı olarak dünyanın en çok konuşulan dillerinden biridir. Tarih boyuncaGüneydoğu Asya takımadaları üzerinde lingua franca olarak kullanılmıştır. 700'den fazla yerel dilin konuşulduğu Endonezya'nı resmî dilidir. 1976-1999 yılları arasında Endonezya hakimiyetine bağlı olarak Doğu Timor'da resmî dil olarak kullanılmış olup daha sonra İngilizce ile birlikte çalışma dili olarak kabul edilmiştir. Kasım 2023'te UNESCO'nun resmî dillerinden biri olarak kabul edilmiştir. Endonezya'nın 1945'te bağımsızlığını ilan etmesinden sonra standartlaştırılmış bir Malayca şivesi olmasına bağlı olarak Endonezce ve Malayca farklı diller olarak kabul edilmelerine rağmen neredeyse aynıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Borneo</span> ada

Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Güneydoğu Asya'da bulunur ve Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Endonzeya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti'nin resmî simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

Si Ronda, yönetmenliğini Lie Tek Swie'nin üstlendiği, 1930 çıkışlı Hollanda Doğu Hint Adaları yapımı aksiyon türündeki sessiz filmdir. Başrolünde Bahtiyar Efendi'nin rol aldığı ve çağdaş Batavi sözlü geleneğine dayanan film, silat alanında yetenekli Si Ronda olarak bilinen bir haydutun maceralarını ele almaktadır. Filmin kaynağı olan lenong hikâyelerinde Ronda, genellikle Robin Hood tarzında biri olarak tasvir edilmektedir. Artık kaybolduğu düşünülen film 1929-1931 yılları arasında çıkan dövüş sanatları filmlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları</span>

2018 Asya Oyunları, 18 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta ve Palembang şehirlerinde düzenlenmiş, tarihteki 18. Asya Oyunları organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya'da turizm</span>

Endonezya'da turizm Endonezya ekonomisinin önemli bir bileşeninin yanı sıra döviz gelirlerinin de önemli bir kaynağıdır. Endonezya, 2017 yılında dünya turizm endüstrisinde 20. sırada, aynı zamanda dünyanın dokuzuncu en hızlı büyüyen turizm sektörü, Asya'nın en hızlı üçüncü ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen turizm sektörü seçildi. 2018 yılında, Denpasar, Jakarta ve Batam, turizmde en hızlı büyümeye sahip olan, sırasıyla yüzde 32,7, 29,2 ve 23,3 olan 10 şehir arasında yer alıyor. Ülke, turizm sektöründen GSYİH'nın yüzde 8'ini elde etmeyi planladı ve 2019 yılına kadar yaklaşık 20 milyon ziyaretçi çekmeyi hedefledi. Turizm sektörü mal ve hizmet ihracat sektörleri arasında 4. sırada yer almaktadır.

M.A.S. Alex Asmasoebrata, Endonezyalı siyasetçi ve otomobil yarışçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bahrum Daido</span> Endonezyalı siyasetçi

Bahrum Daido, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Çakra-sınıfı denizaltı</span>

Çakra Sınıf, Almanya'daki Howaldtswerke tersanesinde üretilmeye başlanan ve 1980'lerde Endonezya Donanması tarafından satın alınıp görevlendirilen 2 Tip 209/1300 saldırı denizaltı sınıfıdır.

<i>?</i> (film)

? 2011 yapımı Endonezya dram filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Hanung Bramantyo oturmaktadır. Filmde Revalina Sayuthi Temat, Reza Rahadian, Agus Kuncoro, Endhita, Rio Dewanto ve Hengky Sulaeman gibi isimler rol almaktadır. Film, Endonezya'nın dini çoğulculuğuna odaklanıyor ve genellikle farklı inançlar arasında çatışmayı ele alıyor ve senaryo üç ailenin, bir Budist, bir Müslüman ve bir Katolik'in etkileşimleri etrafında dönüyor. Çok sayıda zorluğa maruz kaldıktan ve birkaç aile ferdinin dini şiddet sonucu hayatını kaybetmesinden sonra onlar barışır.

<span class="mw-page-title-main">Rachmawati Sukarnoputri</span>

Diah Permana Rachmawati Sukarno ya da Rachmawati Sukarnoputri, Endonezyalı kadın siyasetçi ve hukukçu. Babası Endonezya'nın kurucu başkanı Sukarno ve ablası Endonezya'nın beşinci cumhurbaşkanı olan Megawati Sukarnoputri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Klemen Tinal</span>

Klemen Tinal, Endonezyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mirzayev</span> Diplomat, Azerbaycan Cumhuriyetinin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi.

Mirzayev Celal Sabir oğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Endonezya Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Sri Lanka İlişkileri</span>

Endonezya ve Sri Lanka, 1952'de diplomatik ilişkiler kurdu. Her iki ulus da bazı kültürel benzerlikleri paylaşıyor. Endonezya ve Sri Lanka, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Bağlantısızlar Hareketi'nin kurucu üyeleridirler. Endonezya'nın Kolombo'da bir büyükelçiliği, Sri Lanka'nında Jakarta'da bir büyükelçiliği var.

Bu liste Endonezya'da raporlanan UFO görülmelerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nani Widjaja</span> Endonezyalı aktris

Nani Widjaja ya da Nani Wijaya, Endonezyalı aktris ve model.

<span class="mw-page-title-main">Yayu Unru</span>

Andi Wahyuddin Unru ya da popüler olarak bilinen adı ile Yayu Unru, Endonezyalı aktör ve eğitimci.