İçeriğe atla

Ali Tebrizli

Ali Tebrizli
Doğum25 Haziran 1929
Tebriz, İran
Ölüm18 Ocak 1998
Tahran, İran
Meslekşair, yazar, yayıncı

Ali Tebrizli (25 Haziran 1929 - 18 Ocak 1998), şair, yazar ve yayıncı. "Atropat" yayınevini kurdu. Bu yayınevinde "Aliağa Vahidin Külliyati", "Azerbaycan Şarkıları ve Bayatıları", "Köroğlu" destanı, "Azerbaycan klasik edebiyatından şiir derlemeleri", "Fuzuli Divanı", "Salman Mümtaz'ın şiirleri" gibi kitapları hazırlayıp yayınladı.

Faaliyetlerinden dolayı SAVAK tarafından tutuklandı ve 6 yıl hapis yattı.

Hakkında

Ali Tebrizli, 25 Haziran 1929'da Tebriz'in Müneccim mahallesinde doğdu.[1] İlk eğitimini mahallesindeki ilkokulda, sonraki eğitimini ise Rüşdiyye okulunda almıştır.[2] Azerbaycan Milli Hükümeti döneminde okulda ana dilinde eğitim gördü.[1] Daha sonra ailesiyle birlikte Tahran'a taşındı.[3] İlk defa "Ali Tebrizi'nin Gazelleri" kitabını yayımladı. Daha sonra "Atropat" yayınevini kurdu[4] ve çeşitli edebiyat dernekleri kurdu.[1][2] Bölgeleri dolaşarak Türk folklorunun örneklerini toplamaya başladı.[5] Şah İsmail'in hayatını ve şiirlerini kapsayan iki ciltlik "Şah İsmail" kitabını[1] ve 1955 yılında "Aslı ile Kerem" destanını halktan derleyerek yazıya döktü ve yayımladı.[5][6]

1959 yılında şair Hasan Mecidzade Savalan ile birlikte "Aliağa Vahid Koleksiyonu" ve sonraki yıllarda "Azerbaycan şarkıları ve bayatları" (iki cilt), "Köroğlu" destanı, "Azerbaycan klasik edebiyatından şiir koleksiyonları" ", "Fuzuli divanı", "Salman Mümtaz'ın Şiirleri" gibi birçok kitap hazırlayıp yayınladı.[7][8] "Edebiyat ve Milliyet" adlı eserinde birçok konuya değinmiştir.[9][10] Bu eserinde Güney Azerbaycan'da yaşayan Türklerin tarihini, milli kimlikleri ve oradaki mevcut kimlik sorunlarını kaleme almıştır. Hasan Mecidzade, Savalanın "Apardı Seller Saranı" adlı eserini baskıya hazırlarken, SAVAK tarafından yayınevi basıldı, matbaada toplanan basılmış ve hazırlanmış kitaplara el konuldu ve tutuklandı.[2] 6 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra "Gud Amuz" adlı Türkçe-Farsça bir sözlük hazırlayıp yayınladı.[3]

18 Ocak 1998'de Tahran'da vefat etti ve Tebriz'in Vadi Rahmat mezarlığına gömüldü.[2][3]

Kitapları

  • Ali Tebrizi'nin Gazelleri
  • Göz yaşları
  • Edebiyat ve Milliyet

Kaynakça

  1. ^ a b c d Məmmədli, Pərvanə (2015). Cәnubi Azәrbaycan: әdәbi şәxsiyyәtlәr, portretlәr (PDF) (Azerice). Bakı: Sabah. s. 151. 
  2. ^ a b c d Şamil, Əli (23 Mayıs 2013). "Ana dilinin qorunması uğrunda yorulmaq bilmədən mübarizə aparmış şair, araşdırıcı Əli Təbrizinin ömür yolu və yaradıcılığı..." ali-shamil.tr. 3 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  3. ^ a b c Məmmədli, Pərvanə (24 Eylül 2016). "İranda türkçülüyün ideoloqu". senet.az. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  4. ^ "Güney azərbaycanlı yazıçı və şair Əli Təbrizlinin anım mərasimi keçirilib". gamac.info. 2 Şubat 2020. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  5. ^ a b Ələkbərli, Faiq (2021). Azərbaycan Türk fəlsəfi və ictimai fikir tarixi XIX-XX əsrlər (Azerice). III. Bakı: Elm və təhsil. s. 517. 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2023. 
  6. ^ Maşallahqızı, Mətanət; İbadi, Məhəmməd (26 Aralık 2022). "Güneyin "Əsli və Kərəm"ləri". science.gov.az (Azerice). 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  7. ^ Məmmədli, Pərvanə (2015). Cәnubi Azәrbaycan: әdәbi şәxsiyyәtlәr, portretlәr (PDF) (Azerice). Bakı: Sabah. s. 152. 
  8. ^ Nəsibli, Nəsib (30 Haziran 2020). "Tebrizli Ali ve düşünceleri". MİSAK- Millî Strateji Araştırma Kurulu. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  9. ^ Nəsibli, Nəsib (16 Mayıs 2022). "Tebrizli Ali'nin feryadı". MİSAK- Millî Strateji Araştırma Kurulu. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  10. ^ Nəsibli, Nəsib (30 Kasım 2021). "Türk-Fars münasibətləri və İran alqısı". Turkustan.az (Azerice). 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

Kitaplar

Hakkında

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Nesîmî</span> 14. yüzyılda yaşamış Türk divan şairi

İmadeddin Nesimî, 14. yüzyılda yaşamış Hurûfi meşrep Azerbaycanlı divan şairi. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Cavid</span> Azerbaycanlı şair ve dramaturg

Hüseyin Cavit Azerbaycan şairi ve oyun yazarıdır.

Hamlet Abdullah oğlu İsahanlı, Azeri matematik ve fizik bilimleri profesörü, şair, yazar.

Haşim Hüsrevşahi, İranlı Azeri kökenli yazar, şair, aktivist ve çevirmen.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Gulamhüseyn Alibeyli</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Gulamhüseyn Surhay oğlu Alibeyli, Azerbaycan siyasetçisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin 1. ve 2. dönem milletvekili, Aydınlar Partisi Genel Başkanı (2008-2023), Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Yüksek Meclis Başkanı (1995-2008).

Davud Mecid oğlu Nasibov - şair, gazeteci, çevirmen, 1969'dan itibaren Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi, Azerbaycan Komsomol Ödülü (1984), SSCB Komsomol Ödülü (1986) sahibi.

Vügar Ahmed - şair, bilim insanı.

Azerbaycan-Brezilya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

Xaləddin İbrahimli Haliddin Celal oğlu İbrahimli —(Azerbaycanlı bir profesör, pedagojik bilimler adayı, tarih bilimleri doktorudur.) 5 Eylül 1958'de Gürcistan'ın Dmanisi ilçesinde doğdu.

Tebriz Milli Kütüphanesi, Hacı Muhammed Ağa Nahçıvani ve Hacı Hüseyin Nahçıvani gibi hayırseverlerin değerli kitaplarının bağışlanması ve Tebriz halkının yardımıyla 1956'da kurulan bir kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Yadullah Meftun Amini</span>

Yadullah Meftun Amini, İranlı şair.

<span class="mw-page-title-main">Habib Sahir</span>

Habib Sahir veya Mir Habib Qavami Azerbaycanlı şair, yazar, mütercim ve editördür. İran'da serbest Türk nazımın hamisi.

Mirza Ali Han La'li, Azerbaycanlı bir yazar ve doktordu. Hicivli Azerbaycan şiirini "geleneksel tarz"da yazmıştır.

Mir Mehdi Etimad - Azerbaycanlı şair, yazar. Azerbaycan Milli Hükümetinin marşının sözlerinin yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Abdürrezzak Neşe Tebrizi</span>

Abdürrezzak Neşe Tebrizi Azerbaycan Türkçesi ve Farsça şiirler yazan ve 18. yüzyılda yaşamış bir şair.

<span class="mw-page-title-main">Tural Memmedli (besteci)</span> Azeri piyanist, besteci, müzik yönetmeni ve aranjör

Tural Memmedli, Azerbaycanlı piyanist, besteci, müzik yönetmeni ve aranjör.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.