İçeriğe atla

Ali Tarhuni

Ali Tarhuni
علي الترهوني
Libya Başbakanı
Geçici
Görev süresi
23 Ekim 2011 - 24 Kasım 2011
BaşkanMustafa Abdül Celil
Yerine geldiğiMahmud Cibril
Yerine gelenAbdürrahim El-Keib
Libya Başbakan Yardımcısı
Görev süresi
2 Ekim 2011 - 23 Ekim 2011
Başbakan Mahmud Cibril
Yerine geldiğiAli Abdülaziz el İsavi
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Ocak 1951 (73 yaşında)
Libya
Dini Sünni İslam

Ali Tarhuni (d. 1951), bir süre Libya'nın geçici Başbakanı olarak görev yapan bir Libya'lı ekonomist. 23 Mart 2011 tarihinde, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin Maliye ve Petrol bakanı olarak atanmıştı. 22 Nisan 2014 tarihinde Libya Kurucu Meclis Başkanı oldu.[1]

Libya doğumlu olan Ali Tarhuni, 1973 yılında ülkeden kaçmasına kadar Libya Üniversitesi'nde ekonomi okudu. Vatandaşlığı elinden alındı ve gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı. 1981 yılında hükûmetin öldürülecekler listesine konuldu. Tarhuni, Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ettikten sonra çalışmalarını sürdürdü. 1983'te Michigan Devlet Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. 1985 yılından bu yana Washington Michael G. Foster Okulu Üniversitesi'nde İşletme Ekonomisi Kıdemli Öğretim Üyesi olmuştur.

25 Ağustos 2011'de Bingazi'den Tripoli'ye geçtiği açıklandı. 3 Eylül 2011'de Tarhuni, Ulusal Geçiş Konseyi yürütme kurulu başkan vekili olarak görev alarak Tripoli'de tüm güvenlik ile ilgili konularda sorumlu bir Yüksek Güvenlik Komitesi başkanı olduğu açıklandı. Tarhuni'nin, birkaç ay bu görevi yürüttükten sonra 2 Ekim 2011 tarihinde başbakan yardımcısı olarak seçildiği El Cezire tarafından bildirildi. Libya'nın sadece 21 gün sonra kurtuluşunun ardından Mahmud Cibril'in yerine 23 Ekim 2011 tarihinde başbakan olarak atandı. 31 Ekim 2011 tarihinde Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdül Celil tarafından yerine Abdürrahim El-Keib getirildi.

Kaynakça

  1. ^ "Libyan charter panel elects liberal to lead constituent assembly". Daily News Egypt. 22 Nisan 2014. 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2014. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Mahmud Cibril
Libya Başbakanı
Geçici

2011
Sonra gelen
Abdürrahim El-Keib

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Kaddafi</span> Libyalı asker, siyasetçi ve lider (1942–2011)

Muammer Muhammed Ebu Minyar el-Kaddafi, devrik Libya lideri. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'ten 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1977-2011 yılları arasında "Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi" unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti. Dünya kamuoyu tarafından bir diktatör veya otoriteryen olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmiş ve kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemişti. Başlangıçta kendisini ideolojik olarak Arap milliyetçiliği ve Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılık'a adamıştı, ancak daha sonra kendisi tarafından önerilen bir hükûmet tarzı olan Üçüncü Uluslararası Teorisine göre hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bağdadi Mahmudi</span>

el-Bağdadi Ali el-Mahmudi, (1946), 5 Mart 2006 tarihinden itibaren Libya Genel Halk Komitesi başkanı (başbakan) idi. Doğum ve Jinekoloji konusunda uzmanlaşmış bir tıp derecesine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Cibril</span>

Mahmud Cibril, Libyalı siyasetçi. 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin karşısında kurulan Ulusal Geçiş Konseyi Başbakanı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Trablus Muharebesi (2011)</span>

Trablus Muharabesi, Libya'nın başkenti Trablus'ta ülkeyi uzun süredir yöneten Muammer Kaddafi ve yandaşları ile Kaddafi'yi devirmek isteyen Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) güçleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. 2011 Libya İç Savaşı'nın bir parçası olan muharebe, iç savaşın başlangıcından altı ay sonra gerçekleşti. Şehirde başlayan bir isyanın ardından halihazırda şehre kadar ilerlemiş UGK güçleri şehre saldırdı ve en sonunda almayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Abdürrahim El-Keib</span>

Abdürrahim El-Keib, Elektrik mühendisi profesörü ve Libyalı politikacı. 31 Ekim 2011 tarihinde ülkenin Ulusal Geçiş Konseyi tarafından Libya'nın geçici Başbakanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">2014 Libya parlamento seçimleri</span> Libyada parlamento seçimleri

Libya'da Temsilciler Meclisi için 25 Haziran 2014 tarihinde parlamento seçimleri yapıldı. Tüm adaylar bağımsız olarak yarışırken seçimler, milliyetçi ve liberal grupların sandalyelerin çoğunu kazandığı ve İslamcı grupların sadece 30 sandalyeye düşüşü ile sonuçlandı. Seçime katılım yüzde 18 ile çok düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Stevens</span>

John Christopher "Chris" Stevens, Haziran 2012-Eylül 2012 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Libya Büyükelçisi olarak görev yapan Amerikalı diplomat ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Ali Zeydan</span>

Ali Zeydan, Libyalı politikacı, eski diplomat, insan hakları aktivisti ve Libya'nın eski başbakanı. 2012 Libya Genel Ulusal Kongresi seçimleri'ne girdi ve Genel Ulusal Kongre'de vekil seçildi. Eski başbakan Mustafa Ebu Şakur güvenoyu alamayınca yerine Zeydan seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Sudan'ın 1956'daki bağımsızlığından bu yana devlet başkanlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">Fayiz es-Serrac</span>

Fayiz Mustafa es-Serrac Libya Siyasi Anlaşması kapsamında 17 Aralık 2015 tarihinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümetinin başbakanı 2016-2021 yılları arasında Libya Başkanlık Konseyi başkanı olarak görev yapan Türk kökenli Libyalı bir siyasetçidir. Trablus Parlamentosu üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fethi Başağa</span> Libyalı siyasetçi

Fethi Ali Abdüsselam Başağa, kısaca Fethi Başağa veya Fethi Ali Paşa olarak bilinen, şu anda Libya'nın geçici başbakanı olarak görev yapan bir Libyalı politikacıdır. 2018-2021 yılları arasında içişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Libya Taarruzu (2019-2020)</span>

Batı Libya Taarruzu, Kuzeybatı Libya Taarruzu veya Trablus Savaşı, Halife Hafter'in Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni sonlandırmak amacıyla Libya Ulusal Ordusu'nu Trablus'a sürmesiyle başlayan ve 4 Haziran 2020'de başarısızlıkla sona eren taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Libya)</span> Lİbyanın yasama organı

Temsilciler Meclisi (TM) (Arapça: مجلس النواب, romanize: Majlis al-Nuwaab), %18'lik bir katılımın olduğu 2014 Libya parlamento seçimlerinden kaynaklanan Libya yasama organıdır. 2014 yılının sonlarında, Libya İç Savaşı bağlamında başkent Trablus'u ele geçirmeye yönelik başarısız darbe girişiminin ardından, Temsilciler Meclisi kendisini Libya'nın uzak doğusundaki Tobruk'a taşıdı. Mayıs 2019'da Trablus silahlı saldırı altındayken Trablus'ta birkaç TM toplantısı yapıldı ve 45 gün için bir geçici başkan seçildi. 2014 ve 2021 yılları arasında Temsilciler Meclisi, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki görevdeki Ulusal Birlik Hükümeti'ni desteklemeden önce Abdullah es-Sani liderliğindeki Tobruk merkezli hükûmeti destekledi. Eylül 2021'de Temsilciler Meclisi, Dibeybe liderliğindeki geçici Ulusal Birlik Hükûmeti'ne karşı bir güvensizlik oylamasını kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Konseyi (Libya)</span>

Başkanlık Konseyi 17 Aralık 2015 tarihinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması hükümlerine göre oluşturulmuş bir organdır. Konsey, Libya'nın devlet başkanı işlevlerini yerine getirir ve Libya Silahlı Kuvvetlerinin komutasını devralır. Anlaşma, Başkanlık Konseyinin kurulmasını memnuniyetle karşılayan ve Ulusal Mutabakat Hükümetinin Libya'nın tek meşru yürütme organı olduğunu kabul eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Başkanlık Konseyi, Ulusal Mutabakat Hükûmetine başkanlık eder.

Ulusal Kurtuluş Hükûmeti, Libya'da Haziran 2014 seçimlerini kaybeden Genel Ulusal Kongre bloklarından siyasetçiler tarafından oluşturulan bir hükûmet organıydı. UKH, Halife el-Gavil tarafından yönetildi. Libya Şafak Koalisyonu terimi silahlı gruplara ve / veya UKH'yi destekleyen daha geniş siyasi harekete atıfta bulunmak için kullanıldı. UKH, Ağustos 2014'teki oluşumundan Nisan 2016'daki dağılışına kadar devam eden İkinci Libya İç Savaşı'nın en önemli taraflarından biriydi.

Halife el-Gavil, Libyalı politikacıdır. Trablus'taki Genel Ulusal Kongre liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin (UKH) başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Danıştay (Libya)</span>

Yüksek Danıştay,, 17 Aralık 2015 tarihinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması hükümlerine göre oluşturulmuş bir danışma kuruludur. Birleşmiş Milletler, barış görüşmelerini destekledi ve Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Yüksek Danıştay, geçici Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) ve şu anda Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi'ne (TM) tavsiyede bulunabilir ve belirli koşullar altında bu organlar hakkında bağlayıcı bir görüş bildirebilir. Konsey üyeleri, Genel Ulusal Kongre'nin geriye kalan üyeleri tarafından 2014 yılında TM'ye seçilemeyen üyeleri arasından aday gösterildi.

Ömer el-Hassi Libyalı bir politikacı ve Bingazi Üniversitesinde siyaset bilimi profesörüdür. Trablus'taki Genel Ulusal Kongre liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Göreve başlama tarihine göre mevcut devlet liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, ulusal liderlik pozisyonundaki sürekli görev sürelerine göre sıralanan mevcut devlet liderlerinin bir listesidir. Devlet başkanı ve hükûmet başkanının ayrı olduğu ülkeler için her iki makam da listelenmiştir. Devletin bağımsızlığından önce aynı görevi yürüten liderler için bağımsızlık değil, görev süresinin başlangıcı kullanılır. Bağımsızlık tarihlerini dikkate alan devlet başkanlarının listesi için, bkz. Diplomatik önceliğe göre devlet başkanları listesi.