İçeriğe atla

Ali Tanrıyar

Ali Tanrıyar
28. Galatasaray SK Başkanı
Görev süresi
15 Mart 1986 - 17 Mart 1990
Yerine geldiğiAli Uras
Yerine gelenAlp Yalman
Türkiye İçişleri Bakanı
Görev süresi
13 Aralık 1983 - 26 Ekim 1984
Yerine geldiğiSelahattin Çetiner
Yerine gelenYıldırım Akbulut
Türkiye Büyük Millet Meclisi
17 ve 18. dönem milletvekili
Seçim bölgesi1983 - İstanbul
1987 - İstanbul
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Mart 1914(1914-03-14)
Palihor, Pravişte, Kavala, Yunanistan
Ölüm 25 Mayıs 2017 (103 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Partisi Anavatan Partisi
Evlilik(ler) Selma Tanrıyar
Çocuk(lar) 1
Bitirdiği okul Tıp Fakültesi, İstanbul
Mesleği Hekim, siyasetçi, spor yöneticisi

Ali Tanrıyar (14 Mart 1914, Kavala - 25 Mayıs 2017, İstanbul) Türk siyasetçi ve spor yöneticisi. 47. Türkiye İçişleri Bakanı ve 28. Galatasaray Başkanı.

Yaşamı

Yunanistan'dan ailesiyle birlikte göç ederek Manisa'nın Kırkağaç ilçesine yerleşmiştir. 1936 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Dahiliye Mütehassıslığıi İstanbul Taksim Beyoğlu İlkyardım Hastanesi Klinik Şefliği ve Başhekimliği, Anavatan Partisi Kurucu Üyeliği, XVII. ve XVIII. Dönem İstanbul Milletvekili ile İçişleri Bakanlığı yaptı. Evli ve bir çocuk babasıdır.[1][2]

1986 yılında,[3] malî sıkıntılar yaşayan Galatasaray Kulübü'nün başkanı olarak göreve geldi. Galatasaray'da istikrarın yakalanması ve her türlü sportif başarının temellerinin atılmasında öncü rol üstlendi; bu yolda kulübün başkanı olduğu süreçte mali durumu düzeltti, futbol takımını çok üst seviyelere çıkardı. UEFA Kupası'nı kazanacak takımın temellerini attı.

Ölümü

Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri

Ali Tanrıyar 25 Mayıs 2017'de tedavi gördüğü İstanbul'daki bir hastanede 103 yaşında ölmüştür. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı'nda aile kabristanında defnedilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 29 Ekim 2012. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Ali Tanriyari Saygi Ve Rahmetle Aniyoruz". 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Galatasaray Baskanlari". 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2015. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Selahattin Çetiner
Türkiye İçişleri Bakanı
13 Aralık 1983 - 26 Ekim 1984
Sonra gelen:
Yıldırım Akbulut
Sportif görevi
Önce gelen:
Ali Uras
Galatasaray SK Başkanı
15 Mart 1986 - 17 Mart 1990
Sonra gelen:
Alp Yalman

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Ali Sami Yen, Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi. Edebiyatçı Şemseddin Sâmi'nin ikinci oğlu olan Ali Sami, Galatasaray SK'nin bir numaralı kurucusu ve ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Cevdet Kalpakçıoğlu</span> Türk spor yöneticisi

Refik Cevdet Kalpakçıoğlu, Galatasaray Spor Kulübü'nün 7 numaralı kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Abidin Daver</span>

Zeynelabidin Daver Daver, Türk gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Güler</span> Eski Türkiye İçişleri Bakanı (2013)

Muammer Güler, Türk bürokrat ve siyasetçi, Eski İstanbul Valisi ve Eski Türkiye İçişleri Bakanı. Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 61. Türkiye Hükûmeti'nde yapılan bir kabine revizyonu ile Ocak 2013-Aralık 2013 tarihleri arasında İçişleri Bakanı olarak yer alan Güler, 2010-2011 yılları arasında KDGM Müsteşarlığı görevini üstlenmiştir. Bu görevinden önce 2003-2010 yılları arasında İstanbul Valiliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Stadyumu</span> futbol stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu, İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Futbol Takımı'nın maçlarını oynadığı ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen'in adını taşıyan eski stadyumdur. Günümüzde stadyumun yerinde DenizBank'a ait Torun Center bulunmaktadır. 15 Ocak 2011'de Ali Sami Yen Stadyumu, maçlarını o zamanki adı Türk Telekom Arena olan Ali Sami Yen Spor Kompleksi'ne devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özhan Canaydın</span> 32. Galatasaray Başkanı

Özhan Canaydın Galatasaray Spor Kulübü'nün eski başkanı, eski basketbolcu ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Rıza Sporel</span> Türk futbolcu

Mehmed Zeki Sporel, Türk millî futbolcu, asker, veteriner hekim, siyasetçi ve 1955-58 yılları arasındaki Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı. Zeki Rıza Sporel, Türk milli futbol takımının ilk golünü atmış, Fenerbahçe’de oynadığı 18 yılda 352 maçta 473 gol atarak, maç başına 1.34’lük gol oranı sağlamış ve Türk futbolunda en fazla gol atan oyunculardan birisi olarak Türk futbolunda tarihe geçmiştir. Soyadı kanunu sonrası kendisine bizatihi Atatürk tarafından Sporel soyismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Faik Öztrak (1882 doğumlu siyasetçi)</span> Türk siyasetçi

M. Faik Öztırak, Türk siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı.

Hasan Fehmi Güneş, Türk siyasetçi.

İbrahim Özdemir Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Halil Özyörük</span>

Halil İbrahim Özyörük, Türk siyasetçi ve hukukçu, eski Türkiye İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Yüce Divan Başkanı'dır.

Refik Selimoğlu, Türk iş insanı, eski Menkul Kıymetler Borsası idare meclisi başkanı ve eski Galatasaray başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Uras</span> Türk basketbolcu

Ali Uras, tıp profesörü, eski basketbolcu, eski Galatasaray ve TFF başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Atletizm Şubesi</span>

Galatasaray Atletizm Şubesi, 1908 yılında Galatasaray Lisesi'ne bağlı olarak kuruldu, günümüzde ise Galatasaray SK'nın bünyesindedir. 14 kez Türkiye Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası, 16 kez İstanbul Kulüplerarası Atletizm Şampiyonası ve 2 kez de Türkiye Atletizm Süper Ligi şampiyonu oldu. Şube günümüzde A takım faaliyetleri olarak sadece erkek takımıyla var olsa da alt yaş kategorilerinde erkek ve kadın sporcularıyla faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen Spor Kompleksi</span> İstanbulun Sarıyer ilçesinde yer alan çok amaçlı stadyum

Ali Sami Yen Spor Kompleksi ya da sponsorluk anlaşması gereği Rams Park, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan çok amaçlı stadyumdur. Galatasaray'ın iç sahadaki futbol maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Duygun Yarsuvat</span> Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi

Duygun Yarsuvat Türk akademisyen, hukukçu ve spor yöneticisi. 35. Galatasaray SK başkanı, 3. Galatasaray Üniversitesi rektörü ve Galatasaray Divan Kurulu eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dursun Özbek</span> Galatasaray Başkanı

Dursun Aydın Özbek, Türk iş insanı ve spor yöneticisi. Mevcut Galatasaray Başkanı. Galatasaray Lisesi ve İTÜ Makina Mühendisliği mezunudur. 1974 yılından beri otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Özbek, 1988 yılından beri ise turizm sektöründe Nippon ve Point Hotel zincirleriyle İstanbul ve Ankara'da, Kimeros ve Mabiche otelleriyle de Antalya'da hem yatırımcı hem de işletmeci olarak faaliyet göstermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Cengiz</span> Türk iş insanı ve spor yöneticisi (1949–2021)

Mustafa Cengiz, Türk bürokrat, iş insanı ve spor yöneticisi. 37. Galatasaray başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Burak Elmas</span> Türk iş insanı ve spor yöneticisi

Burak Elmas, Türk iş insanı ve spor yöneticisi. 38. Galatasaray Başkanı.