İçeriğe atla

Ali Sinan Sertöz

Ali Sinan Sertöz
Evlilik
Zehra Tülin Sertöz
(ö. 2023)
[1]
Çocuk(lar)Emre Can, İpek
ÖdüllerSedat Simavi Fen Ödülü (2005)
Bilkent Eğitimde Üstün Başarı Ödülü (2007)
Resmî sitesertoz.bilkent.edu.tr
Akademik geçmişi
EğitimDarüşşafaka Lisesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
British Columbia Üniversitesi
Alma materUniversity of British Columbia
TezSingular Holomorphic Foliations (1984)
Akademik çalışmaları
DisiplinMatematik
Alt disiplinCebirsel geometri, değişmeli cebir, sayılar teorisi ve karmaşık geometri
KurumuBilkent Üniversitesi
Doktora öğrencileriSefa Arslan, Mesut Şahin

Sinan Sertöz ya da tam adıyla Ali Sinan Sertöz; Türk matematikçi ve akademisyendir. Bilkent Üniversitesi'nin Matematik Bölümü'nde öğretim görevlisidir. Başlıca çalışma alanları cebirsel geometri, değişmeli cebir, sayılar teorisi ve karmaşık geometridir.[2][3]

Yaşamı ve kariyeri

Darüşşafaka Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Doktorasını 1984'te British Columbia Üniversitesi'nde (Kanada) tamamladı.[4] Gebze'de TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Ardından Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü'nde öğretim görevlisi oldu. TRT için Matematiğin Aydınlık Dünyası adında bir belgesel hazırladı. Çakılarası Matematik Köyü'nde matematik dersleri verdi.[5]

Ödülleri

Belgeselleri

  • Matematiğin Aydınlık Dünyası[6]

Kitapları

  • Matematiğin Aydınlık Dünyası[7]
  • Öklid'in Elemanları
  • Öklid'i Okurken
  • Şu Matematik Dedikleri...

Kaynakça

  1. ^ "Zehra Tülin Sertöz". 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  2. ^ Ali Sinan Sertöz, 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Kasım 2020 
  3. ^ "Ali Sinan Sertoz Yayın Listesi". sertoz.bilkent.edu.tr. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  4. ^ "Ali Sinan Sertöz". sertoz.bilkent.edu.tr. 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  5. ^ "2019 ETKİNLİKLERİ". Çakılarası Matematik Köyü. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 
  7. ^ Sinan Sertöz (2020). Matematiğin Aydınlık Dünyası (33 bas.). TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Öklid</span> Yunan matematikçi, aksiyomatik geometrinin mucidi

Öklid (Grekçe: Εὐκλείδης Eukleídēs; MÖ 330 - 275 yılları arasında yaşamış, İskenderiyeli bir matematikçidir. Megaralı Öklid'den ayırmak için bazen İskenderiyeli Öklid olarak anılır, genellikle "geometrinin kurucusu" veya "geometrinin babası" olarak anılan bir Yunan matematikçiydi. Ptolemy I döneminde İskenderiye'de aktifti. Elemanlar, yayınlandığı zamandan 19. yüzyılın sonlarına veya 20. yüzyılın başlarına kadar matematik öğretimi için ana ders kitabı olarak hizmet veren, matematik tarihindeki en etkili çalışmalardan biridir. Elemanlar’da, Öklid, küçük bir aksiyom setinden, şimdi Öklid geometrisi olarak adlandırılan şeyin teoremlerini çıkardı. Öklid ayrıca perspektif, konik kesitler, küresel geometri, sayı teorisi ve matematiksel kesinlik üzerine eserler yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ali Nesin</span> Türk matematikçi

Hüseyin Ali Nesin, Türk matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Masatoşi Gündüz İkeda</span> Japon asıllı Türk matematikçi

Masatoşi Gündüz İkeda, cebirsel sayılara katkılarıyla tanınan Japon asıllı Türk matematik bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Fen Lisesi</span> İzmir, Türkiyede bir lise

İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir.[kime göre?] Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Erim</span> Türk matematikçi (1894-1952)

Kerim Erim, Türk ordinaryüs profesör doktor matematikçi.

Tosun Terzioğlu, Türk matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Atalar</span> Türk bilim adamı ve akademisyen

Abdullah Atalar, Bilkent Üniversitesi rektörü olan Türk bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arif Selimov</span>

Arif Salimov, geometrici, profesör.

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında kurulan ilk defa 1997–1998 eğitim-öğretim yılında İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Programı birinci öğretime, 1999–2000 eğitim-öğretim yılında da ikinci öğretime öğrenci almış, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programına, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği programına, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında birinci öğretim Türkçe Öğretmenliği programına ve 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Fen Bilgisi Öğretmenliği ile Türkçe Öğretmenliği programlarının ikinci öğretimi ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği programının birinci öğretimine öğrenci almıştır. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibarıyla fakültede 1750 öğrencimiz bulunmaktadır. Ayrıca fakültede 470 öğrenci de formasyon eğitimi almaktadır.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Murat Tekalp, 1958'de İstanbul'da doğdu. Lise Öğrenimini 1976 yılında Kadıköy Maarif Koleji'nde tamamladıktan sonra, lisans diplomasını Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden aldı. Yüksek lisans ve doktorasını Rensselaer Polytechnic Institute'nde tamamladı. 1987 yılında University of Rochester'da araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Sırasıyla 1990 yılında Doçentlik, 1995 yılında Profesörlük ve 2000 yılında "Distinguished Professor" unvanlarını aldı. 1992-1993 yılında Bilkent Üniversitesi'nde ve 1999-2000 yılında Sabancı Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi oldu. Yurt dışında çeşitli dergilerde yardımcı editörlük ve teknik komite başkanlığı yaptı. 1999 yılından Elsevier Image Communication dergisinde başladığı baş editörlük görevine halen devam etmektedir. 1995 yılında Prensice-Hail tarafında basılmış Digital Video Processing kitabı bulunmaktadır.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Hüseyin Rıfkı Tamani, Başhoca (rektör), mühendis, yazar.

Mehmet Ali Alpar, Türk astrofizikçi ve Bilim Akademisi kurucu başkanı. Nötron yıldızları ve pulsarlar üzerine çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.