İçeriğe atla

Ali Rıza Bey (Kastamonu milletvekili)

Ali Rıza Bey
Türkiye Büyük Millet Meclisi
2., 3. ve 4. Dönem Milletvekili
Görev süresi
11 Ağustos 1923 - 23 Aralık 1934
Seçim bölgesi1923Kastamonu
1927Kastamonu
1931Kastamonu
Kişisel bilgiler
Doğum 1874
İnebolu, Kastamonu
Ölüm 28 Ocak 1935
Bitirdiği okul Bahriye Mektebi

Ali Rıza Bey, (1874, İnebolu, Kastamonu - 28 Ocak 1935), Türk siyasetçi.

Bahriye Mektebi mezunudur. Hicaz Vilayeti Vali ve Komutan Yaverliği, Basra Torpidosu Süvariliği, Muaveneti Milliye Torpido Süvariliği, Berkisatvet Kruvazörü Komutanlığı, Londra Sefareti Deniz Ataşeliği, Turgut Reis Zırhlısı Süvariliği, Bahriye Nezareti Zat İşleri Müdürü, Sultan Reşad'ın Yaverliği, Deniz Kurmay Başkanlığı, Deniz Müsteşarlığı, Merkez Sefine ve 1.Daire Başkanlığı, Londra Konferansı Deniz Müşavirliği, İstanbul Liman Başkanlığı, Kalyon Kaptanlığı, TBMM II., III. ve IV. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmıştır. Çeşitli nişanlar ve madalyalar sahibidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 29 Ekim 2012. 10 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Harp Okulu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki okul, bahriye

Deniz Harp Okulu (DHO) ya da geleneksel adıyla Bahriye; 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa, İstanbul'da Tersane Hendesehanesi adıyla kurulmuş olan ve 1985'ten itibaren Tuzla, İstanbul'da bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne muharip subay yetiştiren askeri eğitim kurumu. Mezuniyet törenleri her yıl 31 Ağustos'ta yapılan Deniz Harp Okulu'nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birliklerde görev yapmak üzere subay yetiştirilmektedir. Okulda endüstri, elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve gemi inşa mühendisliği bölümleri vardır. Ayrıca okulun Pusula adında bir de öğrenci dergisi mevcuttur. Okulun komutanlığını Tuğamiral Ramazan Özoğul yapmaktadır. Öğrencilere bahriyeli denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Orbay</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Rauf Orbay, Türk asker, siyasetçi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuştur. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü Hamidiye Kahramanı olarak tanındı. 1918 Ekim'inde Osmanlı Devleti'nin Bahriye Nazırı olarak görev yapan Orbay, devletin çöküş belgesi olan Mondros Mütarekesi'ni hükûmet adına imzalayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhtar Mollaoğlu</span> TBMM Hariciye Vekili ve büyükelçi

Ahmet Muhtar Mollaoğlu,,

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yümnü Üresin</span>

Hasan Yümni Üresin, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Arif Hikmet Paşa</span>

Arif Hikmet Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Necip Okaner</span> Türk asker, sporcu ve akademisyen

Enver Necip Okaner Türk asker, sporcu ve akademisyen. Ziya Songülen ve Şevkipaşazade Ayetullah ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir ve kulübün 3 numaralı üyesi olup, Fenerbahçe'nin tarihteki ilk takım kaptanıdır.

Ahmet Hamdi Yalman,, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Molla Kocataş</span>

Necmeddin Molla Kocataş -, Osmanlı Devleti Adliye Nazırı, TBMM Kastamonu Milletvekili. Halkla İlişkiler uzmanı Betûl Mardin'in dedesidir.

Ahmed Vesim Paşa ya da Hacı Vesim Paşa, Osmanlı Devleti'nin son Kaptan-ı Deryası, Bahriye Nazırı ve valisi.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ataç</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Nazmi Ataç Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Sami Kızıldoğan</span>

Hüsrev Sami Kızıldoğan, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Ergüder</span> Türk siyasetçi

Muzaffer Ergüder Türk asker ve siyasetçi.

Galip Deniz -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Denizmen</span>

Ahmet Hamdi Denizmen, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sami Çölgeçen</span> Türk siyasetçi

Mehmet Sami Üründül, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Okan</span> Türk amiral ve siyasetçi

Şükrü Okan,, Türk asker ve siyasetçi.

Hulusi Gökdalay,, Türk asker ve siyasetçi.

Mehmet Emrullah Nutku, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Muzaffer Paşa</span> Osmanlı Deniz subayı, Meclis-i Âyan üyesi ve Rauf Orbayın babası

Mehmet Muzaffer Paşa (1844-1911) bir Osmanlı Devlet adamıdır.