İçeriğe atla

Ali Rıza Acara

Ali Rıza Acara
Türkiye Büyük Millet Meclisi
1. Dönem Milletvekili
Görev süresi
23 Nisan 1920 - 1 Nisan 1923
Seçim bölgesi1920 – Batum
Kişisel bilgiler
Doğum Ali Rıza Bey
1883
Batum, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 11 Ağustos 1969 (85-86 yaşlarında)
Ankara, Türkiye
Vatandaşlığı  Türkiye
Mesleği Siyasetçi · avukat

Ali Rıza Acara (1883[a], Batum - 11 Ağustos 1969, Ankara[1]) TBMM 1. dönem Batum milletvekili.

Hayatı

Ali Rıza Acara Batum'un Yukarı Acara bölgesinde Feyzizade Dursun Efendi'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Yukarı Acara'daki medreselerde ilk ve orta öğrenimini tamamlayan Ali Rıza Acara, lise için İstanbul'daki Medresetül Kuzat'a gitti. I. Dünya Savaşı sırasında Batum'a döndü ve direnişçilerin arasına katıldı. Batum İslam Cemiyeti'nin kurulmasında etkin rol oynadı. Bu çalışmaları nedeniyle 1920'de TBMM 1. dönem meclisine davet edildi. Mecliste Adalet, Şeriye ve evkaf ve Dışişleri komisyonlarında çalıştı. Teşkîlât-ı Esâsîye Kanunu'nda “Devletin Dini İslam”dır maddesini imzalayan kişi oldu. Sonraki dönemde Şeriyye komisyonu kâtipliğini yürüttü. Anadolu'nun farklı yerlerinde halkı Kurtuluş Savaşına katılması için teşvik etti. Milletvekilliğinden sonra Kocaeli'nin İhsaniye köyünde bir süre çiftçilik yaptı. 1931 ve 1935 yılları arasında Uşak Mahkemesi'nde hakimlik yaptı. Sonraki 3 yıl ise PTT genel müdürlüğünde avukatlık görevini icra etti. Hayatının sonraki dönemini Ankara'da avukatlık yaparak geçirdi. 11 Ağustos 1969'da ölen Ali Rıza Acara, Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Ailesi

Ali Rıza Acara evli ve üç çocuk babasıydı.

Notlar

  1. ^ Mazbatasında Meclis’e katıldığı sırada yaşının 37 olduğu yazmaktadır. Bununla beraber kendisi doğum tarihinin 1892 veya 1894 olduğunu belirtmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Ali Rıza Acara". biyografi.net. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 
  2. ^ Murat Kasap (15 Kasım 2008). "Ali Rıza Acara". gdd.org.tr. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Madalyası</span> Türk Kurtuluş Savaşında savaşmış askerlere verilen madalya

İstiklâl Madalyası, Türk Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisince verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracaat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95.261 kişiye verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

Tayyibe Gülek Domaç, Türk siyasetçi ve iktisatçı. Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden Kasım Gülek’in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali İhsan Sabis</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali İhsan Sabis, Türk asker ve siyasetçidir. I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi ve Irak Cephesi'nin, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi'nin komutanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Meşrutiyet</span> Osmanlı Devletinde ikinci anayasal monarşi dönemi (1908–1920)

İkinci Meşrutiyet, Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisinin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir. Bu dönemde parlamenter demokrasi, seçim, siyasi parti, askerî darbe ve diktatörlük olgularıyla tanışılmış, iki büyük savaş yaşanmış ve imparatorluğun dağılmasına tanık olunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saip Ursavaş</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Saip Ursavaş, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Deli Halid Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1883–1925)

"Deli" Halid Paşa veya Halid Karsıalan, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Müfit Kansu</span> Türk siyasetçi

Ahmet Mazhar Kansu, Türk devlet adamı, vali, milletvekili ve yönetici.

Ali Naili Erdem, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Halil İbrahim Özkaya</span> Türk siyasetçi ve öğretmen

Halil İbrahim Özkaya, Türk siyasetçi ve öğretmen.

İhsan Sağlam, Kurtuluş Savaşı'nda görev almış Türk subay, Osmanlı Meclis-i Mebûsan III. Dönem Mardin Mebusluğu ile I. Dönem Siverek ve II. Dönem Ergani milletvekilliği yapmış siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım İnanç</span> Türk asker ve siyasetçi

Kâzım İnanç, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

Muhittin Baha Pars, Türk gazeteci, avukat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Mithat Kalabalık</span> Türk bürokrat

Ahmet Mithat Kalabalık,, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Akif Suner</span>

Ahmet Akif Suner, Ahmet Akif Sümer veya Hicabizade Ahmed Akif, Türk siyasetçi ve tüccar.