V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.
Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde büyük katkıları olmuş bir Osmanlı devlet adamıdır. Tarihe Çandarlılar Ailesi olarak geçmiş olan ailenin üst düzey bir mevkiye gelmiş ilk bireyidir. İlmiye sınıfından yetişmiş; kadılık ve kazaskerlik görevlerinde bulunmuş; Eylül 1364 ile 22 Ocak 1387 tarihleri arasında 22 yıl 4 ay vezirlik yapmış ve vezirliği döneminde de Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa ismiyle anılan devlet adamıdır.
Kara Ahmed Paşa,, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 6 Ekim 1553 ile 28 Eylül 1555 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Selim'in en küçük kızı ve Kanuni Sultan Süleyman'ın en küçük kız kardeşi Fatma Sultan'ın eşidir.
Ohrili Hüseyin Paşa, II. Osman saltanatı döneminde 9 Mart 1621-17 Eylül 1621 tarihleri arasında altı ay dokuz gün ve 20 Mayıs 1622'de bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.
Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.
Avlonya ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin güneybatısında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Avlonya ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 1,609 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 151.314'tür. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Avlonya idi.
Saranda ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin güneyinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Avlonya ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 749 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 48,474'tür. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Saranda idi.
Kinaleksi Mescidi veya Gin Aleksi Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Avlonya iline bağlı Delvine (Delvina) ilçesi yakınında bulunan Rusan köyünün içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı dinî yapımı. Enver Hoca'nın komünist hükûmetinin Ateizm kampanyası zamanında sağ kalan az sayıdaki camilerden biridir. Onun zamanından beri, 1963'ten beri millî kültür simgesi olarak anılmaktadır.
Aziz Stefen Kilise Camii veya Fatih Sultan Mehmet Câmii veya Fatih Câmii Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra liman kentinin Rozafa Kalesi'ndeki tarihi bir dinî yapıdır. Kilise olasılıkla Stefen'e adanmıştı.
Zekate Evi, Arnavutluğun Ergiri kentinde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapıdır. Zekate evi Tepedelenli Ali Paşa döneminde 1811 ve 1812 yılları arasında inşa edilmiş ve Osmanlı mimarisinin Arnavutluk'taki yapıtlarından birisidir.
Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.
Devline veya Delvinye, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneyinde Ayasaranda'nın 16 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 182.90 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 7,598'dir.
Himara, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneyinde Keravniya Dağları ile İyon Denizi arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 571.94 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,738'dir.
Arvanid Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak 1385 yılında Savra Muharebesi sonucu kurulmuş olup 1466 yılında Elbasan Kalesi'nin inşa edilmesinden sonra Avlonya ve Elbasan olmak üzere iki sancağa ayrılmıştır.
Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.
Borşi Kalesi veya Sopoti Kalesi (Kalaja e Sopotit), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapımdır. Kalenin içinde Hacı Bendo Camii bulunmaktadır. Fakat bu camii komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbe, bugün beton ile kapatılmıştır.
Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.
Avlonya Kalesi, Arnavutluk'taki en büyük Osmanlı kalesi. Kalenin yapımına 1537 yılında başlanmış ve muhtemelen 1542-43'te tamamlanmıştır. Osmanlı arşivlerinden gelen bilgilerden evvelce Venedik eseri olduğu veya İtalyan bir mimarın elinden çıktığı düşünülen bu kalenin Sinan'ın amiri olduğu Hassa Mimarlar Ocağı tarafından tasarlandığı anlaşılmıştır.
Hadım Ali Paşa veya Atik Ali Paşa, Sultan II. Bayezid zamanında 1501-1503 ve 1506-1511 dönemlerinde iki kez sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.
Yanya Kalesi, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir kaledir. Kale, ilk olarak 11. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilmiş olup günümüz kale büyük ölçüde geç Osmanlı döneminde Tepedelenli Ali Paşa yönetimindeki yeniden yapılanmaya dayanmaktadır.