İçeriğe atla

Ali Paşa Hamamı (Tokat)

Koordinatlar: 40°18′54″K 36°33′06″D / 40.31500°K 36.55167°D / 40.31500; 36.55167
Ali Paşa Hamamı
Harita
Koordinatlar40°18′54″K 36°33′06″D / 40.31500°K 36.55167°D / 40.31500; 36.55167

Ali Paşa Hamamı, Tokat'ın merkezinde bulunan hamam.

Aynı ismi taşıdığı Ali Paşa Caminin doğusunda bulunur. 1886 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenmiş ve hizmete sunulmuştur. Mimaride kesme taş kullanıldığı bakıldığı zaman görülmektedir. Kadın ve erkek bölümü ayrı olup, bu bölümler bitişiktir. Kadınların bölümü soyunmalık, ılıklık ve sıcaklıktan oluşurken erkekler bölümü de aynı şekilde olup sadece erkek bölümünün haç planlı biz özellikte olup, göbek taşı kubbe ile örtülüdür. Ali Paşa Hamamı kesinlikle yolu düşen birinin görmesine değer bir tarihsel yapı olup, işlevselliği devam etmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Ali Paşa Hamamı - Tokat Merkez". www.neredekal.com. 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tokat (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Tokat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Hamam</span>

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa Camii</span> İstanbulun Tophane semtinde bulunan cami

Kılıç Ali Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı İstanbul'un Tophane semtinde bulunan camidir. Camideki iki kitabeye göre, Hicri 988 yılında yapılmıştır. Türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir de külliyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Kalesi</span>

Trabzon Kalesi, Trabzon'un en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Ne var ki yüzyılımızın başlarında aynı kalenin taşları bu kez yeni binaların yapımında kullanılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Hamam (Lefkoşa)</span>

Büyük Hamam, Kuzey Lefkoşa'nın İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir hamamdır. İplik Pazarı Camii yakınlarında yer alır. Çevreleyen alanların zemininin zaman içindeki yükselişinin bir sonucu olarak, kapısı taban seviyesinin yaklaşık 2 metre, hamam odaları 3 metre altında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Ali Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Hadım Ali Paşa Camii (Mizgefta Elî Pasha), Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Aynı ada sahip mahallede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Melek Ahmed Paşa Hamamı</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Melek Ahmed Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır. Hamam, kent kapıları yakınında bulunan br külliye hamamıdır. Günümüze sadece soyunmalık bölümü ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paşa Hamamı (Diyarbakır)</span> Diyarbakırda yer alan bir hamam

Paşa Hamamı ya da bilinen diğer adıyla Behram Paşa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Hamam (Üsküp)</span> Makedonya Üsküpte tarihî bir hamam

Çifte Hamam, Üsküp'teki Türk Çarşısı'nda bulunan bir hamamdır. Hamam 15. yüzyılda İshakoğlu İsa Bey tarafından yapılmıştır. Hamam iki ana bölümden oluştuğu için Çift Hamam olarak adlandırılmıştır.

Paşa Hamamı, Çorum'un Merkezinde bulunan tarihi bir hamamdır. Ayrıca Tacettin Paşa Hamamı olarak da bilinir Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından 1431 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı hamam mimarisine sahiptir. Çifte hamam plan düzeninde yapılmıştır. Duvarları kaba yontma taş ve moloz taşıyla örülmüştür. Hamamın üstü kubbe ile kaplıdır. Kadınlar ve erkekler bölümünden oluşur ve bu iki yer birbirine simetrik bir yapıdadır. Günümüze kadar özgün yapısını koruyarak gelmiştir ve halen hamam olarak kullanılıyordur.

Tokat Kültür Evi, Tokat ilinin merkezinde bulunan eski konak ve kültür merkezi.

Tarihi Ali Paşa Hamamı Çorum'un en büyük hamamıdır.

Sultan hamamı, Tokat'ın merkezinde bulunur.

Kulaksız Hamamı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mustafa Paşa Hamamı</span> İstanbulda tarihi hamam

Küçük Mustafa Paşa Hamamı, İstanbul ili Fatih ilçesi Küçükmustafapaşa semtindeki Osmanlı dönemi hamamdır. Günümüze kadar hamam olma niteliğini sürdüren yapı restorasyon nedeniyle kullanıma kapalıdır. Çifte Hamam niteliğinde olup kadın ve erkek olmak üzere iki bölümden oluşur. Ayrıca çevresindeki dükkanlar da hamamın parçasıdır. Hamamın girişi Şerefiye Sokak üzerindedir.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Kırklareli'nin güneyindeki Lüleburgaz ilçesinde bulunan tarihi bir Türk hamamıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiş yapı, günümüzde Lüleburgaz İlçe Belediyesi Meclis binası olarak kullanılmaktadır.