İçeriğe atla

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı
Yasal statüVakıf
AmaçÇevre koruma
Merkezİstanbul, Türkiye
Hizmet bölgesiTürkiye
Resmî dillerTürkçe

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı veya kısaca ANG Vakfı; iş insanı ve aktivist Ali Nihat Gökyiğit adına kurulmuş bir vakıftır. Bünyesinde kendine ait bir botanik bahçesi ve yayınevi bulunan vakfın temel amacı Türkiye florasına ait bitki türlerinin tespit edilmesi, kaydedilmesi ve korunmasıdır. 2014 yılında Çukurova Üniversitesi ile üniversiteye ait botanik bahçesinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında bir protokol imzalanmıştır.[1] Gökyiğit'in memleketi Artvin'de bulunan Çoruh Üniversitesi ise bünyesinde açmayı planladığı botanik bahçesine, vakıfla yapılan işbirliği sonucunda "Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi" adını vermiştir.[2][3]

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına kurulmuştur. Başlangıçta "hatıra parkı" olarak düzenlenen alan zaman içerisinde gelişerek 50.000 bitkiye ev sahipliği yapan bir bahçeye dönüşmüştür. 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış; 2003 yılında ise şimdiki ismini almıştır. İstanbul'da konumlanan park, Türkiye'nin sayılı botanik bahçelerinden biridir.

Yayınlar

Vakfın, kendi adıyla hizmet veren bir yayınevi bulunmaktadır. Botanik bilimiyle ilgili çeşitli kitaplar, dergiler ve süreli yayınların basımı burada yapılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Botanik Bahçesi Bilime ve Halka Açılıyor". Milliyet. 30 Ekim 2014. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  2. ^ "Artvin'de Botanik Bahçesi kuruluyor". Anadolu Ajansı. 23 Ağustos 2019. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  3. ^ "Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Komisyonuna Tanıtıldı". Çoruh Üniversitesi. 13 Ekim 2019. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Nihat Gökyiğit</span> İnşaat mühendisi

Ali Nihat Gökyiğit, Türk inşaat mühendisi, iş insanı ve TEMA vakfının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tekfen Holding</span>

Tekfen Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Zürih botanik bahçesi</span>

Zürih botanik bahçesi Zürih Üniversitesine ait olan botanik bahçesi. 53.000 m² alana sahip olan bahçede 8000 civarında bitki turu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi</span>

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1935'te Alman-Türk botanikçi Alfred Heilbronn ve Leo Brauner tarafından İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan botanik bahçesi. Türkiye'nin en eski botanik bahçesidir. Heilbronn Nazi Almanyası'ndan kaçıp Türkiye'ye geldikten sonra üniversite bünyesinde bir botanik bahçesinin kurulmasını arzuluyordu. Bunun için yaptığı çalışmaları 1934'te hızlandı. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi Heilbronn'a destek veren Leo Brauner, Alman bahçe uzmanı W. Stephan ve beraberindeki uzmanların da katkısıyla faaliyete geçti (1935). Bu kişiler bahçenin Avrupa'daki örnekler gibi olması için yoğun bir çaba gösterdi. Bu süreçte Türkiye florasının zenginliği kullanılmak istendi ve bunun için Anadolu'ya birçok bilimsel gezi düzenlendi. Bahçenin kuruluşunda emeği geçen üç bilim insanı aynı yıl İstanbul Üniversitesi Nebatat Bahçesinin Tohum Kataloğunu da yayımladılar.

<span class="mw-page-title-main">Astragalus beypazaricus</span> Baklagiller familyasının Geven cinsine ait bir tür bitki

Beypazarı geveni veya bilimsel adıyla Astragalus beypazaricus; Ankara'ya endemik olan 22 bitki türünden bir tanesidir. Fabaceae (Baklagiller) familyasının Astragalus (Geven) cinsine ait bir türdür.

Herbaryumlar, genellikle üniversitelere bağlı fakülte ve enstitüler bünyesinde kurulurlar. Botanik, ekoloji, biyocoğrafya ve iklim bilimi gibi doğa bilimlerinin bir parçası olan bölümlerde oluşturulanlar, daha çok bitkinin genetiğini araştırma, belirli bir coğrafya üzerindeki dağılış ve yayılışını inceleme ve gelecek nesiller adına koruma altına alma amacıyla kullanılırken eczacılık gibi daha çok uygulamaya dayalı bölümlerde ilaç üretim teknikleri ve aşamaları konusunda kaynaklık etmesi için yararlanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh vilayeti</span>

Çoruh vilayeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan on yıl sonra 1933 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kurulan bir vilayettir. Adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Rize ve Artvin vilayetlerinin birleştirilmesiyle kuruldu. 1936'da Rize vilayeti yeniden tesis edilince, Çoruh vilayeti sadece Artvin vilayetinin yerini almış oldu. 1956 yılında vilayetin adı yeniden Artvin vilayetine dönüştürüldü.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi</span>

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi veya kısaca NGBB; İstanbul'un Ataşehir ilçesinde bulunan bir botanik bahçesidir. 1995 yılında ANG Vakfı tarafından Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına kurulmuştur. Başlangıçta hatıra parkı niteliğinde olan alan 2003 yılında botanik bahçesine dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Türkiye florasına ait türlerin yanı sıra çeşitli ülkelerden getirilen ağaçlar, çalılar ve otsu canlıların da bulunduğu bahçe; şehir halkı için bir mesire alanı olmasının yanı sıra botanik ve ilgili diğer bilim dalları için de önemli bir araştırma ve eğitim merkezidir.

Yalı sarmaşığı veya bilimsel adıyla Ipomoea sagittata, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitki türüdür. Karayipler, Meksika ve Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri orijinli bir bitkidir ve bu ülkelerde kıyı bölgelerinde bulunur. Doğal yaşam alanları, bariyer adalar, tuzlu bataklıkların kenarları ve çalılıklardır.

<i>Kum sarmaşığı</i>

Kum sarmaşığı,, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitki türüdür. Dünyanın ılıman bölgelerde sahil kumunda ve diğer kıyı habitatlarında yetişen çok yıllık bir asmadır. Ayrıca 1745'te Jacobite'nin ayaklanmasına önderlik etmek için İskoçya'daki Eriskay Adası'na eken Prens Charles Edward Stuart'dan sonra 'Prens Çiçeği' olarak da bilinir. [E. Dwelly Galce Sözlüğü (1911)]

<span class="mw-page-title-main">Bürük</span> bitki

Bürük veya bilimsel adıyla Calystegia silvatica, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çiçekli bir bitkidir. En büyük Calystegia türüdür ve kuvvetli tırmanıcı özellikte bir bitkidir. Güney Avrupa'ya özgüdür, ancak çekici bir bahçe bitkisi olduğu için diğer birçok bölgeye tanıtılmıştır. Calystegia silvatica subsp. fraterniflora (Mack. & Bush) Brummitt Kuzey Amerika'ya özgüdür.

Ahır geveni, Kürt geveni veya bilimsel adıyla Astragalus kurdicus, Astragalus cinsinin bir türüdür. Çok yıllık ve çalımsı, Türkiye ve Suriye'de görülen endemik bir bitkidir. Türkiye'de, 1400–2900 m rakımdaki kayalık yamaçlar doğal yaşam alanıdır. Yaklaşık 10–20 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Pembe veya menekşe renkte çiçekleri vardır, yaz aylarında çiçek açar. Hermafrodit bir bitkidir, arılar, güveler ve kelebekler aracılığıyla tozlaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bitki bilim kütüphanesi</span>

Bitki bilim kütüphanesi, botanik disiplinine özgü literatürün yanı sıra çeşitli bitki metaryalini de toplayan, muhafaza eden ve nihai fayda olarak kamuoyunun hizmetine sunan özelleşmiş kütüphanedir.

Biberyavşanı veya bilimsel adıyla Teucrium cavernarum, ballıbabagiller familyasının Teucrium cinsden, Türkiye'de Adana dolaylarında yetişen, endemik, çiçekli bir bitkidir.

<i>Iris caucasica</i>

Iris caucasica, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.

Zafer Füsun Ertuğ (Yaraş), etnobotanikçi, arkeolog, akademisyen.

Türkiye'de doğa tarihi müzeciliği, 1830'lu yıllarda başlamış olup, Osmanlı döneminden günümüze birçok müze girişimi yapılmış, bu girişimlerin büyük bir kısmı kısa ömürlü olmuştur. Buna karşın günümüzde farklı büyüklüklerde koleksiyonların sergilendiği doğa tarihi müzeleri aktif durumdadır.