İçeriğe atla

Ali Nar

Ali Nar
Doğum1938[1]
Hasankale, Erzurum, Türkiye
Ölüm16 Temmuz 2015 (76-77 yaşlarında)
İstanbul
Ölüm sebebiÇoklu organ yetmezliği
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği
MilliyetTürk
MeslekŞair, yazar ve romancı

Ali Nar (1938; Hasankale, Erzurum - 16 Temmuz 2015, İstanbul), Türk şair, yazar ve romancıdır.[1]

Hayatı

Ali Nar, 1938'de Hasankale’de doğdu, ailesi 1950’de Yozgat-Sarıkaya’ya göçtü, 1953’te Kayseri İmam Hatip Lisesi’ne girdi; 1959’da Erzurum’da mezun oldu; aynı yıl İstanbul Yüksek İslam Enstitisü’ne girdi ve 1964’te buradan mezun oldu. Diyarbakır, Erzincan, İzmit ve İstanbul’daki imam hatip liselerinde öğretmenlik yaptı, 1990’da emekli oldu. Dünya İslamî Edebiyat Birliği üyesi olup bu cemiyetin Türkiye temsilcisi idi.

İlk şiiri “Su” 1961'de, ilk kitabı “Fetih” 1975'te yayınlandı. Milli Gazete, Yeni Devir, Vahdet Dergisi gibi süreli yayınlarda makaleleri neşredildi. Klasik ve Modern Arapçadan çevirileri de olan Nar, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilimkurgu romanı olan Uzay Çiftçileri kitabının da yazarıdır. Bu eser Türk sinemasını G.O.R.A. filmi ile etkilemiștir.[2][3]

Fethullah Gülen'in de desteklediği Dinlerarası Diyalog'a karşı olan etkin yazarlardan biri olmuştur.[4] Kapsamlı eserlerinden biri Dinler Arası Diyalog Fitnesi adlı kitabıdır.[5][6]

Nar, 16 Temmuz 2015 tarihinde tedavi gördüğü Fatih Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği sonucu öldü.[7] Cenazesi Edirnekapı Şehitliğine defnedilmiştir.[8]

Eserleri

Ali Nar'ın dinî, ilmî, edebi sahalarda telif ve tercüme eserlerinin sayısı elliyi aşkındır. Romanları Arapça'ya çevrildi, İngilizce yayın yapan uluslararası edebiyat dergilerinde kitapları tahlil edildi, bazı piyesleri yüzlerce kez sahnelendi.[9]

Başlıca edebî telifleri arasında:

Dini ilmî telifleri arasında:

  • Kırk Hadisle Müslüman Kimliği
  • Hicret
  • İlm-i Kelam Dersleri
  • Cep ilmihali

Arapçadan çevirdiği eserler:

  • Necib el-Kiylani'den Cakartalı Kız
  • Kuzey Kahramanları
  • Kara Gölge ve İlahî Nur'u
  • A. Ahmed Bâkesir'den Cihada Çağrı

Arapçadan çevirdiği ilmî eserler arasında ise:

  • Said Ramazan el-Bultî'den Fıkhu's-Siyre
  • Akaid Risaleleri
  • Abdülmecid Zindanî'den İman Yolu

Kaynakça

  1. ^ a b "Haber 10 Ali Nar Hoca". 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Şair ve yazar Ali Nar hayatını kaybetti". 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  3. ^ "ali nar". 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  4. ^ "Dinlerarası Diyalog ya da Ehl-i Kitabın Encamı - Ali Nar". 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  5. ^ "Dinler Arası Diyalog Fitnesi". 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  6. ^ "Dinlerarası diyalog fitnesi". 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020. 
  7. ^ "Ali Nar hayatını kaybetti". Hürriyet. 16 Temmuz 2015. 12 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 
  8. ^ "Şair ve yazar Ali Nar hayatını kaybetti". Anadolu Ajansı. 16 Temmuz 2015. 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  9. ^ "Ali Nar Hoca vefat etti". 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1930 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Hamdi Yazır</span> Türk din adamı, tercüman ve hattat

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Türk din alimi, tercüman ve hattattır. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında ve Cumhuriyet Dönemi'nde yaşamış olup, Kur'an'ın Türkçe tefsirlerinden birini telif etmiştir.

Yümni Sezen,, sosyolog, din sosyolojisi alanında emekli profesör ve yazardır.

Hayrettin Karaman, Türk ilâhiyatçı ve yazar.

İbnü'n-Nedîm ya da tam adıyla Ebü'l-Ferec Muhammed bin Ebî Ya'kūb İshâk bin Muhammed bin İshâk en-Nedîm, 935- 990 yılları arasında yaşamış Arap bibliyografya bilgini, Fihrist adlı kitabın yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Sünen-i Tirmîzî</span>

Sünen-i Tirmîzî : İslâm literatüründe en güvenilir hadis kitapları olarak kabul edilen altı kitaptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Hüsnü Paşa</span>

Süleyman Hüsnü Paşa, Osmanlı müşiri, eğitmen ve yazar. İlk ilmî Türkçülerden biridir. Askerî okullarda okutalan yabancı dilden çevirme tarih kitaplarını algı ürünü olduğu, ayrıca da İslam ve millîlikten uzak olduğunu düşündüğü için Tarih-i Âlem adlı eseri yazdı.

Abdurrahim Rahmi Zapsu, Kürt şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Çiftçileri</span>

Türk yazar, romancı ve şair Ali Nar'ın eseri. 1988 yılında ilk baskısı yayınlanan eser, Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilimkurgu romanın öyküsü olarak öne çıkmıştır.

Teftazanî ya da tam adıyla Sadeddîn Messud b. Fahrüddîn Ömer b. Burhâneddîn Abdullâh el-Herevî el-Horâsânî et-Teftâzânî eş-Şâfiî, 14. yüzyıl'da yaşamış Fars mutasavvıf ve İslam düşünürü.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Petrov</span>

Grigori Spiridonoviç Petrov (1866, Sankt-Peterburg – 1925, Münih veya Paris), Rus hatip, gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">El-Kâfi</span>

el-Kâfi tam adıyla el-Kâfî fî İlmi'd-Dîn, Küleynî tarafından kaleme alınan Şia'ya göre muteber addedilen dört hadis kitabından birisidir. Yirmi senede hazırlanan eserde 16.000 civarında hadis vardır. Kitapta yer alan rivayetlerin çoğu Ca'fer es-Sâdık'ın ve diğer imamların sözlerinden ibaret olup isnadlar çoğunlukla Muhammed'e aralıksız olarak ulaşmamakta, pek çok rivayetin uydurma olduğu iddia edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Karataş</span>

Mustafa Karataş, Türk hadis kürsüsü profesörüdür.

Bahtiyar Ali, Irak Kürdü bir yazar, şair, romancı ve makale yazarıdır.

Mehmed Necmeddin Okyay, Türk hattat, ebru sanatçısı, kemankeş, gül yetiştiricisi, tuğrakeş ve is mürekkebi imali, aharcılık, mücellidlik gibi kitap sanatları ustası, imam ve hatip. Pek çok sanat dalında bilgisi, yetkinliği ve ustalığı ile Hezârfen unvanıyla da tanınmaktadır. Ebru sanatında Necmeddin üslubu'nu oluşturmuştur.

İmam ve vaiz Bayram Ali Öztürk 3 Eylül 2006 tarihinde İsmailağa Camii'nde verdiği sohbet sırasında Mustafa Erdal adlı kişi tarafından bıçaklanarak öldürülmüştür. Oğlu Mahmut Öztürk, babasının Ergenekon örgütü tarafından öldürüldüğünü iddia etmiştir ve cinayetin aydınlatılmasını yetkililerden istemiştir. Ergenekon sanığı Erol Ölmez'in Bayram Ali Öztürk'ün ölümüyle ilgili açıklamalarından sonra cinayet soruşturması Ergenekon Örgütü soruşturmasına bakan Savcı Cihan Kansız'a devredilmiştir. Soruşturmanın özel yetkili savcılara devredilmesinden bir süre sonra cinayet dosyasındaki iki klasörün kaybolduğunu oğlu Mahmut Öztürk açıklamıştır. Ergenekon sanığı Erol Ölmez, Bayram Ali Öztürk'ün Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından İsmailağa Cemaati'nin yok edilmesi için Ergenekon'a müracaat edilerek öldürüldüğünü iddia etmiştir. Bir başka iddiaya göre Dinlerarası Diyalog'u eleştirdiği için ölümünde FETÖ'nün parmağının olabileceği ve aynı örgüt tarafından davasının üstünün örtüldüğü iddia edilmiştir. Bu iddiaların ardından dava dosyası raftan indirilerek yeniden incelemeye alınmış ve oğlunun yeniden dinlenilmesine karar verilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde olay günü camide olmadıklarını ifade eden 11 kişinin cami ve çevresinde oldukları tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bertan Onaran</span>

Bertan Onaran, Türk çevirmen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Celalettin Ökten</span> Türk eğitimci

Mahmut Celalettin Ökten Türkiye'deki imam hatip okullarının kurucusu olan Türk eğitimci. İstanbul İmam Hatip Okulu'nun ilk müdürüdür.

Hocazade Abdülaziz Efendi, Farsçadan Türkçeye çevirdiği eserleriyle tanınan kazasker, şair, yazar.