İçeriğe atla

Ali Murat Daryal

Kontrol Edilmiş
Ali Murat Daryal
Doğum1931
İstanbul
Ölüm16 Mart 2017 (85-86 yaşlarında)
İstanbul
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
Meslekİlâhiyat profesörlüğü

Ali Murat Daryal (1931 - 15 Mart 2017), Türk İlahiyat profesörüdür.

1931’de İstanbul’da doğdu. 1950’de Taksim Erkek Lisesini, 1959’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitenin Psikoloji Bölümünden de mezun oldu. İslâmî ilimler üzerine özel dersler aldı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İslâm Araştırmaları Bölümü'nde asistanlık ve orta dereceli okullarda din bilgisi öğretmenliği yaptıktan sonra, 1966’da İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsüne öğretim görevlisi olarak tayin edildi. 1988’de doktorasını tamamladı, 1998'de profesör oldu. Aynı yıl yaş haddinden emekli olan Prof. Dr. Ali Murat Daryal, bir süre daha Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde sözleşmeli olarak öğretime devam etti. 16 Mart 2017 tarihinde kanser hastalığından dolayı öldü.[1]

Eserleri: İslâm’ın Doğuşu ve İlk Yayılışının Psiko-sosyal Açıdan Tahlili, (doktora tezi), 1988; İFAV yayınları, 1989; Kurban Kesmenin Psikolojik Temelleri, 1980; İFAV Yayınları, 1994; Dinî Hayatın Psiko-sosyal Temelleri, İFAV Yayınları, 1994; Psiko-sosyal açıdan Medeniyetler ve Mesajları, Seyran Kitap, 1997.

Notlar

  1. ^ "Prof. Dr. Ali Murat Daryal Son Yolculuğuna UğurlandıKaynak: Prof. Dr. Ali Murat Daryal Son Yolculuğuna Uğurlandı". Pusula Haber. AA. 16 Mart 2017. 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yümni Sezen,, sosyolog, din sosyolojisi alanında emekli profesör ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hüsamettin Arslan</span>

Hüsamettin Arslan, sosyolog, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü, 10 Haziran 1959 yılında, İstanbul'un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde açılan yüksek okuldur.

Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan profesör doktordur.

Adnan Demircan,, yazar ve akademisyen. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Alim Şerif Onaran</span>

Alim Şerif Onaran, Türk sinema kuramcısı, yazar, akademisyen ve hukukçudur. Türkiye'nin ilk sinema profesörü olma unvanına da sahipti. Türkiye'de sinemanın okullaşmasında öncü rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Esad Coşan</span> Türk din adamı, vaiz, yazar, akademisyen

Mahmud Esad Coşan, Türk akademisyen, yazar, din adamı, vaiz, Nakşibendi şeyhi.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdulaziz Bayındır</span> Türk ilahiyatçı

Abdulaziz Bayındır, Türk ilâhiyatçı, İslâm hukuku ve fıkıh uzmanı.

Nuh Arslantaş, Türk ilahiyatçı ve tarih araştırmacısı. Evli ve iki çocuk babası olan yazar Arapça, İngilizce ve İbranice bilmektedir.

Mustafa Demirci Konya Türk akademisyen.

Ali Akpınar,, Türk akademisyen, müftü.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Beşer</span>

Faruk Beşer, Türk İslâm hukukçusu, akademisyen ve yazar.

Alim Yıldız Türk akademisyen, bürokrat.

Ömer Faruk Harman, Türk akademisyen, yazar, ilahiyatçı ve sosyologdur. Akademik çalışmaları dinler tarihi alanında, özellikle de Yahudilik, Hristiyanlık ve Kitâb–ı Mukaddes üzerinde yoğunlaşmakla birlikte, İslam ilimlerinin farklı alanlarında da çok sayıda eser, kitap ve makale kaleme aldı.

Hakkı Dursun Yıldız, Türk-İslâm tarihçisi, akademisyen ve yazar.