İçeriğe atla

Ali Kemal Kavrakoğlu

Ali Kemal Kavrakoğlu (16 Şubat 1903 - 6 Ağustos 1991), Türk sanayici ve iş insanı.[1]

Hayatı

Kavrakoğlu 16 Şubat 1903'te Hacı İbrahim ile Emine çiftinin çocuğu olarak Rize'de doğdu. Fenerbahçe SK başkanı ve Rize milletvekili Osman Kavrakoğlu'nun abisiydi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra deniz motoru ile Batum'dan Samsun'a cephane nakli gerçekleştirdi. Rize'deki Türklerdeki milli bilinci oluşturmak Yunanlıların Türklere yaptığı katliamları konu alan piyesi 1920'de Rize'de oynattı. İzmir İktisat Kongresi'ne ve İstanbul Ticaret Odası'nı temsilen katıldı. 1923'te hükûmetin Ardahan civarından satın aldığı damızlık hayvanları İzmit'e götürmesi için Tarım Bakanlığı tarafından atandı. Çaykur Rizesporun kuruluş sürecinde rol oynadı. Trabzon çıkışlı gazetelerde muhabir olarak çalıştı. Türkiye'de ilk kez Nebati margarin yağını üretti ve Türkiye'de yağ üretimi yapan dört fabrikadan birini kurdu. İstanbul, Tekirdağ, Adana ve Hatay'da 8 bitkisel yağ fabrikası kurdu. 30 küsur sene İstanbul Ticaret ve Sanayi Odaları'nda çeşitli yönetici pozisyonlarında görev aldı. 6 Ağustos 1991 tarihinde öldü.[2]

Fransızca ve Farsça bilen Kavrakoğlu, 4 çocuk babasıydı. Oğlu İbrahim Kavrakoğlu Boğaziçi Üniversitesi rektör yardımcısıydı.

Kaynakça

  1. ^ Türkiye'de kim kimdir. Tanitim Yayinlari. 1977. s. 154. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024. 
  2. ^ Fatih Sultan Kar (29 Ocak 2022). "Rizeli Fabrikatör Ali Kemal Kavrakoğlu". kackar53.com. 23 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Çaykur Rizespor</span> Türk spor kulübü

Çaykur Rizespor, Rize merkezli futbol kulübü. 19 Mayıs 1953'te kurulan takım, iç saha maçlarını Çaykur Didi Stadyumu'nda oynamaktadır. Renkleri mavi yeşildir. Süper Lig'de mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kemal</span> Şair, yazar, gazeteci ve siyaset adamı

Ali Kemal Bey, Türk yazar, gazeteci ve siyaset adamı. İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınmıştır.

Kemal Unakıtan,, Türk siyasetçi ve ekonomist. 2002 ve 2008 yılları arasında Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan hükûmetlerde maliye bakanı olarak görev yaptı.2002 ve 2007 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı. 12 Ekim 2016 tarihinde 70 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Edhem Paşa</span> 194. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Edhem Paşa 19. yüzyılda yaşamış Osmanlı Devleti'ne 5 Şubat 1877 - 11 Ocak 1878 arasında sadrazamlık, hükûmet nazırlığı, Şura-yı Devlet reisliği ve büyükelçilik gibi birçok yüksek kademe görevlerde hizmet vermiş bir devlet adamıydı.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Rıza Sporel</span> Türk futbolcu

Mehmed Zeki Sporel, Türk millî futbolcu, asker, veteriner hekim, siyasetçi ve 1955-58 yılları arasındaki Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı. Zeki Rıza Sporel, Türk milli futbol takımının ilk golünü atmış, Fenerbahçe’de oynadığı 18 yılda 352 maçta 473 gol atarak, maç başına 1.34’lük gol oranı sağlamış ve Türk futbolunda en fazla gol atan oyunculardan birisi olarak Türk futbolunda tarihe geçmiştir. Soyadı kanunu sonrası kendisine bizatihi Atatürk tarafından Sporel soyismi verilmiştir.

Aytekin Kotil, Türk siyasetçidir. İstanbul'un Cumhuriyet dönemindeki 23. Belediye Başkanıdır (1977-80). Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) İstanbul Milletvekilliği yaptı. TBMM Başkan Vekilliği görevinde de bulunmuştur.

Ali Avni Çelebi, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

İbrahim Nami Çağan, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Ali Topuz, Türk siyasetçi.

Namık Kemal Zeybek, Türk hukukçu, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Kavrakoğlu</span>

Osman Kavrakoğlu, Türk siyasetçi ve futbol yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mim Kemal Öke (akademisyen)</span>

Mim Kemal Bülent Öke, siyaset bilimi profesörü, roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Koca</span> Türk siyasetçi

Fahrettin Koca ; Türk tabip ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti eski sağlık bakanıdır.

Hasan Kemal Yardımcı, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Coğrafya Kurumu</span>

Türk Coğrafya Kurumu, Türkiye’de coğrafyanın ve diğer yer ve beşer ilimlerinin gelişimine ve ilerleyişine çalışmak, Türkiye’nin bilimsel metotlarla coğrafyasını incelemek, dünya coğrafya hareket ve ilerleyişlerini takip etmek amacıyla Birinci Türk Coğrafya Kongresi'nde kurulması önerilmiş ve 12 Mart 1942 tarihinde kamu yararına kurulmuş bir dernektir.