İçeriğe atla

Ali Haşim Muhtaroğlu

Ali Haşim Muhtaroğlu, Iraklı Türkmen siyasetçi. 1965 yılında Tuzhurmatu kentinde doğdu. 2011-2013 yılları arasında Irak Türkmen Cephesi başkan yardımcılığını yürüttü. 25 Haziran 2013 tarihinde Tuzhurmatu ilinde taziye çadırına düzenlenen çift intihar saldırısında öldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Türkmenistan, Orta Asya'da bağımsız bir Türk devletidir. Kuzeybatısında Kazakistan, kuzeyinde ve doğusunda Özbekistan, güneydoğusunda Afganistan, güneybatısında İran bulunan; batısında Hazar Denizi olan Ülkenin başkenti, aynı zamanda en gelişmiş şehri olan Aşkabat'tır. Ülkenin 7 milyon nüfusu ile Orta Asya cumhuriyetleri arasında nüfusu en düşük olan devlet Türkmenistan'dır. Ülkenin çoğunluğu ise Karakum Çölü'yle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Türkmenler Orta Asya'da bulunan bir Türk etnik grubudur, ağırlıklı olarak Türkmenistan, kuzey ve kuzeydoğu İran ile kuzeybatı Afganistan bölgelerinde bulunurlar. Özbekistan, Kazakistan ve Kuzey Kafkasya'da da oldukça büyük Türkmen grupları bulunur. Türk dillerinin Doğu Oğuz kolunun bir parçası olarak sınıflandırılan Türkmen dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Türkmence</span> Türkmenistanın resmî dili olan Türk dili

Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">İlter Türkmen</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İlter Türkmen, Türk diplomat ve siyasetçi. 1980-83 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmenleri</span> Etnik grup

Suriye Türkmenleri ya da Suriye Türkleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmeneli</span> politik bir terim

Türkmeneli, Irak'ta bir bölge adıdır. Bölge esasen, Irak Türkmenleri'nin tarihsel olarak baskın bir nüfusa sahip olduğu geniş toprakları tanımlamak için kullanılan politik bir terimdir. Söz konusu topraklar, Irak-Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve çapraz olarak İran sınırına kadar uzanan bir bölgeyi kapsamaktadır. Bölgenin kuzey kısmındaki şehri Kerkük, Türkmenler için başkent sayılır.

Türkmen şehristanı, İran'ın Gülistan Eyaleti'nin 12 şehristanından birisidir.

Akkale şehristanı, İran'nde Gülistan Eyaleti'nin 12 şehristanından birisidir.

Ömer Kaya Türkmen, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşan</span> İranın Gülistan Eyaletinde şehir

Gümüştepe, İran'ın Gülistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen pasaportu</span>

Türkmen pasaportu uluslararası seyahat amaçlı Türkmenistan vatandaşlarına verilir. Türkmenistan Temmuz 2008 yılından bu yana ICAO uyumlu biyometrik pasaport çıkarmıştır ve eski SSCB'nin Orta Asya bölgesinde biyometrik pasaport çıkaran ilk ülke haline gelmiştir. Türkmen vatandaşlarının eski mevcut pasaportları ile yurt dışına seyahatleri 10 Temmuz 2013'e kadar geçerlidir. Türkmenistan Devlet Göç Hizmeti kurumu tarafından pasaportlar verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Kitlesi</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Türkmen Kitlesi veya Suriye Türkmen Kitle Partisi, Suriye Türkmenlerinin iki büyük muhalefet hareketinden biridir. Parti başkanı Yusuf Molla'dır.

Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi Aşkabat, Türkmenistan'da bulunan 1993'te kurulmuş ve kısa süre içerisinde ülkenin en prestijli üniversitesi haline gelmiştir. Üniversitenin öğretim dili İngilizcedir. Birçok öğrenci Türkmenistan'ın büyük şehirlerinden gelen Türkmen-Türk liselerinden mezun olan öğrencilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzhurmatu</span>

Tuzhurmatu Irak'ın Selahaddin ili'ne bağlı şehir. Kerkük'e uzaklığı 70 km, Bağdat'a uzaklığıysa 170 km'dir.

Irak Millî Türkmen Partisi, Irak Türklerinin 11 Kasım 1988'de Ankara'da Muzaffar Arslan önderliğinde kurduğu siyasi partidir. İlk başkan Muzaffar Arslan, Kerkük doğumludur, 1996'ya kadar parti başkanlığını sürdürmüştür. 1994'te kurulan Irak Türkmen Cephesi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Dağı Tugayları</span>

Türkmen Dağı Tugayları, Lazkiye ilinin Bayır-Bucak bölgesinde faaliyet gösteren Suriye Türkmen Ordusu'na bağlı muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitarap Türkmenistan Bulvarı</span> Türkmenistan, Aşkabatta bir sokak

Bitarap Türkmenistan Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi. Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.