İçeriğe atla

Ali Fuat Yılmazer

Ali Fuat Yılmazer
Doğum20 Ocak 1967 (57 yaşında)
Adapazarı
VatandaşlıkTürkiye
EğitimÇukurova Üniversitesi, Polis Akademisi

Ali Fuat Yılmazer (d. 20 Ocak 1967), Türk bürokrat.

Geçmiş dönem istanbul istihbarat şube müdürü.[1]Hrant Dink cinayeti öncesinde Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi müdürü olarak görev yaptı. Ergenekon, Balyoz gibi davaların mimarı olduğu iddia edilen Yılmazer, OdaTV davasından sonra görev yeri değiştirilmiş ve pasif göreve atanmıştır. 2015 Türkiye genel seçimlerinde İstanbul 1. bölgeden bağımsız milletvekili adayı olmuştur. Evli ve 4 çocuk babasıdır. 26 Mart 2021 tarihinde Hrant Dink davası kapsamında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "resmi belgeyi yok etmek" suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse mahkûm edilmiştir.

Eğitim hayatı

  • 2006 Harran Üni. Sosyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans
  • 1989 Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Lisans
  • 1988 Çukurova Üni. Yabancı Diller Eğitimi Lisans
  • 1983 Sakarya Endüstri Meslek Lisesi Lise
  • 1980 Sakarya Ali Dilmen Lisesi Ortaokul
  • 1977 Sakarya 21 Haziran İlkokulu İlkokul

Hakkında açılan davalar

Yılmazer, 22 Temmuz 2014 operasyonu kapsamında yasa dışı dinleme yaptığı gerekçesiyle tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konuldu.[2] Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında "örgüt üyeliği" ve "tasarlayarak adam öldürmeye yardım" suçlarıdan da yargılanmaktadır.[3] Fethullah Gülen Cemaatinin, "Molla Muhammed" olarak bilinen Mehmet Doğan ve grubuna yönelik soruşturmada kumpas kurduğu ve usulsüzlük yaptığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Yılmazer'in da aralarında bulunduğu 32 şüphelinin "silahlı örgüte üye olmak", "resmi belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından 11,5 ile 26 yıl altışar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talep edildi.[4] Tutuklu olarak yargılanmaktadır.

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yürütülen yeni soruşturma kapsamında Ekim 2015'te hazırlanan iddianamede, dönemin istihbarat şube müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında "kasten adam öldürme" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmektedir.[5]

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın 'Selam Tevhid' soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla 2016 yılı Şubat ayında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlatılan yargılama sonucunda,[6] "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.[7]

26 Mart 2021 tarihinde Hrant Dink davası kapsamında "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "resmi belgeyi yok etmek" suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse mahkûm edilmiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Ali Fuat Yılmazer Kim?". a24.com.tr. 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2015. 
  2. ^ "Ali Fuat Yılmazer, Dink soruşturmasında ifadeye çağrıldı" 21 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Radikal. 28 Kasım 2014. En son 18 Eylül 2015 tarihinde erişildi.
  3. ^ "Ali Fuat Yılmazer 3. kez tutuklandı" 8 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Sabah. 28 Mayıs 2015. En son 18 Eylül 2015 tarihinde erişildi.
  4. ^ "Fethullah Gülen hakkında 34 yıla kadar hapis istemi" 20 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. BBC Türkçe. 17 Eylül 2015. En son 18 Eylül 2015 tarihinde erişildi.
  5. ^ "Hrant Dink soruşturmasında iki polis şefine ‘kasten öldürme’den müebbet istendi". 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Diken. 26 Ekim 2015. En son 30 Ekim 2015 tarihinde erişildi.
  6. ^ ""Selam Tevhid'de kumpas" davası başlıyor". Anadolu Ajansı. 16 Aralık 2020. 5 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  7. ^ "FETÖ'nün ağır topları hakkında karar". OdaTV. 16 Aralık 2020. 16 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  8. ^ "Hrant Dink davasında karar çıktı: Akyürek ve Yılmazer'e müebbet hapis". Halk TV. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cinayet</span> bir bireyin kötü bir niyetle hukuka aykırı olarak başka bir bireyi öldürülmesi

Cinayet, bir kimsenin başka bir kimseyi bilerek öldürmesi eylemidir. Çoğu ülkede müebbet hapis ya da idam cezasıyla sonuçlanmaktadır. Hukuken öldürme veya kasten öldürme olarak nitelenir. Öldüren kişiye katil denir.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

Yasin Hayal Trabzon'daki bir McDonald's restoranını bombaladığı gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan bir sabıkalıdır. Bir süre sonra Ermeni gazeteci Hrant Dink suikastında Ogün Samast'ı cinayete azmettirdiği gerekçesiyle mahkemeye çıkarılmış ve ağırlaşıtırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

Kan davası, aile bireyleri arasındaki ilişkilerin sıkı olduğu ve törelere önem verilen toplumlarda öç alma duygusundan kaynaklanan, misilleme biçiminde karşılıklı cinayetlerle süren aileler ve gruplar arası öldürme silsileleri durumu. Kan davasında silsileyi başlatan, farklı bir ifadeyle ilk katil kim olursa olsun, katile karşı sürekli katil çıkar, yıllarca, onyıllarca silsile halinde sürer.

Veli Küçük Türk asker.

Celalettin Cerrah, Türk bürokrattır.

Hidayet Karaca, Türk program sunucusudur. Samanyolu Yayın Grubu genel müdürü olarak da görev yapmıştır.

Kemal Kerinçsiz, Türk avukat.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

Aslı Baş, Türk manken ve model. 13 yaşında Antalya'da bulunan Esline Ajans tarafından keşfedilen Aslı Baş katıldığı birçok yarışmada dereceler kazandı. 2003'te Antalya'da düzenlenen Miss Model of the World güzellik yarışmasında Türkiye adına yarışıp Mankenler kraliçesi seçilen Aslı Baş tatil için gittiği Bodrum'da iş insanı Ahmet Bayer'e ait kaldığı tatil köyünde balkondan düşerek öldü. Cenazesi Antalya'da defnedildi.

Mehmet Oduncu,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Akın Öztürk</span> Türk asker

Akın Öztürk, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Tahşiyeciler veya Tahşiye grubu, "Molla Muhammed Doğan el-Kersî" olarak bilinen Vartolu Mehmet Doğan adında bir emekli imamın lideri olduğu Nurculuk kökenli bir cemaattir. Said Nursî'nin ilk talebesi Hulusi Yahyagil'in talebesi olan Doğan, Fethullah Gülen Cemaati ile görüş ayrılığı içindedir. Cemaatin yayınevi Tahşiye Yayınları 2003 yılından bu yana faaliyetlerine devam etmektedir.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

Ege Üniversitesinde öğrenim gören ülkücü Fırat Yılmaz Çakıroğlu, ülkücü öğrenciler ile savcılık iddianamesinde "PKK/KCK gençlik örgütlenmesi YDG-H üyeleri" olduğu belirtilen diğer öğrenci grubu arasında 20 Şubat 2015'te meydana gelen kavga esnasında bıçaklanarak öldürüldü.

Zerrin Sarı, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (DHKP-C) Musa Aşoğlu ve Seher Demir Şen ile birlikte üç liderinden biri.

15 Temmuz Darbe Girişimiyle ilgili davalar, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Türkiye'de başlatılan soruşturmalar kapsamında açılan davalardır.

Ayşe Paşalı cinayeti, 7 Aralık 2010'da Türkiye'nin başkenti Ankara'da Ayşe Paşalı'nın şiddet gördüğü eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürülmesidir.

Seyhan Yüksekova cinayeti, 18 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da çiçekçilik yapan Zülfiye Yüksekova ve Seyhan Yüksekova'nın, Tahsin Yüksekova adlı erkek tarafından silahla vurularak öldürülmesidir.