İçeriğe atla

Ali Ercan

Ali Ercan (d. 1931, Niğde) Türk âşık.

Hayatı

1931 senesinde Niğde'de dünyaya geldi. Küçük yaşlarda annesini, babasını ve kardeşini kaybetti. Bunun üzerine babaannesi ile bir müddet yaşadı. Ailede evi geçindirebilecek tek erkek olması nedeniyle okulu bıraktı ve çobanlık yapmaya başladı. Çobanlık yaparken müziğe ilgisini fark etti. Askerlik görevini tamamladıktan sonra 1951 yılında evlendi ve bu evlilikten üç çocuk sahibi oldu. 18 yaşına geldiğinde İstanbul radyosunun ses sınavlarına katıldı, başarılı geçen sınavın ardından radyoda çalıp söylemeye başladı. Daha sonra aldığı ücretin yetersiz olması sebebiyle buradan ayrıldı ve memleketine döndü. Daha sonra tekrar şehir değiştirdi, önce Gaziantep sonra Adana'ya gitti. Bu şehirlerde bir süre çalıştı ve tekrar Niğde'ye döndü. 1963 yılında arkadaşıyla gazino kiraladı ve sanatını gazinoda icra etmeye başladı. Gazinoda çalıp söylemesiyle beraber ünlü bir sanatçıya dönüştü.[1]

Sanatı

Ali Ercan doğadaki canlılarla ilgili birçok eser ortaya çıkarmıştır. Eserleri destan ve ağıt türündedir. İlk sazını kendi yapmıştır daha sonra dayısının hediyesi olan sazla çalıp söylemeye devam etmiştir. Köyünde İdris Dayı isimli bir aşıktan nasıl saz çalınacağını da öğrenen Ercan Göklerden çıktım derya yüzüne, Eminem ve A gelin türkülerini çalmıştır. Döneminin saz ustaları Emin Aldemir ve Aliye Akkılıç ile tanıştıktan sonra onların tavsiyesi üzerine İstanbul radyosunun sınavlarına girmiş ve kazanmıştır. Askerlik döneminde ise sanata kabiliyeti daha da artmış düğünlerde çalıp söylemeye ve diğer insanlara saz öğretmeye başlamıştır.[2] Adana’ya Bir Kız Geçti Gördün mü?, Karakaş Gözlerin Elmas,[3] Adaletin Bu mu Dünya?, Kırat Gemini Almış Yol mu Dayanır?, adlı eserleri 1960-1970 senelerinde tanınır hale gelmiştir. Eserlerinde dinî konular ön plandadır.[2] 2004-2014 yılları arasında Kanal 7'de yayımlanan TV filmlerinde rol almıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "ALİ ERCAN". TEİS. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  2. ^ a b İstanbullu, Serenat (4 Nisan 2018). Niğdeli Saz Sanatçıları ve Eserleri. Eğitim Yayınevi. ISBN 978-975-2475-63-2. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  3. ^ Sarı, Emre (14 Temmuz 2016). Türkü Hikayeleri: Türküler, yüreğimizdeki duyguların ezgilerle dışa vurumudur. Sevinçlerimiz,mutluluklarımız, acılarımız vardır hepimizin…. noktaekitap. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Ali Ercan | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 5 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Müzeyyen Senar</span> Türk sanat müziği sanatçısı (1918–2015)

Müzeyyen Senar Türk Sanat Müziği sanatçısı. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Çobanoğlu</span> Halk ozanı

Murat Çobanoğlu, Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Davut Sulari</span>

Davut Sularî, gerçek adıyla Davut Ağbaba,, Türk halk müziği sanatçısı ve âşık.

Âşık Hüdaî; Türk halk ozanı ve şair.

Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık TRT İzmir Radyosu Türk halk müziği ses sanatçısı ve Türk halk müziği eski sorumlusudur.

Âşık, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür. Türkçe "Ozan" kavramı ile de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

Şemsi Yastıman, Türk halk müziği sanatçısı.

Tülay German Türk şarkıcı, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Sezgin</span> Türk halk müziği sanatçısı

Ahmet Sezgin, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Yıldıray Çınar</span>

Yıldıray Çınar 1960-1980'li yılların ünlü Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncusu. Özellikle Çarşamba'yı Sel Aldı türküsü ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kıvırcık Ali</span> Türk müzisyen

Kıvırcık Ali veya asıl adıyla Ali Özütemiz ; Türk besteci, müzisyen ve şarkıcı.

Turan Engin, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Ümit Tokcan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kızıltuğ</span> Halk ozanı

Ali Kızıltuğ, Türk halk ozanı.

Yaşar Yılmaz, aşık olarak Aşık Reyhani, Türk Halk ozanı.

Emel Taşçıoğlu Türk halk müziği şarkıcısıdır.

<i>Bu Devran</i>

Bu Devran, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 15 Eylül 1995 tarihinde çıkardığı on üçüncü albümüdür. Albüm, Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. 1994 yılında yayınladığı Güler Duman '94 albümüyle yılın en çok satan halk müziği sanatçısı oldu. On ikinci albümüyle uzun süre listelerde kalan Güler Duman, Nisan - Ağustos 1995 tarihleri arasında on üçüncü albümünün kayıtlarına başladı. Albümün yapımcılığını ve müzik yönetmenliğini Sinan Çelik üstlendi. Kayıtları dört ay kadar süren albümde Bilal Ercan, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif, Derdiyok Ali, Adem Arslandoğan, Teslim Budak, Sıddık Doğan, Rıza Engin ve Teslim Budak gibi sanatçıların eserlerine yer verildi. Albümle birkaç gün sonra albüme adını veren "Bu Devran" adlı parça yayınlandı. Parçanın yayınlanmasıyla birlikte albüm satışları yükseldi ve albüm olumlu tepkiler almaya başladı. Albümde çıkış parçasının yanı sıra "Bugün Ben Şahımı Gördüm", "Can Efendim", "Her An Özlüyorum", "Kul Gibi" ve "Yarin Mendili" gibi parçalar ön plana çıktı. Listelerde haftalarca bir numarada kalan albüm yılın çok ses getiren halk müziği oldu. 90'ların ve Türk halk müziğinin en çok satan albümlerinden birisidir.