İçeriğe atla

Ali Ekber Çiçek

Ali Ekber Çiçek
UnvanıHalk Ozanı
DoğumAli Ekber Çiçek
5 Haziran 1935
Erzincan, Türkiye
Ölüm26 Nisan 2006 (70 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarTürk halk müziği
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarBağlama
Etkin yıllar1944-2006
Müzik şirketiŞah Plak

Ali Ekber Çiçek (5 Haziran 1935, Ulalar, Erzincan – 26 Nisan 2006, İstanbul), Türk halk müziği sanatçısı.[1] Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

Yaşamı

1935 yılında Ulalar, Erzincan'da doğan Çiçek, babasını 1939 Erzincan depreminde yitirdi ve küçük yaşlarda rençberlik yapmaya başladı. Bu arada bağlamayı öğrendi ve cem toplantılarında kulağı Alevi deyişleri ve ezgileriyle doldu. İlkokul öğreniminden sonra maddi olanaksızlıklar sonucu öğrenimini sürdüremedi, ancak ağır yaşam şartlarına karşın müzikten hiç kopmadı.[2] Müzik aşkı ağır basınca İstanbul'a göç etti ve halk müziğinin önemli isimleriyle tanıştı. Askerden sonra TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Muzaffer Sarısözen döneminde TRT Ankara Radyosu'na ve Yurttan Sesler Korosu'na girdi. 35 yılı aşkın bir sürede 400'den fazla türküyü derleyerek geniş kitlelere ulaştırdı. TRT arşivlerinde 54 kaseti bulunan Ali Ekber Çiçek'in derlemeleri Türkiye'deki bütün türkü sanatçıları tarafından söylenmektedir. 2003 yılının başlarında TRT Belgesel Programlar Müdürlüğü tarafından Ali Ekber Çiçek'in hayatını anlatan Cahilden Uzak Dur, Kemale Yakın isimli belgesel çekilmiştir. Çiçek'in müzik sevdası yıllar boyu bitmemiştir

Özel hayatı

Kendisi gibi sanatçı olan Cemile Cevher Çiçek ile evlendi. Çift, 8 yıllık evliliklerini çocuklarının olmadığı gerekçesiyle sonlandırdı. Ali Ekber Çiçek'in Sevgi Çiçek[3] ile yaptığı evlilikten ise Ebru (d.1976) isminde bir kızı olmuştur.

Vefatı

Ali Ekber Çiçek'in mezarı, Tahtalıkuşlar Köyü mezarlığı,Edremit

Ali Ekber Çiçek yakalandığı pankreas kanserine yenik düşerek 2006 yılında, 70 yaşında öldü. Kabri Tahtakuşlar, Edremit köyündeki asri mezarlıktadır.

Türküleri

Çiçek'ten derlenen bazı türküler

  • Haydar Haydar (On dört Bin Yıl Gezdim Pervanelikte)
  • Böyle İkrarınan Böyle Yolunan
  • Bunca Olan Emeğimi
  • Derdim Çoktur Hangisine Yanayım
  • Ey Erenler! Akıl Fikir Eyleyin
  • Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim
  • Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma
  • Gurbet Elde Yadellerin Derdini
  • Gül Yüzlü Sevdiğim
  • Hazin Hazin Esen Seher Yelleri
  • İsmini Sevdiğim Saadetli Dostum
  • Nasıl Yar Diyeyim Ben Böyle Yare
  • Sarı Saçlı Yarim

Derlediği bazı türküler

  • Yolumuz Gurbete Düştü
  • Bir Güzeli Methedeyim
  • Çoktan Beri Yollarını Gözlerim
  • El Vurup Yaremi İncitme Tabib
  • Gönül Gel Varalım Gülşen Bağına
  • Şevke'nin Kavakları
  • Ağlama Gözlerim

Kaynakça

  1. ^ "Ali Ekber Çiçek Kimdir?". aliekbercicek.com. 2007. 22 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  2. ^ "Ali Ekber Çiçek Kartal'da Türkülerle Anıldı". Hürriyet. İhlas Haber Ajansı. 27 Nisan 2015. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  3. ^ "Instagram". www.instagram.com. 4 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

Neşe Zara Yılmaz, sahne adıyla Zara,, Türk halk müziği ses sanatçısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Muhlis Akarsu, Türk halk ozanı. 1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45'liğini yayınladı. 1970'li yılların başında İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a yerleşene kadar on beşe yakın 45'lik çıkardı. 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınladı. Bir seri haline getirdiği bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümdü. Bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45'lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu. 1974-1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45'lik yayınladı. 1970'li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla tanınmaya başlandı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı.

Yavuz Top, Türk halk müziği sanatçısıdır.

İzzet Altunmeşe, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Özay Gönlüm</span> Türk saz ve söz sanatçısı

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

Mustafa Sağyaşar, Türk koro şefi ve Türk sanat müziği sanatçısı.

Esat Kabaklı, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Davut Sulari</span>

Davut Sularî, gerçek adıyla Davut Ağbaba,, Türk halk müziği sanatçısı ve âşık.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Özkan</span> Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı

Cengiz Özkan, Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Yüce</span> Türk şarkıcı ve besteci

Abdullah Yüce, Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu.

İsmail Özden, Türk halk müziği sanatçısıdır.

<i>Yıldızdan Türküler</i> Yıldız Tilbenin 2004 tarihli, sekizinci albümü

Yıldız'dan Türküler, Yıldız Tilbe'nin sekizinci albümüdür ve tamamen türkülerden oluşmaktadır. Albümde toplam 20 türkü yer almaktadır. Bu türkü albümü, yaklaşık iki ayda tamamlanmıştır. 650.000 satmıştır. Albümün dağıtımını OZAN VİDEO Film İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. üstlenmiştir. Yapım ise Avrupa Müzik olmuştur. Albüm fotoğraflarında sanatçı Yıldız Tilbe, yöre kıyafetleriyle çekilmiştir. Albüm 2004 yılında piyasaya sürülmüştür. Albümdeki 20 numaralı türkü olan Yarda Nem Kaldının müziği Yıldız Tilbe'ye aittir. Bu albümle sanatçı, 2004 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür. Sanatçı, ödülü alırken, kendisinnin bir Türk Halk Müziği sanatçısı olmadığını fakat kendisini bu ödüle layık görenlere teşekkür ettiğini belirtmiştir. Albümde Sunam, Karpuz Getir Yiyeyim, Yar Ali Senden Medet ve son olarak Ay Işığında türkülerine klip çekilmiştir.

<i>Gurbet Yollarında</i>

Gurbet Yollarında, Erdal Erzincan'ın 1999 yılında çıkardığı üçüncü solo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cemile Cevher Çiçek</span>

Cemile Cevher Çiçek, Türk ses sanatçısı, derlemeci ve nota yazıcıdır.

İhsan Öztürk, Türk halk müziği sanatçısı.

<i>Türküler Sevdamız</i>

Türküler Sevdamız, 1 Ağustos 1997 tarihinde Erdal Erzincan, Tolga Sağ ve İsmail Özden'in birlikte çıkardığı Türk halk müziği tarzındaki proje albümüdür. Albüm ASM Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır. Yaklaşık yedi ay kadar süren albüm kayıtları Kasım 1996'dan Haziran 1997 tarihine kadar sürmüştür. Albümde Ali Ekber Çiçek, Mahzuni Şerif, Davut Sulari, Şah Hatayi, Haydar Ağbaba, Kemal Eroğlu ve Mustafa Atıcı gibi sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. Albümde yer alan "Mor Koyun", "Kimselerim Yoktur Derdimi Yana" ve "Ey Erenler" gibi parçalar anonimdir. "Bir Haber" adlı parçanın söz ve müziği İsmail Özden'e aittir. Albümün aranjörlüğünü Erdal Erzincan üstlenmiştir. Albüm yayınlandıktan üç ay sonra albümden "Ağlasam mı" adlı parça yayınlandı. Erzurum'da çekilen klibin yönetmenliğini Tayfun Talipoğlu üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Elif Avcı</span> Türk Sanat Müziği vokalisti

Elif Avcı aslen Malatyalı olan bir halk müziği sanatçısıdır.