İçeriğe atla

Ali Bakıri

Ali Bakıri
İran Dışişleri Bakanı
(vekil)
Görevde
Makama geliş
20 Mayıs 2024
Yerine geldiğiHüseyin Emirabdullahiyan
CumhurbaşkanıMuhammed Muhbir (vekil)
Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Sekreter Yardımcısı
Görev süresi
2007-2013
Kişisel bilgiler
Doğum Ali Bagheri Kani
1967 (56-57 yaşında)
Kan, Tahran, Pehlevî İranı
Milliyeti İranlı
Akraba(lar) Muhammed Rıza Mehdevi Kani (amcası)
Bitirdiği okul İmam Sadık Üniversitesi

Ali Bakıri Kani (Farsça: علی باقری کنی; d. Ekim 1967, Kan, Tahran), İranlı diplomat ve İran Dışişleri Bakanı.

Erken yaşamı

1967 yılında Tahran şehristanı'nın Kan köyünde doğdu. Babası Muhammed-Bakır Bakıri, geçmişte Uzmanlar Meclisinde görev yapmış şii bir din adamıdır. Amcası Muhammed Rıza Mahdavi Kani ise eski İran başbakanıdır.[1][2]

Kariyeri

Bakıri 1990 yılından beri diplomattır.[1] 2007'den 2013'e kadar Milli Güvenlik Yüksek Kurulunda Sekreter Yardımcılığı görevi yaptı ve şu anda konseyde danışman olarak görev yapmaktadır.[3] Aynı zamanda 2013 seçimlerinde Said Celili'nin seçim sürecinde kampanyasını da yönetmiştir.[1]

Kani, 2023 yılında ABD-İran arasında yapılan mahkûmların serbest bırakılması anlaşmasının müzakereleri sırasında başmüzakereci olarak görev almıştır.[4][5]

Hüseyin Emirabdullahiyan'ın helikopter kazasında ölmesinin ardından 20 Mayıs 2024 tarihinde Dışişleri Bakan vekili görevine getirilmiştir.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c "SNSC members". 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Death in the fog: the grim search for Raisi's helicopter". France 24. 20 Mayıs 2024. 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  3. ^ "علی باقری". 15 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  4. ^ Salari, Fatemeh (19 Eylül 2023). "Qatar says prisoner swap could pave way for better understanding between Iran-US". Doha News (İngilizce). 9 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  5. ^ Hafezi, Parisa; Mills, Andrew (11 Eylül 2023). "Iran, US on verge of prisoner swap under Qatar-mediated deal". Reuters (İngilizce). 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  6. ^ "Ali Bagheri Kani appointed as Iran's Acting Foreign Minister after Amirabdollahian's death". Reuters. 20 Mayıs 2024. 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Haniye</span> Filistinli siyasetçi (1960lar–2024)

İsmail Haniye, Filistinli siyasetçi, Filistin Ulusal Yönetimi'nin eski başbakanı. Hamas'ın görev başındayken öldürülen eski Siyasi Büro Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-İran ilişkileri</span> Politik ilişki

İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki siyasi ilişkiler 1800'lerin ortasında başladı, ancak II. Dünya Savaşı sonrasındaki Soğuk Savaş dönemine ve Basra Körfezi'nden petrol ihracatının başlamasına kadar çok az bir önem ve gerginlik taşıdı. Bu tarihten itibaren Şah Muhammed Rıza Pehlevi ile yakın birer müttefik olmaktan 1979'daki İran devrimi sonrası açık düşmanlık sergilemeye kadar varan dramatik bir tablo sergilediler. Günümüzde yönetim değişikliği ve Ruhani'nin gelişiyle ilişkiler yumuşamaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Bakıri</span>

Kerim Bakiri, İranlı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Caferi</span>

Muhammed Ali Caferi, İranlı asker. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı. 2 Eylül 2007 tarihinde İran Dini Lideri Ali Hamaney tarafından, Tümgeneral Yahya Rahim Safevi'nin yerine Devrim Muhafızları Komutanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">İran rehine krizi</span> 1979-1981 yılları arasında ABD ve İran arasında yaşanan diplomatik açmaz

İran rehine krizi, İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanan diplomatik bir açmazdır. Aralarında geleceğin İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, geleceğin Devrim Muhafızları Başkomutanı Muhammed Ali Caferi ve geleceğin İran Ordusu Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'nin de bulunduğu, İran Devrimi'ni destekleyen İmam'ın Çizgisinin Müslüman Öğrenci Takipçileri'ne mensup bir grup silahlı üniversite öğrencisinin, Tahran'daki ABD Büyükelçiliği'ni ele geçirip onları rehin almasının ardından 53 Amerikalı diplomat ve vatandaş, İran'da rehin tutuldu. Rehineler, 4 Kasım 1979'dan 20 Ocak 1981'de serbest bırakılmalarına kadar 444 gün boyunca alıkonuldu. Bu kriz İran-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.

Osman Sadi Eldem Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Recai</span> 2. İran cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai, İran'ın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı. 30 Ağustos 1981'de başbakan Muhammed Cevad Bahonar ile birlikte düzenlenen bir bombalı saldırıda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hüseyin Musevi</span> İranlı siyasetçi ve sanatçı

Mir Hüseyin Musevi Hamene 1981-1989 yılları arasında İran'ın yetmiş dokuzuncu ve son Başbakanı olarak görev yapan İranlı bir reformist politikacı, sanatçı ve mimar. 2009 başkanlık seçimlerinde reformist bir adaydı ve nihayetinde seçim sonrası çıkan huzursuzluklarda muhalefet lideriydi. Musevi, İran Bilim Akademisi başkanlığını 2009'da muhafazakâr otoriteler tarafından kaldırılıncaya kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakıri</span>

Muhammed Bakıri, İranlı asker. İran İslam Devrim Muhafızları komutanı. Şu anda İran'da mevcut olan en üst düzey askeri makam olan İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmaktadır. İran-Irak Savaşı'ndan tecrübesi olan bir askeri istihbarat uzmanıdır. Siyasi coğrafya alanında doktora yaptı. İran Yüksek Ulusal Savunma Üniversitesi'nde ders vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Firuzabadi</span> İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı

Seyyid Hasan Firuzabadi, İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. 28 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrıldı ve yerine Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Bakıri atandı. Emekli olduktan sonra Muhammed Bakıri'nin başdanışmanı olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Lütfi</span> İranlı müzisyen

Muhammed Rıza Lütfi, İranlı müzisyen. Geleneksel İran müziği alanında tar ve setar ustası olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Katar başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Katar Devleti başbakanı, Katar Hükûmetine başkanlık eden ve Katar'ın en güçlü ikinci yetkilisidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Reisi</span> 8. İran cumhurbaşkanı

Seyyid İbrahim Reisülsedati yaygın olarak bilinen adıyla İbrahim Reisi, İranlı muhafazakâr politikacı, hukukçu ve İran'ın eski cumhurbaşkanıydı. İlkeci ve Müslüman bir hukukçu olarak 2021 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanı olmuştu. 19 Mayıs 2024 tarihinde, Azerbaycan sınırındaki Culfa kasabasına yakın bir bölgede geçirdiği helikopter kazasında ölmüştür.

Ruhullah Zem, İranlı aktivist ve gazeteci. En çok 2015'te kurduğu 'Amadnews' adlı bir Telegram kanalını işletmesiyle tanınıyordu. Zem, o dönemde özel olarak yayınladığı 2017-2018 İran protestolarında yüksek profilli bir rol oynadı. Haziran 2020'de bir İran mahkemesi, yetkililerin 2017-2018 İran protestolarını kışkırttığını söylediği popüler bir hükûmet karşıtı forum düzenlediği için onu "yeryüzünde yolsuzluktan yapmaktan" suçlu buldu. Bir İran mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı ve 12 Aralık 2020'de idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Emir Abbas Huveyda</span> 70. İran Başbakanı (1919-1979)

Emir Abbas Huveyda, , İranlı diplomat ve siyasetçidir. Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde İran başbakanı olarak 26 Ocak 1965 - 7 Ağustos 1977 tarihleri arasında görev yapan Huveyda, İran tarihinin en uzun süre hizmet veren başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Ferruhyan</span>

Muhammed Ali Ferruhyan, İranlı serbest stil güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Emirabdullahiyan</span> İranlı siyasetçi ve diplomat

Hüseyin Emirabdullahiyan, İranlı siyasetçi, diplomat ve İran'ın eski dışişleri bakanıydı. Daha önce 2011-2016 yılları arasında Arap ve Afrika İşlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısıydı. 19 Mayıs 2024'te geçirdiği helikopter kazasında öldü.

<span class="mw-page-title-main">2024 Verzigan helikopter kazası</span> Mayıs 2024te İranda meydana gelen olay

19 Mayıs 2024 tarihinde Hudaferin'den Tebriz'e giden Bell 212 helikopteri İran'ın Verzigan kenti yakınlarında düştü. Helikopterde İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti ve Doğu Azerbaycan'daki Dinî Lider Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim bulunuyordu. Kaza sonucu helikopterde bulunan 8 kişiden kurtulan olmadı.