İçeriğe atla

Ali Baba ve Kırk Haramiler (film, 1944)

Ali Baba ve Kırk Haramiler
Ali Baba and the Forty Thieves
"Ali Baba ve Kırk Haramiler" (Ali Baba and the Forty Thieves) filminin sinema afişi
YönetmenArthur Lubin
YapımcıPaul Malvern
SenaristEdmund L. Hartmann
OyuncularMaria Montez
Jon Hall
Turhan Bey
Görüntü yönetmeniW. Howard Greene
KurguRussell F. Schoengarth
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüMacera, fantezi
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1944
Çıkış tarih(ler)i14 Ocak 1944 ABD
Süre87 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Diğer adlarıAli Baba ve Kırk Haramiler (Türkiye)
Əli baba və 40 Quldur (Azərbaycan)
Alì Babà e i 40 Ladroni (İtalya)
Alí-Babá y los 40 Ladrones (İspanya)
Ali Baba und die Vierzig Räube (Almanya)

Ali Baba ve Kırk Haramiler 1944 ABD yapımı fantastik macera filmidir. Özgün adı Ali Baba and the Forty Thieves dir. Özgün senaryosunu Edmund L. Hartmann'ın yazdığı filmi Arthur Lubin yönetmiştir. Başlıca rollerinde Maria Montez, Jon Hall, Turhan Bey, Andy Devine, Kurt Katch ve Frank Puglia oynamışlardır. Film Orta Doğu edebiyatının ünlü eseri, Orta Çağ'da yazılmış Binbir Gece Masalları ve özellikle de bunun içinde yer alan "Ali Baba ve Kırk Haramiler" hikâyesine dayanmaktadır. Filmde gerçeğe dayanan tarihi birkaç olay da yer almaktadır. Filmin göz alıcı Technicolor görüntüleri W. Howard Greene ve George Robinson'a aittir. Bu eğlendirici görsel şölen kaçış sineması'nın en belirgin örneklerinden biridir. Çevrildiği yıl II. Dünya Savaşı bütün şiddeti ile devam etmekteydi. Hollywood savaşın getirdiği sıkıntılarla bunalan halkı bir süreliğine de olsa günün gerçeklerinden uzaklaştırmak ve onlara hoşça vakit geçirtebilmek için bir dizi çok renkli, fantastik film üretmişti. Bunlar genellikle renkli egzotik mekanlarda geçen güzel kadınlar ve maceralarla dolu kostümlü tarihi filmlerdi. Filmin baş rollerinden birinde oynayan Turhan Bey (d.1922) Osmanlı diplomatı bir baba ve Çekoslovak bir annenin çocuğu olarak Viyana'da doğmuştu. Asıl adı Turhan Gilbert Selahattin Sahultavy 'dir. Bu yakışıklı ve zarif aktör 1940'lı yılların egzotik Hollywood filmlerinin aranılan yıldızlarından biriydi.

Özet

İran, tarihː MS 1258. Hülagü Han (Kurt Katch) komutasındaki Moğol istilacılar Bağdat şehrini ele geçirirler. Bağdat Halifesi Hasan (Moroni Olsen) sürgünde yeni bir hükûmet kurmak üzere Bağdat'ı terk etmek üzereyken baş veziri Kasım'ın (Frank Puglia) ihanetine uğrayarak öldürülür. 10 yaşındaki oğlu Ali (Scotty Beckett) kaçarak canını kurtarır. Ali çölde tesadüfen "40 haramiler" olarak tanınan soyguncu çetesinin sığınağı olan büyülü mağarayı keşfeder. Kayaların içinde gizli bu mağaranın duvarları "açıl susam açıl" komutu ile açılmaktadır. Akşam olunca mağaraya dönen haramilerin lideri "Baba" halifelik mührünü taşıyan Ali'yi himayesine alır ve evlat edinir, adını da "Ali Baba" olarak değiştirir. Aradan geçen yıllarda Ali Baba (Jon Hall) büyümüş ve artık misyonu değişmiş olan kırk haramilerin lideri olmuştur. Sadece işgalci zenginleri soyup fakirlere dağıtan (Robin Hood gibi) kırk haramiler Bağdat halkının sempati ve desteğini de arkalarına almış olarak artık Moğol işgalcilere karşı da eylemler yapmaktadırlar. Bu arada Moğollarla işbirliği içinde olan vezir Kasım kızı Amara'yı (Maria Montez) Hülagü Han'la evlendirmek üzeredir. Oysa Ali Baba ve Amara birer küçük çocukken evlenmek üzere aralarında sözlenmişlerdir. Amara'nın hizmetinde olan koruması Cemal (Turhan Bey) de Ali Baba'nın tarafına geçer ve birlikte Amara'yı kurtarmak üzere harekete geçerler.

Amara (Maria Montez) ve Cemal (Turhan Bey) "Ali Baba ve Kırk Haramiler" in bir sahnesinde.

Oyuncu kadrosu

  • Maria Montez ... Amara
  • Jon Hall ... Ali Baba
  • Turhan Bey ... Cemal
  • Andy Devine ... Abdullah
  • Kurt Katch ... Hülagü Han
  • Frank Puglia ... Prens Kasım
  • Fortunio Bonanova ... Haramilerin Şefi Yaşlı "Baba"
  • Moroni Olsen ... Halife Hasan
  • Ramsay Ames ... Nalu
  • Chris-Pin Martin ... Şişman hırsız
  • Scotty Beckett ... Ali Baba'nın küçüklüğü
  • Yvette Duguay ... Amara'nın küçüklüğü
  • Noel Cravat ... Moğol komutanı
  • Jimmy Conlin ... Küçük hırsız
  • Harry Cording ... Mahmut
Filme ait lobi kartlarından biri

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

28 Haziran, Miladi takvime göre yılın 179. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 186 gün vardır.

10 Ocak, Miladi takvime göre yılın 10. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 355 gün vardır.

2 Mart, Miladi takvime göre yılın 61. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 304 gün vardır.

14 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 134. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 231 gün vardır.

3 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 215. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 150 gün vardır.

22 Aralık, Miladi takvime göre yılın 356. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 9 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid</span> 34. Osmanlı padişahı (1875–1909)

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kânûn-ı Esâsî ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rus İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya, pek çok siyasi olaya, "İstibdat Dönemi" de denen ve basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sansür dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet'e, 31 Mart Ayaklanması'na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Timur</span> Timur İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1336–1405)

Timur sonrasında Timur Küregen, Timurlu İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk veya Türk-Moğol asker ve komutan. 1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle günümüzdeki Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Anadolu'nun büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Çağatay ulusunu oluşturan boylardan Barlaslar'ın önderi olan Turagay ile Tekina Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya gelen Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını denetim altına alan askeri bir lider olarak kendini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ergenekon Destanı</span> Moğol ve Türk destanı

Ergenekon Efsanesi veya Ergenekon Destanı; kaynaklara göre Göktürklerin yeniden doğuşuna ilişkin hikâye.

<span class="mw-page-title-main">Serinhisar</span> Denizlinin ilçesi

Serinhisar, Denizli ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Binbir Gece Masalları</span> Orta Doğu kökenli fantastik edebî eser

Binbir Gece Masalları, Orta Çağ'da kaleme alınmış olan Orta Doğu kökenli edebi eserdir. Prenses Şehrazad'ın hükümdar kocası Şehriyar'a anlattığı hikâyelerden oluşur. Arapçaya çevrildikten sonra yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Devleti</span> Geç dönem Orta Çağda Mısır ve Suriyede hüküm sürmüş olan bir devlet (1250–1517)

Memlûk Devleti resmî adıyla ed-Devletü't-Türkiyye, Eyyûbîlerin çöküşü ile Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır'ı ele geçirmesi arasında geçen üç yüzyıla yakın zaman diliminde Mısır ve Suriye'de hüküm sürmüş olan devlet. Memlûk Devleti'ni 1250 ve 1382 yılları arasında kurucu aile Bahrî Memlûkler idare etmiş, 1517 yılına kadar ise Burcî Memlûkler yönetimi ele almıştır. Tarihyazınında devlet bu iki hâne başlıkları altında incelenmiş olup Bahrî Memlûklerin Türk kökenli olması dolayısıyla bu devirde yöneticiler daha çok Türklerden oluşurken daha sonraki dönemde Çerkesler asıl unsur olmuşlardır. Tarihçiler arasında; Memlûk devletinin Türk sultanlar döneminde askeri ve siyasi olarak doruğa ulaştığı, ardından ise Çerkesler döneminde uzun süreli bir gerileme dönemine girdiğine dair evrensel bir fikir birliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kostarika</span> Türk oyuncu

Ahmet Kostarika asıl adıyla Ahmet Turgutlu, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Bey</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1922 – 2012)

Turhan Bey, Türk kökenli Avusturyalı Çek-Yahudi oyuncu. 1941-1953 yılları arasında Hollywood'da aktif olarak yer almıştır. Avrupa'ya döndükten sonra kariyerine fotoğrafçılık ve sahne yönetmeni olarak devam eden Bey, 1990'lı yıllarda ise bazı dizilerde konuk oyuncu olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan tüm karakterlerin listesi ve oynadıkları bölüm aralığı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bâtınîlik</span> İslam dininin kutsal kitabı olan Kuranın bâtıni tevillere dayanan ezoterik yorumu

Bâtınîlik ya da Bâtınîyye ; İslamda Kur'an ayetlerinin görünür anlamlarının dışında, daha derinde gerçek anlamları bulunduğu inancı, ayetleri buna göre yorumlayan akıma Bâtınîlik, bu düşünceyi benimseyen kişiye de Bâtınî denir. Şiîlikte bu anlamları ancak Tanrı ile ilişki kurabilen ve Ali'nin soyundan gelen masum On İki İmam'ın bilebileceğine inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu</span> Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1299–1922)

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, resmî olarak Devlet-i Aliyye ve yine resmî olarak antlaşmalarda ve uluslararası kullanımlarda Türkiye, Batı kroniklerindeki kullanımlarda ise Türk İmparatorluğu, 1299 yılında Oğuz Türklerinden Osman Gazi'nin kurduğu Osmanoğlu Hanedanı'nın hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Eğriboz</span> Türk oyuncu

Süheyl Ali Eğriboz, Türk oyuncu.

Şiîliğin kronolojik tarihi Nüfuslarına göre bir tahmin yapılacak olunursa, yaklaşık olarak Dünya'daki toplam Müslüman nüfusun %87-88'i Sünni ve yaklaşık %11-12'si de büyük bir ekseriyeti Onikiciler i'tikadına mensup olan Şiîler'den müteşekkildir. 12-15 Milyon arasında olan İsmaili nüfusu da Şiîliğin içerisinde yaklaşık olarak %10'nun üzerinde, tüm İslâm Dîni içerisinde ise %1'in hemen üzerindedir.