İçeriğe atla

Ali Atıf Bir

Ali Atıf Bir (d. 6 Ekim 1962, Samsun), Türk iletişim profesörü, pazarlamacı, reklamcı, marka temsilcisi, halkla ilişkiler danışmanı, satış ve araştırma danışmanı, köşe yazarı, yayıncı, İşletme ve İletişim Bilimleri Enstitüsü kurucusudur.

1984 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu.[1] 1987 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Sanatları Bölümünde yüksek lisansını tamamladı.[1] Ayrıca 1989 yılında; ABD, Wisconsin eyaleti, Marquette Üniversitesinde Reklamcılık alanında bir yüksek lisans daha yaptı.[]

1992 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Sanatları Bölümünde de doktorasını tamamladı.[] Yardımcı doçent ve ardından doçent oldu. Daha sonra aynı üniversitede İletişim Profesörlüğüne atandı.[]

1992-2002 yılları arasında Açık Öğretim Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve İletişim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü yaptı.[]

2003'te İletişim Bilimleri Fakültesi dekanı oldu.[] 2004 yılında Bahçeşehir Üniversitesine İletişim Fakültesi dekanı ve Reklamcılık bölüm başkanı olarak transfer oldu.[]

2000-2006 yılları arasında RTÜK Danışmanlığı, İçişleri Bakanlığı Trafik Dairesi Başkanlığı Danışmanlığı ve TİAK "rating" danışmanlığı yaptı.[] Çok sayıda alan araştırması yürüttü.

2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesinden emekli olan Prof. Ali Atıf Bir, aynı üniversitede doktora dersleri vermektedir.[]

2015 yılında, AABİR Yayıncılık adı altında "The Kitap", "The Roman" ve "The Çocuk" markaları ile yayıncılığa başlamıştır.[]

MediaCat Yayınları'ndan çıkan "Atıf Hoca'nın Not Defteri", The Kitap Yayınları'ndan çıkan "Reklam Teorileri", reklamcılık ve pazarlama üzerine yazdığı yerli ve yabancı makaleleri ve çok sayıda çevirisi bulunmaktadır.[] Ayrıca "Demokrasiye Günaydın: Eskişehir, 1950" isimli bir tiyatro eseri de basılmıştır ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde bir dönem repertuvar kurulunda görev yapmıştır.[]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Prof. Dr. Edibe Sözen, Türk iletişim bilimci ve siyasetçi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kocaeli, Türkiye'de yer alan 1976 yılında "Kocaeli Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi" adı altında Elektrik, Makine, Temel Bilimler Fakülteleri ve Yabancı Diller Enstitüsü ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 2547 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle Akademiler kapatılarak üniversitelere bağlanmıştır. Bu kapsamda Kocaeli DMMA, 20 Temmuz 1982 yılında Kocaeli Mühendislik Fakültesi adı altında Yıldız Teknik Üniversitesine bağlanmış ve 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile de "Kocaeli Üniversitesi" adını almıştır. Kocaeli Üniversitesi adıyla eğitim-öğretim hayatına ise 6 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Murat Mercan</span>

Hasan Murat Mercan, Türk siyasetçi ve diplomat. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

Oya Tokgöz, Türk iletişimbilimci ve siyasetbilimcidir.

Prof. Dr. Engin Ataç, Türk akademisyen. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyesi ve üniversitenin üçüncü rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Asna</span>

Mustafa Alaettin Asna, İletişim uzmanı, radyocu, gazeteci ve akademisyendir.

Seçil Büker, Türk iletişim profesörüdür.

Elif Çepni ,Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Yalçın Akdoğan</span> Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı

Yalçın Akdoğan, Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı. Başbakan Yardımcılığı görevini Erdoğan'ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti, 63. Türkiye Hükûmeti ve 64. Türkiye Hükûmetinde 2014-2016 yılları arasında da sürdürmüştür.

Ömer Torlak Türk akademisyen ve bürokrat.

Tuncay Döğeroğlu Türk çevre mühendisi, akademisyen Eskişehir Teknik Üniversitesi rektörü.

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi veya kısaca HÜİF; Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren 16 fakülteden bir tanesidir. Fakülte binası Beytepe Kampüsü'nde bulunmaktadır. Henüz 2005 yılında kurulan fakülte, üniversitenin en genç ve en yeni fakültesidir. İletişim Bilimleri ve Radyo-Televizyon-Sinema olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Fakültede ayrıca; Dijital Hikâye Anlatımı, Fotoğrafçılık, Masaüstü Yayıncılık ve Prodüksiyon Atölyesi olmak üzere 4 farklı atölye bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sarıbıyık</span> Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü

Mehmet Sarıbıyık, Türk akademisyen ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.