İçeriğe atla

Ali Asgar Zarei

Ali Asgar Zarei
Doğum1956 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Tahran Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Alma mater
MeslekSiyasetçi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Siyasi partiFront of Islamic Revolution Stability Bunu Vikiveri'de düzenleyin
RütbeTuğgeneral Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Brançİslam Devrimi Muhafızları Ordusu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Ali-Asker Zarei (Farsça:علی‌اصغر زارعی; d. 1956, Tahran - ö. 6 Aralık 2020, Tahran, İran), İranlı asker ve siyasetçi.[1][2]

Yaşamı

Zarei 1956'da Tahran'da doğdu 2008'den 2016'ya kadar Tahran, Rey, Shemiranat ve Eslamshahr'ı temsilen İslamî Şûra Meclisi'nde üye olarak görev yaptı.[3]

Ölümü

Zarei 6 Aralık 2020'de Tahran'da 64 yaşında öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Parliament members" (Farsça). Iranian Majlis. 8 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 
  2. ^ "Iran: A Political Threat to Rouhani? Introducing the Endurance Front". EA WorldView. 14 Mart 2014. 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2020. 
  4. ^ علی‌اصغر زارعی درگذشت 6 Aralık 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Farsça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan</span> Orta Asyada denize kıyısı olmayan bir ülke

Tacikistan, resmî adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, 143.100 km2 yüzölçümü ve 9.537.645 kişilik tahmini nüfusu ile Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülkedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Tacikler'in anadili olan Tacikçe'dir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">BF Perspolis</span>

Başgâh-ı Futbol Perspolis, Lig-i Berter-i Halîc-i Fars'daki 2 büyük Tahran kulübünden biridir. 2006-07 yılları arasında takımı Mustafa Denizli çalıştırmıştır. Mustafa Denizli, 24 Aralık 2011'de Persepolis FC'yle 1.5 yıllık sözleşme imzalamıştır ve Persepolis FC'de ikinci Mustafa Denizli dönemi resmen başlamıştır.

BFV İstiklâl ya da tam adıyla Başgâh-ı Ferhângî Varzeş-i İstiklâl-i İran, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan spor kulübü. Lig-i Berter-i Halîc-i Fars ve İran futbol camiasının bilinen ve tarihi kulüplerindendir.Steghlal Club'ın televizyon ve siber uzaydaki maçlarının her birinde ortalama 30 ila 110 milyon izleyici bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Amir Kabir Barajı</span>

Amir Kabir Barajı, Kerec Barajı olarak da bilinir. İran'da Tahran'ın 63 km kuzeybatısında, Kerec kentinin 23 km kuzeyinde yer alır. Kerec Nehri üzerinde inşa edilmiştir. Bu nehir üzerindeki ilk çok amaçlı barajdır.

<span class="mw-page-title-main">İslamşehr</span>

İslamşehr, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir.

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">İran Azerileri</span> İran Azerbaycanı Türkleri

İran Azerileri, Kuzey İran Azerileri, Güney Azerileri, Güney Azerbaycanlılar, İran Azerbaycanlıları ya da İran Türkleri;, İran'da Güney Azerbaycan denen ve Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve İran Türklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan Azerilerdir. 70 milyon nüfuslu İran'ın üçte birinden fazlasını oluştururlar. İran'da Azeriler en büyük Türk grubudur ve Farsçadaki İran Türkleri adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. Tebriz, Erdebil, Zencan ve Urumiye bölgelerinde de yoğun olarak yaşayan Azerilerin başkent Tahran'daki nüfusları da oldukça yüksek ve Tahran pazarına büyük oranda Azeri tüccarlar hakimdir. Çok heterojen etno-linguistik grubun üyeleri olan Azeriler, çok farklı sosyoekonomik koşullar altında yaşamlarını sürdürür.

<span class="mw-page-title-main">Gülşifte Ferahani</span> İranlı sinema oyuncusu, aktivist ve şarkıcı

Rehaverd Ferahani, profesyonel olarak bilinen adıyla Gülşifte Ferahani, İranlı ve Fransız bir oyuncudur. "Anne Gibi" (2006), "Yalanlar Üstüne" (2008), "Elly Hakkında" (2009), "Sabır Taşı" (2012), "Paterson" (2016), "Les filles du soleil" (2018), "Extraction" (2020) ve devam filmi "Extraction 2" (2023), ayrıca "Invasion" (2021-günümüz) yapımlarındaki performanslarıyla tanınır. 2014 César Ödülleri'nde "Sabır Taşı" filmi ile En Çok Gelecek Vadeden Kadın Oyuncu César Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Omid Kordestani</span> İranlı-Amerikalı iş insanı

Omid Kordestani, İranlı-Amerikalı iş insanı. Google'ın eski yönetim kurulu üyesi. Ekim 2015 itibarıyla Twitter'ın icra kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peyam Niyazmend</span>

Seyid Peyam Niyazmend Sepahan takımında kaleci pozisyonunda görev yapan İranlı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma Rehber</span> İranlı siyasetçi

Fatıma Rehber, İranlı siyasetçi.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Hadi Hüsrevşahi</span>

Seyyid Hadi Hüsrevşahi, İranlı din görevlisi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alenuş Teryan</span> İranlı astronom

Alenuş Teryan, İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Nusretullah Vahdet</span> İranlı komedyen ve film yönetmeni

Nusretullah Vahdet, İranlı komedyen, aktör ve film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Perviz Purhüseyni</span>

Perviz Purhüseyni, İranlı oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Emir Abbas Huveyda</span> 70. İran Başbakanı (1919-1979)

Emir Abbas Huveyda, , İranlı diplomat ve siyasetçidir. Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde İran başbakanı olarak 26 Ocak 1965 - 7 Ağustos 1977 tarihleri arasında görev yapan Huveyda, İran tarihinin en uzun süre hizmet veren başbakanıdır.

Ali Asghar Borujerdi, "Katil Asgar" olarak bilinen ilk İranlı seri katil ve tecavüzcü. 1934 senesinde Tahran'da büyük bir kalabalığın önünde asılarak idam edildi.