İçeriğe atla

Ali Aliyev (fizikçi)

Kontrol Edilmiş
Ali Aliev
insan
cinsiyetierkek Değiştir
soyadıАлиев Değiştir
doğum tarihi1955 Değiştir
mesleğifizikçi Değiştir
işvereniDallas Teksas Üniversitesi Değiştir

Ali Aliev (Ali Enver Aliev), 10 Eylül 1955'te doğmuştur. Kırım Tatarı bir fizikçi olan Ali Aliev, NanoTech Enstitüsü'nde araştırma profesörü ve The School of Natural Sciences Fizik Bölümü'nde yardımcı doçenttir.[1] 2011 yılında Time dergisi tarafından “Yılın Mucidi” seçilmiştir. Aliev'in güncel araştırma alanları nanobilim ve nanoteknolojiler, elektrokromizm ve akustiktir.

Hayatı

Ali Enver Aliev, 1955 yılında Taşkent'te Kırım Tatarı bir ailede doğmuştur. Ailesi, 1944 yılında zorla Özbek SSCB'ye sürgün edilmiştir. Bu sürgünde, Kırım Tatarlarının büyük bir kısmı, Surgun'da "ikinci sınıf vatandaşlar" olarak zorla sürgün edilmiştir.[2] 1973 yılında babası Enver, pamuk üretimi için Sosyalist Emek Kahramanı ünvanını almıştır. Ancak daha sonra, Kırım'a dönüş hakkı talep eden bir mektubu onayladığı için parti liderleri tarafından kendisine kınama cezası verilmiş ve 1990 yılına kadar memleketine dönememiştir.[3]

Aliev, 1977 yılında Kharkiv Ulusal Radyo Elektroniği Üniversitesi, Radyo Mühendisliği Fakültesi'nden onur derecesiyle mezun olduktan sonra 1984 yılında Özbek Bilimler Akademisi'nde Moleküler ve Termal Fizik alanında doktora eğitimini tamamlayarak doktor unvanını aldı.

1988-2004 yılları arasında Özbek Bilimler Akademisi Isı Fiziği Bölümü'nde çalıştı. 1992-2004 yılları arasında bu bölümde Fiziksel Akustik Araştırma Laboratuvarı Başkanı olarak görev aldı. Aliev, 2004 yılından bu yana Texas Üniversitesi (Dallas) Alan MacDiarmid Nanotech Enstitüsü'nde Araştırma Profesörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.[4]

Ali Enver Aliev, nanobilim ve nanoteknoloji alanında 100'den fazla bilimsel makale yayınlamıştır. 13 adet patentin sahibidir.[5][6]

Aliev, Elvira Umerova ile evlidir. Çiftin iki kız çocuğu vardır.

Ödüller

  • Time dergisi "Yılın Mucidi" unvanı, 2011.
  • Amerika Birleşik Devletleri'nde Nano 50 Ödülü, 2006: Processes for Carbon (Karbonun Süreçleri)
  • Nanotüp İplik ve Levha İmalatı, Texas Üniversitesi, Dallas.
  • 2006 Nanoteknolojide Yenilikçilik için NanoVic Ödülü, Nanoteknoloji Victoria, Avustralya.
  • Marquis kitabında “Who’s Who in Science and Engineering” 8. (2005-2006) Edition, NJ'de alıntılanmıştır.
  • Fizikte Bilim Ödülü, 2004: Özbekistan Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanı tarafından verilen "Nanomalzemelerin ve Nanoteknolojinin Geliştirilmesi" Özbekistan Cumhuriyeti Devlet ödülü.
  • Bilim dalındaki başarılar için Büyük Ödül, 2001: Özbekistan hükûmeti tarafından Bilim alanındaki başarılar için "Şan" madalyası.
  • Kore Hükûmeti Programı ve Bilim ve Teknoloji Politikası Enstitüsü (STEPI) tarafından burs ödülü, 1999–2000.
  • Cenevre'de 26. Uluslararası Salon'da “Ultrasonik Delme Makinesi Geliştirme ve Tasarımı” ödülü (Madalya ve Diploma), 1998.
  • Uluslararası Radyo Bilimi Birliği (URSI) Genç Bilim Adamı Ödülü, Genel Kurul, Kyoto, Japonya, 1993.

Kaynakça

  1. ^ "Ali Aliev". profiles.utdallas.edu. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Ali Aliev (physicist)". e.allmixo.com. 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Али Алиев - крымскотатарский гений – изобретатель невидимки". avdet.org (Rusça). 13 Şubat 2012. 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Ali Aliev Biography, Age, Height, Wife, Net Worth, Family". Celebrity Age Wiki (İngilizce). 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  5. ^ Grossman, Lev; Thompson, Mark; Kluger, Jeffrey; Park, Alice; Walsh, Bryan; Suddath, Claire; Dodds, Eric; Webley, Kayla; Rawlings, Nate (28 Kasım 2011). "The 50 Best Inventions". Time (İngilizce). ISSN 0040-781X. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Scientist creates thermal 'invisibility cloak'". NBC News (İngilizce). 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1944 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Nanoteknoloji</span> Maddenin atomik kontrolü

Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür.

Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle Bilkent Üniversitesi dahilinde faaliyet göstermekte olan bir araştırma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Kilby</span> Amerikalı elektrik mühendisi (1923–2005)

Jack St. Clair Kilby Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı elektrik mühendisi, elektronik mühendisi, bilim insanı ve mucit.

<span class="mw-page-title-main">Ali Erdemir</span> araştırmacı

Ali Erdemir, Türk bilim insanı. Malzeme bilimi, yüzey mühendisliği ve triboloji üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmıştır. Nanoteknoloji kullanarak geliştirdiği yapay elmas özelliği taşıyan buluşu ile R&D ödülünü 4 kez kazanmıştır. Ayrıca 6 tane buluşu için patent almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Bilim Merkezi'nin genç öğrencilere yönelik Nanoteknoloji atölyesi mevcuttur. Bu atölye eğitimi bir AB projesidir ve Türkiye'de bu yaş grubuna eğitim veren tek kuruluştur.

Nanoteknoloji öğretimi dünya çapında giderek artan sayıda üniversite tarafından sunulmaktadır. Nanoteknolojiyi içeren ilk program Toronto Üniversitesi tarafından Mühendislik Bilimi programında anabilim dalı olarak sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lene Hau</span>

Lene Vestergard Hau, Danimarkalı fizikçidir. 1999 yılında, süper akışkan kullanımıyla bir ışık demetinin hızını saniyede 17 metreye kadar yavaşlatmayı başarmış ve 2001'de ışık demetini tümüyle durdurmayı başarmış bir Harvard Üniversitesi takımını yönetti. Bu deneyleri temel alan sonraki çalışmaları, kuantum şifrelemesi ve kuantum işlemciliği için önemli etkileri olan bir sürece, ışığın maddeye ardından da maddenin geri ışığa dönüşmesi çalışmalarına sürükledi. Daha yeni çalışmaları aşırı soğuk atomlar ve nanoskopik ölçekteki sistemlerin alışılmamış etkileşimleriyle ilgili araştırmalar içerir. Fizik ve uygulamalı fizik öğretmesi dışında, Harvard'da, fotovoltaik hücreler, nükleer enerji, piller ve fotosentezi içeren Enerji Bilimi dersi verdi. Kendi deney ve araştırmalarının yanı sıra, sık sık Uluslararası konferanslarda konuşma yapması istenmektedir ve bir sürü kurumun bilim politikalarının oluşturulması sürecine dâhil olmaktadır. Danimarka'da önde gelen bilim politikaları ve araştırma geliştiricilerinin yanı sıra devlet bakanlarının da katıldığı, Kopenhag’da 7 Şubat 2013’te düzenlenen EliteForsk-konferencen 2013 ’te Keynote Konuşmacı olarak bulundu.

Moleküler nanoteknoloji (MNT) mekanosentez yoluyla atomik özellikli, kompleks yapılar yapabilen bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Saim Osman Karahan</span>

Saim Osman Karahan, Kırım Tatar dil bilgini ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahtem Seitablayev</span>

Akhtem Seitablayev, Özbekistan doğumlu, Ukrayna'da bulunan Kırım-Tatar oyuncu, senarist ve sinema yönetmenidir. 2013'te Haytarma ve 2017'de Another's Prayer dahil olmak üzere birkaç yüksek profilli filmin yönetmenidir . Rusya Federasyonu tarafından Kırım'ın ilhakına karşı olduğunu belirtti. Önde gelen birkaç Kırım Tatarının kaderleriyle ilgili filmleri Ukrayna ve Avrupa'da övgüyle karşılandı ancak Rus haber bültenlerince eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde İslam</span>

Sovyetler Birliği'nde İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam inanışına ait konuları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Lieber</span> Amerikalı kimyager

Charles M. Lieber Amerikalı kimyager.

Kırım Tatar Devlet Akademik Müzik ve Drama Tiyatrosu Kırım'daki Kırım Tatarlarının Türkçe dilinin de kullanıldığı bir tiyatrosudur.

Lenur Yagya Arifov - Sovyet ve Ukraynalı bilim insanı, devlet adamı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı (1997-1998), Fizik ve Matematik Bilimleri Doktoru, Teorik Fizik Bölümü Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Tahirov</span>

Seyit Memetoviç Tahirov, , Sürgün'den sonra Sovyetler Birliği'ndeki en yüksek rütbeli Kırım Tatar siyasetçisiydi. Akkurgan'da lider olarak öne çıktı ve ardından Komünist Parti'nin Cizzah bölge komitesinin ilk sekreteri oldu. Bugün Kırım Tatarları arasında tartışmalı bir figür olarak, Kırım'a tam dönüş hakkına sert muhalefetiyle hatırlanıyor. Özbekistan'da "kök salmanın" destekçisi oldu. Mart 1968'de Kırım Tatar mücadelelerini ve sürgündeki ayrımcılık hareketlerini küçümseyen ve Kırım Tatarlarını Kırım'a dönme arzularını "yenmekten" kaçınmaya çağıran kötü şöhretli "On Yediler Mektubu"nun en önemli imzacılarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">David Carroll (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi

David Carroll, ABD'li fizikçi, malzeme bilimci ve nanoteknolog, Amerikan Fizik Topluluğu üyesi ve Wake Forest Universitesi Nanoteknoloji ve Moleküler Malzemeler Merkezi'nin direktörüdür. Nano-mühendislik kanser terapötikleri, nanokompozit tabanlı ekran ve aydınlatma teknolojileri, yüksek verimli nanokompozit fotovoltaikler ve termo/piezo-elektrik jeneratörleri alanındaki çalışmalarıyla nanobilim ve nanoteknoloji alanına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Ümerov</span> Ukrayna Savunma Bakanı

Rüstem Ümerov, Kırım Tatarı kökenli Ukraynalı siyasetçi, iş insanı ve yatırımcı.