İçeriğe atla

Ali Akyıldız (tarihçi)

Ali Akyıldız (d. 1 Aralık 1963, İkizdere, Rize) Yakın Çağ tarihi üzerinde uzmanlaşmış Türk tarihçi.[1]

İlk ve orta öğrenimini doğduğu Şimşirli köyünde tamamladıktan sonra Rize Endüstri Meslek Lisesi'ne devam etti ve 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü'ne başladı. İki yıl sonra Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü'ne geçiş yaparak 1985 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını (1987) ve doktorasını (1992) Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Modern Tarih Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Yüksek lisans tezi "İzmir-Aydın Demiryolu", doktora tezi ise "Osmanlı Merkez Bürokrasisinde Reform (1836-1856)"'dur.

1987-1989 yılları arasında Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde asistan uzman olarak çalıştı. 1988 yılında Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Modern Tarih Bölümü'nde yeni oluşturulan bir kadroya asistan olarak atandı. 1995 yılında doçent, 2001 yılında ise profesör unvanını aldı. 1995 yılında Birleşik Krallık ve İskoçya'da araştırmalarda bulundu ve aynı yıl Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen bir yarışmada "Tanzimat Dönemi Osmanlı Merkez Teşkilâtında Reform" adlı kitabıyla Teşvik Ödülü kazandı. 1996 yılında Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafından yayımlanan "Paranın Hikayesi" belgeselinin dört bölümünde danışmanlık yaptı. 1997 yılından itibaren Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi tarafından yayımlanan İslâm Ansiklopedisi'nde Türk Tarih ve Medeniyeti komitesinde yazar-redaktör olarak çalışmaktadır. Temmuz ve Ağustos 2000'de Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimleri Okulu ile Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda konuk öğretim üyesi olarak bulundu, ayrıca bir süre Tokyo Üniversitesi'nde dersler verdi.[2]

Başlıca eserleri

  • Tanzimat Dönemi Osmanlı Merkez Teşkilâtında Reform (1993)
  • Osmanlı Finans Sisteminde Dönüm Noktası: Kâğıt Para ve Sosyo-Ekonomik Etkileri (1996)
  • Mümin ve Müsrif Bir Padişah Kızı: Refia Sultan (1998)
  • Osmanlı Dönemi Tahvil ve Hisse Senetleri (2001)
  • Para Pul Oldu: Osmanlı’da Kâğıt Para - Maliye ve Toplum (2003)
  • Osmanlı Bürokrasisi ve Modernleşme (2004)
  • Mabeyn-i Hümayun / Osmanlı Saray Teşkilatının Modernleşmesi (2024)

Kaynakça

  1. ^ "Ali Akyıldız (Tarihçi)". biyografya.com. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 
  2. ^ "Akyıldız, Ali". ktb.gov.tr. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

Tanzimât, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1839 yılında Tanzimât Fermânı olarak bilinen Gülhane Hatt-ı Şerifi'nin okunmasıyla başlayan modernleşme ve yenileşme döneminin adıdır. Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu deyimi kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan profesör doktordur.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

İlyas Çakır, Türk siyasetçidir.

Erhan Afyoncu, Türk tarihçi, yazar, akademisyen, televizyon programcısı, köşe yazarı Millî Savunma Üniversitesi rektörü.

Ramazan Korkmaz, Türk edebiyatçı, edebiyat tarihçisi. Ardahan Üniversitesi Kurucu Rektörü, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi, Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı.

Ali Murat Daryal, Türk İlahiyat profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ercüment Kuran</span>

Ercüment Kuran, Türk tarihçi.

Nebi Bozkurt, Türk ilâhiyatçı, yazar, eski milletvekili.

Fatih Mehmet Şeker, Türk siyasetçi ve öğretim üyesi. TBMM 27. Dönem bağımsız İstanbul milletvekilidir.

Esra Yakut,(d. 1968, Eskişehir, Türkiye) Türk akademisyen, tarihçi, hukuk tarihçisi, yazar.

Alim Yıldız Türk akademisyen, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Oktay</span> Türk eğitimci

Ayla Oktay, Türk eğitimci ve akademisyen. Türkiye'nin okul öncesi eğitim alanındaki ilk kadın profesörüdür.

Hakkı Dursun Yıldız, Türk-İslâm tarihçisi, akademisyen ve yazar.