İçeriğe atla

Ali Ahmeti

Ali Ahmeti
Али Ахмети
2010 yılında Ahmeti
Demokratik Bütünleşme Birliği'nin Başkanı
Görevde
Makama geliş
Eylül 2002
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Ocak 1959 (65 yaşında)
Zajas, Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
Milliyeti Arnavut
Partisi Demokratik Bütünleşme Birliği
Evlilik(ler) Vezire Ahmeti
İmzası

Ali Ahmeti (Makedonca: Али Ахмети; d.5 Ocak 1959), Arnavut kökenli bir Makedon politikacı, Demokratik Bütünleşme Birliği lideri ve 2008'den beri Makedon hükûmetinde küçük koalisyon ortağı. Ahmeti, Makedonya'daki 2001 isyanında eski Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun siyasi lideri olarak da biliniyor.[1]

Biyografi

Ali Ahmeti, 5 Ocak 1959'da Zajas, Makedonya'da dünyaya geldi. Ahmeti, 1979'dan 1983'e kadar Kosova'daki Priştine Üniversitesi'nde felsefe okudu ve 1983 yılında mezun oldu. 1981 ve 1983 yılları arasında Kosova'daki 1981 protestolarında bulunan öğrenci liderlerinden biriydi. Ahmeti, bu faaliyetleri nedeniyle Sırp ve Yugoslav makamları tarafından tutuklandı ve bir yıl hapse mahkûm edildi.

1984-86 yıllarında Kosova'daki öğrenci hareketinin (ve genel halk hareketinin) yeniden konsolidasyonu ile ilgilendi. Ahmeti, 1986'da 2001 yılına kadar yaşadığı İsviçre'ye siyasi sığınma hakkı kazandı ve farklı grupların koordinatörlüğünü yaptı.[2]

1988-89 yılları arasında Miloşeviç hükûmetine karşı gerçekleştirilen öğrenci ve madenci protestolarının liderliğini yapanlardan biriydi. 1989-90 yılları arasında gerçekleşen Avrupa'daki Arnavut diasporasının protestolarının ana organizatörlerinden biriydi.

Ahmeti son siyasi desteğini Kosova'nın Kurtuluşu için Ulusal Hareket'ten aldı. 1986 yılında Kosova ile Avrupa'yı birbirine bağlayan özel bir görevle Ana Konsey üyeliğine seçildi. 1988 yılında Kosova Ulusal Hareketi liderliğine seçildi. Bu göreve 1993 yılında askeri sektörde özel bir görevle yeniden seçildi.

1996'da Kosova Kurtuluş Ordusu'nun ana kurucularından biriydi ve 1998'de savaş başladığında Kosova Kurtuluş Ordusu'nun ana karargâhına üye seçildi. 2001 yılında Yüksek Komutan ve Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (NLA) siyasi temsilcisi seçildi.

Ağustos 2001'de Ohri Anlaşması'nın imzalanmasından ve Eylül'de NLA'nın silahsızlandırılmasından sonra Ahmeti, anlaşmanın uygulanmasının siyasi sürecine dahil oldu.[3] Bu çerçevede, Makedonya'daki tüm Arnavut siyasi partilerini ve NLA'nın eski yapılarını birleştiren Koordinasyon Konseyi'ni başlattı ve konseyin liderliğine getirildi.

Haziran 2002'de Ahmeti, Demokratik Bütünleşme Birliği adlı yeni bir siyasi parti kurdu. Eylül 2002'de cumhuriyetteki Arnavut partileri arasında yapılan seçimleri DUI kazandı ve Ahmeti Makedon Parlamentosu'nda milletvekili seçildi. DUI, Makedon bloğunun kazanan partisi Makedonya Sosyal Demokrat Birliği (SDSM) ile koalisyona girdi.[4] 2008 yılında DUI, VMRO-DPMNE partisi ile koalisyona girdi.

26 Kasım 2019'da Arnavutluk'ta bir deprem meydana geldi. Ahmeti, deprem merkez üssünü ziyaret eden ve Arnavutluk cumhurbaşkanı Ilir Meta'ya taziyelerini ileten Kuzey Makedonya'daki Arnavut siyasetçilerden oluşan bir heyetin parçasıydı.[5]

Eylül 2020'de Ahmeti, Kosova Savaşı'ndaki savaş suçlarıyla ilgili olarak Kosova İhtisas Dairelerinde savcılara ifade verdi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Ali Ahmeti: Rebel Turned Politician". BalkanInsight. 28 Ekim 2010. 18 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  2. ^ "Ali Ahmeti: "Njeriu i Qetë " që Merr atë që Dëshiron". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Rebel Leader No Longer Persona Non Grata". Los Angeles Times. 20 Ağustos 2001. 18 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2022. 
  4. ^ "Ali Ahmeti: Biography". Democratic Union for Integration. 19 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  5. ^ "Meta në Durrës me Talat Xhaferrin dhe Ali Ahmetin: Nuk do e harrojmë kurrë ndihmën tuaj" (Arnavutça). ABC News. 28 Kasım 2019. 29 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 
  6. ^ Marusic (2 Eylül 2020). "North Macedonia Albanian Leader Testifies to Kosovo War Prosecutors". Balkan Insight. 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kosova Kurtuluş Ordusu</span>

Kosova Kurtuluş Ordusu, büyük çoğunluğu Arnavutların yaşadığı Kosova'nın 1990'larda Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ve Sırbistan'dan ayrılmasını amaçlayan etnik Arnavut ayrılıkçı bir milisti. Arnavut milliyetçiliği UÇK'nın temel ilkelerinden biriydi ve saflarındaki pek çok kişi, Arnavut kültürünü, etnik kökenini ve ulusunu vurgulayarak Balkanlar'daki tüm Arnavutları kapsayacak bir Büyük Arnavutluk'un kurulmasını destekledi. Varlığı boyunca UÇK, Yugoslavya tarafından bir terörist grup olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Ohri Çerçeve Anlaşması, Kuzey Makedonya hükümeti ile bu ülkede yaşayan Arnavut temsilcileri arasında imzalanan barış anlaşmasıdır. Anlaşma 13 Ağustos 2001 tarihinde yapılmıştır. Anlaşma, Makedonya’nın güneybatısında yer alan Ohri şehrinde imzalanmış ve şehrin adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlinden İsyanı</span>

İlinden İsyanı veya İlinden-Başkalaşım İsyanı Ağustos-Kasım 1903 tarihleri arasında Makedonya'da Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İç Makedon Devrimci Örgütü tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Lubço Georgievski</span> 3. Kuzey Makedonya başbakanı

Lubço Georgievski Makedon yazar ve siyasetçi. 1998-2002 yılları arasında Makedonya başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kurtuluş Ordusu (Makedonya)</span>

Ulusal Kurtuluş Ordusu, 2001 Makedonya çatışmaları sırasında faaliyet gösteren bir Arnavut silahlı örgüttü. Örgüt, 2000'lerin başında eski Kosova Kurtuluş Ordusu, Preşova, Medvece ve Buyanovaç Kurtuluş Ordusu ve yerel Arnavutlar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Talat Caferi</span> 12. Kuzey Makedonya başbakanı

Talat Caferi Arnavut asıllı bir siyasetçi, eski Savunma Bakanı ve eski Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi Başkanı. Arnavut topluluğunun bir üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Vera Aceva</span>

Vera Atseva - Dosta, Makedon komünist, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, partizan, direnişçi ve ulusal kahraman.

Demokratik Bütünleşme Birliği Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve ülkenin üçüncü büyük siyasi partisidir. Ülkede Ulusal Kurtuluş Ordusu (NLA) ile Makedon Güvenlik Kuvvetleri arasında 2001 yılında gerçekleşen ihtilaftan hemen sonra parti kuruldu. NLA lideri Ali Ahmeti parti başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Liberal Demokrat Parti (Kuzey Makedonya)</span>

Liberal Demokrat Parti, Liberal yönelimli bir Makedon siyasi partidir. Parti, 19 Nisan 1997'de LDP'yi oluşturmak için birleşen Demokratik ve Liberal Parti'nin halefidir. Demokrat Parti'nin o zamanki başkanı olan Petar Goşev, LDP'nin ilk başkanı seçildi. LDP, Liberal International'ın tam üyesidir. Partinin şu anki lideri Monika Zaykova'dır.

<span class="mw-page-title-main">Donika Gërvalla-Schwarz</span>

Donika Gërvalla-Schwarz, Kosovalı politikacı. Vetëvendosje siyasi partisinin Guxo siyasi listesinin bir üyesi, 2021'den beri İkinci Kurti kabinesinde dışişleri bakanı ve ikinci başbakan yardımcısı olarak görev yapıyor. Gërvalla-Schwarz, suikasta kurban giden Arnavut aktivist Jusuf Gërvalla'nın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jusuf Gërvalla</span>

Jusuf Gërvalla Kosovalı Arnavut aktivist, yazar, müzisyen ve Kosova Ulusal Kurtuluş Hareketi adlı Marksist-Leninist grubun kurucusuydu. Kosova'nın İpek belediyesinde Burremëdhi (Dubovik) köyünde doğan Gërvalla, Üsküp ve Priştine'de gazeteci olarak çalışmadan önce Priştine ve Ljubljana'da üniversite eğitimi aldı. Yüksek sesli bir milliyetçi olarak, Yugoslav gizli servisinin radarına yakalandı ve 1980'de Almanya'ya sığınma talebinde bulundu ve daha sonra Kosova Halk hareketi ve Kosova Ulusal Kurtuluş hareketi olmak üzere iki gruba ayrılan Kosova Cumhuriyeti Halk Hareketi'ni kurdu. Yurtdışında da Arnavut hareketlerini ve siyasi partileri birleştirmek için çaba gösterdi. 17 Ocak 1982'de Gërvalla, kardeşi Bardhosh Gërvalla ve aktivist arkadaşı Kadri Zeka ile birlikte, iddiaya göre Yugoslav gizli servisi tarafından Stuttgart'ta öldürüldü. Cinayeti Arnavutlar arasında ve yurtdışında öfkeye neden oldu ve Arnavut milliyetçiliğinde yoğunluğun artmasına ve Kosova'nın Yugoslav kontrolüne yönelik düşmanlığa yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Todor Pavlof</span> 1878 doğumlu Makedon asıllı Osmanlı ve Bulgar siyasetçi

Todor Pavlof Efendi, Bulgar diplomattır, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün bir aktivistidir ve Bulgar Eksarhlığı'nda barış danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Koruma Kolordusu</span>

Kosova Koruma Kolordusu, Kosova'da 1999'dan 2009'a kadar aktif bir sivil acil servis kuruluşuydu. Kosova Koruma Kolordusu, 1999 Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ve "İlkeler Beyanı" anlaşması ile 21 Eylül 1999'da kuruldu.

Kuzey Makedonya'daki Arnavut milliyetçiliği, köklerini, Doğu Krizine (1878) bir yanıt olarak ortaya çıkan ve Balkanlar'da Osmanlı Arnavutlarının yaşadığı toprakların komşu ülkeler arasında bölünmesini öneren daha geniş Arnavut milliyetçi hareketinde izler. Geç Osmanlı döneminin geri kalanında, Arnavut milliyetçileri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında sosyo-kültürel haklar konusunda çeşitli anlaşmazlıklar doruğa ulaştı. Osmanlı yenilgisiyle sona eren Balkan Savaşları (1912–13), bölge üzerindeki Sırp ve daha sonra Yugoslav egemenliği, devlet ve sosyopolitik haklar bağlamında Arnavut dilini, kültürünü ve kimliğini vurgulayan Kuzey Makedonya'ya özgü bir Arnavut milliyetçiliği üretti. Pan-Arnavutluk duyguları da mevcuttur ve tarihsel olarak, Batı Makedonya'nın İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan Mihver kuvvetleri tarafından Arnavutluk'un himayesinde birleştirilmesiyle ancak bir kez elde edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çamerya Kurtuluş Ordusu</span>

Çamerya Kurtuluş Ordusu, Epirus'un kuzeybatı Yunan bölgesinde olduğu bildirilen bir paramiliter oluşumdur.

Rahim Bekiri ya da daha iyi bilindiği üzere Komandant Roki, 1998 yılının sonuna doğru Kosova Savaşı sırasında Kosova Kurtuluş Ordusu'nda görev yapmış bir ordu komutanıydı. Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi'nin Koprivnica köyünde doğmuştur.

Bu madde Kosova'daki siyasi partileri listeler. Kosova Anayasası gereği çok partili bir sistemde yönetilmektedir. Kosova siyasetinde partiler koalisyon kurmak ve birbirleriyle birlikte çalışmakla mükelleflerdir.