İçeriğe atla

Ali İsmail Korkmaz Vakfı

Ali İsmail Korkmaz Vakfı
Slogan"Düşlerinde özgür dünya"
Kuruluş2014
TürVakıf
MerkezAntakya, Hatay
LiderEmel Korkmaz
Bütçe1.436.092 TL (2017)
Personel3[1]
Gönüllü781 (2017)
Resmî sitewww.alikev.org

Ali İsmail Korkmaz Vakfı ya da kısa ismiyle ALİKEV, Gezi Parkı protestoları sırasında Eskişehir'de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın anısını yaşatmak amacıyla Hatay'da kurulan bir vakıftır.[2]

Arka plan

Ali İsmail Korkmaz, Gezi Parkı protestoları esnasında Eskişehir'de düzenlenen bir yürüyüşte, polis müdahalesinin ardından kaçtığı bir ara sokakta polis ve eli sopalı bir grup tarafından defalarca kez dövüldükten sonra hastahaneye gitmiş, ancak gittiği hastahanede yaklaşık 20 saat sonra kendisine müdahale edilmiştir. Beyin kanaması geçiren Ali İsmail Korkmaz, 39 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013 günü ölmüştür. Bu sırada Ali İsmail Korkmaz, Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde birinci sınıf öğrencisiydi.

Ali İsmail Korkmaz, bir grup arkadaşıyla beraber 2011 yılında "Toplum için Gençlik" isminde bir hareket başlatmış, bu hareket kapsamında huzurevi ziyareti, çevre temizliği, köy okullarına kitap ve kıyafet desteği gibi eylemlerde bulunmuştur. Bu çalışmaların gerekçesini de şu cümlelerle ifade etmiştir:

"Bu yazıları yazma amacım, sadece kendi

kafamda toparlayıp, bu ekibi, gerçekten toplum için çalışan gençleri,

bir yerlere vardırmak, ekibi resmiyete dökmek ve tanınmak istememdi"

Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünün ardından, ailesi tarafından yaptığı bu çalışmalar vasiyet olarak görülmüş ve bu hedefleri gerçekleştirmek için Ali İsmail Korkmaz Vakfı kurulmuştur.[3]

Faaliyetleri

ALİKEV, 2018-2019 döneminde 160 öğrenciye toplamda 480.000 TL tutarında burs vermiştir.[4][5] Bunun haricinde, "Genç Sanatçı Fonu" isimli bir proje ile, 1 Ocak 1988'den sonra doğmuş olan genç sanatçılara sanat dalı sınırı olmaksızın projeleri için eser başına 5000 TL tutarında destek sunulmuş, ayrıca sanatçıların eseri üretmek için ihtiyaç duyabilecekleri malzemeler, stüdyo ayarlaması, nakliye gibi konularda da ayni desteklerde bulunulmuştur.[6][7]

Ayrıca vakıf, "Yardımseverlik Koşuları" adı altında koşular düzenleyerek, gençlerin bir yandan spor yaparken bir yandan da kültürel olarak gelişimlerine katkıda bulunmalarını hedeflemiştir.[8][9][10][11] Bu projeyle birlikte, "Düş Elçileri" isminde bir gönüllülük ve proje programı hayata geçirilmiş, bu program kapsamında Ali İsmail Korkmaz'ın "Toplum için Gençlik" isimli inisiyatifinin yaşatılması öngörülmüştür. Düş Elçileri programına dahil olan gençler önce bir grup temel eğitimden geçip, ardından toplumsal fayda yaratacak projeler geliştirmekte ve bu projeler vakıf tarafından desteklenmektedir. 2017 yılında vakfın desteğiyle Gambiya'da suyu olmayan bir köyde su kuyusu açtırılmıştır.[12] Vakfın genel merkez binasında, 11 bin kitaptan oluşan bir kütüphane bulunmaktadır.[13][14] Vakfa bağlı olarak bir tiyatro ve dans topluluğu da kurulmuştur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Hakkımızda". ALİKEV | Ali İsmail Korkmaz Vakfı. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  2. ^ Aksoy, Emir (27 Kasım 2014). "Ali İsmail Korkmaz Vakfı ALİKEV, Ali İsmail'in Mirasını Yaşatacak | ListeList.com". ListeList. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  3. ^ Editör, Alikev. "ALİKEV Vakıf Senedi". ALİKEV | Ali İsmail Korkmaz Vakfı. 4 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  5. ^ Duvar, Gazete (12 Haziran 2019). "Ali İsmail Korkmaz'dan 210 öğrenciye burs". 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  6. ^ Editör, Alikev. "Genç Sanatçı Fonu". ALİKEV | Ali İsmail Korkmaz Vakfı. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  7. ^ "ALİKEV'den Genç Sanatçılara Destek". bianet.org. 21 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  8. ^ "ALİKEV İstanbul Maratonu'nda eğitime katkı için koşuyor". T24. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  9. ^ "İyilik için koşacaklar". birgun.net. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  10. ^ Odatv (29 Ekim 2018). "Düşlerindeki özgür dünya için koşacaklar". Odatv. 21 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  14. ^ "Ali İsmail Korkmaz Halk Kütüphanesi @Alikev_org – Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) Haber Portalı". 24 Ağustos 2023. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye'de devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketi ve GNU projesini desteklemek üzere 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulan, 4 temel yazılım özgürlüğünü savunan ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar ile korunmasını tercih eden, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Memet Ali Alabora</span> Türk dizi ve sinema oyuncusu

Memet Ali Alabora, Türk oyuncu.

Galibîlik, Hacı Galip Hasan Kuşçuoğlu tarafından kurulmuş tarikattır. Kuşçuoğlu, 1993 yılında Kâdirî ve Rufaî tarikatlarının birleşiminden yeni bir kol olarak ayrı bir tarikat verildiğini ilân etti ve hâli hazırda var olan 12 tarike ek olarak kendi ismiyle anılan Gâlibîlik tarikatını 13. tarik olarak tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Doğan</span> Türk iş insanı ve eski medya patronu

Aydın Doğan, Türk iş insanı ve eski medya patronudur. Doğan Holding Onursal Başkanlığı görevinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LÖSEV</span> lösemili çocuklara yardımda bulunan bir vakıf

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında Pediatrik Hematolog, Onkolog Dr. Üstün Ezer tarafından Ankara'da kurulan, lösemili ve kanser hastası çocuk ve yetişkinlere yardımda bulunan ve birçok ihtiyacını karşılayan bir vakıftır. İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana, Antalya, Samsun ve Kayseri'de şubeleri bulunan vakfın yardımlarından Eylül 2023 itibarıyla 75.000'den fazla kişi yararlanmış olup gönüllü sayısı 6,5 milyonu aşkın kişidir. Vakfın 2024 itibarıyla sloganı "mücadele"dir. LÖSEV bu sloganı, seslendirmesini Nejat İşler'in yaptığı "LÖSEV'de Mücadele" adlı kısa filmi ile duyurdu.

Emel, Arapça kökenlidir, kız ismidir ve şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Taksim Gezi Parkı</span>

Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki şehir parkıdır. Taksim Meydanı'nın kuzeydoğusunda Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete caddeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı</span>

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyerek artırmak amacıyla kuruldu. “Kanunla kurulmuş vakıf” niteliğine sahip olan TTGV, kamu ve özel sektör ortaklığı temelinde özerk bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim ve Sanat Vakfı</span>

Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV), 1986 yılında kurulmuş, kurucuları arasında Mustafa Özel ve Ahmet Davutoğlu gibi isimlerin bulunduğu vakıftır. Vakıf binası İstanbul'un Vefa semtindedir. Siyaset, tarih, ekonomi, edebiyat konularında akademisyenlerin katıldığı seminer ve araştırma çalışmaları yapılmaktadır. İstanbul Şehir Üniversitesinin kurucu vakfıdır. Aynı üniversite işbirliği ile sözlü tarih veritabanı da oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ali İsmail Korkmaz</span> Gezi Parkı olaylarında öldürülen üniversite öğrencisi‎

Ali İsmail Korkmaz, Taksim Gezi Parkı protestolarına destek amacıyla katıldığı yürüyüşe müdahale eden polis ve karşıt görüşlü gruplar tarafından darbedilerek öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hayrat Vakfı</span> Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubuna mensup bir sivil toplum kuruluşu

Hayrat Vakfı, ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapan, Nur Cemaati'nin Yazıcılar Grubu'na mensup bir sivil toplum kuruluşudur. Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından 1974'te Isparta'da kurulmuştur. Merkez binası İstanbul Küçükçekmece'dedir. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na (TGTV) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'ne (İDSB) üyedir.

Ali İsmail-Emri Kim Verdi?, gazeteci İsmail Saymaz'ın Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesini ve dava sürecini ele alan kitabıdır. Radikal Kitap tarafından belirlenen 2015'in öne çıkan 52 kitabı arasında yer alır.

Emel Korkmaz, Ali İsmail Korkmaz’ın annesi ve Ali İsmail Korkmaz Vakfı'nın (ALİKEV) başkanı ve kurucusudur.

Sosyal Demokrasi Vakfı, 1994 yılı sonunda İstanbul'da kurulmuş bir vakıftır. Temel amaçları arasında, toplumda "çoğulcu ve özgürlükçü demokrasinin bütün kavram, kural ve kurumları ile yerleştirilmesine katkı yapmak", "emeğe, insana ve doğaya saygı anlayışını yaygınlaştırmak", "özgürlük, eşitlik, dayanışma, adalet, barış ve dürüstlük gibi değerlerin tüm insanların ortak anlayışı olarak benimsenmesine yardımcı olmak", "sosyal devletin ve demokrasinin geliştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirmek" yer almaktadır.

Gezi Parkı davası, 28 Mayıs - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Gezi Parkı olaylarını organize ettikleri iddiası ile 16 kişinin yargılandığı davadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Takımı</span> Türkiyede bir vakıf

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T3 ya da T Küp; Türkiye'deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf.