İçeriğe atla

Ali Çamkerten

Ali Çamkerten (1942, Topluca, Çamlıhemşin, Rize - 29 Eylül 2013), Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır.[1] Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Hayatı

Çamkerten 1942 yılında Laz kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.[2] Hemşin havasını iyi çalmasıyla tanınan Çamkerten, Bülent Bekar ve Musa İbrahimoğlu gibi tulum sanatçılarına tulum çalmayı öğretti.[3] Müzisyenlik hayatı boyunca yedi oyun ve türkü havası çıkardı.[4] Ayrıca tulum yapım ustası olarak çalıştı.[5] Geçirdiği kaza sonucu işaret parmağının kopmasına rağmen tulum çalmaya devam etti. 2000 yılında avucunu ahşap doğrama makinesine kaptırmasıyla parmaklarını tamamen kullanamaz hale geldi. TRT Avaz'ın yayımladığı Tulumcu Belgeseli'nde tulum yapımı ve icra tekniklerini anlattı.[6] 2013 yılında rahatsızlığı nedeniyle öldü.

Kişisel hayatı

Çamkerten evli ve dört çocuk babasıydı. Bölgede Bıraka Ali Dayı olarak biliniyordu.

Kaynakça

  1. ^ Samson, Jim (2021). Black Sea Sketches: Music, Place and People. Routledge. ISBN 1000340171. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  2. ^ Kubilay Mutlu. "Hemşin Kültürel Kimliğinin Müziksel Dinamikleri" (PDF). acikerisim.deu.edu.tr. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  3. ^ "Ali Çamkerten". kuzeymavi.com. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  4. ^ Yavuz Günay (29 Eylül 2013). "Tulum Ustadı Hayatını Kaybetti". lazca.org. 2 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  5. ^ İrfan Çalık (6 Nisan 2014). "Tulum Enstrümanının Türkiye'deki Yapım Şekli ve Ustaları" (PDF). musigi-dunya.az. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 
  6. ^ "Tulumcu Belgeseli". trtavaz.com.tr. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Mücahid Ören</span>

Ahmet Mücahid Ören, Türk iş insanı. İhlas Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı ve genel müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Picoğlu Osman</span>

Picoğlu Osman, Çepni-Türk kemençe sanatçısı ve bestekârı. Kısa bir süre TRT Ankara Radyosunda çalışmıştır.

Hemşin çorabı veya cimil çorabı, Rize'nin Hemşin, İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde Hemşinlilerinin giydiği yöresel bir çorap çeşididir. Hemşin çorabının yapımında yazın koyun yünü, kışın keçi kılı kullanılmaktadır. Giyenin cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak farklı renk ve desenlerde örülen Hemşin çorabı tek telli ve iki telli olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek telli Hemşin çorabı renksiz, kısa ve erkeklerin giymesi için tasarlanmıştır. Kadınların giymesi için tasarlanan çift telli Hemşin çorabı ise tek telliye kıyasla daha uzundur ve çeşitli motiflerle süslenmiştir. Çoraplar süslendiği motife göre isimlendirilmektedir. Kiraz çiçeği, çay yolu, Kibele, çiçek bahçesi, kırmızı lale, koçiboynuzu, bahçeli, papatya ve yarım gelin yanağı bu motiflerden bazılarıdır. Yöre halkı geleneksel olarak Hemşin çorabı üzerine maniler söyler bu şekilde sevgilisine seslenirler. Kullanımı gün geçtikçe azalan Hemşin çorabı eskisi kadar yaygın değildir. Geleneksel olarak yünlerin boyanmasıyla yapılan Hemşin çoraplarında günümüzde orlon ipler daha sık kullanılmaktadır. Hemşin Göleti Yaz Spor Şenlikleri ve Kültür Sanat ve Tulum Festivali'nde Hemşin çorabı örme yarışması düzenlenmektedir.

Aydoğan Topal, Türk şarkıcı. Hemşince, Türkçe ve Lazca şarkılar söyleyen Topal, Hemşin kültürünün korunması ve popülerleşmesi için çalışmalarda bulunmaktadır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa, Türk tulum sanatçısıdır. Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Şükrü Parlak, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Bülent Bekar, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Ahmet Güngör, Türk kemençeci ve tulumcu.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.

Tulumcu Heykeli, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanmış, tulum çalan bir adamı tasvir eden heykeldir.