İçeriğe atla

Algonkinler-Hollanda Savaşı

Raritan kolundan Lenape Algonkinlerinin toprakları (özellikle Staten adası)

Algonkin-Hollanda Savaşı (İngilizceAlgonquin-Dutch War, Algonquian-Dutch War[1]), 1641-1645 yılları arasında Nieuw Amsterdam (Yeni Amsterdam) bölgesindeki Hollandalılar ile Algonkin Kızılderilileri arasında yapılmış savaş.

Delaware adı da verilen Munsee Lenapelerinin Raritan kolundan Algonkinler ile Mahican ve Wappinger kabilesinden Algonkin Kızılderilileri, günümüzde Staten Adası ve Hackensack, New Jersey'de bulunan toprakları, Hollandalı göçmenler tarafından alındığında bu duruma tepki göstermişlerdi. Hollandalı kolonist William Kieft (1597-1647), Algonkin halkından vergi talebinde de bulununca Kızılderililer 1641 yaz ayında Nieuw Amsterdam'da Staten Adası'nda ve Manhattan'da yaşayan Hollandalılara saldırdılar. Bir sonraki yıl anlaşmaya varılıncaya kadar çok kanlı savaşlar yapıldı. Şubat 1643'te yerleşimciler tarafından silahlandırılınan Mohawk Kızılderilileri, yeni saldırılara karşı Algonkinlere misillemelerde bulundular. Çok fazla kan dökülmesinden sonra Hollandalılar ve Mohawklar, Algonkinleri geri çekilmeye zorladılar. Ağustos 1645'te barış sağlandı.

Kaynakça

  1. ^ "Algonquian-Dutch War (1641–1645)". 23 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Amsterdam</span> 1624 yılında kurulmuş Hollanda sömürgesindeki eski yerleşim birimi

Hollandaca "Yeni Amsterdam" anlamına gelen Nieuw Amsterdam, koloni dönemi Hollanda'sının Kuzey Amerika'daki Nieuw Nederland sömürgesinde yer alan ve 1624 yılında kurulmuş yerleşim birimidir. Resmen kuruluşu Peter Minuit tarafından 1626 yılında Manhattan Adası'nın Kızılderililerden satın alınmasıyla olmuştur. II. İngiliz-Hollanda Savaşı(en)'nda bölgeyi İngilizler işgal etmiş ve daha sonra Hollanda Surinam karşılığında bölgeyi İngilizlere satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Algonkinler</span>

Algonkinler, Kanada'nın Québec ve Ontario eyaletinde yaşayan Anişinabelerden Algonkin halklarının Kuzey Algonkinleri grubundan Kuzeydoğu Kızılderilileri kültür grubundan bir Kızılderili halkı. Diğer Kanada Kızılderilileri gibi Algonkinler de yasal olarak Kızılderili rezervi adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Seksen Yıl Savaşı</span>

Seksen Yıl Savaşı veya diğer adıyla Hollanda İsyanı, Hollanda'da bulunan on yedi ilin İspanyol İmparatorluğu'na (Habsburg) karşı başlattığı ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollandalılar</span> Hollanda vatandaşları veya sakinleri

Hollandalılar, Hollanda'nın çoğunluğunu oluşturan Cermen kökenli bir etnik gruptur.

Kayuse Savaşı 1848-1855 yılları arasında yapılmış, ABD-Kızılderili savaşı.

<span class="mw-page-title-main">Delft</span>

Delft, Hollanda'nın Güney Hollanda ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Delft kanalları ve büyük ölçüde korunmuş eski yapıları ile küçük ve tipik bir Hollanda şehri olup Hollanda'nın büyük şehirleri olan Rotterdam ve Lahey şehirleri arasında yer alır. Nüfusu 98.727 kişidir. Kent, ressam Vermeer'in yaşamış olması ile Delft Blue adı verilen mavimsi beyaz üzerine mavi renkli porselenleriyle ve Delft Teknik Üniversitesi'ne de ev sahipliği yapması ve Hollanda kraliyet ailesinin bağlı olduğu Orange-Nassu Hanedanî ile yakın ilişkileri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda tarihi</span> hollanda tarihi

Hollanda tarihi bugünkü Hollanda Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Altın Çağı</span>

Hollanda Altın Çağı, Hollanda tarihinde 1585-1702 yılları arasındaki döneme verilen ad. Bu dönemde Hollanda bilim, ticaret ve sanat dallarında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dam Meydanı</span>

Dam Meydanı daha kısaca Dam, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan bir şehir meydanıdır. Şehrin marka yapıları ve önemli aktivitelerin düzenlendiği ve şehrin en çok bilinen yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Staten Island</span>

Staten Island, New York şehrinin beş ilçesinden biridir. Kendi ismini taşıyan ada üzerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rijksmuseum Amsterdam</span>

Rijksmuseum Amsterdam ya da Rijksmuseum, Amsterdam'daki Museumplein'da yer alan bir Hollanda ulusal müzesidir. Müzede sanat, zanaat ve tarih alanındaki parçalar sergilenir. Müze, Hollanda Altın Çağı'na ait geniş bir tablo koleksiyonuna ve oldukça büyük bir Asya sanatı koleksiyonuna sahiptir. Müzede Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer, Jan Steen ile Rembrandt'a ve atölyesinde çalışan öğrencilerine ait tablolar bulunur. Müze ayrıca Hollanda'nın en büyük sanat tarihi kütüphanesini de barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam'daki kanallar</span> Vikimedya liste maddesi

Hollanda'nın başkenti olan Amsterdam, kanalları ile ünlüdür. 19. yüzyılın son çeyreğinde, bazı kanallar daha uzun, daha temiz ve daha sessiz yapıldı. Bu kanalların trafik için önemli bir işlevi var ve turizm amacıyla bu kanallar gezdirilebiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda-İngiltere Savaşları</span>

Hollanda-İngiltere Savaşları 17. yüzyıl ve 18. yüzyılda Hollanda Cumhuriyeti ve İngiltere Krallığı arasında ticaret yollarının ve denizlerin hakimiyeti için yaşanan bir dizi savaş. Savaşlar genel olarak iki ülkenin donanmaları arasında yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">São Luís</span> Brezilyada belediye ve Maranhão eyaletinin başkenti

São Luís, Brezilya'nın Maranhão eyaletinde bulunan ve eyalete başkentlik yapan belediye. Nüfus 2020 sayımına göre 1.108.975 idi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Hollanda</span>

Yeni Hollanda, Kuzey Amerika'nın doğu kıyısında yer alan Felemenk Cumhuriyeti'nin bir kolonisiydi. 1614'te kurulan koloni, 1664'te Fort Amsterdam'ın İngiltere Krallığı tarafından ele geçirilmesi ve 1667'de İkinci İngiltere-Hollanda Savaşı'nın kaybedilmesi sonrasında İngilizlerin egemenliğine girdi. Üçüncü İngiltere-Hollanda Savaşı'nda Hollandalıların bölgeyi almasıyla bir kez daha kurulsa da, ertesi yıl imzalanan ve savaşı sonlandıran Westminster Antlaşması ile birlikte varlığı tamamen sonlandı ve bölgenin hakimiyeti İngilizlere geçti.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda İmparatorluğu</span>

Hollanda İmparatorluğu, Hollanda'nın denizaşırı koloniler, enklavlar ve karakollarını kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Formosası</span>

Hollanda Formosası, 1624-1668 yılları arasında Formosa Adası'nın güneyinde kurulmuş Hollanda Cumhuriyeti'nin bir kolonisiydi. Hollanda Doğu Hindistan Şirketi, komşu Çin'deki Ming Hanedanı ve Japonya'daki Tokugawa şogunluğu ile ticaret yapmak ve ayrıca Doğu Asya'daki Portekiz ve İspanyol ticaret ve sömürge faaliyetlerini engellemek için Formosa'daki varlığını kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Fort Zeelandia Kuşatması</span>

Fort Zeelandia Kuşatması, Mart 1661-Şubat 1662 tarihleri arasında Hollanda Formosası'nın başkenti Fort Zeelandia'da Ming yanlıları ve Hollanda Doğu Hindistan Şirketi arasında meydana gelen bir kuşatmadır.

<span class="mw-page-title-main">Biografisch Portaal</span>

Biografisch Portaal, Hollanda'nın biyografik metinlerini daha erişilebilir kılmak amacıyla Amsterdam'daki Huygens Hollanda Tarihi Enstitüsü merkezli bir girişimdir.