İçeriğe atla

Algı yönetimi

Algı yönetimi Amerikan ordusu tarafından ortaya konmuş bir tanımdır.[1] Algı yönetimi ABD Savunma Bakanlığı tarafından şu şekilde tanımlanmıştır:

  • İstihbarat sistemlerinin ve liderlerin resmi tahminleri, dış ilişkileri ve resmi eylemlerini etkilemenin yanında, toplumların duygularını, motivasyonlarını etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgileri ve göstergeleri inkâr etme eylemidir.

"Algı", 'bireyler tarafından hisleri sayesinde edindikleri bilgileri anlamak ve içinde bulundukları dünyaya düzen vermek için, seçme, organize etme ve yorumlama işlemi" biçiminde tanımlanmıştır.[2] Algının bileşenleri ise algılayan, algı hedefi ve durumu içerir.

Algılayanı etkileyen faktörler:

  • Şema: Bilginin daha önceki tecrübelere bağlı olarak organizasyonu ve yorumlaması
  • Motivasyonel durum: Algı zamanında algılayanın: ihtiyaçları, değerleri ve arzuları
  • Duygudurum: Algılayanın, algı zamanındaki duygularını ifade eder.

Hedefi etkileyen faktörler:

  • Bulanıklık: Belirsizlik. Belirsizlik artıyorsa, algılayan için doğru algılama zorlaşır.
  • Sosyal statü: Kişinin, bir toplum ya da organizasyondaki gerçek ya da algılanan pozisyonudur.
  • İzlenim yönetimi: Başkalarının izlenimi ya da algılarını kontrol etme teşebbüsüdür. Hedefler, algılayanın onlardan fazla gücü olduğu durumlarda, etkilemek için etkileme taktikleri kullanırlar. Bazı izlenim yönetimi taktikleri; hedef algı ve algılayan arasındaki davranışsal eşleşme, kendini destekleme, durumsal normlara uymak, diğerlerini takdir etmek ya da tutarlı olmaktır.[2]

Sosyal Medyada Algı Yönetimi

Sosyal medyada algı yönetimi, yeni medya ile güçlü etkileri olduğu kabul edilen kitle iletişim araçları kanalıyla “algı yönetimi” teknikleri sayesinde uygun mesajların hedef kitlelere ulaştırılması; kişilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen hedeflere yönelmeleri sağlanmasıdır.[3] Sosyal medyada algı yönetimi, İnsana ulaşmak, satın alma tercihlerini yönetmek, yeni hedef tüketici kitlesi ile etkileşim sağlamak, itibar yönetimi, markanın bilinirliği ve diğer benzerlerinden daha üstün olduğu kabulünü yerleştirmek, ikna etmek, kurum vizyonunu oluşturmak için kullandığı bir politika aracı olmuştur.

Sosyal Medyada Algı Yönetimi Örnekleri

  1. Sosyal medyada algı yönetimine, Arap Baharı sürecini örnek veribilebilir. Baskıcı yönetimler, klasik medya araçlarıyla insanların iletişimini kontrol edebilirken, sosyal medyayı kontrol etmekte zorlanmışlardır. Özellikle Mısır’da Facebook ve Twitter üzerinden organize olan gençler sayıları milyonla ifade edilen topluluklar oluşturarak mevcut yönetimi istifa etmeye zorlamışlardır. Bu dönemde toplumsal algı, sosyal medya araçlarıyla ile yönetilerek bir plan dâhilinde mevcut yönetimler değişime zorlanmıştır.[4]
  2. 2016 yılında ABD’de yapılan başkanlık seçimlerini örnek verilebilir. Seçim zamanında Cambridge Analytica’nın başkanlık seçimlerini etkilemek için 50 milyon Facebook hesabındaki gizli bilgilere eriştiği ortaya çıkmıştır. Cambridge Analytica bunu yaparken Facebook ile etkileşimde olan kullanıcıların psikolojik profillerini çıkaran bir algoritma kullanmıştır. Algoritmada psikologların da kullandığı beş büyük faktör kuramı kullanılmış ve açıklık, sorumluluk, dışadönüklük, uyumluluk ve duygusal denge olmak üzere beş ana kişisel özellikle ilgili puanlar verilmiştir. Bunlar, insanları kişilik özelliklerine göre sınıflandırmıştır. Örneğin, maceracı, uyumlu vb. gibi. Facebook kullanıcılarının beğendikleri içerikler, paylaşımları, yorum yaptıkları video ve fotoğraflara göre profilleri çıkartılmıştır. Cambridge Analytica seçim öncesinde Donald Trump’ın kampanyası ile çalışmış ve bu verileri kullanmıştır.[5]

Sosyal Medyada Algı Yönetimi ile Dijital Pazarlama

Genellikle firmalar, reklamları aracılığıyla size “Ne istiyorsunuz?” diye sormaz. Hangisini seçmek istediğinizi sorar. Ve algı yönetimi etkisine girerek süreç sonunda bir seçim yapmanız olası bir durum kabul edilir. Bu konuda Steve Jobs’ın şu cümlesi, bu konuya örnek verilebilir: “İnsanlar çoğunlukla siz onlara gösterene kadar ne istediklerini bilmiyorlar.”[6]

Ayrıca bakınız

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Department of Defense Dictionary of Military and Associated Terms" (PDF). 12 Nisan 2001. s. 415. 12 Ekim 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  2. ^ a b George, Jennifer. "Chapter 4: Perception, Attribution, and the Management of Diversity". 15 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2011. 
  3. ^ "SOSYAL MEDYANIN ALGI YÖNETİMİ: DİKKAT EKONOMİSİ" (PDF). Dijital Communication Journal. 28 Şubat 2022. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  4. ^ "Afetlerde Sosyal Medya ve Algı Yönetimi: Van Depremi Örneği" (PDF). İdarecinin Sesi. Temmuz-Ağustos 2012. 24 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Haziran 2022. 
  5. ^ "SOSYAL MEDYA ALGIMIZI NASIL YÖNETİYOR?". 7 Mayıs 2020. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2022. 
  6. ^ Steve Jobs: 'There's Sanity Returning', Andy Reinhardt, BusinessWeek. 25 Mayıs 1998

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İktidar</span>

Sosyal bilim ve siyasette, İktidar, etkilerin sosyal üretimidir ve bu etkiler aktörlerin kapasitelerini, eylemlerini, inançlarını veya davranışlarını belirler. İktidar, sadece bir aktörün diğerine karşı zorlama yoluyla (zorlama) tehdit veya kullanımını ifade etmez, aynı zamanda kurumlar gibi yaygın araçlar aracılığıyla da kullanılabilir. İktidar, aynı zamanda aktörleri birbirine bağlı olarak düzenleyen yapısal biçimler olabilir ve söylemsel biçimler alabilir, çünkü mevkiler bazı davranış ve gruplara diğerlerine göre meşruluk sağlayabilir.

Üretim faktörleri, bir ürünün ortaya çıkabilmesi için gerekli olan unsurlardır. Klasik endüstri teoreminde 3 tane olan faktörler, zamanla güncellenerek dördüncü faktör farklı bakış açılarına göre eklenmiştir. Bu bakış açıları arasında Marksizm, NeoKlasik ekonomik yaklaşım veya ekolojik ekonomi gibi kavramlar sayılabileceği gibi, yükselen bir trend olarak bilgi ekonomisi kavramı da sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Toplam kalite yönetimi</span>

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan, iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır. Bu yönetim şeklinde uygulanan her süreçte tüm çalışanların fikir ve hedefleri kullanılmakta ve tüm çalışanlar kaliteye dahil edilmektedir. Toplam kalite yönetimi; uzun dönemde müşterilerin tatmin olmasını başarmayı, kendi personeli ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlar ve kalite üzerine yoğunlaşır. Tüm personelin katılıma dayalı bir yönetim modelidir.

Manipülasyon, başkalarını kendi yararı için kullanmak, kontrol etmek veya başka bir şekilde etkilemek için tasarlanmış davranış.

<span class="mw-page-title-main">Devlet bütçesi</span> kamu gelir ve giderlerinin, yasama organı tarafından onaylanarak, hükûmet tarafından yürütülüp uygulanmasına izin veren bir kanun, bir hukuki belge

Devlet bütçesi, kamu gelir ve giderlerinin, yasama organı tarafından onaylanarak, hükûmet tarafından yürütülüp uygulanmasına izin veren bir kanun, bir hukuki belgedir. Bir başka deyişle kamu kaynaklarının toplanması ve harcamaların yapılması için hükûmetin, ulusal egemenliği temsil eden parlamentodan aldığı bir yetkidir; bu bağlamda toplum ile siyasi iktidar arasında kaynakların kullanımı konusunda yapılan bir sözleşme olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal psikoloji</span> toplumun insanların düşüncelerini ve davranışlarını nasıl etkilediğini araştıran bilim dalı

Sosyal psikoloji bireylerin düşüncelerinin, iç dünyalarının ve davranışlarının başkalarının gerçek, hayalî ve anlaşılan oluşundan nasıl etkilendiğine dair bir bilimsel çalışmadır. Bu alanda araştırma yapanlar genellikle psikolog veya sosyolog'lardan oluşmaktadır. Buna rağmen bütün sosyal psikologlar hem birey, hem de topluluk bazında çalışırlar. Benzerliklerine rağmen iki alan amaçları, yaklaşımları, yöntemleri ve terimlerinde farklılaşırlar. Biyofizik ve kavrama psikolojisi gibi sosyal psikoloji de disiplinlerarası bir alandır.

Yeni medya, bilgisayarların işlem gücü olmadan oluşturulamayacak veya kullanılamayacak olan ortamlara denir. Genellikle dijital olup kullanıcısına veya hedef kitlesine etkileşim olanağı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Betimsel istatistik</span>

Betimsel istatistik veya betimsel sayımlama istatistik bilim alanında üç temel kısmından biridir. Sayısal verilerinin derlenmesi, toplanması, özetlenmesi ve analiz edinilmesi ile ilgili istatistiktir.

Tedarik Zinciri Yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik savaş</span> Savaş türü

Elektronik savaş veya elektronik harp, askerî terminolojiye radyo dalgalarının kullanımı ve bir ordunun taktik teknolojik üstünlüğünün savaşın sonucunda belirleyici rol oynamaya başlaması ile girmiş bir harp terimidir. Genel olarak, çeşitli tekniklerin kullanımı ile elektromanyetik tayfın düşman güçlerince kullanımını tamamen engellerken bir taraftan dost güçlerce kullanımını askerî amaçlara en uygun şekilde, azami yararı sağlayacak hale getirmeyi hedefler. Elektronik savaş kendi içinde üç ana bölümde incelenebilir; elektronik destek, elektronik saldırı ve elektronik savunma.

E-pazarlama, markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacı ile internet, mobil ve interaktif platformların kullanarak yapılan çalışmalardır.

Psikolojide karar verme, bir fikrin veya hareketin mümkün diğer seçenek arasından seçilmesiyle sonuçlanan zihinsel (cognitive) bir işlem olarak dikkate alınır. Her karar verme işlemi bir hareketle sonuçlansın veya sonuçlanmasın, mutlaka nihai bir seçim ortaya koyar. Tanımlamak gerekirse, karar verme, karar verenin tercih ve değerlerine göre alternatifleri belirlemesi ve onlar arasından seçim yapmasıdır.

Serinin 10. oyunu olan FIFA Manager 2011 geniş çaplı değişikliklerle yayınlandı. Yüzlerce yeni özellik oyunun temel alanlarına yenilikler yapılmıştır. Geçen yıl oyun internet üzerinden 8 oyuncunun birbiriyle oynayabilmesini sağlayan ayrı bir çevrimiçi mod ile sunulmuştu. Menajerler hala kulübün yönetimindeki tüm kontrole sahip. Oyunda oyuncu takımının dizilimden, taktik ve antrenmanlarından bunların yanı sıra doğru oyuncuları transfer etmekten, stadyum ve kulüp tesislerinin geliştirilmesinden sorumludur. FIFA 3D motorunda özel düzenlemeler, 13.000′den fazla orijinal oyuncu resmi, oyuncu yönetimi modu, millî takım menajeri modu, CaC modu, maç tahmin aracı, vb. özellikler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

Gelişmiş Sürekli Tehdit (GST), bir kişi veya grubun bir ağa yetkisiz erişim sağladığı ve uzun bir süre boyunca algılanamadığı bilgisayar ağı saldırısıdır. Bu tür saldırılar genel olarak ticari veya politik amaç güden devlet sponsorluğu ile yapılan saldırılar olmasına rağmen, son birkaç yıl içerisinde devlet sponsorluğunda olmayan belirli hedeflere yönelik geniş çaplı GST saldırıları da yaşanmıştır

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Analytica</span> Bilişim teknolojileri şirketi

Cambridge Analytica Ltd (CA), seçim süreçleri sırasında dijital varlıkları, veri madenciliği, veri brokerini ve veri analizini stratejik iletişim ile birleştiren bir İngiliz siyasi danışmanlık firmasıydı. 2013 yılında SCL Group'un bir dalı olarak kurulmuştur. İflas da dahil olmak üzere yasal işlemlerle operasyonları kapattıktan sonra, SCL Group üyeleri Emerdata Limited tüzel kişiliği altında faaliyetlerine devam etmektedir. İlgili şirketler hala mevcut olmasına rağmen, CA Facebook-Cambridge Analytica veri skandalı sırasında 2018'de faaliyetlerini bitirdi.

Gözetim kapitalizmi temelinde kar elde etmeyi amaçlayan, kişisel verilerin metalaştırılması üzerine yoğunlaşmış bir ekonomik sistemdir. Kişisel veriler işlenerek alınıp satılacak bir meta haline geldiğinden beri dünyadaki en değerli kaynaklardan biri olmuştur. Gözetim kapitalizminin konsepti, Shoshana Zuboff’un tanımlamasına göre, GoogleAdWords’un liderliğinde yükselen reklam şirketlerinin müşterileri daha net olarak hedef alabilmek için kişisel verilerin kullanımının yaratacağı imkanları görmesi ile ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı sosyal bilimler</span>

Hesaplamalı sosyal bilimler basitçe sosyal bilimler araştırmalarında büyük veri ve çeşitli bilgisayar programları kullanılarak incelemeler ve analizler yapmak şeklinde tanımlanabilir.

Sosyal medya, 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri öncesinde, sırasında ve sonrasında olayların gidişatını şekillendirmede önemli bir rol oynadı. İnsanların adayları çevreleyen siyasi iklim, tartışmalar ve haberlerle daha fazla etkileşim kurmasını sağladı. Gazete, radyo ve dergi gibi geleneksel haber platformlarının aksine, sosyal medya insanlara bir adayın reklamının, adaylarla ilgili haberlerin veya adayların politikasına ilişkin makalelerin altına yorum yapma olanağı sağladı. Ayrıca, insanların halka açık forumlarda ve sitelerde kendi fikirlerini formüle etmelerine ve seçmenler arasında daha fazla etkileşime izin verdi. Bilgilerin çevrimiçi erişilebilirliği, daha fazla seçmenin adayların meseleler hakkındaki tutumları hakkında kendilerini eğitmelerini sağladı ve bu da onların adaylar hakkında benzersiz görüşler oluşturmalarını ve bu görüşlere oy vermelerini ve sonuçta seçimin sonucunu etkilemelerini sağladı.