İçeriğe atla

Alfred Rosenberg

Alfred Rosenberg
1939'da Rosenberg
NSDAP Dış Politika Ofisi Lideri
Reichsleiter
Görev süresi
2 Haziran 1933 - 8 Mayıs 1945
Führer'in NSDAP'nin Entelektüel ve İdeolojik Eğitimin Denetimi Temsilcisi (aka "Rosenberg Ofisi")
Görev süresi
27 Ocak 1934 - 8 Mayıs 1945
Reich İşgal Altındaki Doğu Toprakları Bakanı
Görev süresi
17 Temmuz 1941 - 8 Mayıs 1945
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Ocak 1893
Reval, Estonya Valiliği, Rus İmparatorluğu
(günümüzde Tallinn, Estonya)
Ölüm 16 Ekim 1946 (53 yaşında)
Nürnberg Hapishanesi, Nürnberg, Bavyera, Müttefik-işgal altındaki Almanya
Partisi Nazi Partisi
Bitirdiği okul Riga Politeknik Enstitüsü
Moskova Yüksek Teknik Okulu
Mesleği Mimar, politikacı, yazar
İmzası
Cezai mahkumiyet Şablon:Bilgi kutusu suçlu
Alfred Rosenberg, 1935
Alfred Rosenberg (sağda) Nürnberg duruşmaları sırasında

Alfred Rosenberg (12 Ocak 1893, Reval - 16 Ekim 1946, Nürnberg), Nazi Partisi'nin ideoloğu olarak bilinen Alman siyasetçidir.

Alfred Rosenberg bir ayakkabı tamircisinin oğluydu. 1917 Devrimi'ne değin Moskova'da mimarlık öğrenimi gördü. 1918'de mimar oldu. Daha sonra Riga'da teknik resim öğretmenliği yaptı. 1918'de Münih'e yerleşti. Orada Adolf Hitler, Ernst Röhm ve Rudolf Hess'le tanışarak kısa süre önce kurulmuş olan Nazi Partisi'ne katıldı. Thule Cemiyeti'nin üyesi oldu. Parti gazetesi Völkischer Beobachter'in yayın yönetmeni olarak, ırkçı görüşleriyle tanınan Houston Stewart Chamberlain'in düşünceleri doğrultusunda propaganda yürüttü. Yahudilerin dünya egemenliği için gizlice çalıştıklarını öne sürdü. 1921'de SA'ya girdi. Birahane Darbesi (Kasım 1923) olarak bilinen darbe girişiminin ardından tutuklanan Hitler, onu kendi denetimi altında tutabileceğini düşünerek partinin liderliğine getirdi.

Rosenberg, Der Zukunftsweg einer deutschen Aussenpolitik (1927; Alman Dış Politikasının Gelecekteki Yönü) adlı kitabında Polonya ve Sovyet Rusya'nın fethedilmesini savundu. Der Mythus des 20. Jahrhunderts (1934; Yirminci Yüzyılın Efsanesi) adlı kitabında ise, basit bir yaklaşım temelinde, Almanların ırksal saflığına ilişkin görüşlerini ortaya koydu. Rosenberg'e göre Almanlar kuzeyli bir ırktan geliyorlardı, bu ırkın karakteri ise artık var olmayan saf, soğuk ve yarı-Arktik bir kıta ortamından kaynaklanmıştı. Almanlar bu nedenle Avrupa'ya egemen olma hakkına sahiptiler. Düşmanları ise Rus Tatarları ve Samiler idi. Sami Yahudileri, Latin halklarını, Hıristiyanlığı, özellikle de Katolik Kilisesi'ni kapsıyordu. Rosenberg'in antisemitizmi ve kuzeyli yayılmacılığını savunması, Hitler'in saldırgan antisemitizminin biçimlenmesine belli ölçüde katkıda bulundu. Bununla birlikte kitap Hitler tarafından açıkça "saçmalık" ve "mistisizm" olarak nitelendirilmişti.[1]

1929'da Alman Kültürü İçin Savaş Birliği'nin kurucusu oldu. 1930'da Reichstag milletvekili, Nazilerin iktidara gelmesinden sonra Nisan 1933'te Nazi Partisi Dış Politika Bürosu'nun şefi oldu. Haziran 1933'te Reich Yöneticisi rütbesi, 1934'ten itibaren Hitler'in görevlendirmesiyle partinin bütün manevi ve ideolojik eğitim ve öğretim işlerinin denetiminden (Rosenberg Bürosu) sorumlu oldu. Rosenberg bir anlamda partinin Şef İdeoloğu gibi birçok görevde bulundu.

Rosenberg II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında Hitler'in, Norveçli faşist Vidkun Quisling ile Norveç'te gerçekleştirilecek Nazi yanlısı darbe planını görüşmesini sağladı. Fransa'nın düşmesinden sonra, ele geçirilen sanat ürünleri Almanya'ya getirmekle görevlendirildi. 17 Haziran 1941'de işgal edilen doğu topraklarının yönetimini üstlendi.

Rosenberg savaşın sonunda Mayıs 1945'te Holstein'a kaçtı. ABD askerî polisleri tarafından yakalandı. Nürnberg duruşmalarında savaş suçlusu olarak hüküm giydi ve idam edildi. Vücudu, Münih'teki Ostfriedhof'da (Doğu mezarlığı) yakıldı ve külleri Isar Nehrine dağıtıldı.[2][3][4]

Blut und Ehre (1934-1941; Kan ve Şeref) adlı kitabı, makaleleriyle konuşmalarının bir derlemesidir.

Kaynakça

  1. ^ The Holy Reich: Nazi Conceptions of Christianity, 1919–1945 (İngilizce). Cambridge University Press. 21 Nisan 2003. s. 93. Bir sırdaş çevresine söylediği gibi, 'Ne saçmalık! Nihayet tüm mistisizmi geride bırakan bir çağa ulaştık ve şimdi o her şeye yeniden başlamak istiyor. Bir gün bir SS azizine dönüşebileceğimi düşün! [...] 
  2. ^ Thomas Darnstädt (2005), "Ein Glücksfall der Geschichte", Der Spiegel, 13 September (14), s. 128, 7 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 21 Eylül 2016 
  3. ^ Manvell 2011, s. 393.
  4. ^ Overy 2001, s. 205.
  • Hitler Kitabı Sh:430, Yazarlar: Henrik Eberle / Matthias Uhl (ed.)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Arno Breker</span>

Arno Breker, Alman heykeltıraş. Özellikle Nazi Almanyası döneminde yaptığı ve iktidar tarafından "dejenere sanat"ın antitezi olarak desteklenen heykellerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Yasaları</span>

Nürnberg Yasaları, 15 Eylül 1935'te Nürnberg'de yıllık Nazi Partisi toplantısında kararlaştırılan Nazi Almanyası'nda antisemitik yasalardı. Yasalar, Alman ve Yahudi insanlarını sınıflandırdı. Bu kanuna göre, ari ırktan olmayanlar alt sınıf insanlardır ve ari ırkına ait insanlar ile evlenmeleri yasaklanmıştır. Kanunlar 26 Kasım 1935'te Romanları ve Siyahileri da kapsayacak şekilde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi mimarisi</span>

Nazi mimarisi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin egemen olduğu 1933 ile 1945 arası Nazi Almanyası'nda hüküm süren mimari akımlar ve uygulamalar bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

Blut und Ehre, nasyonal sosyalistlerin gençlik teşkilatı Hitler Gençliği'nin 1926'dan 1945'e kadar kullanmış olduğu slogandır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<i>İnancın Zaferi</i> Film

İnancın Zaferi, Leni Riefenstahl'ın yönettiği ilk propaganda filmidir. Filmde Nürnberg'de 30 Ağustos - 3 Eylül 1933 arasında gerçekleşen Nazi Partisi'nin Beşinci Parti Mitingi anlatılmaktadır. Film, Adolf Hitler ve Ernst Röhm'ü yakın ve samimi olarak gösterdiği için büyük bir tarihsel ilgi alanı taşımaktadır. Röhm 1 Temmuz 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Hitler'in emirleri üzerine vuruldu. Filmin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi ve Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yetki Kanunu</span> Adolf Hitlere verilen bağımsız kanun çıkarma yetkisi

Yetki Kanunu, 23 Mart 1933'te kabul edilip Şansölye Adolf Hitler'in hükûmetine parlamentonun müdahalesi olmaksızın kanun çıkarma yetkisi tanımış 5 maddelik bir kanundu. Resmi adı Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich idi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Leibbrandt</span>

Georg Leibbrandt Nazi Alman bürokrat ve diplomattı. Rusya ile ilgili konularda uzman olarak Nazi Partisi Dış Politika Ofisinde (APA) ve İşgal Altındaki Doğu Toprakları Reich Bakanlığında (RMfdbO) önde gelen dış politika pozisyonlarında bulundu. Her iki teşkilata da Nazi ideoloğu Alfred Rosenberg başkanlık ediyordu Leibbrandt, Yahudi Sorununa yönelik soykırımsal Nihai Çözümün planlandığı Ocak 1942 Wannsee Konferansı'nın bir katılımcısıydı Savaş sonrası dönemde Leibbrandt aleyhine ceza davası açıldı, ancak aleyhindeki dava nihayetinde reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Amt Rosenberg</span>

Amt Rosenberg, Alfred Rosenberg başkanlığındaki Nazi partisi içinde kültürel politika ve gözetim için resmi bir organdı. 1934 yılında Dienststelle Rosenberg adı altında, Potsdamer Platz'ın batısında, Berlin'de Margarethenstraße 17 adresinde ofisleri ile kurulmuştur. Rosenberg'in işlevinin uzun resmi adı olan Beauftragter des Führers für die gesamte geistige und weltanschauliche Erziehung der NSDAP nedeniyle, kısa açıklama Reichsüberwachungsamt "Reich gözetim ofisi" olarak kullanıldı, aynı zamanda kısaca Überwachungsamt "gözetim ofisi" ismiyle kısaltıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yirminci Yüzyılın Efsanesi</span>

Yirminci Yüzyılın Efsanesi Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi, Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesinde insanlığa karşı suç işlediği için yargılanan ve 1946'da idam edilen bir Nasyonal sosyalizm teorisyeni olan Nazi yetkilisi Alfred Rosenberg'in 1930 tarihli kitabıdır. Rosenberg, Nazi Partisi'nin başlıca ideologlarından biri olarak Nazi gazetesi Völkischer Beobachter'in editörü görevindeydi. Tarih profesörü Peter Viereck 1941'de şöyle yazmıştır: "Almanya'nın 'korku psikolojisini' şekillendirmede Rosenberg, kamuoyunda çok konuşulan Goebbels, çok korkulan Himmler ve gizli polisi kadar güçlü bir nüfuza sahiptir."