İçeriğe atla

Alfred Francis Russell

Alfred Francis Russell
10. Liberya Başbakanı
Görev süresi
20 Ocak 1883 - 7 Ocak 1884
Yerine geldiğiAnthony William Gardiner
Yerine gelenHilary R. W. Johnson
9. Liberya Başbakan Yardımcısı
Görev süresi
7 Ocak 1878 - 20 Ocak 1883
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Ağustos 1817
Ölüm 4 Nisan 1884

Alfred Francis Russell (25 Ağustos 1817 - 4 Nisan 1884), Liberyalı siyasetçi. Russell, Afrika ülkesi Liberya'da 1883 ile 1884 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Anthony William Gardiner yönetiminde ikinci başkan olarak görev yapan Russell, Gardiner'in sağlık sorunları nedeniyle 20 Ocak 1883 tarihinde istifa etmesi ile birlikte devlet başkanlığı görevlerini üstlenmiş, bu görevi de 7 Ocak 1884 tarihine kadar sürdürmüştür. Söz konusu tarihte yapılan seçim sonucu makama gelmeye hak kazanan Hilary R. W. Johnson'a makamı devrederek makamdan ayrılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ellen Johnson Sirleaf</span> Liberyanın 24. Devlet Başkanı

Ellen Johnson-Sirleaf, Liberyalı siyasetçidir. Afrika ülkesi Liberya'da 2005 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunan Johnson-Sirleaf devlet başkanlığı seçimini kazanarak Afrika'da halk oyu ile seçilmiş ilk kadın devlet başkanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Kaya</span> Türk siyasetçi

Mehmet Şükrü Kaya, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında çeşitli devlet görevleri yaptıktan sonra, Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış, savaşın ardından kısa bir dönem İzmir Belediye Başkanlığı'nı üstlendikten sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından biri olmuş devlet ve siyaset adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhülislam</span> Dini konularda yetkili devlet memuru

Şeyhülislam ya da Şeyh'ül-İslam, dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse.

<span class="mw-page-title-main">José Ramos-Horta</span> Doğu Timor devlet başkanı

José Manuel Ramos-Horta, Doğu Timorlu siyasetçi. Ramos-Horta, Asya ada ülkesi Doğu Timor'da 20 Mayıs 2022 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır. Ramos-Horta bu görevi daha önce 2007-2008 ve 2008-2012 yılları arasında olmak üzere iki dönem daha bu makamda bulunmuştur. Ramos-Horta, ülkesinin Endonezya'dan 2002 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 2007 yılında göreve gelen ikinci devlet başkanı olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Claude Juncker</span>

Jean-Claude Juncker, ilk olarak 20 Ocak 1995 tarihinde Lüksemburg'un başbakanı seçilmiş olup, 4 Aralık 2013 tarihine dek bu görevi yürütmüştür. Aynı zamanda Devlet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı makamlarını da başbakanlıkla beraber üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Veled Abdülaziz</span>

General Muhammed Veled Abdülaziz, Moritanyalı asker ve siyasetçi. Abdül Aziz, Afrika ülkesi Moritanya'da 2008 ile 2019 yılları arasında devlet başkanı olarak hizmet vermiştir.

Ermenistan Devlet Başkanı, Ermenistan'daki en yüksek siyasi makamdır. Devletin başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sadullah Güney</span>

Sadullah Güney Türk asker, bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gambiya cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Gambiya cumhurbaşkanı, Afrika ülkesi Gambiya'nın yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1970 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1965 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1970 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde yönetilen bir ülke konumundaydı. Gambiya 1982 ile 1989 yılları arasında Senegal ile birlikte Senegambiya Konfederasyonu oluşturmuş, bu süreçte devlet başkanı Jawara konfederasyonun başkan yardımcısı görevini üstlenmiştir. 1989 yılında konfederasyonun dağılması ile birlikte Jawara yeniden Gambiya'nın devlet başkanı olmuştur. Ülkede 1965-1970 arası genel vali ile 1970 yılından itibaren devlet başkanlığı görevinde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Azali Assoumani</span> Komorlar devlet başkanı (1999-2002;2002-2006;2016-günümüz)

Azali Assoumani Komorlu asker ve siyasetçi. Assoumani, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1999-2002, 2002-2006 yılları arasında iki farklı dönemde Komorlar'da devlet başkanlığı makamında bulunduktan sonra 2016 yılında üçüncü bir dönem daha bu makama seçilmiştir.

Gabon başbakanı, Afrika ülkesi Gabon'da bağımsızlığın kazanıldığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Bu makam 1959'da ülke henüz Fransa'ya bağlı özerk bir bölge iken oluşturulmuştur.

Zambiya başbakanı, Afrika ülkesi Zambiya'da bağımsızlığın kazanıldığı 1964 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Kuzey Rodezya ismi ile Birleşik Krallık'a bağlı bir koloni bölgesi olduğu dönemde oluşturulmuştur.

Zimbabve başbakanı, Afrika ülkesi Zimbabve'de bağımsızlığın kazanıldığı 1980 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam ülkenin Güney Rodezya ismi ile Birleşik Krallık'a bağlı bir koloni bölgesi iken Zimbabve adı ile bağımsızlığını kazanması ile oluşturulmuştur. 1980 yılından 1987 yılına kadar görevi üstlenen Robert Mugabe, devlet başkanı Canaan Banana'nın yerine devlet başkanlığına seçilmesi ile bu makam kaldırılmıştır. 2009 yılında yeniden oluşturulan başbakanlık makamı 2013 yılında kabul edilen anayasa referandumu ile birlikte yeniden kaldırılmıştır. 2013 yılında makamın yeniden kaldırılması ile birlikte tüm yetki ve görev devlet başkanında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Casimir-Perier</span> Fransız siyasetçi (1847-1907)

Jean Paul Pierre Casimir-Perier, Fransız siyasetçi ve iş insanı. Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'nin altıncı devlet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti başbakanı</span> Vikimedya liste maddesi

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti başbakanı, tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde 1992-2017 yılları arasında devlet başkanlığından sonraki en üst siyasi makamdı. 8 Ocak 1992 yılından itibaren 6 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Oleg Yesayan, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin kurucu başbakanıdır. Ülkenin son başbakanlık görevini 14 Eylül 2007 ile 7 Eylül 2017 tarihleri arasında Arayik Harutyunyan yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Jenkins Roberts</span> Liberyanın İlk Devlet Başkanı

Joseph Jenkins Roberts, Liberyalı siyasetçi. Roberts, Afrika ülkesi Liberya'nın ilki ülkenin ilk devlet başkanı sıfatı ile 1848 ile 1856 arasında, ikincisi ise 1872 ile 1876 arasında olmak üzere iki farklı dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anthony W. Gardiner</span>

Anthony William Gardiner, Liberyalı hukukçu ve siyasetçi. Gardiner, Afrika ülkesi Liberya'da 1878 ile 1883 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Belarus devlet başkanı</span> Belarusun devlet başkanı

Belarus devlet başkanı, Belarus devletinin başıdır. Makam, 1994 yılında Belarus Anayasasının, Belarus Yüksek Sovyeti yasama organında kabul edilmesiyle kuruldu. Bu makam, devlet başkanı olarak Yüksek Sovyet Başkanı makamının yerini aldı. Başkanın dış ve iç politikayı yürütmek de dahil olmak üzere görevleri; vatandaşların ve ikamet edenlerin haklarını ve genel refahını savunmak ve anayasayı korumaktır. Devlet başkanı, anayasa tarafından ülkenin sosyal işlerinde lider olarak görev yapmak, ülke ve yurt dışında esas temsilci olarak görev yapmakla yetkilendirilmiştir. Başkanlık ile ilgili olan görevler, sorumluluklar ve diğer geçiş maddeleri, Anayasanın 79. ve 89. maddelerinde sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alberto Ángel Fernández</span>

Alberto Ángel Fernández Arjantinli avukat ve siyasetçidir. Güney Amerika ülkesi Arjantin'de 2019'dan 2023'e kadar devlet başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Linyphiidae</span>

Linyphiidae Araneae takımına bağlı bir örümcek familyasıdır.