İçeriğe atla

Alfonso García Robles

Alfonso García Robles
Meksika Dışişleri Bakanı
Görev süresi
29 Aralık 1975 - 30 Kasım 1976
Hükümdar Luis Echeverría
Yerine geldiğiEmilio Oscar Rabasa
Yerine gelenSantiago Roel García
Meksika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi
Hükümdar Luis Echeverría
Yerine geldiğiFrancisco Cuevas Cancino
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Mart 1911(1911-03-20)
Zamora de Hidalgo, Michoacán, Meksika
Ölüm 2 Eylül 1991 (aged 80)
Meksiko, Meksika
Bitirdiği okul National Autonomous University of Mexico (LLB)
Ödülleri
Nobel Barış ödülü (1982)
İmzası

Alfonso García Robles (d. 20 Mart 1911, Zamora de Hidalgo - ö. 2 Eylül 1991), nükleer silahsızlanmayı savunan Meksikalı diplomat.1982 Nobel Barış Ödülü'nü İsveçli diplomat Alva Myrdal ile paylaşmıştır.

Kariyeri

1939'da Meksika Dışişleri Bakanlığı'na girdi ve Birleşmiş Milletler'in kurulma kararının alındığı 1945 San Francisco Konferansı'na Meksika temsilcisi olarak katıldı.Ardından birkaç yıl BM'de çalıştı.1950'lerin sonunda Meksika Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa, Asya ve Afrika'dan sorumlu bölümünün yöneticisi olarak deniz hukuku konferanslarında önemli bir rol oynadı.

Meksika'nın Brasilia büyükelçisi olarak görev yaptığı dönemde Latin Amerika'dan nükleer silahların temizlenmesi sorunu ile karşı karşıya kalan Garcia, 1962'deki Küba Füze Krizi'nin ardından Meksika hükûmetini silahsızlanma politikasını desteklemeye ikna etti.Bu yoldaki çabaları Tlatelolco Antlaşması'yla (1967) sonuçlandı; antlaşmada imzası olan 22 ülke nükleer silahları kendi topraklarına sokmama kararı aldılar.Garcia bu antlaşmadan bir yıl sonra, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması taslağının hazırlanmasına yardımcı oldu.1977'de Cenevre'deki Silahsızlanma Konferansı'na daimi temsilci olarak atandı.Ertesi yılki, BM Genel Kurulunun silahsızlanma konulu özel oturumunda Meksika heyetine başkanlık etti.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Cemiyeti</span> 1. Dünya Savaşından sonra barışı sağlamak için kurulan kurum

Milletler Cemiyeti, günümüzdeki Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bir organizasyondu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde, 10 Ocak 1920'de kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçıl yollarla çözmekti. Bir süre çalıştı; fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Münih Antlaşması (1938)</span> Almanca konuşulan Çekoslovakya topraklarının 1938de Almanyaya bırakılması

Münih Antlaşması, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya arasında yapılan ve Çekoslovakya'nın Südet bölgesinin Almanya'ya verilmesini öngören 29 Eylül 1938 tarihli antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kellogg-Briand Paktı</span>

Kellogg-Briand Paktı ya da Harbin Millî Siyaset Aleti Olarak Kullanılmaması Hakkında Umumi Muahede, savaşın ulusal politika olarak kullanılmasını yasaklayan bir uluslararası antlaşmadır. Antlaşmanın mimarları, ABD Dışişleri Bakanı Frank B. Kellogg ve Fransa Dışişleri Bakanı Aristide Briand olmasından dolayı antlaşmaya "Kellogg-Briand Paktı" adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore nükleer tartışmasının yakın tarihçesi</span>

Aşağıda Kuzey Kore'nin nükleer silah gelişimi ile alakalı bir kronoloji verilmiştir. Beş ülke - Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Rusya, Çin ve Japonya, Piyongyang yönetimine nükleer silah gelişimi yönündeki hırsından vazgeçmesi için baskılarını artırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Litvinov</span>

Maksim Maksimoviç Litvinov, Sovyet diplomat ve 1930-1939 yılları arasında görev yapan Sovyetler Birliği Dışişleri Halk Komiseri. Dünya ölçeğinde silahsızlanma ve Nazi Almanyası'na karşı Batılı devletlerle ortak bir güvenlik sistemi oluşturma görüşlerinin önde gelen savunucularından oldu.

<span class="mw-page-title-main">John Foster Dulles</span> Amerikalı siyasetçi (1953-1959)

John Foster Dulles, Amerikalı avukat ve siyasetçi. Başkan Dwight D. Eisenhower döneminde ABD dışişleri bakanı (1953-1959). II. Dünya Savaşı'nı izleyen soğuk savaş döneminde ABD'nin dış politikasının belirlenmesinde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal Silahlar Sözleşmesi</span>

Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC), kimyasal silahların üretimini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan bir silah kontrol antlaşmasıdır. Konvansiyonun tam adı Kimyasal Silahların geliştirilmesinin, Üretiminin, Stoklanmasının ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Alva Myrdal</span>

Alva Reimer Myrdal, İsveçli diplomat ve siyasetçi.

Mustafa Oğuz Demiralp,, Türk diplomat.

Lamberto Zannier, BM Genel Müsteşarı rütbesi ile, Birleşmiş Milletler'in Kosova Birleşmiş Milletler Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) Başkanı ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olarak hizmet veren bir İtalyan diplomat. 2008 yılı Haziran ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından bu göreve atandı. 30 Haziran 2011 tarihinde Büyükelçi Lamberto Zannier 56 katılımcı Devlet tarafından oybirliğiyle Bakanlar Kurulu kararı ile yeni AGİT Genel Sekreteri olarak atandı. Zannier 1 Temmuz 2011 tarihinde, AGİT Genel Sekreteri olmuş ve 6 yıl bu görevi sürdürmüştür. Temmuz 2017 - Temmuz 2020 tarihlerinde AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri olarak görev yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması</span> Nükleer silahların üretim yaygınlığını düşürmek amaçlı yapılmış antlaşma

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması, amacı nükleer silahların ve silah teknolojisinin yayılmasını önlemek, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında iş birliğini artırmak ve nükleer silahsızlanma hedefini ilerletmek olan uluslararası bir antlaşma. 1968'de imzaya açıldı ve 1970'te yürürlüğe girdi. Antlaşma 11 Mayıs 1995'te süresiz olarak uzatıldı.

Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri, ABD ile SSCB – Soğuk Savaş’ın süper güçleri- arasında mermi ve silahlanma kontrolü konusunda yapılan ikili görüşmeler ve uluslararası antlaşmadır. Antlaşma SALT I ve SALT II şeklinde iki turdu.

Joëlle Bourgois Fransız diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Errera</span> Fransız diplomat

Gérard Paul Errera Fransız diplomat.

Ömer Ersun Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması</span>

Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması, amacı nükleer silahların ve silah teknolojisinin yasaklanması olan uluslararası bir antlaşma. 7 Temmuz 2017'de kabul edildi, 20 Eylül 2017'de imzalandı ve 22 Ocak 2021'de yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Cyrus Vance</span>

Cyrus Roberts Vance, ABD'li avukat ve 1977-1980 yılları arasında Başkan Jimmy Carter kabinesinde ABD Dışişleri Bakanı. Bu görevde bulunmadan önce Johnson İdaresinde ABD Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kennedy yönetimi sırasında Ordu Sekreteri ve Savunma Bakanlığı Baş Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tlatelolco Antlaşması</span> 1967 nükleer silah antlaşması

Latin Amerika ve Karayip Denizi'nin Nükleer Silahlardan Arındırılması Antlaşması, Latin Amerika ve Karayipler'i nükleer silahlardan arındırmayı hedefleyen uluslararası bir anlaşmadır. 1962 yılındaki Küba Füze Krizi'ne bir tepki olarak Meksika Devlet Başkanı Adolfo López Mateos tarafından önerilmiş ve Meksikalı diplomatlar Alfonso García Robles, Ismael Moreno Pino ve Jorge Castañeda tarafından desteklenmiştir. Nükleer silahların azaltılması yönündeki çabaları nedeniyle García Robles, 1982 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi (UNODA), Ocak 1998'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Temmuz 1997'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu reform planı çerçevesinde kurulan Birleşmiş Milletler Sekreterliği'ne bağlı bir ofistir.