İçeriğe atla

Alfabe Kulesi

Koordinatlar: 41°39′21″K 41°38′22″D / 41.65583°K 41.63944°D / 41.65583; 41.63944
Alfabe Kulesi
Batum panoramasında görülen Alfabe Kulesi.
Harita
Genel bilgiler
KonumBatum, Gürcistan
Koordinatlar41°39′21″K 41°38′22″D / 41.65583°K 41.63944°D / 41.65583; 41.63944
AçılışAralık 2011 (12 yıl önce) (2011-12)
Maliyet65 milyon $
Yükseklik130 m (430 ft)
Tasarım ve inşaat
Yapı mühendisiAlberto Domingo

(Gürcüceანბანის კოშკი), Gürcistan, Batum'da bulunan 130 metre yüksekliğinde bir yapıdır. Kule, Gürcü alfabesinin ve insanının özgünlüğünü sembolize eder. Yapı, çifte sarmal deseninde bilindik DNA tasarımını kombine eder. İki sarmal şerit, Gürcü alfabesinin 4 metrelik alüminyumdan yapılmış 33 harfini taşıyan kulede yükselir.

Yapının ortasında yapının en üstüne kadar giden görünür bir asansör boşluğu vardır. Yapının tacı yani üst kısmında devasa gümüş bir top yerleşiktir.

Gelişim

Alfabe Kulesi, İspanyol şirket CMD Ingenieros tarafından inşa edilmiştir. İnşaat, 10 Ekim 2010'da başladı ve yapının dışı Aralık 2011'de tamamlandı. Binanın inşası 65 milyon dolara mâl oldu.[1]

Yapı

Kule, iki gövdeyi oluşturan çelik boruların kiriş bağlarının on bir modülünden oluşur. İletişim içeren iç mekanda çekirdek panoramik asansörler ve merdivenler vardır. Dış cephe ise tüm yapıyı desteklemek ve dış katmanı büyük karakterlerle vurgulamak için tasarlanmıştır. Her iki çekirdek yarım küre, her bir 10.8 metrede yıldız dokulu diyaframlarla bağlanmıştır. Üst kısımda çelik profiller üzerinde sabit ve birbirine sıkıca bağlı üçgen öğelerden mamul cam bir küre duruyor. Küre, iç bölümü boş dairesel bir yapıdan oluşmaktadır.

Bu ışıklı bölüm, küre içinde farklı katlara dağılmış birkaç odayı barındırıyor.

İlk kat aktarma katı olarak adlandırılıyor. Oraya iki ana panoramik asansör aracılığıyla ulaşılabilir. Aktarma katından, öbür katlara giden diğer asansörlerle ulaşılabilir.

İkinci kat bir TV stüdyosuna ev sahipliği yapmaktadır. Mutfağın ve restoranın yanında üçüncü kat dönen bir halka şeklinde tasarlanmıştır. Bu halka, saatte 360 derece döner ve ziyaretçilere onlar yemeğin tadını çıkarırken şehrin ve Karadeniz'in panoramik bir manzarasını izleme fırsatı sunar. Dördüncü kat, alfabe kulesinden benzersiz manzaranın keyfini çıkarmak için bir gözlemevi güvertesi olarak tasarlanmış. Bu kat, beşinciye yol teşkil eder. O ki ziyaretçilere ayarlı kütle sönümleyicinin nasıl çalıştığını görme imkânı sağlamak için tasarlanmıştır. Ayarlı kütle sönümleyici, mekanik titreşimlerin amplitüdünü azaltmak için yapılara monte edilen elli tonluk bir alettir.

Güncel durumu

Bina inşa edildiğinden beri neredeyse terk edilmiş halde kalmıştır.[1] 2014 itibarıyla, o asansör bilhassa bozuktu ve ölü kuşların yüzlercesine katlarda rastlanması da mümkün olduğu bilinen bir gerçekti. Buna rağmen binanın kendisi hala elektrikli ve nispeten yeni görünüyordu.[2] Mayıs 2015 tarihinde Batum Belediyesi 130 metrelik Alfabe Kulesi'ni adı bilinmeyen bir İspanyol şirketine gelecek 20 yıl için kiralamaya karar verdi. Batum Belediyesi kulenin bakımı için yılda 700.000 Gürcü Larisi harcamaya devam ediyor.

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Taipei 101</span>

Taipei 101 Tayvan, Taipei şehri Xinyi (Hsinyi) semtindeki bir gökdelen. Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife binası tarafından 21 Temmuz 2007 tarihinde geçilene kadar dünyanın en yüksek binasıydı. Resmi olarak 4 Ocak 2010 tarihinde Burç Halife'nin açılmasıyla en yüksek bina unvanını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petronas İkiz Kuleleri</span>

Petronas Kuleleri, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan ikiz kuleler. 1998 ve 2004 arasında dünyanın en yüksek ikiz gökdeleni olan Petronas İkiz Kuleleri, Petronas Petrol Holdingin de yönetim binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atakule</span> Türkiyede Bir Kule

Atakule Alışveriş Merkezi, Ankara'da, döner restoranlı kulesi ile meşhur alışveriş merkezi. Çankaya semtinde, Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi'nin kesiştiği, Zübeyde Hanım Meydanı'na cepheli konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi Bursa'da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesi.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Gauss Kulesi</span>

Gauss Kulesi,, Dransfeld, Almanya'da yer alan Hoher Hagen'nin zirvesinde bulunan, güçlendirilmiş betondan inşa edilmiş bir iletim ve gözlem kulesidir. Doğrudan otomobil ile ulaşılabilir. Kulenin içinde manzaranın görülebileceği bir restoran vardır.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Funkturm</span>

Berliner Funkturm 1924 ve 1926 seneleri arası yapılan ve Almanya'nın Berlin kentinde bulunan televizyon ve radyo baz istasyonu. Yapının mimarı Heinrich Straumer'dir. Funkturm bugün Almanya'da korunacak anılar arasında ve Berlin'in uluslararası fuar merkez alanının içinde yer alır. Yapının diğer adı "Langer Lulatsch". Funkturm'un yüksekliği 146,78 metre'dir ve yapının içerisinde ayrıca bir restoran bulunuyor. Yapı bugün özellikle turistik anlamda önem taşır, çünkü kulenin üst katlarından Berlin'in manzaralarına bir kuş bakışı sağlanabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Lloyd Binası</span> Londradaki One Lime Streette bir iş merkezi

Lloyd Binası veya İçi Dışarıda Bina sigorta şirketi olan Lloyd's of London'un genel merkez binasıdır. Bina Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki One Lime Street'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius TV Kulesi</span>

Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Fernsehturm</span>

Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Katedrali</span> Berlin, Fransız Katedrali

Französischer Dom, Berlin'in Friedrichstadt ilçesinde Gendarmenmarkt meydanında Deutscher Dom karşısında yer alan katedral.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Folkart Towers</span> İzmir, Türkiyede ikiz gökdelenler

Folkart Towers, 200 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın 5., Türkiye'nin en yüksek 2. ikiz kulesidir. İzmir'in Bayraklı ilçesinin Adalet mahallesinde Manas Bulvarı üzerinde eski Tekel Tütün Depolarının olduğu arazi üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Deprem mühendisliği</span>

Deprem mühendisliği, binalar ve köprüler gibi yapıları depremler göz önünde bulundurularak tasarlayan ve analiz eden disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Genel amacı, bu tür yapıları depreme karşı daha dayanıklı hale getirmektir. Deprem mühendisi, küçük sarsıntılarda hasar görmeyecek ve büyük bir depremde ciddi hasar veya çökmeyi önleyecek yapılar inşa etmeyi hedefler. Uygun şekilde tasarlanmış yapı mutlaka aşırı sağlam veya pahalı olmak zorunda değildir. Kabul edilebilir bir hasar seviyesini sürdürürken sismik etkilere dayanacak şekilde uygun tasarlanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Space Needle</span>

Space Needle, Amerika Birleşik Devletleri Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan bir gözlem kulesidir. Bölgenin önemli ve dikkat çeken yapılarından birisi olmasının yanı sıra Seattle şehrinin sembolüdür. Space Needle'ın doğusu 1959 yılında Amerikalı iş insanı Edward Carlson'nın Almanya'da bulunan Stuttgart Kulesi'nden esinlenmesi ile başlar. Carlson 1962 yılında düzenlenecek olan ana teması 21. yüzyıl olan Seattle Dünya Fuarı için yaptığı tasarım ile Space Needle fikri ortaya çıkmış olur. Edward Carlson Space Needle'ın ilk tasarımını bir restoranda otururken peçete üzerine çizmiştir. Fakat bu tasarım gerçek hayata geçirilmesi zor olduğundan yeterli desteği almamıştır. Sonrasında Carlson’a ait olan tasarım birçok değişiklikten geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yokohama Landmark Tower</span> Gökdelen Yokohama, Japonya

Yokohama Landmark Tower, Japonya'nın en yüksek ikinci binası ve en yüksek dördüncü yapısıdır. Bina, Minato Mirai 21 bölgesinde Yokohama Sanat Müzesi'nin yanında yer almaktadır. Bina, 296.3 metre yüksekliğinde olup 73 katlıdır. Yokohama Landmark Tower inşa edildiğinde Japonya'nın en yüksek binası olup bu unvanı 2012 yılında Abeno Harukas almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka Twin Center</span>

Kazablanka Twin Center Kazablanka, Fas'ta bulunan iki gökdelenden ibaret bir komplekstir. İkili yapının, Batı Kulesi ve Doğu Kulesi, her birinde 28 kat vardır. Kazablanka'nın kalbinde Maarif semtinde altında, içinde mağazaların bulunduğu bir alışveriş merkezi, ofisler ve 5 yıldızlı bir otele ev sahipliği yapıyor. Kompleks, Zerktouni Bulvarı ve Al Massira Al Khadra bulvarı arasındaki kavşakdır. Ana mimar İspanyol bir Katalan oaln Ricardo Bofill Levi ve ortak mimar Faslı Elie Mouyal'dir.