İçeriğe atla

Alfa Coronae Australis

Alfa Coronae Australis
CrA'nın gök haritası üzerindeki konumu
Gözlem verisi
Dönem J2000.0      Ekinoks J2000.0
TakımyıldızGüney Tacı
Sağ açıklık19sa 09d 28.34097s
Dik açıklık–37° 54′ 16.1022″
Özellikler
Tayfsal sınıfA2V
B−V renk ölçeği+0.04
Astrometri
Dikey hız (Rv)−18.40 km/s
Özdevinim (μ) RA: 84.87 mys/y
Dec.: -95.99 mys/y
Ayrıntılar
Katalog belirtmeleri
Veritabanı kaynakları

Alpha Coronae Australis veya α Coronae Australis, resmi adı Meridiana [1] Güney Tacı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır ve Dünya'dan yaklaşık 125 ışıkyılı uzaklıkta yer alır.

İsimlendirme

α Coronae Australis (Latincede Alpha Coronae Australis olarak okunur) yıldızın Bayer adıdır .

Takımyıldızında, Corona Borealis takımyıldızındaki en parlak yıldız olan Alphecca'dan sonra geleneksel özel isme sahip tek yıldızdır. [ Alphecca veya Alphekka adı Arapçadır.[2] 2016 yılında IAU, yıldızlara özel isimleri kataloglamak ve standartlaştırmak için Yıldız İsimleri Üzerine bir Çalışma Grubu (WGSN) [3] düzenledi. WGSN, 5 Eylül 2017'de bu yıldıza Meridiana adını onayladı ve IAU onaylı Yıldız İsimleri Listesi'ne dahil edildi.[1]

Çincede,ÇinceBiē(Nehir Kaplumbağası ), Alpha Coronae Australis, Alpha Telescopii, Eta <sup id="mwXQ">1</sup> Coronae Australis, Zeta Coronae Australis, Delta Coronae Australis, Beta Coronae Australis, Gamma Coronae Australis, Epsilon Coronae Australis, HD 175362, Kappa <sup id="mwZQ">2</sup> Coronae'den oluşan bir yıldız işaretini ifade eder.[4]

Özellikler

Alpha Coronae Australis, A2Va tayf sınıfına aittir ve bu da onu Vega gibi A tipi bir yıldız yapar. Aşırı kızılötesi radyasyona sahiptir, bu da onun bir toz diski tarafından çevrelenmiş olabileceğini gösterir.[5] Görünür parlaklığı +4,10'dur. Yıldızın kütlesi ve yarıçapının Güneş'in kütlesi ve yarıçapının 2,3 katı olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 9.100 °C etkin sıcaklıkla , yıldız Güneş'in yaklaşık 31 katı toplam parlaklık yayar.[5] Bu yıldız yaklaşık 254 milyon yaşındadır. Hızlı dönen bir yıldız, neredeyse 200 hızla dönmektedir. Ekvatorda saniyede 14 km, hıza sahiptir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Naming Stars". IAU.org. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2017. 
  2. ^ Allen, Richard Hinckley (1963) [1899]. Star Names: Their Lore and Meaning. Reprint. New York, NY: Dover Publications Inc. ss. 172-73. ISBN 0-486-21079-0. 
  3. ^ "IAU Working Group on Star Names (WGSN)". 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  4. ^ (Çince) 中國星座神話, written by 陳久金.
  5. ^ a b Kaler, James B. "ALFECCA MERIDIANA (Alpha Coronae Australis)". Stars. University of Illinois. 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız</span> nükleer füzyon ile karanlık uzayda etrafına ısı ve ışık saçan kozmik cisim, plazma küresi

Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6 bin dolayında yıldız vardır. Dünya'ya en yakın yıldız, aynı zamanda Dünya üzerindeki yaşamın gerçekleşmesi için gerekli olan ısı ve ışığın kaynağı da olan Güneş'tir.

<span class="mw-page-title-main">Takımyıldız</span> Gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isim

Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Antares</span> Akrep Takımyıldızında yer alan ikili yıldız

Antares, Akrep Takımyıldızı'nda yer alan ikili yıldızdır. Samanyolu'nda yer alan parlak yıldızların en kırmızı renkli olanlarından Antares, eskiden Mars'la karıştırılmıştır. Kırmızı dev yıldızın adı da bu karışıklığı yansıtır: "Ant-Ares", "Anti-Mars" yani "Mars karşıtı" demektir. Helence bir sözcük olan Ares, Latince adı Mars olan savaş tanrısının bir diğer adıdır. Büyüklüğü birinci dereceden olan Antares, gökyüzünün en parlak 15. yıldızıdır; ancak ışıması yarı-düzenli olduğundan parlaklığı yıl içinde az da olsa değişir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Centauri</span> Erboğa takımyıldızında bulunan üçlü yıldız sistemi, üç yıldızdan biri olan Proxima Centauri, Dünyaya en yakın yıldız olmasıyla bilinir

Alfa Centauri, Erboğa takımyıldızının güneyinde bulunan bir yıldız sistemidir. Sistem üç yıldızdan oluşur: Rigil Kentaurus, Toliman (B) ve Proxima Centauri (C). Proxima Centauri, 4,2465 ışık yılı uzaklığıyla aynı zamanda Güneş'e en yakın yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Vega (yıldız)</span> Lir takımyıldızında yer alan en parlak yıldız

Vega, Çalgı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Bayer belirtmesi α Lyrae olan Vega, Latin alfabesine göre Alpha Lyrae olarak yazılır ve Alpha Lyr veya α Lyr şeklinde kısaltılır. Güneş'ten sadece 25 ışık yılı uzaklıkta yer alır ve Güneş'in yakınındaki en parlak yıldızlardan biridir. Arcturus'tan sonra gece gökyüzündeki en parlak beşinci yıldız ve kuzey göksel yarım küredeki en parlak ikinci yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">Deneb</span> Kuğu Takımyıldızında yer alan en parlak yıldız

Deneb, Kuğu Takımyıldızı'nda yer alan en parlak yıldız.

Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından onaylanmış geleneksel veya yakın zamanda kullanılmaya başlanmış, genellikle Arapça ve Latince isimlerden oluşan özel isimlere sahip yıldızların listesi. IAU'nun onayı genellikle 2016'dan beri "IAU Onaylı Yıldız İsimlerinin Listesi"ni yayınlayan IAU Yıldız İsimleri Çalışma Grubu'ndan (WGSN) gelmektedir. Mayıs 2022 itibarıyla listede toplam 449 yıldız özel ismi bulunmaktadır. Farklı isimleri, özellikleri ve parlaklıkları için Takımyıldızına göre yıldızlar dizinine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Pegasus (takımyıldız)</span> kuzey göksel yarımküredeki takımyıldız

Kanatlı At ya da Pegasus, modern 88 takımyıldızdan biridir.

IC 1297 Güneytacı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 3,750 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenimsi bulutsu. Williamina Paton Stevens Fleming tarafından 1894 yılında fotoğrafik plaka üzerinde keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beta Ursae Majoris</span>

Beta Ursae Majoris, Büyük Ayı takımyıldızının en parlak yıldızıdır. Geleneksel adı Merak'dır.

<span class="mw-page-title-main">Alcyone (yıldız)</span>

Alcyone, Boğa takımyıldızında yer alan bir yıldız sistemidir. Güneş'ten yaklaşık 440 ışık yılı uzaklıkta, yaklaşık 100 milyon yaşında genç bir küme olan Ülker açık kümesinin en parlak yıldızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Serpentis</span>

Alfa Serpentis, ekvatoral takımyıldız Yılan'ın başında bulunan üçlü yıldız sistemidir. 2,6 kadir görünür görsel büyüklüğüyle, takımyıldızındaki en parlak yıldızdır ve Dünya'nın büyük bir kısmından çıplak gözle görülebilir. Paralaks ölçümleri, Güneş'ten yaklaşık 74 ışık yılı uzaklıkta olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Andromedae</span> Andromeda takımyıldızındaki yıldız

Alfa Andromedae, Güneş'ten 97 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Beta Andromedae periyodik olarak kararmaya başladığında Andromeda takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Kanatlı At takımyıldızının hemen kuzeydoğusunda yer alır ve Kanatlı At Büyük Kare'sinin sol üstteki yıldızıdır.

Acubens, Bayer tanımı Alpha Cancri, Yengeç takımyıldızında bulunan bir ikili yıldız sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Corvi</span>

Alfa Corvi, aynı zamanda Alchiba olarak da adlandırılan, F-tipi ana kol yıldızı ve Karga takımyıldızındaki beşinci en parlak yıldızdır. Hipparcos görevi sırasında yapılan paralaks ölçümlerine göre Güneş'ten yaklaşık olarak 49 ışık yılı uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Delta Cygni</span>

Delta Cygni, Kuğu takımyıldızında bulunan üç kadirlik parlaklığa sahip bir çift yıldızdır. Aynı zamanda en parlak yıldızı Deneb olan Kuzey Haçı yıldız kümesinin bir parçasıdır. Hipparcos görevi sırasında elde edilen paralaks ölçümlerine göre Delta Cygni, Güneş'ten yaklaşık 165 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Vulpeculae</span> yıldız

Alfa Vulpeculae, Tilkicik takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Dünya'dan yaklaşık olarak 291 ışık yılı uzaklıkta olan Anser, 8 Vulpeculae ile uzak bir optik çift oluşturur.

Beta Aquarii, Kova takımyıldızında bulunan tekli bir sarı süperdev yıldızdır. Resmi adı Sadalsuud ve Bayer adı olan β Aquarii, kısaltılmış Beta Aqr veya β Aqr'dır. Hipparcos görevi sırasında elde edilen paralaks ölçümlerine göre bu bileşen Güneş'ten yaklaşık 540 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. 6,5 km/s'lik radyal hız ile Güneşten daha da uzaklaşmaktadır. Yıldız, IAU radyal hız standardı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maia (yıldız)</span> yıldız

Maia,, Boğa takımyıldızında yer alan ve Ülker açık yıldız kümesinin (M45) üyesi olan bir yıldızdır. Tayf tipi B8 III olan bir mavi dev ve kimyasal olarak tuhaf bir yıldızdır. Maia değişeni değişen yıldız sınıfının prototipidir.

<span class="mw-page-title-main">Eta Ophiuchi</span> Yılancı takımyıldızında bir çift yıldız

Eta Ophiuchi, Yılancı takımyıldızında bulunan bir ikili yıldızdır. Hipparcos görevi sırasında alınan paralaks ölçümlerine göre Güneş'ten yaklaşık 88 ışık yılı uzaklıktadır.