İçeriğe atla

Alf Victor Guldberg

Alf Victor Guldberg
DoğumAlf Victor Emanuel Guldberg
17 Mart 1866(1866-03-17)
Oslo, Norveç
Ölüm15 Şubat 1936 (69 yaşında)
Vestre Aker, Norveç
MilliyetNorveçli
VatandaşlıkNorveç
EğitimOslo Üniversitesi
Çocuk(lar)Estrid Guldberg, Rigmor Guldberg, Eilif Guldberg, Arvid Guldberg, Sven Guldberg, Per Guldberg[1]
Kariyeri
DalıMatematik, İstatistik[2]
Çalıştığı kurumOslo Üniversitesi
Önemli öğrencileriOlav Reiersøl (1935)

Alf Victor Emanuel Guldberg (17 Mart 1866, Oslo - 15 Şubat 1936, Vestre Aker) fark denklemleri, diferansiyel denklemler, aktüerya bilimi ve matematiksel istatistik alanlarında çalışan Norveçli bir matematikçiydi.[3]

Hayatı ve çalışmaları

Babası Axel Sophus Guldberg ve teyzesi Cathinka Guldberg'di. Oslo Üniversitesi'nde matematik ve fen bilimleri okudu ve matematik çalışmalarına birkaç yıl Almanya ve Fransa'da devam etti. Alf Guldberg 1892'de doktorasını (Promotierung) aldı ve o yıl Oslo Üniversitesi'nde (şimdiki adı) Privatdozent oldu. 1895'ten itibaren öğretim ve bilimsel çalışmaları Oslo Üniversitesi'nde sürdürüldü ve burada 1913'te matematik profesörü oldu. Ayrıca Norveç Askeri Akademisi ve Norveç Askeri Koleji'nde öğretmenlik yaptı.[4]

Guldberg'in bilimsel denemeleri ve daha kapsamlı çalışmaları sayısızdı. Gençliğinde özel dikkatini fark denklemlerine ve diferansiyel denklemlere çevirdi. Daha sonraki yıllardaki çalışmalarının çoğu aktüerya bilimi ve matematiksel istatistik alanlarına aittir. Burada birçok önemli sonuç elde etti ve diğerlerinin yanı sıra, fark denklemleri teorisinin oldukça başarılı uygulamalarını yapabildi. Bu alandaki makalelerinin çoğu Skandinavisk Aktuarietidskrift’te basılmıştır.[5]

Guldberg, 1897'de Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi üyesi oldu. 1913'ten 1919'a kadar Norveç Aktüerya Derneği'nin ve 1925'ten 1929'a kadar Norveç Matematik Derneği'nin yönetim kurulu başkanıydı. 1902'den ölümüne kadar "Norske Liv" Yaşam Güvencesi Derneği'nin (hayat sigortası şirketi) Yönetim Kurulu üyesiydi. Norveç Aktüerya Dernek Başkanlığı görev süresi boyunca Oslo Üniversitesi'nde düzenli bir aktüerya sınavı başlatmak için eylem başlattı. Uluslararası Aktüerya Kongrelerinin birçoğunda Aktüerya Derneği'nin resmi temsilcisiydi ve ayrıca VI., VII., IX. Ve X. Kongreler Bildirilerinde raporlar yayınladı.

1904'te Heidelberg'de,[6] 1920'de Strazburg'da,[7] 1928'de Bologna'da ve 1932'de Zürih'te ICM'de Davetli Konuşmacı olarak görev yaptı. Hakemli dergilerde yaklaşık 80 matematik makalesinin yazarıydı ve aynı zamanda George Wallenberg ile birlikte 1911 ders kitabı Theorie der linearen Differenzengleichungen 11 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'in ortak yazarıydı.

Olağanüstü açık sözlülüğü ve arkadaş canlısı ve çekici tavırları sayesinde Alf Guldberg, gittiği her yerde, yurt içinde ve dışında gerçek arkadaşlar edindi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Alf Victor Emanuel Guldberg". 20 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 
  2. ^ Churchill Eisenhart (1970), "Anniversaries in 1970 of Interest to Statisticians", The American Statistician, 24 (1), ss. 25-28, doi:10.1080/00031305.1967.10481806 
  3. ^ "Om Alf Victor Guldberg". 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021. i Hvem er Hvem 1930 page 152 
  4. ^ Professorer, docenter, amanuenser, stipendiater samt øvrige lærere og tjenestemænd 1911: kortfattede biografier med 164 portrætter og et gruppebillede av Det akademiske kollegium. Kristiania: Gyldendal. 1911. 
  5. ^ a b Faerden, K. (Temmuz 1936), "Deaths Among Actuaries Abroad - Alf Guldberg" (PDF), British Actuarial Journal, Journal of the Institute of Actuaries, 67 (3), s. 278, doi:10.1017/S0020268100034673 
  6. ^ von A. Guldberg aus Christiana (1904). "Über lineare Differenzengleichungen". Proceedings of the ICM. 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ par A. Guldberg (Christiana) (1920). "Une application des polynômes d'Hermite à un problème de statistique". Proceedings of the ICM. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel denklem</span>

Matematikte, diferansiyel denklem, bir ya da birden fazla fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Fizik, kimya, mühendislik, biyoloji ve ekonomi alanlarında matematiksel modeller genellikle diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilirler. Bu denklemlerde, fonksiyonlar genellikle fiziksel ya da finansal değerlere, fonksiyon türevleriyse değerlerin değişim hızlarına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yegorov</span> Rus matematikçi (1869 – 1931)

Dmitri Fedoroviç Yegorov Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ragnar Anton Kittil Frisch</span> Norveçli ekonomist

Ragnar Anton Kittil Frisch,, Norveçli iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Bernt Michael Holmboe</span> Norveçli matematikçi (1795–1850)

Bernt Michael Holmboe, Norveçli matematikçidir. 1810'a kadar herhangi bir okula gitmeyen Holmboe, ilk dönemlerinde eğitimini evinde sürdürdü. Kısa bir süre Christopher Hansteen'in asistanlığını da yaptığı Frederick Kraliyet Üniversitesi döneminden sonra, 1818 yılında Christiania Katedral Okuluna matematik öğretmeni olarak kabul edildi. Burada, daha sonra tanınmış bir matematikçi olacak Niels Henrik Abel'le tanıştı. 1826'da Frederick Kraliyet Üniversitesi'ne geçen Norveçli matematikçi, 1850'deki ölümüne kadar burada çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">George William Hill</span>

George William Hill, Amerikalı astronom ve matematikçi. Bağımsız ve büyük ölçüde bilim camiasından izole bir şekilde çalışarak gök mekaniğine ve adi diferansiyel denklemler teorisine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarının önemi 1905 yılında Henri Poincaré tarafından açıkça kabul edilmiştir. Hill 1909 yılında matematiksel astronomi alanındaki araştırmaları nedeniyle Royal Society'nin Copley Madalyası ile ödüllendirildi. Hill küresi ile birlikte Hill diferansiyel denklemi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Heaviside</span> İngiliz elektrik mühendisi, matematikçi ve fizikçi (1850-1925)

Oliver Heaviside kendi kendini yetiştirmiş İngiliz elektrik mühendisi, matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovin</span> Rus matematikçi

Boris Anatolyeviç Dubrovin, Rus matematikçi, Fizik ve Matematik Bilimleri Doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

Juliusz Paweł Schauder, Fonksiyonel analiz, Kısmi diferansiyel denklemler ve matematiksel fizik alanındaki çalışmaları ile tanınan, Yahudi kökenli Polonyalı bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Axel Thue</span>

Axel Thue, Diyofant yaklaşımı, Diyofant denklemleri ve kombinatorik alanındaki orijinal çalışmaları ile tanınan Norveçli bir matematikçi. Thue, Diophantine denklemlerini inceledi ve örneğin 'in sonsuz sayıda tam sayı çiftiyle sağlanamayacağını gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Størmer</span> Norveçli matematikçi

Fredrik Carl Mülertz Størmer Norveçli bir matematikçi ve astrofizikçidir. Matematikte, π sayısının hesaplanması ve ardışık düzgün sayılar üzerine Størmer teoremi dahil olmak üzere Sayılar teorisindeki çalışmaları ile tanınır. Fizikte, manyetosferdeki yüklü parçacıkların hareketini ve aurora oluşumunu incelemesi ve bu konulardaki Uzayın Derinliklerinden Atomun Kalbine adlı kitabıyla tanınır. Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde uzun yıllar matematik profesörü olarak çalıştı. Ayın uzak tarafındaki bir kratere onun adı verilmiştir.

Axel Sophus Guldberg Norveçli bir matematikçiydi.

Kraków Matematik Okulu, Kraków üniversiteleri Jagiellonian Üniversitesi ve AGH Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden matematikçiler tarafından temsil edilen Polonya Matematik Okulu'nun bir alt grubuydu - İki savaş arası dönemde (1918-1939) aktifti. Çalışma alanları öncelikle klasik analiz, diferansiyel denklemler ve analitik fonksiyonlardı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Leonard Lindelöf</span>

Ernst Leonard Lindelöf gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno, Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

Otto Eduard Neugebauer, astronomi tarihi ile Antik Çağlarda ve Orta Çağ'da uygulanan diğer kesin bilimler üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Avusturyalı-Amerikalı bir matematikçi ve bilim tarihçisiydi. Kil tabletlerini inceleyerek, eski Babillilerin matematik ve astronomi hakkında daha önce fark edildiğinden çok daha fazlasını bildiklerini keşfetti. Ulusal Bilimler Akademisi, Neugebauer'i "çağımızın müspet bilimler tarihinin, belki de bilim tarihinin en özgün ve üretken bilim insanı" olarak adlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Enskog</span>

David Enskog İsveçli matematiksel fizikçidir. Maxwell-Boltzmann denklemlerini genişleterek gazların kinetik teorisinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi</span> Bilimler akademisi

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi Norveç, Oslo'da bulunan akademik birliktir. Amacı, Norveç'te bilim ve irfanın ilerlemesini desteklemektir.