İçeriğe atla

Alexis Rosenbaum

Alexis Rosenbaum
Doğum4 Haziran 1969
Paris, Fransa
MeslekFilozof ve öğretmen
VatandaşlıkFransız
Alma materPanthéon-Sorbonne Üniversitesi

Alexis Rosenbaum (Paris, d. 4 Haziran 1969), Institut Polytechnique de Paris'te ders veren Fransız bir deneme yazarıdır.

Hiyerarşi ve sosyal karşılaştırma

Alexis Rosenbaum'un birçok eseri hiyerarşi kavramına adanmıştır. İlk çalışması olan "Kutsal Tarikat", Batı düşünce tarihinde hiyerarşik temsillerin (ontolojik düzeyler, erdemlerin ölçekleri, bilimlerin sınıflandırılması, insanın ilerlemesinin aşamaları vb.) önemini sorgular. "Bilim Felsefesine Giriş Dersleri", bilimlerin ve onların çalışma nesnelerinin hiyerarşik anlayışının ortaya çıkardığı sorunları sunar. "Hayvanlarda baskın olanlar ve hükmedilenler", primatlar arasındaki baskınlık ilişkilerinin kökenine ve rolüne odaklanan, hayvanlar dünyasının hiyerarşilerinin bir sentezidir.[1]

Daha sosyolojik olan diğer çalışmalar, hiyerarşi sonrası toplumlardaki öznelerin sürekli olarak kendilerini karşılaştırmaya yönlendirildiği süreçlerin yanı sıra bu yeni "aşırı karşılaştırma" rejiminin sonuçlarını analiz etmeyi amaçlıyor gibi görünüyor. “Aşağılık korkusu” bireyler arasındaki çağdaş karşılaştırma uygulamalarında eğitimin (notlar, sıralamalar vb.) ve tüketimin (kıskançlık duyguları, reklam görselleri vb.) rolünü analiz ediyor. “Yaşayan Anılar”, devam ettirdikleri geçmişin (kahramanca geçmişler, kurbanlar arasındaki rekabetler vb.) temsili yoluyla kendilerini karşılaştıran etnik ve kültürel topluluklara adanmıştır. Son olarak “Anti-Semitizm”, modern tarihte Yahudilere yönelik tacize ilişkin toplumsal kıskançlık sorununu ele alıyor.[2] Kitap, bu asırlık düşmanlığın mekanizmalarını analiz etmek için sosyal psikolojiyi kullanıyor.

Kitapları

  • 1999, L'ordre sacré : les représentations hiérarchiques en philosophie
  • 2003, Regards imaginaires : essais préliminaires à une écologie visuelle
  • 2005, La peur de l'infériorité : aperçus sur le régime moderne de la comparaison sociale
  • 2006, L'antisémitisme
  • 2007, Mémoires vives : pourquoi les communautés instrumentalisent l'Histoire
  • 2009, Leçons d'introduction à la philosophie des sciences
  • 2015, Dominants et dominés chez les animaux

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Auguste Comte</span> Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof (1798-1857)

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, pozitivizm doktrinini formüle eden Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. Genellikle modern anlamda ilk bilim filozofu olarak kabul edilir. Comte'un fikirleri aynı zamanda sosyolojinin gelişimi için de temel teşkil etti; nitekim bu terimi icat etti ve bu disiplini bilimlerin taçlandırılmış başarısı olarak ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Baudrillard</span>

Jean Baudrillard, Fransız düşünür ve sosyolog. Medya teorisi, postyapısalcı felsefe ve postmodernizm üzerine olan çalışmalarıyla ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alexis Carrel</span> Fransız hekim (1873-1944)

Alexis Carrel,, kariyer hayatının büyük bir kısmını Birleşik Devletler'de geçirmiş, Fransız cerrah ve fizyolog. 1912 yılında, vasküler sütür tekniklerinde öncü rol oynaması sebebiyle Nobel Fizyoloji/Tıp Ödülünü kazandı. Bunun yanında doku kültürü, torakoskopik cerrahi ve transplantoloji ile ilgili çalışmalarıyla öncü bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Louis Althusser</span> Fransız filozof (1918-1990)

Louis Pierre Althusser, Fransız marksist filozof.

<span class="mw-page-title-main">Claude Lévi-Strauss</span> Fransız antropolog (1908-2009)

Claude Lévi-Strauss, Fransız antropolog, etnolog ve yapısalcı antropolojinin en önemli ismi.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Bachelard</span> Fransız filozof ve yazar (1884 – 1962)

Gaston Bachelard, Fransız filozof, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

Kuruluş, kurum, organizasyon veya teşkilat; ortak bir amaç çerçevesinde kurulmuş, ortak bir çalışma düzenine sahip, kendi verimini yönetebilen toplumsal bir düzendir. Organizasyonlar sosyoloji, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve psikoloji gibi birçok sosyal bilim dalının araştırma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Jules Michelet</span> Fransız tarihçi (1798-1874)

Jules Michelet, Fransız tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">François-René de Chateaubriand</span> Fransız yazar, politikacı ve diplomat (1768–1848)

François-René de Chateaubriand, Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Fransız edebiyatı'nda Romantizm'in kurucusu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Avrupası hukuk düzeni</span>

Kara Avrupası hukuk düzeni ya da diğer bir adla Kıta Avrupası hukuk sistemi, modern dünyadaki en yaygın hukuk düzenidir. Temellerini Roma hukukundan alan Kara Avrupası hukuk düzeni, derlenmiş yazılı kurallara dayanmaktadır. Bu düzenin en önemli parçaları kamu hukuku-özel hukuk ayrımı ve adlî yargı-idarî yargı ayrılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-André Naigeon</span> Fransız filozof (1738-1810)

Jacques-André Naigeon Fransız sanatçı ve ateist filozof. Encyclopédie'nin yazarları arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

Alan Fransız sosyolog Pierre Bourdieu'nün anahtar kavramalarından biridir. Bir alan belli konumlar bütünü olarak o konumları işgal eden failler arasındaki ilişkisel yapıdır. Her failin konumu, failin habitus'u, elinde tuttuğu ekonomik, kültürel, sosyal ve simgesel sermayenin yoğunluğu ve alanın yerleşik kuralları ve işleyişi arasındaki diyalektik sonucu, diğer konumlarla göreceli olarak belirlidir.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Abensour</span> Fransız filozoflar

Miguel Abensour, politik felsefede uzmanlaşmış bir Fransız filozof.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Hauriou</span> Fransız profesör (1856-1929)

Maurice Hauriou, Fransız hukukçu ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Tom Leeb</span> Fransız şarkıcı, Oyuncu ve Komedyen.

Tom Leeb, Fransız şarkıcı, oyuncu ve komedyen. Leeb, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Çevre bilimi</span> çevre ile insan etkileşimini inceleyen disiplinlerarası alan

Çevre bilimi, fiziksel bilimleri, biyolojik bilimleri ve bilgi bilimlerini çevre araştırmalarına ve çevre sorunlarının çözümüne entegre eden disiplinlerarası bir akademik alandır. Çevre bilimi, Aydınlanma Çağı sırasında doğa tarihi ve tıp alanlarından doğmuştur. Günümüzde çevre sistemlerinin incelenmesine bütüncül, nicel ve disiplinlerarası bir yaklaşım sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Étienne Gilson</span> Fransız filozof ve tarihçi (1884 – 1978)

Étienne Henri Gilson Fransız bir filozof ve felsefe tarihçisidir. Bir orta çağ felsefesi uzmanı olsa da, başlangıçta Descartes düşüncesi üzerinde uzmanlaşmıştır; kendini bir neo-thomistci olarak görmese de Thomas Aquinas düşüncesi bağlamında felsefesini icra etti. 1946'da Academie Française'in ölümsüz üyesi olarak seçilme ayrıcalığını elde etti. Gilson aynı zamanda Nobel edebiyat ödülüne de aday gösterilmiştir.