Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.
Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.
.cf Orta Afrika Cumhuriyeti için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)
Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.
Merkezi Afrika Afrika kıtasının ana çekirdeği olarak kabul edilip, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'yı içerir.
UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.
Orta Afrika CFA frangı Çad, Ekvator Ginesi, Gabon, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kullanılan bir para birimidir. Kamerun'un başkenti Yaoundé'de Orta Afrika Devletleri Bankası tarafından dağıtılır. Bir frank yüz tane centime'e bölünür, fakat centime'ler dağıtılmamaktadır.
Orta Afrika Futbol Federasyonları Birliği, Orta Afrika ülke federasyonlarını tek çatı altında toplamayı amaç edinen bölgesel bir futbol organizasyonudur.
1974 Afrika Uluslar Şampiyonası Afrika ulusal takımlarının katıldığı turnuvaların Dokuzuncu kez düzenlenenidir. Kupanın ev sahipliğini 1 Mart-14 Mart tarihleri arasında Mısır yapmıştır. Turnuvayı Kongo Demokratik Cumhuriyeti millî futbol takımı kazanmıştır. Bu kupayı müzesine götüren Zaire takımı Dünya Kupasına gitmeyi hak etmiştir.
Orta Afrika Cumhuriyeti pasaportu Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.
Orta Afrika Cumhuriyeti bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazanmadan önce, 1 Aralık 1958 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.
Bu listede Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti 'nde bulunan şehirler listelenmiştir. Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en yüksek kentsel yığışımına sahip yeri başkent Bangui bölgesidir. Bölgede 2003 verilerine göre 622.771 kişi yaşamaktadır. Bu sonuçlara göre ülke nüfusunun %20'si başkent ve çevresinde yaşamaktadır. Aşağıda belirtilen listede 8 Aralık 1975, 8 Aralık 1988 ve 8 Aralık 2003 tarihlerinde gerçekleştirilen resmî nüfus sayım sonuçları açıklanmış olup, listeye 2003 sonuçlarına göre nüfusu 6.000 ve üzeri olarak açıklanan şehirler dahil edilmiştir. Bu listede belirtilen nüfusa şehirlerin banliyöleri ilave edilmemiştir.
Afrika kıtasının merkezinde bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti devleti kendi içerisinde 17 idarî bölgeye ayrılmış durumdadır. Bu idarî bölgelerden 14 tanesi bölge statüsüne sahipken, 2 tanesi ticaret bölgesi, bir tanesi ise özerk şehir konumundadır. İdarî ve kültürel şartlar göz önünde bulundurularak oluşturulan bölgeler kendi içerisinde yine idarî ve kültürel şartlar dikkate alınarak ayrıca toplamda 71 ilçeye ayrılmıştır.
1992 Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu üyesi ülkelerin katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nın 18. turnuvası. Senegal'in ev sahipliğinde, 12-26 Ocak tarihleri arasında düzenlendi. 12 takımın katıldığı turnuvada Fildişi Sahili, organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde etti.
Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek suretiyle Orta Afrika Cumhuriyeti ziyaretçileri, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin veya Fransa'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.
Orta Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke 1976-1979 yılları arasında Jean-Bédel Bokassa tarafından ilan edilen Orta Afrika İmparatorluğu olarak anılmış, diğer yıllarda varlığını Orta Afrika Cumhuriyeti olarak sürdürmüştür. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:
Orta Afrika Cumhuriyeti başbakanı, Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1958 yılında ülkenin özerk bir bölge olarak Fransa koloni bölgesiyken oluşturulmuştur.
Batı Afrika Zaman Dilimi veya WAT, batı-orta Afrika'da kullanılan bir saat dilimidir.
Orta Afrika Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.
Orta Afrika Devletleri Merkez Bankası, Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'na dahil ve Orta Afrika CFA frangını ortak olarak kullanan altı Orta Afrika ülkesinin merkez bankasıdır:
- Çad
- Ekvator Ginesi
- Gabon
- Kamerun
- Kongo Cumhuriyeti
- Orta Afrika Cumhuriyeti