İçeriğe atla

Alexander Markov

Alexander Markov
Doğum1963[1]
Başladığı yerRus kökenli Amerikalı Amerika Birleşik Devletleri
TarzlarKlasik Batı Müziği,
MesleklerKemancı
ÇalgılarKeman
Resmî siteAlexandermarkov.com

Alexander Markov (d. 1963, Moskova), Rus asıllı Amerikalı kemancı.

Uluslararası Paganini Keman Yarışması (1982) ve Avery Fisher Kariyer Ödülü (1987) sahibi bir klasik kemancıdır. Pagani'nin solo keman için yazdığı 24 kaprisi yorumlaması ile tanınır. Kaprislerin tümünü tek bir resital programı içine alabilen çok az kemancıdan birisidir.[2]

Klasik müzik eserlerini seslendirmenin yanı sıra klasik müzik ve rock müzik arasında köprü kuran eserler besteleyen sanatçı, hem klasik kemanın yumuşak seslerini, hem de bir elektro gitar gibi güçlü ve baskın sesler çıkarabilen özel tasarlanmış altın kaplama elektro kemanı ile bu eserleri seslendirmektedir.

Yaşamı

Rus Yahudisi kemancı Albert Markov ile eşi kemancı Marina Markov'un tek çocuğudur.[3][4][5] Moskova'da dünyaya geldi. İlk eğitimini babasından aldı. Sekiz yaşına geldiğinde orkestralarla solist olarak konser vermeye ve babası ile ikili konçertolar seslendirmeye başladı. 1975'te ünlü kemancı Jascha Heifetz ile çalışmak üzere ailesi ile birlikte ABD'ye göç etti, babasının öğretmenlik yaptığı Manhattan Müzik Okulu'nda öğrenim gördü.[6] 1982'de ABD vatandaşı oldu.

Paganini'nin doğum yeri olan Cenova'da düzenlenen 1982 Paganini Uluslararası Keman Yarışması'nda Paganini'nin 1 Numaralı Keman Konçertosu ve Saint-Saëns'ın 3 numaralı Konçertosu'nu seslendirerek altın madalya kazandı.[4]

New York'ta ilk resitalini 1983'te Carnegie Hall'de gerçekleştirdi.[7] Müzik hayatı boyunca Philadelphia Orkestrası, BBC Filarmoni, Paris Orkestrası, Montreal Senfoni, Budapeşte Festival Orkestrası ve Mostly Mozart Festival Orkestrası gibi nlü orkestralarla solo performanslar sergiledi. 19. yüzyıl romantik virtüoz repertuvarında rakipsiz olarak ünlendi.[8] 1987'de Avery Fisher Kariyer Ödülü ile ödüllendirildi.[2]

Paganini'nin solo keman için 24 kaprisini 1989'da tek bir resitalde çalması büyük sansasyon yarattı ve aynı zamanda kemancı olan yönetmen Bruno Monsaingeon tarafından filmi çekildi.[9] Sanatçı, halen tek bir konserde bu eserin tamamını icra eden dünya üzerindeki çok az sayıdaki kemancıdan biri olarak bilinmektedir.[10]

Rock müziğe ilgisi lise yıllarında başladı. James Remington'un kendisi için özel olarak 6 telli ve altından yapılmış bir elektro keman tasarlamasından sonra Remington ile birlikte Rock Konçertosu adlı eseri besteledi. Eseri kısa bir süre sonra 2005'te İzmir, Bursa, İstanbul ve Eskişehir'de seslendirmiş ve büyük ilgi görmüştür.[11]

Kaynakça

  1. ^ Kahramankaptan, Şefik (11 Ekim 2013). "Alexander Markov: Kod adı Necati..." andante.com.tr. Andante Dergisi. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  2. ^ a b "Alexander Markov". klasiknotlari.com. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  3. ^ Kahramankaptan, Şefik (14 Aralık 2014). "Pagani'nin Ruhunu Taşıyan Kemancı: A. Markov". sanattanyansimalar.com. Andante Dergisi. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  4. ^ a b "Youth Who Fled Russia Wins Paganini Medal". nytimes.com. New York Times. 12 Ekim 1982. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  5. ^ Cariaga, Daniel (13 Mart 1988). "Markov--Career Violinist". articles.latimes.com. Los Angeles Times. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  6. ^ Robinson, George (10 Nisan 2008). "Violin virtuosi make concert a family affair". jewishjournal.com. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  7. ^ "What is it about?". theatermania.com. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  8. ^ "Alexander Markov". aassm.org.tr. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi web sitesi. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  9. ^ "Alexdander Markov plays Paganini's 24 Caprices". brunomonsaingeon.com. 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  10. ^ "Paganini'nin varisi yeniden Bursa'da". andante.com.tr. Andante Dergisi. 2 Ocak 2017. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  11. ^ "Söyleşi:Markov'un Kıbrıs Günleri". alexandermarkov.blogspot.com.tr. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Zeki Ün</span>

Ekrem Zeki Ün, Türk besteci, orkestra şefi, keman eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tunç Ünver</span>

Tunç Ünver,. Türk keman sanatçısı.

Ali Cihat Aşkın, Türk keman virtüözü, besteci ve akademisyendir.

Yalçın Tura,, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò Paganini</span> İtalyan besteci

Niccolò Paganini, İtalyan besteci, keman virtüözü, gitarist ve kompozitör. Müzik tarihinin en ünlü keman virtüözlerinden biridir. Keman tekniğine önemli katkılarda bulunmuş; keman, gitar ve oda müziği alanında birçok eser vermiştir. Bestelerinin birçoğu dünyaca ünlüdür ve Liszt, Chopin, Schumann gibi bestecilere enstrümantal virtüözlüğün müziğin ana ögelerinden biri olması konusunda ilham kaynağı olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Selim Giray</span>

Selim Giray, Kemancı, Müzikolog ve Orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Brandenburg Konçertoları</span>

Brandenburg Konçertoları, Johann Sebastian Bach'ın 1721 yılında Brandenburg-Schwedt uçbeyi Christian Ludwig'e sunduğu, 6 konçertodan oluşan enstrümantal eserlerine verilen addır. Bu konçertolar, Barok döneminin en sevilen ve sık seslendirilen orkestra eserleri olarak addedilirler. Bu 6 eser Brandenburg uçbeyi Christian Ludwig için yazıldığı ve 24 Mart 1721 günü imzalanmış sunum yazısıyla ona gönderildiği için sonradan Brandenburg Konçertoları olarak anılmıştır.

Aydın Karlıbel, Türk besteci ve piyanisttir.

Necdet Levent, Türk bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Veriko Tchumburidze</span> Gürcü / Türk kemancı

Veriko Tchumburidze, Gürcü / Türk Klasik batı müziği kemancısı ve yorumcusudur.

Eray İnal, Türk fagot sanatçısı, besteci, orkestra şefidir.

Yiğit Karataş,, Türk kemancı.

<span class="mw-page-title-main">David Oystrah</span> Ukrayna klasik kemancı, orkestra şefi, pedagog

David Fyodorovich Oistrakh, Ukrayna klasik kemancı, orkestra şefi, pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Ida Levin</span>

Ida Levin, Amerikalı klasik kemancı. Levin, Prag'daki Sander Vegh Uluslararası Oda Müziği Akademisi'nde dersler verdi. Ayrıca ve Harvard Üniversitesi, Colburn Okulu ve Avrupa Mozart Akademisi'nin eski öğretim üyelerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Kogan</span> Sovyet dönemi keman sanatçısı

Leonid Borisoviç Kogan 20. yüzyılın önde gelen Sovyet kemancılarından biridir. Ayrıca Sovyet keman ekolünün en büyük temsilcilerinden biri olarak görülmüştür.

Oktay Dalaysel,, Türk kemancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Anastasiya Petrişak</span>

Anastasiya Petryshak Ukraynalı bir kemancıdır.