İçeriğe atla

Alexander Khimushin

Alexander Khimushin
DoğumYakutistan
UyrukRus
AlanıFotoğrafçılık

Alexander Khimushin bir Rus etnografik fotoğrafçıdır. Sibirya, Yakutistan'da doğdu ve büyüdü.[1] Şu an Kuzey Queensland, Avustralya'da yaşıyor.[2][3]

Khimushin, World in Faces projesi ve kaybolan kültürlerle ilgili diğer projeler için yerli halkı fotoğrafladı ve 90'dan fazla ülkeyi gezdi.[4] Çalışmaları Steve McCurry ve Jimmy Nelson ile karşılaştırıldı.[5][6] Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 70. yıldönümü anısına çalışmalarını sergilemek üzere davet edildi.[7] Khimushin'in görsel antropolojisi, yok olan dilleri ve kültürleri araştırıyor.[3][8]

Kaynakça

  1. ^ Kaffka, Ines (3 Ekim 2018). "Fotoreise: Die Welt in Gesichtern". Der Spiegel. 13 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  2. ^ Street, Francesca (7 Eylül 2017). "'The World in Faces': Portraits of people across the world". CNN. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  3. ^ a b Printcev, Svetlana. "Alexander Khimushin is bringing the rarely seen peoples of Russia's Far East to the world, and doing his best to help preserve their quickly disappearing cultures". SBS Russian. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  4. ^ Nations, United. "The World In Faces". United Nations (İngilizce). 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2022. 
  5. ^ "The faces of Siberia: incredible portraits of indigenous people in the world's coldest place". The Telegraph. 9 Ekim 2017. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  6. ^ Hameed, Nada (26 Mayıs 2017). "Preserving cultures with a camera". Arab News. 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  7. ^ Stewart, Jessica. "Interview: Rare Portraits Immortalize Siberia's Indigenous People in Danger of Extinction". My Modern Net. 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 
  8. ^ Smetanina, Svetlana (9 Temmuz 2017). ""The World in Faces." Russian Photographer Preserves the Images of Vanishing Peoples". Russin Mir Foundation. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

Paul Avrich (1931-2006) tarihçi ve profesör. 4 Ağustos 1931 New York doğumlu olan Avrich, anarşist tarih üzerine eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılderililer</span> Amerika kıtasının yerlilerine verilen isim

Kızılderililer ya da Amerika Yerlileri, Sibirya kökenli Eskimo - Aleut halkları dışında kalan bütün Amerika yerlileri için kullanılan ortak birleştirici ad. Dilce birbiriyle akraba olmayan iki ayrı ana grupta toplanırlar: Sibirya kökenli olan Na-Dene dilleri ile Na-Dene dilleri dışındaki bütün Kızılderili dillerini içeren Amerind dilleri.

<span class="mw-page-title-main">Afanasiyevo kültürü</span> Sibiryanın kalkolitik arkeolojik kültürü

Afanasiyevo kültürü Altay Dağları ve Minusinsk ovası civarında görülen, MÖ 3300 ile MÖ 2500 yılları arasında Kalkolitik Çağ'da var olmuş, Güney Sibirya'da bulunmuş olan en eski arkeolojik kültür. Kültürün ismi bölgede bulunan Afanasiyeva Dağı'ndan gelmektedir. Altay ve Sayan Dağları'nın kuzeybatısındaki bozkırlarda gelişmiştir. Avcılık, hayvancılık, taştan ve bakırdan eşyalar yaptıkları kazılar sonucu ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk halkları</span> Türk etnik gurupları

Türk halkları veya Türkî halklar, Avrasya'da geniş bir coğrafyada dağınık olarak yaşayan ve çeşitli Türk dillerini konuşan etnik Türk gruplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süryaniler</span> Sami kökenli etnik grup

Süryaniler, Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur. Bazen kendilerini ''Asurlu", "Arami" veya "Keldânî" olarak isimlendirirler ve tarihleri Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olarak görülen Asur İmparatorluğu'na ve Kuzey Levant'daki Aramilere dayanır. Süryaniler, İngilizcede de Asurlular ile aynı anlamı taşıyan kelimeyle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran halkları</span> çeşitli Hint-Avrupa etno-linguistik grubu

İran halkları, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin, bir alt grubu olan İran dillerini konuşan dilsel ve etnik toplulukların bir toplamıdır. İran platosu boyunca Hindukuş Dağları'ndan Anadolu'ya kadar ve Orta Asya'dan Basra Körfezi'ne dek yayılmışlardır. İran halkları veya İrani halklar ifadeleri, bugünkü İran devletinin sınırları içinde yaşayan İran vatandaşları ile karıştırılmaması için "İranlı" yerine kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllık İnsani Gelişme Raporunda 191 ülkenin İnsani Gelişme Endeksini (İGE) derliyor. Endeks, belirli bir ülkedeki sağlık, eğitim ve geliri, ülkeler arasında ve zaman içinde karşılaştırılabilir bir insani gelişme ölçüsü sağlamak için dikkate alır.

Somalililer, Somali, Cibuti'nin küçük bir bölümü, Etiyopya'nın Ogaden bölgesi ve Kenya'nın kuzeybatı kesiminin bir bölümünde yaşayan halk.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde doğan veya sonradan vatandaşı olan Amerika yerlileri

Amerikalılar veya Amerikanlar, Birleşik Devletler'de doğan ya da sonradan vatandaşı olanları kapsayan diplomatik bir topluluktur. Birleşik Devletler, çoğunlukla son 500 yıl içinde kıtaya göçen Avrupalılar, Asyalılar, Afrikalılar ve Orta Doğululardan oluştuğu için belirli bir etnisite değil, belirli bir yasa çerçevesi içinde ilerlemiş bir demonime sahiptir. Bir diğer bakış açısıyla birçok farklı etnik gruba ev sahipliği yaptığı için kültürü, yasası ve ulusu ırksal ya da etnik şekilde değil, diplomatik değerler topluluğu şekilde yorumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımlı toprak</span> egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığa sahip olmayan bölge

Bağımlı toprak veya bağımlı bölge, henüz siyasi bağımsızlığını sağlayamamış veya egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığını kazanamamış, egemenliği henüz kontrol eden devlet tarafından sağlanan toprak veya bölgelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Tatarları</span> Tatar topluluklarının bir kolu

Sibirya Tatarları Batı Sibirya'da tatarların etnik grubu, Türk halklarından biridir. Çoğunluğu Rusya içindeki Batı Sibirya’da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Sibiryalı yerli halklar</span> Sibiryaya yerli halklar

Uzak Doğu Rusyası da dahil Sibiryanın nüfusu kırk milyondan fazladır. 17. ve 19. yüzyıllar arasında Rusya’nın Sibiryayı Ele Geçirmesi ve Sovyet Döneminde arka arkaya yaşanan nüfus hareketleri sonucunda Sibirya demografisinde bugün ana dili Rusça olanlar baskındır. Günümüzde toplam Sibirya nüfusunun %10’undan daha aşağıda bir sayı oluşturan yerli gruplar kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">BTC-e</span>

BTC-e, ABD hükûmeti web sitelerini ele geçirene kadar bir kripto para birimi ticaret platformuydu. Temmuz 2011'de Alexander Vinnik ve Aleksandr Bilyuchenko tarafından kuruldu ve Şubat 2015 itibarıyla tüm Bitcoin değişim hacminin yaklaşık %3'ünü elde etti. 25 Temmuz 2017'ye kadar; Amerikan doları, Rus rublesi ve euro para birimleri;bitcoin, litecoin, namecoin, novacoin, peercoin, dash ve ethereum kripto para birimlerinin ticaretini yaptılar.

Kültür yağmacılığı bir kültür veya kimliğin herhangi bir unsurunun başka bir kültür veya kimliğe ait kişiler tarafından taklit edilmesidir. Baskın bir kültürün üyesi dezavantajlı azınlığın kültürünü kendi çıkarı için benimsediğinde bu durum tartışma konusu hâline gelebilir.

Wodaabe, Mbororo veya Bororo olarak da bilinir ve Fulani etnik grubunun küçük bir alt grubudur. Güney Nijer'den kuzey Nijerya'ya, kuzeydoğu Kamerun'a, güneybatı Çad'a, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin batı bölgesine ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusuna uzanan bölgelerde göçler yapan, Sahel bölgesinde geleneksel olarak göçebe hayatı yaşayan sığır çobanları ve tüccarlarıdır. Wodaabe nüfusunun 2001 yılında 100.000 olduğu tahmin ediliyordu. Konuştukları dil yazılı bir dil olmayan Fula dilidir. Fula dilinde woɗa, "tabu" anlamına gelir ve "Woɗaabe", "tabunun insanları" anlamına gelir. Bu bazen daha geniş olan Fulbe kültüründen Wodaabeleri ayırmak için ve komşuları Fulbelere göre daha "eski" gelenekleri korudukları iddiasına atıfta bulunarak "tabulara saygı duyanlar" olarak da çevrilir.

<span class="mw-page-title-main">Samoa-Türkiye ilişkileri</span>

Samoa-Türkiye ilişkileri, Samoa ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Yeni Zelanda, Wellington'daki Türk büyükelçisi 12 Nisan 1979'dan beri Samoa'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalu-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Yeni Zelanda başkenti Wellington Büyükelçiliği 1992'den bu yana Tuvalu'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Anarşist komünler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, anarşist felsefe ve ilkelere göre işleyen anarşistler tarafından kurulmuş herhangi bir toplumu, komünü veya onun bir bölümünü temsil eden anarşist toplulukların bir listesidir. Anarşistler, 19. yüzyıldan beri çok sayıda komün yarattılar ve buna dahil oldular. Bir topluluğun; bölgesel anarşist hareketleri, karşı-ekonomiyi ve karşı-kültürleri desteklemek için felsefi olarak anarşist çizgiler boyunca örgütlendiği sayısız örnek vardır. Ayrıca, Ukrayna'daki Mahnovşçina, İspanya'daki Devrimci Katalonya ve Mançurya'daki Shinmin özerk bölgesi de dahil olmak üzere, açıkça anarşist devrimlerden kaynaklanan anarşist komün denemeleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri</span> Amerika Birleşik Devletlerinin coğrafi bölgesi

Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin genellikle Arizona, New Mexico ve Kaliforniya, Colorado, Nevada, Oklahoma, Teksas ve Utah'ın bazı kısımlarını içeren coğrafi ve kültürel bir bölgedir. En büyük şehirleri; Phoenix, Las Vegas, El Paso, Albuquerque ve Tucson'dur. 1848'den önce, tarihi Santa Fe de Nuevo México bölgesinde ve Alta California ve Coahuila y Tejas'ın bazı kısımlarında, Nuevo México'nun Pueblos ve İspanyol veya Meksika belediyelerinin dışında yerleşim neredeyse yoktu. Bölgenin çoğu, Amerika Birleşik Devletleri 1848'de Guadalupe Hidalgo Antlaşması ve 1854'te Gadsden'in satın alımı ile bölgeyi alana kadar Yeni İspanya ve Meksika'nın bir parçasıydı.