İçeriğe atla

Alevler İçinde

Alevler İçinde
Od içində
YönetmenŞamil Mahmudbeyov
YapımcıAzerbaycanfilm
SenaristAhmedağa Muğanlı
Hikâye (eser)Teyyub Ahundov
OyuncularYaşar Nuri- Ejder

Viktor Kosih - Andrey
Hacı Həlilov - Tarıkulu
Semender Rızayev - Tomar Bey
Nikolay Barmin - Arsen
İvan Kosih - Yasovul
Hamlet Hanizade - Rizvan
B. Rudnev - Ulyantsev

Alla Panova - Tatyana
SeslendirenAliabbas Kadirov-Mirza (Alaaddin Abbasov)

Hasan Abluc - Amir Tomar (Yalçın Rızazade)
Yusif Veliyev - Arsen (Nikolay Barmin)
Ramiz Malikov - Andrey (Viktor Kosih)
Aminə Yusifkızı - Tatyana (Alla Panova)

Həsənağa Turabov - Hoşev (Muhtar Maniyev)
MüzikEmin Sabitoğlu
Görüntü yönetmeniKamil Necefzade
DağıtıcıAzerbaycanfilm Kinostudiyası
CinsiUzun metrajlı sinema filmi
TürüTarihî, dram, macera
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1979 (45 yıl önce) (1979)
Çıkış tarih(ler)i15 Eylül 1979 (1979-09-15)  Azerbaycan
Süre65 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği Sovyetler Birliği
DilAzerice

Alevler İçinde (Azerice: Od içində), yönetmenliğini Şamil Mahmudbeyov'un yaptığı 1979 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film.

Konusu

Tarihî film, 1917 Soyyet Devrimi döneminde Azerbaycan'ın güney bölgelerindeki Muğan ve Lenkeran'da yaşanan dramatik olayları anlatır.

Oyuncular

Yaşar Nuri - Ejder
Viktor Kosih - Andrey
Hacı Həlilov - Tarıkulu
Semender Rızayev - Tomar Bey
Nikolay Barmin - Arsen
İvan Kosih - Yasovul
Hamlet Hanizade - Rizvan
Boris Rudnev - Ulyantsev
Alla Panova - Tatyana
Anatoli Falkoviç - İlyaşeviç
Yuri Sorokin - Suhorukov
Muhtar Maniyev - Xoşev
Kazım Necefov - Talib
Dadaş Kazımov - Kasım
Mübariz Alihanoğlu - Hüseyin
Yalçın Rızazade - Amir Tomar
Memmed Sadıkov - Derviş
Fikret Memmedov - Zabit
Hanlar Muradov - Jandarma
Nadir Azmemmedov
B. Rzayev
Valeri Kovtun
G. Qurbanova
İ. Kaşileviç
V. Kondraşev
V. Marianbey
Y. Ustinoviç
Alaaddin Abbasov - Mirzə
Sadık Hasanzade - Kəndli
Gümrah Rahimov - Bolşevik

Konuyla ilgili yayınlar

  • Кино: Энциклопедический словарь / Гл. ред. С. И. Юткевич; Редкол.: Ю. С. Афанасьев, В. Е. Баскаков, И. В. Вайсфельд и др. — Москва: Советская энциклопедия, 1987. — стр. 32; 257.
  • Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. C.Cabbarlı adına "Azərbaycanfilm" kinostudiyası. Aydın Kazımzadə. Bizim "Azərbaycanfilm". 1923-2003-cü illər. Bakı: Mütərcim, 2004.- səh. 213-214.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycanfilm</span> sinema stüdyosu

Azerbaycanfilm, Azerbaycan devlet film yapım şirketidir. 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserliği zamanında foto-film şubesi olarak kurulmuş, 1923'te Azerbaycan Foto-Sinema İdaresi olarak yeniden adlandırılmıştır. Çeşitli isim değişikliklerinin ardından, 1960'ta Cafer Cabbarlı adına film şirketi bugünkü ismini alır. Bugün Azerbaycanfilm, Azerbaycan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır ve merkezi Bakü'dedir.

<i>Ölsem... bağışla</i>

Ölsem...Bağışla, 1989 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı film, II. Dünya Savaşı sonrasının Bakü'sünde geçer. Yusuf savaştan yeni dönmüş; sevdiği kızın onu beklemeyerek bir başkasıyla evlendiğini öğrenmiştir. Yusuf'un annesi ona Yusuf'un babasının haksız yere hapse mahkûm edildiğini söylediği vakit ölmüş babası için savaşacaktır. Lakin filmin sonunda Yusuf güzel olmayan fikirlerden temizlenmiş bir kalple hayatını kaybedecektir.

Vuk Stefanović Karadžić tarafından hazırlanmış alfabedir. Sırp Alfabesi'nde her ses için bir harf oluşturulduğundan yazıldığı gibi okunur. Okunduğu gibi yazılır. Sırpça hem Latin hem de Kiril harfleriyle yazılabilir.

2012-13 Azerbaycan Premyer Ligası 1992 yılından beri düzenlenen Azerbaycan'ın profesyonel futbol ligi olan Azərbaycan Premyer Liqası'nın 21. sezonu. Sezon 4 Ağustos 2012 tarihinde başlayıp 20 Mayıs 2013 tarihinde bitmiştir. Neftçi geçen sezon da olduğu gibi şampiyon olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

Petrol ve Milyonlar Saltanatında 1916'da bir sanat filmi olarak yayınlanan, film yönetmeni Boris Svetlov olan bir filmdir. I. Musabeyov'un hikâyesi ile aynı isimdedir. Bu film, Azerbaycan film tarihinin ilk sanat filmi olarak kabul edilmektedir.

<i>Böyük Dayaq</i>

Böyük Dayaq 1962 Azerbaycan SSC yapımı bir dram filmi. Mirza İbrahimov'un aynı isimli romanından uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Sultanov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Hamid Hasan oğlu Sultanov, Azeri Sovyet siyasetçi, Azerbaycan SSC İç İşleri Halk Komiseri ve sonra Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

Aliyeva Refike Rıza kızı, Sovyet Azeri kadın kimya profesörü ve akademisyen. Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi hakiki üyesi (akademik) (2014) "Şöhret" nişanı sahibi, emektar bilim insanı gibi unvanlara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Balayev</span>

Rasim Ehmed oğlu Balayev, Azeri oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır. Azerbaycan halk sanatçısı (1982), "Şöhret" nişanı sahibi (1998), Cumhurbaşkanı emekli maaşlısı, Azerbaycan Film Yapımcıları İttifakının eski katibidir (1990-2013).

Mehdi Hüseyinzade Anıtı, 1973'te Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de dikilen, II. Dünya Savaşı'nın Azeri partizanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı Mehdi Hüseyinzade'ye ait bir anıttır. Anıtın heykeltıraşı Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı Fuat Abdurahmanov, mimarı SSCB Halk Mimarı Mikail Hüseyinov'dur.

Oktay Abdülkerim oğlu Efendiyev, Azeri tarihçi, oryantalist ve profesördü. Tarih Bilimleri Doktoru ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin Sorumlu Üyesi olan Efendiyev Azerbaycan Safevi Araştırmaları Okulu'nun kurucusu kabul edilir.

Almaz, yönetmenler Ağarza Quliyev ve Qriqori Braginski tarafından 1936'da gösterilen uzun metrajlı bir film. Film Azerbaycanfilm tarafından yapılmıştır. Film köye çalışmaya gelen genç öğretmen Almaz'ın, köydeki yapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önündeki engellerle savaşmasını anlatılmaktadır. Filmdə ana rolleri İzzət Oruczadə, Hökümə Qurbanova, Xeyri Əmirzadə, Əlisəttar Məlikov, Ələkbər Hüseynzadə ve İsmayıl Hidayətzadə oynamaktadır. Bu film Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun 7 Mayıs 2019 tarihli 211 sayılı Kararı ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nde devlet malı ilan edilen filmler listesine dahil edilmiştir.

Fataliyev Ramiz Muhammed - Azerbaycanlı sinema senarist, Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni-Azeri kültürel ilişkileri</span>

Ermeni - Azeri kültür ilişkileri, iki etnik grup arasındaki dil ve kültür ilişkileridir.

Karaca Kız, Azerbaycanfilm stüdyosunda üretilmiş bir filmdir.