İçeriğe atla

Alev Özkazanç

Alev Özkazanç (d. 1967, Ankara), Türk siyaset bilimci ve yazar. Özkazanç, Türkiye'deki kadın ve cinsiyet sorunlarının Türkiye'nin politik ve sosyal tarihiyle olan ilişkisi üzerinde uzmanlaşmıştır.[1] Ayrıca Feminist kuram, yeni sağ ve neo-liberalizm, psikanaliz, devlet ve iktidar kuramı, Türkiye siyaseti, toplumsal dışlanma, suç ve cezalandırma üzerine çalışmalar yapmaktadır. Sosyalist-Feminist bir yazar olan Özkazanç,[2] Türkiye'de eleştirel erkeklik incelemeleri alanının kurucularından biri olarak kabul edilmektedir.[3]

Hayatı

Özkazanç 1967 yılında aslen Arhavili bir ailenin çocuğu olarak Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 1989'da ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümünde tamamladı. Yüksek lisansını Essex Üniversitesi'nde siyaset teorisi üzerine yaptı. Ankara Üniversitesi'nde Türkiye'de Siyasi İktidar ve Meşruiyet Sorunu: 1980'li Yıllarda Yeni Sağ adlı doktora tezini sundu. 1992'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde ders vermeye başladı. 1994-2001 yılları arasında Mürekkep, 1994-2011 yılları arasında Toplum ve Bilim dergisinin yayın kurulunda yer aldı. 2008'de doçent unvanını aldı.[4] 2016 yılında kadar Ankara Üniversitesi'ndeki çalışmalarına devam etti. Yeni Akit, 17 Ocak 2016 tarihli sayısında Özkazanç'ı eşcinsel sevici şeklinde niteleyerek Özkazanç'ı hedef gösterdi.[5][6] 2018-2020 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde misafir profesör olarak bulundu. Günümüzde Fe Dergi, ViraVerita ve Kaos Q+ dergilernin danışma kurulu üyesidir.[7][8]

Bazı eserleri

  • Türkiye'de Siyasi İktidar ve Meşruiyet Sorunu: 1980'li Yıllarda Yeni Sağ (doktora tezi)
  • Türkiye'de Yeni Sağ (1996)
  • Türkiye'de Siyasal İktidar Tarzının Dönüşümü (1998)
  • Yeni Sağdan Sonra: Yeni Sol, Siyasi İktidar ve Meşrutiyet (2000)
  • Türkiye'nin Neo-Liberal Dönüşümü ve Liberal Düşünce
  • Hegemonya Post-Fordizm ve Küreselleşme Ekseninde Kapitalist Devlet (2005), Betül Yarar ile birlikte derleme
  • Siyaset Sosyolojisi Yazıları: Yeni Sağ ve Sonrası (2007)
  • Neo-Liberal Tezahürler: Vatandaşlık, Suç, Eğitim (2011)
  • Cinsellik Şiddet ve Hukuk (2013, 2017)
  • Feminizm ve Queer Kuram (2015, 2017)
  • Biz Feministler vs Avital Ronell: Trajik Bir Cinsel Taciz Olayı (2018)
  • Amok Koşucuları: Ataerkillik, Kriz ve Şiddet (2018)
  • Toplumsal Cinsiyet Belası: TRANS vs. TERF Tartışması Üzerine Düşünceler (2019)
  • Bir Musibet: Yeni Türkiye'de Erillik, Şiddet ve Feminist Siyaset (2021)
  • Arka Pencere Kısa Dalga Podcast Metinleri (2022)

Çevirileri

  • Cinsel Tacizle Suçlanan Feminist (2013)
  • Latin Amerika'da Askeri Diktatörlük ve Kadın (ortak)

Kaynakça

  1. ^ Ezikoğlu, Çağlar (2021). The Logic of Political Survival in Turkey: The Case of Akp. Rowman & Littlefield. s. 59. ISBN 9781793627254. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2022. 
  2. ^ Nagehan Alçı (3 Şubat 2020). "Kadına karşı işlenen cinsel suçlarda ceza ne olmalı?". haberturk.com. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2022. 
  3. ^ İsmail Şiriner, Murat Aydın (2021). Global Agenda in Social Sciences. Ijopec Publication. s. 179. ISBN 9781913809270. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Alev Özkazanç". dipnotkitap.com. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2022. 
  5. ^ Bora, Tanıl. Zamanın Kelimeleri: Yeni Türkiye'nin Siyasi Dili: Yeni Türkiye'nin Siyasî Dili. İletişim Yayınları. ISBN 9789750529863. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2022. 
  6. ^ "Yeni Akit, nefret saçmaya doyamadı: Kahpe, diplomalı sapkınlar, atın bunları!". diken.com.tr. 17 Ocak 2016. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2022. 
  7. ^ "Alev Özkazanç". feministbellek.org. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2022. 
  8. ^ Taşkın, Yüksel. Siyaset: Kavramlar, Kurumlar, Süreçler: Kavramlar, Kurumlar, Süreçler. İletişim Yayınları. ISBN 9789750529818. 17 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

Mete Tunçay, Türk siyaset bilimci ve tarih profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Bozbeyli</span> 10. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ahmet Ferruh Bozbeyli, Türk siyasetçi. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı (1965-70) ve Demokratik Parti genel başkanlığı yaptı (1970-78).

Şiddet, bir kişi veya gruba yönelik; mağdurun bedensel bütünlüğüne, mallarına veya simgesel ve kültürel değerlerine zarar verecek şekildeki her türlü davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir. Tarihte görülen birçok iç savaş, kültürel birliğin devlet kurulmasında yeterli olmadığını göstermektedir. Amerikan İç Savaşı'nın anayasal düzenin kurulmasının ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyması ve savaş kültürü yerine hukuk devlet ilişkisinin kavranması açısından önemi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel istismar</span>

Cinsel istismar, kişinin başkaları tarafından cinsel olarak kötüye kullanılması, suistimal edilmesi, istemediği halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olması durumudur. Her cinsiyetten, her sosyal sınıftan ve meslek grubundan kişiler cinsel istismara uğrayabilmektedir ancak genel olarak kadınların ve çocukların cinsel istismara daha çok maruz kaldıkları söylenebilir.

Neo-faşizm, II. Dünya Savaşı sonrasında bazı Avrupa ülkelerinde görülmüş "yeni faşist" akımdır. Faşizmin bu türü belli bir zümrenin değil bütün milletin kendini diğer milletlerden üstün görerek öne çıkma çabası olarak da tanımlanabilir. Neonazizm ile beraber Avrupa'da ve ABD'de neo-faşist oluşumlar bulunmaktadır.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

Süleyman Seyfi Öğün,, Türk siyaset bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Aşırı sağ</span> sağcı siyasette sağcılığın en yüksek biçimini gösteren politik konum

Aşırı sağ, radikal sağ ya da ekstrem sağ, sağcı siyasette sağcılığın en yüksek biçimini gösterir. Aşırı sağ siyaset, toplumsal hiyerarşiyi aşırı biçimde destekler; daha doğuştan bazı insanların aşağı, bazılarınınsa üstün olduğu gibi düşünceleri içinde barındırır. Belirli kişilerin ya da grupların ileri derecede üstünlüğünü destekler. Bu tip siyaset genel olarak otoriterdir ve radikal biçimde sol fikirlere karşıtlık içerir. Genellikle aşırı sağ terimi istenmeyen gruplara karşı göç ve uyum karşıtlığı duruşları, sosyokültürel boyutta baskı, milliyet ayrımcılığı; ırksal ve dinsel grupların kendilerini diğerlerinden üstün konuma getirecek tutumlar, küreselleşme karşıtlığı gibi görüşleri kapsamaktadır. Başka bir deyişle kavram aşırı milliyetçi, yabancı düşmanı, ırkçı, köktendinci özelliklerine sahip kişi ya da grupları tanımlamada kullanılır.

Töre ve namus suçları, namus cinayeti ya da onur suçu, aldatmak, zinâ etmek, evlenmeyi reddetmek, boşanmaya çalışmak, tecavüze uğramış olmak gibi nedenlerle, aile fertlerine yöneltilen şiddet. Batılı kaynaklarda genellikle onur suçları şeklinde adlandırılır. Bu suçların çok büyük bir kısmı cinayetle sonuçlanır. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun tahminlerine göre dünyada her sene yaklaşık 5000 kadın veya genç kız töre ve namus cinayetlerine kurban gitmektedir.

Yeni Akit, Türkiye'de yayımlanan İslamcı ve köktendinci ulusal günlük aşırı sağcı bir gazetedir. Yahudilere, Hristiyanlara, ateistlere ve eşcinsellere karşı nefret söylemlerine başvurmuştur. Köktendincilikle eleştirilen gazete Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye'de nefret söylemine en fazla rastlanan ulusal gazetedir.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Liberal Partisi</span> Kanadanın en eski siyasi partilerinden birisi

Kanada Liberal Partisi, halk dilinde Grits olarak nitelendirilen, Kanada'nın en eski siyasi partilerinden birisidir. 1861 bu yana var olan merkez sol-liberal eğilimli siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Aliye Macide el-Mehdi</span> Mısırlı kadın hakları aktivisti

Aliye Macide el-Mehdi, Mısırlı internet ve kadın hakları aktivisti. El-Mehdi ilk olarak kendi Blogspot sayfasında çıplak fotoğraflarını yayınlayıp Facebook'ta "toplumdaki şiddet, ırkçılık, cinsiyetçilik, cinsel taciz ve ikiyüzlülüğe karşı çığlıklar" olarak açıklaması ile tanınmıştır. 2013 yılında tutuklanma, kaçırılma ve ölüm tehditleri ile bir tecavüz girişiminin ardından İsveç'te siyasi sığınma talebinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Held</span>

Virginia Potter, liderlik ahlakı, sosyal-politika ve feminizm üzerinde çalışmış filozoftur.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Özalizm</span> neoliberal ve neomuhafazakâr ideoloji

Özalizm veya Özalcılık, 1983-1989 yılları arasında başbakanlık, 1989-1993 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Turgut Özal'ın iktisadî ve sosyal görüşlerini ve siyaset anlayışını ifade eder. Özalizm, Özal'dan sonra başbakanlık yapan ve onun iktisadî görüşlerini kısmen sürdüren Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz dönemlerini de kapsayacak şekilde kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Serpil Sancar</span>

Serpil Sancar, feminist siyaset bilimci, akademisyen, yazar.