İçeriğe atla

Alenuş Teryan

Alenuş Teryan
Doğum9 Kasım 1921(1921-11-09)
Tahran, İran
Ölüm4 Mart 2011 (89 yaşında)
Tahran, İran
Defin yeriDoulab Mezarlığı
Milliyetİran Ermenisi
Vatandaşlıkİran
Mezun olduğu okul(lar)Tahran Üniversitesi
Sorbonne Üniversitesi
Kariyeri
DalıAstronomi · fizik
Çalıştığı kurumTahran Üniversitesi

Alenuş Teryan (ErmeniceԱլենուշ Տէրեան, Farsçaآلنوش طریان ya da آلنوش تریان; d. 9 Kasım 1921 – 4 Mart 2011), İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.[1]

Hayatı

Tahran'da Ermeni bir ailenin kızı olarak doğdu.[2] Babası Arto sahne yönetmeni, şair ve çevirmen gibi kimlikler taşırken mahlası "Arizad" idi ve Şehnâme'yi Farsçadan Ermeniceye çevirmişti.[3][4] Terian'ın annesi Vartu da oyuncu ve yönetmendi.[5]

Terian 1947'de Tahran Üniversitesi'nden mezun oldu ve akademik kariyerine aynı üniversitenin fizik departmanında başladı, daha sonra laboratuvarın araştırma direktörlüğüne getirildi. Fransa'da eğitim için burs kazandı ama hocası Dr. Mahmud Hessabi[6] bunu kabule uygun görmedi. Ona göre bir kadının bu seviyede eğitim almış olması yeterliydi.[3] Nihayet babasının mali desteği sayesinde Fransa'ya gitti ve 1956 yılında Sorbonne Üniversitesi'nde atmosferik fizik alanında doktora yeterliliğini elde etti. Daha sonra İran'a dönerek Tahran Üniversitesi'nde doçentlik derecesi aldı ve termodinamik üzerine çalıştı. Alman hükûmetinin dört aylık bursuyla Batı Almanya'da güneş fiziği üzerine süreli eğitim aldı ve 1964 yılında İran'ın ilk fizik profesörü oldu. 1979 yılında emekli olmadan önce 1966'de Tahran Üniversitesi Jeofizik Komitesi üyesi oldu ve 1969'da kurucuları arasında yer aldığı güneş gözlemevini idare etti. 2010'da, 90. yaşı çok sayıda İran parlamenteri ve 100 İran Ermenisiyle beraber geniş katılımlı bir şekilde kutlandı.[7] 4 Mart 2012'de Tahran'da bir bakımevinde öldü ve Kutsal Bakire Meryem Kilisesi'nde cenaze merasimi yapıldı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "پیکر 'مادر نجوم ایران' تشییع شد" (Farsça). BBC Farsça. 12 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  2. ^ "Interview with Alenoush Terian". Fars News. 12 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 
  3. ^ a b "An interview with Alenoush Terian". Farheekhtegan. 1 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  4. ^ Janet D. Lazarian (2003). Encyclopedia of Iranian Armenians (İran Ermenileri Ansiklopedisi). Tahran: Hirmand Publisher. s. 426. ISBN 964-6974-50-3.
  5. ^ Age, 427
  6. ^ Talebian, Mohammad; Talebian, Ehsan (2012). "Alenush Terian: The Iranian Solar Mother". Physics in Perspective. 14 (2): 239–241
  7. ^ "Mother of Iranian astronomy honored". Tabnak. 13 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni, yazar, editör ve yapımcı

Muhsin Mahmelbaf İranlı yönetmen, senarist, film editörü ve film yapımcısıdır. Hâlen Asya Film Akademisi'nin başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Behmen Kiyarüstemi</span>

Behmen Kiyarüstemi, İranlı yönetmen, görüntü yönetmeni, kurgucu ve film yapımcısı. Yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kazvin</span> İranda bir şehir

Kazvin,, İran'da Kazvin Eyaleti yönetim merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Nâmcû</span> İranlı Kürt müzisyen, söz yazarı, yazar

Muhsin Nâmcû İranlı şarkıcı, besteci, yazar ve müzisyen.

İran'daki Ermenilerin sayısı Ermeni kaynaklarına göre 100.000 civarındadır. İran'da Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu şehir Tahran'dır. Ayrıca Yeni Culfa, İsfahan bölgesi de Ermeniler'in yoğun olarak bulunduğu bölgelerdendir. İran'daki Ermeniler 19 ve 20. yüzyıl boyunca İran'ın modernleşmesinde etkin rol oynamışlardır. İran devrimi sonrasında ise Ermeniler Kuzey Amerika ve Batı Avrupa gibi Ermeni diasporası faaliyetlerinin güçlü olduğu bölgelere göç hareketleri başlamıştır. İran'daki Ermeniler nüfus bakımından bugün İran'daki en büyük Hristiyan azınlığı oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Alizade</span>

Hüseyin Alizade İranlı besteci, araştırmacı ve öğretmen.

İsmail Selami yazar, sözlükbilimci, İranolojist ve siyasi analisttir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ruhani</span> 7. İran cumhurbaşkanı

Hasan Ruhani, İranlı siyasetçi, din adamı, hukukçu ve İran'ın 7. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şapur Bahtiyar</span> İslami rejime muhalif eski İran Başbakanı

Şapur Bahtiyar, (Farsça: شاپور بختیار

<span class="mw-page-title-main">Hasan Firuzabadi</span> İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı

Seyyid Hasan Firuzabadi, İranlı asker ve eski İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. 28 Haziran 2016 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevinden ayrıldı ve yerine Genelkurmay Başkan Yardımcısı Muhammed Bakıri atandı. Emekli olduktan sonra Muhammed Bakıri'nin başdanışmanı olarak atandı.

Sarkis Djanbazian Rus doğumlu bir İran-Ermeni sanatçıydı. İran'daki ilk bale ustası, dansçı, koreograf ve bale akademisinin kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Pegah Ahengerani</span>

Pegah Ahengerani, İranlı film yönetmeni ve oyuncudur. Annesi Manijeh Hekmat, babası Cemşid Ahengerani'dir. 2001'den beri İran yapımı 11 uzun metrajlı filmde rol aldı ve bir belgesel filmi çekti.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Sinai</span> İranlı film yönetmeni, senarist, besteci ve eğitimci

Hüsrev Sinai, İranlı film yönetmeni, senarist, besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Huşeng Sıddık</span> İranlı pilot

Huşeng Sıddık, İranlı savaş pilotu.

<span class="mw-page-title-main">Cemşid Amuzegar</span> 71. İran Başbakanı ve OPEC kuşatması rehinesi

Cemşid Amuzegar,, eski İranlı iktisatçı ve siyasetçi. Pehlevi Hanedanı döneminde, 7 Ağustos 1977 ile 27 Ağustos 1978 tarihleri arasında İran başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Gafuriferd</span>

Hassan Ghafourifard, İranlı siyasetçi, akademisyen ve fizikçi.

Hüsrev Hasanzade, İranlı ressam, yerleştirme sanatçısı ve seramikçi.

Nor Burastan Mezarlığı, Hristiyan Ermeni Burastan Mezarlığı olarak da bilinir, Tahran'ın güneydoğusunda bulunan en büyük Ermeni mezarlığıdır. 1974 yılında Tahran'daki Aziz Stephen Şapeli (hy) tarafından kurulmuştur.