İçeriğe atla

Alen Simonyan

Alen Simonyan
Ալեն Սիմոնյան
Ermenistan Ulusal Meclisi başkanı
Görevde
Makama geliş
2 Ağustos 2021
Yerine geldiğiArarat Mirzoyan
Vekaleten Ermenistan Cumhurbaşkanı
Görev süresi
1 Şubat 2022 - 13 Mart 2022
Başbakan Nikol Paşinyan
Yerine geldiğiArmen Sarkisyan
Yerine gelenVahagn Haçaturyan
Ulusal Meclis başkan yardımcısı
Görev süresi
15 Ocak 2019 - 2 Ağustos 2021
BaşkanArarat Mirzoyan
Yerine geldiğiEduard Şarmazanov
Arpin Hovhannisyan
Mikayel Melkumyan
Ulusal Meclis üyesi
Görevde
Makama geliş
16 Mayıs 2018
Erivan Belediye Meclisi üyesi
Görev süresi
2017-2018
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Ocak 1980 (44 yaşında)
Erivan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği
Partisi Sivil Sözleşme
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Erivan Devlet Üniversitesi
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Ermenistan
Branşı  Ermenistan Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları 2000-2002

Alen Roberti Simonyan (ErmeniceԱլեն Ռոբերտի Սիմոնյան, d. 5 Ocak 1980), Ermeni siyasetçi. Ermenistan'da 1 Şubat 2022-13 Mart 2022 tarihleri arası vekâleten cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş politikacı.

Simonyan, 2 Ağustos 2021 tarihinden bu yana Ermenistan Ulusal Meclisi başkanı görevini yürütmektedir ve Erivan Belediye Meclisinin eski üyesidir.

Kariyer

Simonyan, Erivan Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu ve 2000 yılında mezun oldu. Acapnyak ve Davtaşen Toplulukları Asliye Mahkemesi başkan yardımcısı olmadan önce, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinde iki yıl hizmet etti. 2003-2004 yılları arasında Converse Bank'ta insan kaynakları müdürü olarak çalıştı.[1]

2006'dan 2007'ye kadar Simonyan bir radyo istasyonunda çalıştı. Ardından TV5 TV Company, Yerkir Media TV Company, "Armenia" TV Company ile sonraki beş yıl boyunca işbirliği yaptı, bir dizi müzikal ve politik video klip yönetti ve üretti. 2012 yılında Ararat Media Group LLC'yi (araratnews.am web sitesi ve "Ararat" dergisi) kurmadan önce "Ararat" dergisinin genel yayın yönetmeni oldu.[1]

Simonyan, ulaşım fiyatlarındaki artışa karşı "arabasız" sivil protestonun organizatörlerinden biriydi.

30 Mayıs 2015'te Sivil Sözleşme partisinin yönetim kurulu üyeliğine seçildi ve parti sözcüsü oldu. 30 Ekim 2016'da yeniden seçildi.

Simonyan, 2017'den 2018'e kadar Çıkış İttifakı'nın bileşiminde Erivan Belediye Meclisinin bir üyesiydi. 16 Mayıs 2018'de Çıkış İttifakı'nın ulusal seçim listesi tarafından Ulusal Meclis üyesi seçildi. O yılın ilerleyen günlerinde, 9 Aralık 2018'de Benim Adımım İttifakı'nın ulusal seçim listesi tarafından Ulusal Meclis üyeliğine seçildi.[1]

15 Ocak 2019'da Ulusal Meclis başkan yardımcısı seçildi. 23 Ocak 2022'de Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın istifasının ardından Simonyan, 1 Şubat 2022'de vekaleten Ermenistan cumhurbaşkanı görevini üstlendi.[2]

Özel hayatı

Simonyan evli ve üç çocuk babasıdır.[1][3][4]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "National Assembly of the Republic of Armenia | Official Web Site | parliament.am". parliament.am. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  2. ^ "BREAKING: Why Armenian president Armen Sarkissian resigns? (VIDEO)". news.am (İngilizce). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 
  3. ^ "Yerkir.am: Armenia acting PM Pashinyan to hand over power". News.am. 24 Mayıs 2021. 16 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Free News website, owned by National Assembly deputy speaker Alen Simonyan's wife Mariam Margaryan, had won the right to broadcast in Yerevan in a telecommunication license competition this year, writes Yerkir.am of Armenia. 
  4. ^ Sarukhanyan, Vahe (3 Kasım 2021). "Armenian Parliament Speaker and Friends Party on Mykonos: Who Footed the Bill?". Hetq. 16 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Simonyan told Hetq that he had not been on vacation before leaving for Vienna, but on September 6, he posted a photo from Greece with his wife, Mariam Margaryan, on his Instagram page, writing, "Three years later, three days off." 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Armen Sarkisyan
Vekaleten Ermenistan Cumhurbaşkanı
2022
Sonra gelen:
Vahagn Haçaturyan
Önce gelen
Ararat Mirzoyan
Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı
2021 - günümüz
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Devrimci Federasyonu</span> Ermenistan’da bir siyasi parti

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermeni siyasi partisi. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Hâlen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Doğu Ermenice adıyla Daşnaktsutyun olan örgütün adı Türkçeye Batı Ermenice'den bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutyun olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenicede Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi 2000 yıl öncesine dayanır.

Hayastani Ankahutyan Gavat, Ermenistan Kupası ya da resmî adıyla Ermenistan Bağımsızlık Kupası, Sovyet Döneminde Ermenistan SSC Kupası olmuş; günümüzde Ermenistan Futbol Federasyonu tarafından 1992 yılından beri düzenlenen ulusal kupa organizasyonudur. Ülkesinde düzenlenen futbol turnuvaları arasında Bardzraguyn humb'ın ardından Ermenistan'daki en önemli ikinci futbol turnuvası konumundadır. Kupayı kazanan takım 1999 yılına kadar UEFA Kupa Galipleri Kupası'na, 2021 yılına kadar UEFA Avrupa Ligi'ne, 2021'den itibaren UEFA Konferans Ligi'ne birinci ön eleme turundan itibaren katılmaya hak kazanır. Şimdiye kadar düzenlenmiş 30 sezonda Kupayı en fazla Pyunik (8) kez kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artaşes Geğamyan</span>

Artaşes Geğamyan, Ermeni siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Ermenistan)</span> Ermenistanın tek meclisli yasama organı

Ermenistan Ulusal Meclisi, Ermenistan'ın tek meclisli yasama organıdır. Gayriresmi olarak Ermenistan Parlamentosu olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Raffi Hovannisyan</span> Politikacı

Raffi K. Richard Hovannisyan Ermeni siyasetçi, Ermenistan'ın ilk Dışişleri Bakanı ve milli liberalizm ideolojisini benimseyen Miras partisinin kurucu lideri. Ülkenin ilk bağımsız araştırma merkezi olan Ermeni Ulusal ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlık Ermenistan</span> Ermenistanda 12 Aralık 2015te kurulmuş klasik liberal siyasi parti

Aydınlık Ermenistan, Ermenistan'da 12 Aralık 2015'te kurulmuş klasik liberal siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">2020-21 Ermenistan protestoları</span> Ermenistan başbakanı Paşinyanın istifa etmesi amacıyla yapılan protestolar

2020-21 Ermenistan protestoları, Ermenistan'da 9 Kasım 2020 tarihinde başlayan ve 25 Nisan 2021'de biten hükûmet karşıtı protesto gösterileridir. Protestolar, Başbakan Nikol Paşinyan'ın Facebook'ta Azerbaycan ile Dağlık Karabağ bölgesinde altı haftalık bir taktiksel geri çekilmenin ardından altı haftalık mücadeleye bir son veren bir ateşkes imzaladığını duyurmasının ardından binlerce kişinin sokağa çıkması ve yüzlerce kişinin başkent Erivan'daki Ulusal Meclis binasını basmasıyla başladı. Mitingler düzenlediği gerekçesiyle 12 kasım 2020'de Ermenistan'da 10 kişi tutuklandı.

Miras bir Ermeni ulusal liberal partisidir. Ermenistan'ın ilk Dışişleri Bakanı Raffi Hovannisian tarafından 2002 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

Halk Partisi 1995 yılında Ermenistan'da kurulmuş bir siyasi partidir.

Anayasal Haklar Birliği (CRU), Ermenistan'da görünen muhafazakâr bir siyasi partidir. 1985 yılında kurulmuştur ve lideri Hayk Babukhanyan'dır. Merkezi Erivan şehridir.

Çıkış İttifakı veya Yelk İttifakı veya kısaca Yelk veya Çıkış, Ermenistan'daki üç siyasi partinin liberal bir siyasi ittifakıydı: Sivil Sözleşme, Aydınlık Ermenistan ve Hanrapetutyun Partisi. 12 Aralık 2016'da, 2017 Ermeni parlamento seçimlerinden önce oluşturulmuştur. Liderleri Edmon Marukyan, Nikol Pashinyan ve Aram Sargsyan idi. İttifak, kurucu partilerinin 2018 parlamento seçimlerine ayrı ayrı katılmayı kabul etmelerinin ardından 12 Eylül 2018'de feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden Doğan Ermenistan</span>

Yeniden Doğan Ermenistan, aynı zamanda Dirilen Ermenistan ve Canlanan Ermenistan olarak da tercüme edilen, bir Ermenistan siyasi partisidir. 20 Mart 2021'de kuruldu ve şu anda Vahe A. Hakobyan tarafından yönetiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Tek Ermenistan Partisi</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Tek Ermenistan Partisi Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 19 Şubat 2019 tarihinde Arthur Gazinyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruben Rubinyan</span> Ermeni siyasetçi ve diplomat

Ruben Rubinyan Ermeni siyasetçi ve diplomat. 3 Ağustos 2021'den beri Ermenistan Ulusal Meclisi başkan yardımcılığı görevini yürüten Rubinyan, bu görevinden önce 2018-19 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev aldı. Ayrıca Sivil Sözleşme Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Ermenistan)</span>

Vatan Partisi Ermenistan'da merkez sağ bir siyasi partidir. 30 Mayıs 2020'de Artur Vanetsyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vahagn Haçaturyan</span> 5. Ermenistan devlet başkanı

Vahagn Garniki Haçaturyan ; d. 26 Temmuz 1959) Ermenistan devlet başkanı olarak görev yapan bir Ermeni politikacıdır. 1992'den 1996'ya kadar Erivan belediye başkanı ve yüksek teknoloji sanayi bakanı (2021-2022) olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Babken Ararktsyan</span>

Babken Ararktsyan, Ermeni matematikçi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Ulusal Meclisi başkanı</span>

Ermenistan Ulusal Meclisi başkanı, Ermenistan Ulusal Meclisindeki meclis başkanının unvanıdır. Mevcut meclis başkanı 2 Ağustos 2021'den beri Alen Simonyan'dır.