İçeriğe atla

Alemdar Yalçın

Alemdar Yalçın, (d.1950,Kayseri), edebiyat profesörü, araştırmacı.

İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Edirne Erkek Öğretmen Okulu ve Kırıkkale Lisesi'nde öğretmenlik yaptıktan sonra 1979 yılında Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu'na atandı. 1977'de "1920/1928 Yılları Arasında Yazılan Romanlarda Batıl İtikatlar ve Boş Taassup" isimli yüksek lisans tezini, 1982 yılında "İkinci Meşrutiyet Tiyatrosu'nda İçtimâî Meseleler" isimli doktora tezini tamamladı.

1984 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü'ne yardımcı doçent olarak atandı. 1986 yılında Rotterdam Eğitim Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı ve Radyo Televizyon Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Aynı yıl içinde UNESCO Milli Komitesi üyeliğinde bulundu.

1989'da Bağdat Üniversitesi Diller Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Bu sırada İngiltere'de Eastbourne'de dil ve eğitim çalışmalarına katıldı. (Haziran/Eylül 1990)

Birinci Körfez Harekatı öncesi 1991'de geri dönerek Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndaki müdür yardımcılığı görevine devam etti. 1991'de bu görevinden ayrılıp Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü'ndeki görevine döndü ve aynı yıl doçent oldu.

Gazi Eğitim Fakültesi'nde Dekan Yardımcısı, Gazi Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 1993'te Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi'nde Müdür Yardımcısı ve müdür vekili olarak çalıştı. 1994 yılında aynı kuruma müdür olarak atandı. Giessen Üniversitesi Germanistik Bölümü ile Gazi Eğitim Fakültesi arasında yürütülen "İki Dilli Öğretmen Projesi”nin yöneticisi ve yeni yapılanma sonra Türkçe Öğretmenliği Bölümünün Kurucu Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1997 yılında profesör oldu. 1998-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. 1994-2005 yılları arasında ise Türk Kültürü ve Hacı Bektaşi Veli Araştırma Merkezi yöneticiliğinde bulundu. 2006 itibarıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör yardımcılığı ve Fen Edebiyat Fakültesi dekanlık görevlerinde bulundu. Şubat 2008'de hem Rektör yardımcılığından hem Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığından ayrıldı. Bu görevlerin dışında Prof. Dr. Alemdar Yalçın Türkiye Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Merkezi(TÜBİKAM) Başkanı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Gazeteci Tuncay Özkan'ın kurduğu, Biz kaç kişiyiz? Hareketinin öncülerinden olan Alemdar Yalçın, Yeni Parti'de Genel Başkan Yardımcısı olarak görev almaktayken 2009 yılında Zeki Sezer'in DSP Genel Başkanlığından istifa etmesinden sonra Rahşan Ecevit'in desteği ile DSP Genel Başkanalığına aday olmuş; fakat olağanüstü kurultayda Masum Türker'in gerisinde kalarak, genel başkanlığa seçilememiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye'nin önemli iletişim fakültelerinden biridir. Birçok ünlü gazeteci ve televizyoncu yetiştirmiştir. 1967-1968 eğitim öğretim yılında Ekonomik ve Sosyal Faaliyetler Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketine bağlı olarak kurulan Başkent Gazetecilik Yüksek Okulu 24 Ağustos 1971 tarihinde devletleştirilerek Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu adıyla Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlanmıştır. Üç yıllık eğitim veren bu okuldaki eğitim süresi 10 Kasım 1973 tarihinde dört yıla çıkarılmıştır.

Tahsin Kesici Türk bilim insanı ve eğitimci.

İbrahim Nami Çağan, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Mustafa İsen, Türk akademisyen, bürokrat, siyasetçi.

Tayfun Akgüner Türk akademisyen, TRT eski Genel Müdürü.

İsmet Vildan Alptekin, Türk bilim insanı.

Ramazan Aydın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) 4. rektörüdür. 2 yıllık Rektör Vekilliği görevi ile birlikte ÇOMÜ'de 8 buçuk yıl Rektörlük makamında bulunmuştur.

Edip Semih Yalçın ; Türk akademisyen, siyasetçi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan yardımcısı. Çok sayıda yayınlanmış makalesi ve dört kitabı bulunmaktadır.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Aydoğdu</span> Türk bürokrat

Hamza Aydoğdu, Türk bürokrat, Erzincan Valisi

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sarıbıyık</span> Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü

Mehmet Sarıbıyık, Türk akademisyen ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Türk rektör.

Prof. Dr. Adnan Şişman Türk akademisyen, eski rektör.

Filiz Kılıç, Türk edebiyat profesörü, eski rektör ve siyasetçi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi kurucu rektörüdür. 2008-2017 arasında rektörlük yaptı. 2023 genel seçimlerinde MHP Nevşehir milletvekili olarak meclise girdi. Cumhuriyet tarihinde Nevşehir'i temsil eden ilk kadın milletvekilidir.

Prof. Dr. Hasan Ceylan Türk akademisyen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü.

Hasan Nihat Bilgen Türk bürokrat, eğitimci ve eski rektör.

Ramazan Taşdurmaz Türk akademisyen, eski rektör.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

Erhan Güzel, Türk akademisyen. İstanbul Kültür Üniversitesi eski rektörüdür.

Hakkı Dursun Yıldız, Türk-İslâm tarihçisi, akademisyen ve yazar.